Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα η συνάντηση των «deputies» στο Μον Πελεράν
Ερωτήματα θα θέσουν και θα απαντήσουν οι τεχνοκράτες, με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης, καθώς και το μέγεθος του χάσματος που χωρίζει τις πλευρές στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις
Ξεκινά σήμερα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας η πρώτη συνάντηση των «deputies» για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», πρόκειται για μια χαμηλών προσδοκιών συνάντηση, καθώς θα έχει κατά κύριο λόγο διερευνητικό χαρακτήρα.
Η κάθε ομάδα θα θέσει, δηλαδή, ερωτήματα προς τις υπόλοιπες τεχνοκρατικές αποστολές, με στόχο να καταγραφούν θέσεις και να γίνει βολιδοσκόπηση προθέσεων. Αναμένεται ότι στο τέλος της συνάντησης θα υπάρχει μια αποκρυσταλλωμένη εντύπωση για τις θέσεις της κάθε πλευράς στο θέμα των εγγυήσεων, δηλαδή αν τις δέχονται, γιατί τις δέχονται, γιατί δεν τις δέχονται κτλ.
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι, μέσα από τη διαδικασία ερωτήσεων και απαντήσεων, να ετοιμαστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ένα σημείωμα, το οποίο θα καταγράφει τις θέσεις της καθεμίας από τις εμπλεκόμενες πλευρές για τα υπό συζήτηση ζητήματα, με στόχο να κωδικοποιηθούν πιθανές συγκλίσεις αλλά και να επισημανθούν τα σημεία πλήρους διαφωνίας. Οι τεχνοκράτες δεν είναι, πάντως, εξουσιοδοτημένοι για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση, η οποία να περιλαμβάνει την κατάθεση εισηγήσεων πέραν των απαντήσεων ή τη λήψη αποφάσεων.
Όπως δήλωσε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα ετοιμαστεί έγγραφο εργασίας μέσα από τις απαντήσεις της κάθε πλευράς σε συγκεκριμένα ερωτήματα, για να διαφανεί πώς μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.
Πρόσθεσε ότι τέθηκαν ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά δεν αποκλείεται η όποια πλευρά να προσθέσει ερωτήματα, τα οποία θεωρεί χρήσιμο να απαντηθούν. Ήδη, ανέφερε, έχει γίνει προεργασία σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τα ερωτήματα, με τη δική μας πλευρά να έχει ως πυλώνα την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ακόμη δεν καθορίστηκε
Το αποτέλεσμα της καταγραφής θα αξιολογηθεί σε πολιτικό επίπεδο για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Σημειώνεται ότι, στο παρόν στάδιο, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή αξιολόγηση, ούτε πού και πότε, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ούτε πρόγραμμα συναντήσεων για διαπραγμάτευση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού για τις επόμενες ημέρες. Η συνέχεια των συνομιλιών αναμένεται να αποφασιστεί μετά την επιστροφή των τεχνοκρατικών ομάδων από την Ελβετία, την ερχόμενη εβδομάδα.
Η σύνθεση
Η ε/κ πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζο Τσελεπή, τον αντισυνταγματάρχη Νεόφυτο Παχουλίδη, τον πανεπιστημιακό Άρη Κωνσταντινίδη, τον διπλωμάτη Παντελή Παντελίδη και δύο διπλωμάτες της ομάδας του κ. Μαυρογιάννη.
Η ομάδα του ΥΠΕΞ της Ελλάδος, υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκεύοπουλο, αποτελείται από τους καθηγητές Χρήστο Ροζάκη και Πέτρο Λιάκουμα, τη Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του ΥΠΕΞ Τασία Αθανασίου, τους διπλωμάτες Χρήστο Αβραάμ και Βαγγέλη Καλπαδάκη και τον εμπειρογνώμονα Ευθύμιο Παπασταυρίδη.
Η τ/κ ομάδα θα έχει επικεφαλής τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, συνοδευόμενο από το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Μπαρίς Μπουρτσού, τον «διπλωμάτη» Ερχάν Ελτζίν, τον νομικό σύμβουλο Σουλέν Καραπατσάκ, την ειδικό επί εξωτερικών θεμάτων Ιπέκ Μπορμάν Γκεντς και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Σερτάτς Γκιουβέν. Η τουρκική ομάδα θα έχει επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Μουχτάρ Γκιουν.
Εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραστεί ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ Τζόναθαν Άλεν και εκ μέρους της ΕΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Γενεύη Πίτερ Σόρενσεν.
Διαρκής επικοινωνία
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι οι συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις θα είναι εντατικές αλλά χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, και η ελληνική κυβέρνηση, ενιαία και συμπαγής, συνεχίζει τη σκληρή δουλειά, σε διαρκή επικοινωνία και πλήρη συντονισμό με τις κυπριακές Αρχές, καταθέτοντας προτάσεις, ώστε να εξευρεθεί κοινό έδαφος στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών.
Πρόσθεσε ότι η θέση της Αθήνας παραμένει σταθερή, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Η απάντηση της Αθήνας απέναντι στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς είναι και θα είναι ο διάλογος με απόλυτη προσήλωση στις αρχές μας, είπε. Η ελληνική κυβέρνηση, τόνισε, επιμένει ότι πυξίδα της δεν πρόκειται να γίνει ποτέ η φοβικότητα, η άρνηση και τα προσχήματα.
Ο Εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν σχολιάζει τις δικοινοτικές συνομιλίες, γιατί αυτές αφορούν τους Ε/κ και Τ/κ, αλλά σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, που για πρώτη φορά έχουν τεθεί στο τραπέζι, αυτό αποτελεί σημαντική εξέλιξη. Βεβαίως υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, υπάρχουν δύσκολα και δισεπίλυτα προβλήματα, πρόσθεσε, όμως με προσήλωση και αποφασιστικότητα εκτίμησε ότι έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Εξαρτάται από την Τουρκία αν θα υπάρξει αποτέλεσμα, δηλώνει ο ΠτΔ
Εξαρτάται από την πραγματική βούληση της Τουρκίας κατά πόσον θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα στο Μον Πελεράν, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσα από τον διάλογο που ξεκινά «θα υπάρξουν εκείνες οι καταθέσεις προτάσεων, που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη επίλυση του Κυπριακού (ασφάλεια και εγγυήσεις)».
Κατά την προσέλευσή του σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει την αυριανή έναρξη των συζητήσεων στο Μον Πελεράν για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ερωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος.
Στην ερώτηση αν είμαστε αρκούντως προετοιμασμένοι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε: «Και αρκούντως προετοιμασμένοι και απόλυτα συντονισμένοι με την ελληνική Κυβέρνηση, με την οποία έχουμε καθημερινή επαφή, αλλά και με σωρεία άλλων παραγόντων».
ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
http://www.sigmalive.com