Ευρωπαϊκά ΑΕΙ διευκολύνουν την Κίνα μέσω επιστημονικών συνεργασιών να έχει πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνογνωσία, αποκαλύπτει διεθνής δημοσιογραφική έρευνα.
Πανεπιστήμια και ερευνητές σε όλη την Ευρώπη συνεργάζονται με κινεζικά στρατιωτικά ιδρύματα, δείχνει η διεθνής έρευνα «China Science Investigation» των ερευνητικών δημοσιογραφικών ικτύων Correctiv αι Follow the Money από κοινού με τον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, την Deutsche Welle και άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.
Η έρευνα καταγράφει περίπου 3.000 συνεργασίες ευρωπαίων επιστημόνων με κινέζους συναδέλφους τους από ΑΕΙ που συνδέονται με τον στρατιωτικό τομέα. Συνήθως πρόκειται για πρότζεκ στις θετικές επιστήμες, τα οποία ωστόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Η δημοσιογραφική έρευνα εντόπισε σχεδόν 350 επιστημονικές δημοσιεύσεις με γερμανική συμμετοχή.
Η διακεκριμένη δημοσιογράφος και ειδική σε ζητήματα Κίνας Ντίντι Κίρστεν Τάτλοου θεωρεί ότι η κομμουνιστική ηγεσία επιδιώκει να αποκτήσει μέσω της επιστημονικής συνεργασίας σημαντικές γνώσεις, οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξουσίας της: «Είμαι 100% βεβαία ότι η Γερμανία είναι υπερβολικά αφελής όσον αφορά την επιστημονική συνεργασία με την Κίνα».
Έρευνα στην υπηρεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και γερμανικοί κύκλοι ασφαλείας προειδοποιώντας τα πανεπιστήμια ότι αντιμετωπίζουν με αφέλεια τη συνεργασία με την Κίνα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η κομμουνιστική ηγεσία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τομείς όπως η πληροφορική, η αεροδιαστημική και γεωργική τεχνολογία, καθώς και η τεχνητή νοημοσύνη.
Ιδιαίτερα προβληματική θεωρείται η συνεργασία με το «Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας» (NUDT), το οποίο υπόκειται στον έλεγχο της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, του ανώτατου στρατιωτικού εκτελεστικού οργάνου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Σύμφωνα με τη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα, από το 2000 έγιναν τουλάχιστον 300 δημοσιεύσεις σε συνεργασία γερμανών ερευνητών και του κινεζικού πανεπιστημίου Αμυντικής Τεχνολογίας. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Πανεπιστήμιο Αμβούργου, το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, το Πανεπιστήμιο Μαγδεμβούργου και το Πανεπιστήμιο Βόννης. Το αντικείμενο δύο ενδεικτικών δημοσιεύσεων ήταν η καταδίωξη ατόμων και η βελτίωση συστημάτων πλοήγησης ρομπότ.
Στο μικροσκόπιο 350.000 επιστημονικές εργασίες
Αντιδρώντας στα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας τα γερμανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα παραπέμπουν στους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου. Μεταξύ τους και το ίδρυμα Αλεξάντερ φον Χούμπολντ, το οποίο χρηματοδοτεί και κινέζους ερευνητές. Ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος Ένο Αουφντερχάιντε παραδέχεται ωστόσο ότι: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο άτομα που απέκτησαν τεχνογνωσία μέσω κοινής επιστημονικής έρευνας να καταλήξουν αργότερα σε ερευνητικούς τομείς που σχετίζονται με τις ένοπλες δυνάμεις».
Στη διεθνή έρευνα συμμετείχαν 30 δημοσιογράφοι από 7 χώρες και συνολικά 11 συντάξεις, οι οποίες αξιολόγησαν περισσότερες από 350.000 επιστημονικές εργασίες της τελευταίας 20ετίας.
Παναγιώτης Γαβρίλης (DLF)
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
DW