Του Στράτου Σιμιτζή
Δεν πέρασε πολύς χρόνος που οι κατ’ εξοχήν τουριστικές χώρες εκπονούσαν και προσέφεραν δελεαστικά τουριστικά πακέτα για να προσελκύσουν όσο το δυνατό περισσότερους αλλοδαπούς τουρίστες. Γενικά ο ανταγωνισμός ήταν πολύ ισχυρός. Ξαφνικά όμως η κατάσταση άλλαξε άρδην. Σπουδαίες τουριστικές χώρες έφτασαν στο σημείο να διώχνουν τους υπεράριθμους τουρίστες ή να θέτουν όρια και περιορισμούς. Σε κάποιες χώρες μάλιστα η συμπεριφορά των κατοίκων ξεπέρασε κάθε όριο και έγινε άκομψη και βίαιη.
Όμως και στη χώρα μας παγκόσμιο πλέον τουριστικό προορισμό, που τα τελευταία χρόνια celebrities παγκοσμίου εμβέλειας από διάφορους χώρους δεν παραλείπουν να δώσουν το παρών, ο υπερτουρισμός άρχισε να αποτελεί πρόβλημα.
Πιο έντονο είναι το πρόβλημα σε νησιωτικούς προορισμούς, όπου οι υποδομές των νησιών δεν είναι δυνατόν να «σηκώσουν» και να δεχτούν περισσότερους από ένα συγκεκριμένο αριθμό τουριστών – επισκεπτών. Όμως δεν είναι μόνο οι υποδομές που μειονεκτούν. Το σημαντικότερο είναι ότι ο υπερτουρισμός, για να καλυφθούν οι ανάγκες του, έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος ζωής σε πόλεις – τουριστικούς προορισμούς, κάτι που κάνει τη ζωή των ντόπιων δύσκολη.
Αυτό φυσικά γιατί υπάρχει υπερζήτηση κυρίως σε καταλύματα που κάνει την διαβίωση των ντόπιων υπερβολικά δαπανηρή και δύσκολη και αυτό γιατί η υπερζήτηση ιδίως σε καταλύματα ανεβάζει το κόστος.
Ο υπερτουρισμός αυξάνει μεν τα έσοδα του κράτους, όμως μειώνει την αγοραστική δύναμη των κατοίκων μια και οι τιμές των αγαθών ακριβαίνουν.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι ο υπερτουρισμός αυξάνει δραματικά τα εισαγόμενα αγαθά για να καλυφθούν οι ανάγκες του ενώ παράλληλα αυξάνει και τις τιμές των αγαθών στην ντόπια αγορά λόγω της υπερζήτησης. Τελικώς ο υπερτουρισμός είναι ευλογία ή σοβαρό πρόβλημα;
Την πιο σωστή απάντηση θα τη δώσουν οι δείκτες και οι αριθμοί που σπανίως αποκλείνουν από το πρόβλημα.
Κοντολογίς, για κάποιες χώρες, περιοχές και πόλεις που λίγα χρόνια πριν έκαναν το παν για να αυξήσουν την τουριστική κίνηση στην περιοχή τους, σήμερα κάνουν αγώνα για να την περιορίσουν ή να την θέσουν υπό έλεγχο.
Οι αριθμοί θα δείξουν για τα συν και πλην του τουρισμού στην Πατρίδα μας ,αλλά ο κ. αρθρογράφος γράφει τρεις αλήθειες.
Μεγάλη έλλειψη καταλυμάτων, μεγάλη αύξηση μισθωμάτων λόγω μεγάλης ζήτησης και μεγάλη αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής λόγω μεγάλης κατανάλωσης και ανεπάρκειας εξασφάλισής τους από την επιτόπια παραγωγή ελλείψει αγροτικών ,κτηνοτροφικών και εργατικών χειρών .
Τι συνέβη μετά την κατάργηση των παντός είδους εξετάσεων -κυρίως στα Λύκεια-;;;
Όλα τα παιδιά σπουδάζουν και παίρνουν -όπως παίρνουν- πτυχία και τα πλείστα καταλήγουν να γίνονται άριστοι σερβιτόροι -ιδίως τα κορίτσια-ή να ανοίγουν καταστήματα εστίασης.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία και σε λίγο και τα επαγγέλματα-τέχνες σχετικές με οικοδομές θα πληρώνουν όσο-όσο για να υπάρξουν και λειτουργήσουν.
Ε.. . μετά από αυτά να μη φταίει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;;;.
Υ.Γ Γίνεται και θα αυξηθούν οι περιπτώσεις οι ξένοι τουρίστες να έρχονται μιλιούνια αλλά δικές τους επισιτιστικές εταιρείες θα τους εξασφαλίζουν τρόφιμα ,ποτά ακόμη και ιατρική περίθαλψη από τις χώρες προελεύσεώς τους .
Τι να περιμένουν από τους Έλληνες νοσηλευτικούς ,που κάθε μέρα ”ρίχνουν τουφεκιές” με στάσεις εργασίας και απεργίες -για να πέσει ο Μητσοτάκης- και αφήνουν αβοήθητους τους άτυχους αρρώστους τους;;; . Η ΖΩΗ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΑΔΕΣ .