Στράτος Σιμιτζής: ΤΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΚΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΣΤΡΑΠΑΣ

- Advertisement -

Γράφει ο Στράτος Σιμιτζής

Λίγες δεκαετίες πρίν, ο γραπτός τύπος,  οι εφημερίδες, έδιναν τον τόνο και το μέτρο για τη σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας.

Ηταν η γλώσσα των εφημερίδων, που έλεγε και η κοινωνία.

Σήμερα, με τον περιορισμό του γραπτού τύπου, τον λόγο έχει ο ηλεκτρονικός τύπος που κάθε άλλο μπορεί να δώσει το μέτρο της σωστής χρήσης της γλώσσας μας. Για την ακρίβεια, οι περισσότεροι σύγχρονοι δημοσιογράφοι στο μέσο έχουν αλλοιώσει ακόμη και την καθιερωμένη φρασεολογία του γραπτού τύπου «Πήγαν το θύμα στο νοσοκομείο  ή το μετέφεραν»!  Μα τι είναι το θύμα, πακέτο ή δέμα;

Τι έγινε το σωστό ρήμα ‘διεκομίσθη’ ή ‘διακομίστηκε’ αν αγαπάτε, ‘η διακομιδή’ και τα άλλα παράγωγα;

Ακόμη «τον οδήγησαν στον Ανακριτή». : Το ΄΄προσάγω ΄΄και το ‘προσήγαγαν’ πού είναι; Πήγαν περίπατο;.

Και αυτά αποτελούν δύο συνήθεις περιπτώσεις, γιατί η συρρίκνωση και η κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας ενδημούν στο μέσο.

Κάποια εποχή, ένας φτασμένος δημοσιογράφος χρησιμοποίησε την αδόκιμη φράση «άνω τελεία» που έβαζε στον…προφορικό λόγο. Εκτοτε, πολλοί υιοθέτησαν τη φράση και τώρα χρησιμοποιείται γραμμή-κορδόνι στον ηλεκτρονικό τύπο. «Ανω τελεία» και στις εκφράσεις μας: και αυτό θα περάσει.

Όμως δεν είναι μόνο η κακή χρήση της ελληνικής γλώσσας που ‘βγάζει μάτι’ και ενοχλεί. Είναι και η έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στον τηλεθεατή. Σε ένα από τα συστημικά κανάλια, ο άνετος και θρασύς παρουσιαστής υποβάθμισε και φραστικά τουλάχιστον διέσυρε τον θεσμό του Κυπέλλου Ευρώπης στο Μπάσκετ που πρόσφατα κατέκτησε ο Παναθηναϊκός: Αντικατέστησε την έννοια ‘κύπελλο’ αποκαλώντας το… ‘κατσαρολάκι’! Για την ακρίβεια, μας ζάλισε αναφερόμενος κατά συρροή στο ‘κατσαρολάκι’. Πάλι καλά  που δεν αποκάλεσε το Κύπελλο Ευρώπης…. ‘μαστραπά’. Με την άνεση που ήταν φορτισμένος θα μπορούσε να το κάνει κι αυτό. Αραγε έχει κάποια σχέση με τις κατσαρόλες και τη …λάντζα;

Σε κοντινό κανάλι πάλι, ο παρουσιαστής συνεχώς αναφερόταν στα πανηγύρια των οπαδών του ΠΑΟ. Οι πανηγυρισμοί, ο πανηγυρισμός και τα ‘παράγωγα’ τους είναι λέξεις άγνωστες στον παρουσιαστή;

Φαίνεται πως είμαστε για τα πανηγύρια. Και αυτά είναι μόλις ψήγματα από αυτά που συμβαίνουν στον χώρο.

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιατί και πως να αντιλέξεις στον εκλεκτό κύριο Στράτο Σιμιτζή στην τελική φράση του ”φαίνεται πως είμαστε για τα πανηγύρια”-ειδικά στα πρωϊνάδικα και στα ‘ξενυχτάδικα” .
    Όλοι ξέρουμε ότι όλα αυτά άρχισαν από ”τα ωραία κείνα χρόνια του ΠΑΣΟΚ” της πρώτης 4ετίας του .
    Θέλουμε και άλλα τέτοια για να μαθαίνουμε την ραγδαία εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας , που δεν άλλαξε 150 χρόνια νεοελληνικού κράτους αλλά άλλαξε σε μια 10ετία .

  2. Βλέπε ,άκου μη μιλάς είναι μια άποψη , την οποίαν δυστυχώς δεν τηρώ για όλους , όσους ”στράβωσαν” τον ελληνισμό των 3000 ετών που διαβάζουμε στην Ιστορία, την οποίαν τουλάχιστον πρέπει να διαβάζουμε.
    Δεν αποκρύπτω ότι την Δημοτική -που ήταν πλειοψηφικό αίτημα φιλολόγων και λαού στον 20 αιώνα – την καθιέρωσε το 1976 η μονοκομματική ”συντηρητική” κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ,αλλά ποιος περίμενε και το μονοτονικό -που μας μπέρδεψε-όπως τώρα ποιος περίμενε μαζί με την σύνθετη ονομασία στο κράτος των Σκοπιών ότι θα ”χαρίζαμε” και τις ανύπαρκτες ιστορικά και γλωσσικά μακεδονική εθνότητα και γλώσσα με την Συμφωνία των Πρεσπών.
    Συγγνώμη πάλι ”κόλλησα” .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα