Του Στράτου Σιμιτζή
Σε ένα δισέλιδο της ιστορικής εφημερίδας Μακεδονία, αφιερωμένο στον τουρισμό της πόλης, η Δημοτική Αρχή και οι εκπρόσωποί της εμφανίζονται απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία και την εξέλιξη του τουρισμού.
Και τι συγκεκριμένα έπραξε η Δημοτική αρχή προς την κατεύθυνση αυτή; Σε ποιους τομείς έχει έμπρακτη συμμετοχή;
Αν θέλουμε να κάνουμε δημοσιογραφία και να εξετάσουμε το ζήτημα στην ουσία του και όχι …διαφήμιση, ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη κινείται σε ….αυτόματο πιλότο, μια και το έμπρακτο ενδιαφέρον είναι …αόρατο.
Αλήθεια, σε ποιον τομέα είναι εμφανής η παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής στον Τουρισμό;
Μήπως στην εμπορική αγορά, την ψυχαγωγία και χαλάρωση των επισκεπτών, την τουριστική προβολή της πόλης, τα ανύπαρκτα σημεία ανακούφισης – γράφε δημοτικές τουαλέτες – την παροχή πληροφοριών, την εμφάνιση των κουλουροπολών στο ιστορικό κέντρο και σε άλλους τομείς που ιδιαίτερα εκτιμούν οι ξένοι κυρίως επισκέπτες;
Για όσους κατέχουν το ζήτημα και έχουν χρόνια τώρα ασχοληθεί με αυτό καθ’ οιονδήποτε τρόπο, γνωρίζουν καλά πως ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη κινείται σε δύο βασικούς άξονες.
Τον θρησκευτικό και τον ιστορικό – πολιτιστικό.
Ως Συμβασιλεύουσα η Θεσσαλονίκη, έχει να επιδείξει τον λαμπρότερο πλούτο βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο θρησκευτικός – προσκυνηματικός τουρισμός παρουσιάζει εντυπωσιακή ανοδική πορεία.
Η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τρεις σπουδαίες ιστορικές περιόδους – ρωμαϊκή, βυζαντινή, οθωμανική που έχουν κοσμήσει την πόλη με πλούτο μνημείων.
Και ερωτάται με ποιον τρόπο παρενέβη η Δημοτική Αρχή στα δύο αυτά καταλυτικά στοιχεία ώστε να τα αξιοποιήσει τουριστικώς;
Σχέδια, ιδέες και προτάσεις είναι γεμάτα τα συρτάρια των γραφείων, όμως από υλοποίηση πως πάμε;
Κακά τα ψέματα η τουριστική αξιοποίηση νοσεί ασχέτως αν οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων πυκνώνουν.
Γι’ αυτό και ισχυριζόμαστε πως ο τουρισμός στη Θεσσαλονίκη κινείται με ….αυτόματο πιλότο.
Διερωτηθήκατε αγαπητέ μας κ. Σιμιτζή , αν η σημερινή Δημοτική Αρχή με τον ”προοδευτικό” της επικεφαλής πιστεύει στην θρησκευτική Θεσσαλονίκη για να τον -την αναδείξει;;;.
Αυτή τη Θεσσαλονίκη που εσείς περιγράψατε και ζούσαμε με τις όποιες ελλείψεις της ”μάς την τελείωσαν” από το 2012 με τον Δήμαρχο τον κ. Μπουτάρη και την αποτελείωσαν με την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2018.
Σε λίγα χρόνια θα γίνει η Μύκονος των Βαλκανίων ,χωρίς πατριωτικά και θρησκευτικά ερεθίσματα από το παρελθόν των άνω των 2.300 χρόνων της υπάρξεως και της Ιστορίας της .
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ.