Στον αέρα η ρωσοτουρκική “νέα Γιάλτα”.

- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Τα τουρκικά drones προς την Ουκρανία θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη νέα Γιάλτα της ρωσικής Ορθοδοξίας και του τουρκικού Μουσουλμανισμού ;

Από τις στήλες των Ανιχνεύσεων έχω ασχοληθεί στις 13-1-2020 με την ρωσο-τουρκική λυκοσυμφωνία του ιμπεριαλισμού η οποία εξορισμού αποσκοπεί σε μια νέα  Γιάλτα στη Μέση Ανατολή, στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  ΕΔΩ

Κατά την τελετή εγκαινίων την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Πούτιν και ο Ερντογάν τόνισαν αυτά που τους ενώνουν κι όχι αυτά που τους χωρίζουν. Στην σχετική ομιλία του, ο Πούτιν επέμεινε στο ότι η ρωσο-τουρκική συνεργασία υπερβαίνει κατά πολύ την παράδοση φυσικού αερίου. «Μαζί, η Ρωσία και η Τουρκία είναι σε θέση να επιλύσουν μερικά από τα πιο περίπλοκα και φιλόδοξα καθήκοντα στον κόσμο, για το κοινό καλό», τόνισε, αναφερόμενος σε «ένα μοναδικό παράδειγμα συνεργασίας σε μια περιοχή θύμα της κλιμάκωσης των εντάσεων», ένας υπαινιγμός για τη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.

Στις ρωσο-τουρκικές διαφορές της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο Καραμπάχ που σοβούσαν προστίθεται τώρα και η διαφορά τους για την Ουκρανία η οποία ανησυχεί τη Ρωσία, όπως υπογράμμισε στις 18-4-2021 η έγκριτη ανταποκρίτρια στην Κωνσταντινούπολη Marie Jégo της εφημερίδας Le Monde με τίτλο : «Η Ρωσία ανησυχεί για την προσέγγιση της Ουκρανίας και της Τουρκίας» (La Russie s’inquiète du rapprochement entre l’Ukraine et la Turquie). Εξ ου και η Μόσχα ανέστειλε τις αεροπορικές της πτήσεις με την Άγκυρα, η οποία ενισχύει τη συνεργασία της με το Κίεβο μέσα από τα ένοπλα drones.

Ένας παγωμένος άνεμος φυσά στην ειδική σχέση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας Πούτιν και της Τουρκίας Ερντογάν, που μέχρι πρότινος ήταν ενωμένοι, μέσα σε μια μορφή εχθρικής συνεργασίας, ενίοτε συμμάχων και ενίοτε αντιπάλων.

Προς απογοήτευση της Άγκυρας, η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει για ενάμιση μήνα τις αεροπορικές της πτήσεις με την Τουρκία, επίσημα για λόγους υγείας. Oι μολύνσεις με το SARSCoV-2 έχουν φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ μεταξύ του τουρκικού πληθυσμού, με περισσότερες από 60.000 περιπτώσεις να καταγράφονται κάθε ημέρα. Η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, υπονομεύει το ηθικό των Τούρκων επαγγελματιών τουρισμού, οι οποίοι βασίστηκαν στις αφίξεις των Ρώσων για να γεμίσουν τις παραλίες και τα ξενοδοχεία της Αττάλειας. Το πλήγμα είναι σοβαρό για την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, πληττόμενη από μια νομισματική κρίση, βασίζεται στον τουρισμό και τα εισοδήματά του σε ξένο συνάλλαγμα για να γεμίσει τα άδεια ταμεία του κράτους. Δεν είναι βέβαιο ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κατά νου μόνο την πανδημία όταν ενημέρωσε τον Τούρκο ομόλογό του για την απόφασή του να αναστείλει τις πτήσεις την Παρασκευή (9 Απριλίου 2021). Το τηλεφώνημα του προς τον Ερντογάν έγινε σε μια συμβολική στιγμή, ακριβώς την παραμονή της επίσκεψης στην Τουρκία από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky, ο οποίος έφτασε για να προμηθευθεί κι άλλα τουρκικά drones.

Η Μόσχα ανησυχεί για την ανανεωμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας, φοβούμενη για την ηγεμονία της στην περιοχή. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες αναστατώθηκαν το 2014 με την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία, μια ουκρανική χερσόνησο από το 1957.

Συν-παραγωγή οπλικών συστημάτων

Στην ανατολική Ουκρανία, η σύγκρουση που προκάλεσε η Ρωσία μεταξύ αυτονομιστών που υποστηρίζει και των ουκρανικών δυνάμεων έχει σκοτώσει τη ζωή σχεδόν 14.000 ανθρώπων. Σήμερα, ο πόλεμος απειλεί να ξαναρχίσει. Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα αναπτύσσει χιλιάδες στρατεύματα και βαριά όπλα τις τελευταίες ημέρες κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας-Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόκτηση οπλισμένων τουρκικών drones από το Κίεβο προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους Ρώσους στρατιωτικούς, πεπεισμένους ότι αυτά τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν σύντομα εναντίον των προστατευομένων τους, των φιλο-ρώσων αυτονομιστών στις περιοχές του  Donetsk και του Louhansk στην ανατολική Ουκρανία. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky δεν έχει ξεχάσει ότι τα τουρκικά drones έδωσαν στο Αζερμπαϊτζάν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στον πόλεμο εναντίον των Αρμενίων το φθινόπωρο του 2020 για τον έλεγχο του άνω Καραμπάχ. Αυτός είναι ο λόγος που θέλει να αποκτήσει περισσότερα drones και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα. Ήδη το 2019, η Ουκρανία αγόρασε έξι drone Bayraktar TB2 και αρκετούς σταθμούς παρακολούθησης από την Τουρκία. Εν τω μεταξύ, έχουν υπογραφεί και άλλες συμβάσεις, ιδίως για την απόκτηση 48 νέων τουρκικών drone από μια συν-παραγωγή. Τούρκοι και Ουκρανοί ολοκληρώνουν επί του παρόντος την κατασκευή του μελλοντικού μαχητικού drone Akinci, ικανό να μεταφέρει όπλα, να πετά ψηλότερα, να συνδέεται με ένα δορυφορικό δίκτυο δεδομένων, που διαθέτει μιαν αυτονομία πέντε ωρών.

Για την κατασκευή αυτού του drone, η Ουκρανία, η οποία έχει συντηρήσει μερικά υπολείμματα του παλαιού σοβιετικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος, προμηθεύει στην Baykar, την τουρκική εταιρεία κατασκευής drones, έναν κινητήρα προώθησης. Μια μεικτή εταιρεία, η Black Sea Shield, που δημιουργήθηκε μεταξύ της Baykar και της Ukrspetsexport, την ναυαρχίδα της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας. Άλλα σχέδια αποσκοπούν στην από κοινού κατασκευή πυραύλων, ραντάρ και συστημάτων καθοδήγησης. Εξάγοντας τα προϊόντα της αμυντικής του βιομηχανίας, ο Ερντογάν ενισχύει το βάρος του στην περιοχή. Με την υποστήριξή του προς την Ουκρανία, συμμορφώνεται με τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, τους οποίους είχε απογοητεύσει αγοράζοντας τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα των S-400, τα οποία είναι ασύμβατα με την άμυνα της Συμμαχίας. Οι δηλώσεις του για την Κριμαία αποτελούν μια άλλη πηγή ανησυχίας για τη Μόσχα. Υποδεχόμενος τον Ουκρανό ομόλογό του το Σάββατο (10 Απριλίου 2021) στην Κωνσταντινούπολη, επανέλαβε την προσήλωσή του «στην εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας».

«Εδαφική ακεραιότητα»

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη, οι Ερντογάν και Ζελένσκι δεσμεύθηκαν να προωθήσουν την «εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και το τέλος της κατοχής της Κριμαίας και των περιοχών Ντόνετσκ και Λούανσκ».

Ένα άλλο θέμα ταμπού, ο Ερντογάν επιβεβαίωσε την υποστήριξή του για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η οποία ισοδυναμεί με το κούνημα ενός κόκκινου πανιού κάτω από τη μύτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αισθάνεται περικυκλωμένος  από το ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα : τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία που βρίσκονται στη Συμμαχία, τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Καμία χώρα δεν πρέπει να «τροφοδοτήσει τις μιλιταριστικές τάσεις της Ουκρανίας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στην Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον, η Μόσχα δεν απoγοητεύεται ελπίζοντας να πείσει τελικά την Άγκυρα «για την εσφαλμένη φύση της θέσης της για την Κριμαία», πρόσθεσε  την Παρασκευή ο Dmitri Peskov, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Εάν ο Ερντογάν και ο Πούτιν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε συμφωνία για μακρινά θέατρα ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, ιδίως στη Συρία, αγωνίζονται να συμφιλιώσουν τα συμφέροντά τους στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η θέση της Τουρκίας φαίνεται πιο κοντά σε εκείνη των δυτικών εταίρων της. Της είναι δε και μια χρυσή ευκαιρία να «γυρίσει στο δυτικό νατοϊκό μαντρί» με την ελπίδα να σπάσει την αδιαφορία του Τζο Μπάϊντεν έναντι του Ερντογάν.

Για να δούμε πού θα καταλήξει ο οπορτουνισμός της ρωσο-τουρκικής λυκοσυμμαχίας

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα