Στοιχεία Παγκοσμίου Εμπορίου Όπλων

- Advertisement -

του Γιώργου Μουρουζίδη, ταξίαρχου ε.α.

Ο όγκος του διεθνούς εμπορίου όπλων αυξάνεται συνεχώς από το 2004. Μεταξύ των πενταετιών 2007-11 και 2012-16 η αύξηση ήταν της τάξης του 8,4 %, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις 20 Φεβ 2017 από το SIPRI. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πενταετία 2012-16 είναι η  πρώτη σε πωλήσεις όπλων, μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Η ροή όπλων παρουσίασε αύξηση προς την Ασία, την Ωκεανία και την Μέση Ανατολή, ενώ αντίθετα παρουσίασε μείωση προς την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγωγικές χώρες οπλικών συστημάτων – ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Γερμανία –εξάγουν συνολικά το 74 % του παγκόσμιου εμπορίου οπλικών συστημάτων.

Ασία

Οι εισαγωγές όπλων από χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας, αυξήθηκαν σε ποσοστό 7.7 %  και υπολογίζονται στο 43 % των συνολικών εισαγωγών παγκοσμίως.

Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κύριων οπλικών συστημάτων στο κόσμο, την περίοδο 2012-2016, με ποσοστό 13 % . Συνολικά αύξησε τις εισαγωγές της κατά 43 %.  Την περίοδο 2012-2016, οι εισαγωγές της Ινδίας ήταν πολύ μεγαλύτερες, συγκριτικά με τους τοπικούς της αντιπάλους, την Κίνα και το Πακιστάν.

Η χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας επίσης αύξησαν τις εισαγωγές τους κατά 6,2 %, με πρώτη χώρα το Βιετνάμ, το οποίο ανέβηκε από την 29η   στην 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, με αύξηση των εισαγωγών του, κατά 202 %.

Χωρίς κανένα περιφερειακό όργανο ελέγχου, οι χώρες της Ασίας συνεχίζουν να διευρύνουν  τα οπλοστάσιο τους. Η  Κίνα ενισχύει τις πολεμικές της βιομηχανίες, υποκαθιστώντας τις εισαγωγές, με οπλικά συστήματα δικής της παραγωγής. Η Ινδία στηρίζει την τεχνολογία των όπλων της σε άλλες χώρες, πρόθυμες για εξαγωγές, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, Ευρωπαϊκά κράτη, το Ισραήλ και η Ν. Κορέα.

Μέση Ανατολή

Στην Μέση Ανατολή οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 86 %, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29 % του παγκοσμίου εμπορίου όπλων της τελευταίας πενταετίας.

Η Σαουδική Αραβία ήταν ο δεύτερος  μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο την περίοδο 2012-2016,  με αύξηση της τάξης του 212 % έναντι της περιόδου 2007-11. Το Κατάρ επίσης αύξησε τις εισαγωγές του κατά 245 %. Όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής, έστω σε χαμηλότερα ποσοστά ενίσχυσαν τα οπλοστάσια τους. Tα περισσότερα κράτη της Μέσης Ανατολής, προμηθεύονται όπλα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Παρά την πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν τις παραγγελίες όπλων, για την προστασία τους από τις συγκρούσεις και τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι Αμερικανικές εξαγωγές υπολογίζονται στο ένα τρίτο παγκοσμίως

Με το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών, οι ΗΠΑ ήταν ο κύριος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, σημειώνοντας αύξηση την περίοδο 2012-16 κατά 21 % έναντι της προηγούμενης πενταετίας. Το 50 % των εξαγωγών κατευθύνθηκε στην Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ εξάγουν στρατιωτικό εξοπλισμό σε τουλάχιστον εκατό χώρες του κόσμου, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από κάθε άλλη εξαγωγική χώρα. Tα προηγμένα πολεμικά αεροσκάφη με πυραύλους κρούζ και άλλους κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας και τα τελευταίας γενεάς αμυντικά πυραυλικά συστήματα, αποτελούν σημαντικό μέρος των Αμερικανικών εξαγωγών.

Οι Ρωσικές εξαγωγές ανήλθαν στο 23 % των συνολικών εξαγωγών παγκοσμίως.  Το 70 % των Ρωσικών εξαγωγών έγιναν προς τέσσερεις χώρες :  Ινδία, Βιετνάμ, Κίνα και Αλγερία.

Το μερίδιο της Κίνας στις εξαγωγές αυξήθηκε από 3,8 % στο 6,2 %, κατατάσσοντας πλέον την χώρα στις κύριες εξαγωγικές χώρες του κόσμου.

Τα ποσοστό εξαγωγών της Γαλλίας ανήλθε στο 6 %, και ήταν μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Εκτιμάται ό,τι η Γαλλία θα ενισχύσει τις εξαγωγές της, διότι υπέγραψε τελευταία μεγάλα συμβόλαια.

Οι Γερμανικές εξαγωγές ανήλθαν στο 5,6 % του παγκόσμιου εμπορίου και ήταν μειωμένες έναντι της προηγούμενης πενταετίας.

 Άλλες αξιοσημείωτες παρατηρήσεις :

Η Αλγερία είναι η πρώτη εισαγωγική χώρα στην Αφρική με ποσοστό 46 % .

Οι μεγαλύτερες εισαγωγικές χώρες στην υποσαχάρια Αφρική – Νιγηρία, Σουδάν και Αιθιοπία – βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν κατά 36 %. Αναμένεται αύξηση των εισαγωγών λόγω επικείμενων εισαγωγών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Οι εισαγωγές του Αζερμπαϊτζάν ήταν 20 φορές υψηλότερες από αυτές της Αρμενίας.

Οι χώρες της Αμερικής μείωσαν συνολικά τις εισαγωγές τους κατά 18 %. Με εξαίρεση το Μεξικό που τις αύξησε κατά 184 %.

https://www.sipri.org/media/press-release/2017/increase-arms-transfers-driven-demand-middle-east-and-asia-says-sipri

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα