ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ
Σε παραστάσεις για τις ενοχλητικές δηλώσεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα προβεί η Κυβέρνηση
Τίποτα το ουσιαστικό δεν έγινε χθες, κατά την πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί στην Κύπρο. Ενημέρωσαν οι διαπραγματευτές για το Μον Πελεράν και ο τρόπος που θα συνεχιστεί η διαδικασία, με όλα τα κεφάλαια στο τραπέζι, θα αποφασιστεί την 1η Φεβρουαρίου
Η υπομονή της Κυβέρνησης αναφορικά με την κατά συρροήν ενοχλητική συμπεριφορά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε φαίνεται να έχει στερέψει. Όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τη συνάντησή του με τον Μουσταφά Ακιντζί, θα γίνουν παραστάσεις στον Ειδικό Σύμβουλο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αναφορές του κ. Έιντε σε πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος είπε: «Δεν ανέγνωσε ότι θα πρέπει να παρίστανται και όσοι απαιτείται να παρίστανται. Και προς τούτο επιφυλάσσομαι, όταν θα είναι ο κ. Έιντε, να γίνουν οι ανάλογες παραστάσεις για να είναι αρκούντως προσεκτικός στις δηλώσεις του και στα όσα διαμηνύει ή λέει».
Στην ουσία, όμως, για το ζήτημα της σύνθεσης της Διάσκεψης, έχουν ήδη γίνει παράπονα στον κ. Έιντε. Αυτό που φαίνεται πως εξόργισε την Κυβέρνηση τώρα ήταν οι περίεργες αναφορές και υποδείξεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.
«Δεν υπάρχει παράδοση να είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας μέλος μιας διάσκεψης. Δεν υπάρχει προηγούμενο να καλείται το Συμβούλιο Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη αυτού του είδους, γιατί θα χάσει τη θέση του. Η θέση τους είναι εδώ, σε αυτό το δωμάτιο, ενεργώντας ως το Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι να τριγυρνούν σε διασκέψεις άλλων», είχε δηλώσει ο Νορβηγός διπλωμάτης.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται η «Σ», η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να περιορίσει τα διαβήματα προς τον ίδιο αλλά προσανατολίζεται να κάνει κινήσεις και μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Εφ’ όλης της ύλης στην Κύπρο
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, η πρώτη συνάντηση μετά την Ελβετία κύλησε χωρίς κάτι το ουσιαστικό και ανακοινώσιμο, αφού επικεντρώθηκε στην ενημέρωση που έκαναν οι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί για τα διαμειφθέντα στο Μον Πελεράν. Τα όποια νεότερα αναμένεται να προκύψουν στην επόμενη συνάντηση, που θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου. Θα προηγηθεί προπαρασκευαστικός διάλογος, ανάμεσα στους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.
Αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να συνεχιστεί η διαδικασία σε κυπριακό έδαφος, για να αναζητηθούν συγκλίσεις στα κεφάλαια της εσωτερικής πτυχής της λύσης, στα οποία εντοπίζεται μεγάλο χάσμα. Συζήτηση, ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί και επί της εξωτερικής πτυχής, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος ανέφερε.
Αποφασίστηκε, είπε, «να εργαστούμε έτσι ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν ή αν είναι δυνατόν να υπάρξει κατάληξη στα πλείστα όσα των θεμάτων. Συνέχιση εφ’ όλης της ύλης, το επαναλαμβάνω, και εννοώ και τα έξι κεφάλαια, ενώ την ίδια ώρα έχουμε ότι την 1η του Φλεβάρη θα συναντηθούμε για να καθοριστεί η παραπέρα διαδικασία και η μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων».
Ερωτηθείς αν έπεται νέα διάσκεψη στη Γενεύη, είπε ότι κι αυτό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν. «Η Διάσκεψη της Γενεύης δεν ήταν ούτε η αρχή ούτε και το τέλος και συνεπώς απαιτείται να συνεχίσει ο διάλογος στο σημαντικό θέμα που άπτεται των εγγυήσεων», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι το ζήτημα αυτό ξένισε το ΔΗΚΟ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κατήγγειλε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τη νέα υποχώρηση της πλευράς μας, η οποία είχε συντελεστεί με την ανακοίνωση της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, δηλαδή, επιβεβαίωσε τη διασύνδεση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού με τη διεθνή πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Τέτοια διασύνδεση δεν ήταν ποτέ αποδεχτή από την πλευρά μας».
Να μη σκοτώσουν το μομέντουμ
Από την πλευρά του, ο εγκάθετος της κατοχής δήλωσε ότι αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται θέμα καθορισμού ημερομηνίας διάσκεψης σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι η Διάσκεψη άρχισε αλλά δεν τελείωσε, όμως δεν πρέπει να θεωρείται ως μια διαδικασία ανοικτού τέλους που διαρκεί αιώνια. Ανέφερε ότι στο Μον Πελεράν ετοιμάστηκαν δύο λίστες από τις πέντε πλευρές που αφορούν μια ομάδα ερωτήσεων και μηχανισμούς για τις απαντήσεις προς αυτές και καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις.
Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα θα δοθεί σε πολιτικό επίπεδο, πρόσθεσε. Για να καθοριστεί ημερομηνία για διάσκεψη, συνέχισε, θα πρέπει τα ΗΕ, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις να εργαστούν. «Το σημαντικό είναι να κρατηθεί ζωντανό το μομέντουμ, να μην το σκοτώσουμε. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι αυτό θα διαρκέσει για πάντα, θα είναι ανοικτού τέλους και θα παραμείνει σε εκκρεμότητα. Ωστόσο δεν πρέπει να σπρώξουμε προς λάθος κατεύθυνση τη διαδικασία με μια πολύ υπερβολική βιασύνη. Αυτήν την ισορροπία πρέπει να την προφυλάξουμε», είπε ο Ακιντζί.
Ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς εκτίμησε ότι είμαστε σε ένα νέο στάδιο και στις διαπραγματεύσεις έγιναν όσα δεν είχαν γίνει τα τελευταία 50 χρόνια. Υποστήριξε, δε, πως η συμβολή της τ/κ πλευράς ήταν πολύ πιο θετική. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις, υπέδειξε ότι πρέπει να συμβάλουν και να προφυλάξουν αυτήν τη διαδικασία και να κάνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί. «Επειδή είμαστε σε πολύ κρίσιμο στάδιο, πραγματικά βρισκόμαστε σε σημείο που μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να σπαταλήσουμε όλην αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε.
Ανασταλτικοί παράγοντες
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η συνέχεια της διαδικασίας το 2017 εμπεριέχει ανασταλτικούς παράγοντες. Αφού είπε πως ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ δεν έχει παρελθόν στο Κυπριακό και ευχήθηκε η νέα διοίκηση στις ΗΠΑ να στηρίξει τις προσπάθειες, αναφέρθηκε στις προγραμματισμένες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στις Προεδρικές Εκλογές του 2018. Σε αυτά, είπε, προστίθεται και το δημοψήφισμα στην Τουρκία. Εκτίμησε ότι αν αυτή η διαδικασία επιμηκυνθεί κι άλλο εντός του 2017, οι κίνδυνοι και τα ρίσκα μπορεί να υπάρξουν.
ww.sigmalive.com