«Οι συνάδελφοί μας απλά δεν μπορούν να επιτρέψουν τη σκέψη μιας κοινής ιστορίας, αυτής που κατοχυρώνεται στη Συνθήκη Φιλίας και Καλής Γειτονίας».
Αυτό είπε ο Βούλγαρος συμπρόεδρος της Μικτής Πολυκλαδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας καθηγ. Ανγκέλ Ντιμιτρόφ σε ενημέρωση στο Υπουργείο Εξωτερικών, μετά το πέρας της 15ης συνεδρίασης της επιτροπής, που διοργανώθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
«Πραγματικά αρνούνται να δώσουν προτάσεις για κοινούς εορτασμούς αξιόλογων ιστορικών προσώπων, σημαντικών και για τις δύο σύγχρονες χώρες», είπε ο Ντιμιτρόφ.
Ως παράδειγμα έδωσε τη φετινή επέτειο της έκδοσης της συλλογής των Αδελφών Μιλαντίνοφ , εν προκειμένω, κατά τα λεγόμενά του, δύο προσωπικότητες, δύο φιγούρες και το έργο τους, που αποτελούν απόρροια της πολιτιστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Προς το παρόν, δείχνουν μια πλήρη απροθυμία να κάνουν μια κοινή γιορτή αυτών των δύο αξιόλογων προσωπικοτήτων, δήλωσε ο καθηγητής Ντιμιτρόφ.
Διαφωνία και για τον Γκότσε Ντέλτσεφ
Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και η επέτειος της γέννησης του Γκότσε Ντέλτσεφ το επόμενο έτος τους προκαλεί πάλι κάποια απροθυμία να προταθεί για κοινή γιορτή των δύο κυβερνήσεων.
Ο καθηγητής Ανγκέλ Ντιμιτρόφ έδωσε επίσης ένα παράδειγμα από το γεγονός ότι σήμερα μέχρι το μεσημέρι στην επιτροπή εργάζονταν στη διατύπωση ενός κειμένου για το τέλος του Α’ Βουλγαρικού Βασιλείου, για τον Τσάρο Σαμουήλ, για τους κληρονόμους του, για τον Βογομιλισμό.
Κάναμε μια προσπάθεια, στα κείμενα που προτείνουμε, να καταλήξουμε σε κάποια συμφωνία, και πάλι διαψεύστηκε.
Θα είναι λίγο δύσκολο να βγούμε από τον 10ο-11ο αιώνα , τουλάχιστον προς το παρόν δεν βλέπω καμία επιθυμία στους συναδέλφους μας να αφήσουν τη δική τους ερμηνεία αυτής της ιστορικής εποχής, σχολίασε ο Ντιμιτρόφ και εξέφρασε την προσδοκία αμοιβαίου σεβασμού των επιστημονικών κριτηρίων, των αρχών και των προτύπων.
«Έχουμε πραγματοποιήσει 7-8 συναντήσεις με θέμα τον Γκότσε Ντέλτσεφ αλλά δεν καταφέραμε να πετύχουμε αποτελέσματα», κατέληξε ο Ντιμιτρόφ.
Dnes.dir.bg
Γιατί ”τα βρήκαν” τόσο εύκολα οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς με τις παρέες τους σε ιστορικά θέματα με τους Αλβανοσλάβους των Σκοπίων, που ως ”Μακεδόνες” βγήκαν στο μειντάνι το 1944 με εθνική καπηλεία από τον κομμουνιστή ΤΙΤΟ και με ανοχή όλων των κομμουνιστών της Βαλκανικής και το 2018 και των ΑνΕλ του κ.Καμμένου, θα απαντήσει, ή, θα ”απολογηθεί” κανείς ;;;.