«Το VMRO-DPMNE καταδικάζει τη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, σχετικά με το όνομα της χώρας μας», λέει η ανακοίνωση του κόμματος του Γκρούεφσκι.
«Στην απουσία αντίδρασης από την αντιπολίτευση και από την κυβέρνηση, το VMRO-DPMNEκαταδικάζει τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, που αναφέρεται στο όνομα της χώρας μας.
»Η συμπεριφορά του προέδρου της Ελλάδας είναι πάντοτε ενοχλητική, προσβλητική και με υποτιμητικά μηνύματα προς τον ψευδομακεδονικό (δηλαδή σλαβικό) λαό και κράτος, προφανώς είναι μια στρατηγική για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντί να βρεθεί λύση στη διαφορά, επιδεινώνεται αυτή με την επινόηση υποτιθέμενης απειλής ότι το όνομα φαίνεται ως απειλή για τα σύνορά τους», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος του Νίκολα Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE.
Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η κατάσταση μοιάζει με αυτήν στις αρχές της δεκαετίας του περασμένου αιώνα.
«Τέτοιες ενέργειες αγνοούν τις προσπάθειες της χώρας μας για την εφαρμογή των μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Αυτές δεν έχουν νόημα, όταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας λέει δημοσίως ότι εάν δεν παραιτηθούμε από το όνομα Μακεδονία, δεν θα ενταχθούμε ποτέ στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Όταν κανείς , ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν αντιδρά σε αυτές τις δηλώσεις, πόσο μάλλον τις λαμβάνουν υπόψη οι πολίτες της χώρας μας»
Οι δηλώσεις Προκόπη Παυλόπουλου
Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν από την ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στη Σχολή Εθνικής Άμυνας στις 12 Ιανουαρίου.
Εκεί ο Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην Τουρκία, στην Κύπρο αλλά και για Σκόπια.
Για τα Σκόπια σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, είπε:
«Προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας καθίσταται σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο πέραν της προκλητικής παραχάραξης της Ιστορίας αποπνέει αλυτρωτισμό, δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει υποψήφια κράτη-μέλη τα οποία αμφισβητούν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, το status quo των συνόρων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις του σλαβικού κόμματος των Σκοπίων, δημοσιεύθηκαν με σχετικές αναφορές στα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στα ηλεκτρονικά μέσα.