Σεπτέμβριος 16, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μίτσκοσκι, αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές που προτείνει η Βουλγαρία να εφαρμόσει η χώρα του για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε να σταματήσει η ‘διμεροποίηση’ της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Μάλιστα, τόνισε ότι το πραγματικό ζήτημα είναι αν οι Βρυξέλλες έχουν τη βούληση να λύσουν αυτό το πρόβλημα

Ο Μίτσκοσκι είπε σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, «Το θέμα δεν είναι αν οι πολίτες ή οι πολιτικοί έχουν τη βούληση για συνταγματικές αλλαγές, το κύριο ζήτημα είναι εάν οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να λύσουν αυτό το πρόβλημα».

Στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός είπε: «Το θέμα δεν είναι βούληση. Πολίτες και πολιτικά κόμματα έχουν επανειλημμένα επιδείξει τη βούλησή τους, το βασικό ερώτημα είναι αν οι Βρυξέλλες έχουν τη βούληση να λύσουν αυτό το πρόβλημα, γιατί αν υπάρχει θέληση στις Βρυξέλλες, υπάρχει τρόπος.

Παλεύουμε με τεχνητές δυσκολίες τα τελευταία 25 χρόνια…

Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι αμφίδρομος. Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν είναι χορός μόνο ενός ατόμου. Πρέπει να έχουμε δρόμο διπλής κατεύθυνσης, πρέπει να έχουμε έναν χορό που παίζεται από δύο άτομα.

Η πραγματική διεύθυνση είναι έμμεσα η Σόφια και άμεσα οι Βρυξέλλες. Πρέπει να ξέρουμε τι σχεδιάζουν για τα Σκόπια. Έχουμε μια εξωτερική πολιτική απολύτως ισότιμη με την ΕΕ, έχουμε μια πολιτική ασφάλειας, παρακολουθούμε συνεχώς τις διαδικασίες που καθοδηγεί η ΕΕ, αλλά δυστυχώς παλεύουμε με πολλές τεχνητές δυσκολίες τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια…

Αυτές οι δυσκολίες ανέκαθεν επηρέαζαν τη ‘μακεδονική ταυτότητα’ και συνεχίζουν να το κάνουν. Έγιναν παραχωρήσεις σε βάρος της ‘μακεδονικής ταυτότητας’. Από αυτή την άποψη, ζητώ να τερματιστεί ο διμερισμός της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Slobodna Evropa

  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ