Οκτώβριος 5, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Βόρεια Μακεδονία, Σεργκέι Μπαζντίκιν, εισήλθε στο Κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας και πραγματοποίησε συνάντηση με δύο βουλευτές του κόμματος της «Αριστεράς», τον Ντίμιταρ Απασίεφ και τον Ρετζέπ Ισμαήλ.

Στην ανακοίνωση των βουλευτών αναφέρονται και οι λόγοι για τους οποίους συναντήθηκαν.

«Έχει τονιστεί από τους βουλευτές μας ότι η Αριστερά έχει δεσμευτεί για ανοιχτή συνεργασία με όλες τις μεγάλες δυνάμεις που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη Βόρεια Μακεδονία γιατί αυτή η χώρα προσφέρει μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες καθώς και πολιτιστικές ανταλλαγές.

Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας δεν συμφωνεί με τις πολιτικές της κυβέρνησης για κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Από την πλευρά μας τονίστηκε ότι οι κυρώσεις της χώρας μας υπό την πίεση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι παράλογες και αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο χωρών», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της Αριστεράς.

Όμως η συνάντηση με τον πρέσβη του κράτους που ανακήρυξε τη Βόρεια Μακεδονία εχθρική χώρα δεν εμπόδισε τον επικεφαλής της Συνέλευσης, Αφρίμ Γκάσι.

Από το κοινοβούλιο παρέθεσαν το άρθρο 23 του Νόμου για τους βουλευτές που κατοχυρώνει τα δικαιώματα του νομοθέτη, εξηγώντας ότι το αίτημα για συνάντηση ήταν από βουλευτές της Αριστεράς.

Για τον Γκάσι, δεν έχει σημασία που ο πρεσβευτής μιας εχθρικής χώρας συνεχίζει την ατζέντα του μέσα στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας.

« Η προεδρία του κοινοβουλίου δεν εμπλέκεται στην προετοιμασία των συναντήσεων με τους βουλευτές και εφόσον στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για συνάντηση κατόπιν αιτήματος δύο βουλευτών, σας κατευθύνουμε εκεί για τις ερωτήσεις σας», δήλωσε το γραφείο τύπου του προέδρου της Συνέλευσης, Αφρίμ Γκάσι.

Alsat

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ