Σκόπια: Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο πρέσβης της Βουλγαρίας για την απουσία της σημαίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Σεπτέμβριος 16, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

 Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια, Ζελιάζκο Ραντούκοφ, εκλήθη στο Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για συνομιλία μετά τη συνάντηση των Προέδρων Ράντεφ και Σιλιάνοφσκα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με την bTV . Η συνάντηση είναι για σήμερα Δευτέρα,  16 Σεπτεμβρίου.

Η κλήση του Βούλγαρου διπλωμάτη στα Σκόπια προκλήθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκόρντανα Σιλιανόφσκα – Ντάβκοβα στη Βουλγαρία. Το πρόβλημα είναι ότι απουσίαζε η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας από την κοινή φωτογραφία με τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ.

Το Σάββατο το γραφείο της προέδρου των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει και με τον Βούλγαρο πρόεδρο για να μάθουν τον λόγο της απουσίας της σημαίας από τη συνάντηση.

Το γραφείο της Σιλιάνοφσκα θεωρεί πως μάλλον πρόκειται για παράβλεψη πρωτοκόλλου και όχι για σκόπιμη διαδικασία και παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. «Αύριο θα ζητήσουμε εξηγήσεις από τη βουλγαρική πλευρά», ανέφερε το γραφείο της Σιλιάνοφσκα.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για παράβλεψη πρωτοκόλλου και όχι για σκόπιμη διαδικασία και απόκλιση από τα συμφωνηθέντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πριν από πέντε ημέρες, η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα -Ντάβκοβα αποδέχθηκε τις διαπιστευτικές επιστολές του νεοδιορισθέντος Πρέσβη της Βουλγαρίας Ζελιάζκο Ραντούκοφ. Ο διπλωμάτης αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στα Σκόπια μετά τη συμμετοχή του σε συναντήσεις στη Σόφια.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σκόπια: Στη συνάντηση Σιλιάνοφσκα-Ράντεφ στη Σόφια απουσίαζε η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας

Σεπτέμβριος 15, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Διευκρίνηση για τον λόγο που απουσίαζε η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη συνάντησης της προέδρου των Σκοπίων Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα με τον Βούλγαρο Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ζητά το προεδρικό γραφείο της Σιλιάνοφσκα.

Στη συνάντηση της  Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα στη Σόφια, στο βουλγαρικό προεδρικό μέγαρο, με τον Βούλγαρο πρόεδρο δεν υπήρχε η σημαία του επικεφαλής του κράτους της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ υπήρχε η βουλγαρική σημαία και η σημαία της ΕΕ στη φωτογραφία πίσω τους.

Πολυάριθμα σχόλια έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Σκοπίων και όταν ρωτήθηκε από τον ιστότοπο mkd.mk, η Σιλιανόφσκα διευκρίνισε ότι εμπνεύστηκε από την παράσταση «Valkyrie» από την Όπερα και Μπαλέτο της Σόφιας στα Σκόπια και «πεπεισμένη για τη δύναμη του πολιτισμού της διπλωματίας» υποσχέθηκε να παρακολουθήσει την παράσταση «Nabucco», με την οποία η Εθνική Λυρική Σκηνή και Μπαλέτο της Βόρειας Μακεδονίας επισκέπτεται τη βουλγαρική πρωτεύουσα.

«Με την ευκαιρία αυτή διοργανώθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, γεύμα των εκπροσώπων των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, καθώς και κοινή επίσκεψη στην Όπερα Nabucco.

Δυστυχώς, το τραγικό συμβάν – το αεροπορικό δυστύχημα με το στρατιωτικό αεροσκάφος – απέτρεψε τον Πρόεδρο (Ράντεφ) και τη σύζυγό του ζήτησαν συγγνώμη για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε, ο οποίος δεν έπρεπε να έχει φωτογραφίες στον κλειστό χώρο, αλλά δυστυχώς, πριν από την έναρξη της ιδιωτικής συνάντησης, ο Πρόεδρος Ράντεφ κάλεσε την Πρόεδρο (Σιλιάνοφσκα) για κοινή φωτογραφία μπροστά στη βουλγαρική σημαία, αν και δεν προβλεπόταν ούτε συμφωνήθηκε μια τέτοια πράξη και πρόκειται για παράβλεψη πρωτοκόλλου, όχι για σκόπιμη διαδικασία και απόκλιση από τα συμφωνηθέντα, και αύριο θα ζητήσουμε μια εξήγηση από τη βουλγαρική πλευρά», αναφέρει η απάντηση από το γραφείο της Σιλιάνοφσκα που δημοσιεύει το mkd.

Λόγω της φωτογραφίας, στην οποία διακρίνονται μόνο το βουλγαρικό τρίχρωμο και η σημαία της ΕΕ πίσω από τον Ράντεφ και τη Σιλιάνοφσκα, νωρίτερα σήμερα το SDSM χαρακτήρισε την επίσκεψη της Σιλιάνοφσκα “διπλωματική αποτυχία” και το TV Thelma αναφέρει ότι διπλωμάτες σχολίασαν στα μέσα ενημέρωσης αυτό που συνέβη ως «αμέλεια και ταπείνωση».

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μήπως προμηνύεται Ομοσπονδία Βουλγαρίας και ”Βόρειας Μακεδονίας” με μια Σημαία για να ενταχθούν ταχύτερα τα Σκόπια στην Ευρωπαϊκή Ένωση;;;. Ο χρόνος θα το δείξει .
    Πάντως στις μεταξύ τους συνομιλίες οι κρατικοί επίσημοι των δύο χωρών δεν χρησιμοποιούν διερμηνείς ,γιατί μιλούν την ίδια γλώσσα την βουλγαρική και όχι την Μακεδονική των κ.κ. Τσίπρα-Κοτζιά ,αιτία για την οποίαν διαφώνησε εξαρχής και συνεχίζει να διαφωνεί η Βουλγαρία.
    ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ -ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ- ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ VMRO .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα