Οκτώβριος 11, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Μια συγκλονιστική δήλωση έκανε χθες ο βουλευτής του κόμματος VLEN που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό,  Ριγιάντ Σακίρι, σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις και την ένταξη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα.

Ο παρουσιαστής εκπομπής έκανε πολλές φορές την ίδια ερώτηση στον βουλευτή του Vlen, τι θα γίνει αν δεν εγκριθούν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, θα αποχωρήσει το Vlen από τη συμμαχία με το VMRO-DPMNE;

Ο Σακίρι απέφυγε αδέξια την απάντηση για να δηλώσει τελικά ότι αν δεν γίνουν οι συνταγματικές τροποποιήσεις, η Βόρεια Μακεδονία δεν αξίζει να υπάρχει ως χώρα.

«Αν η Βόρεια Μακεδονία δεν κάνει τις συνταγματικές αλλαγές, τότε δεν πρέπει να υπάρχει ως χώρα, εάν δεν υπάρχει προοπτική ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να υπάρχει ως χώρα», είπε ο Σακίρι.

Ο βουλευτής Σκέντερ Ρετζέπι, ο οποίος ήταν μέλος της Εναλλακτικής, και τώρα ενεργεί ως ανεξάρτητος βουλευτής, ήταν ο πρώτος από τους βουλευτές που μίλησε στη συνεδρίαση για τις συνταγματικές τροποποιήσεις για την ένταξη των Βουλγάρων.

 Απαίτησε να διαγραφεί από το Σύνταγμα η διατύπωση «20 τοις εκατό» κατά τις τροποποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Θέμα Αλβανικών Δήμων

Ο Ρετζέπι είπε ότι με την ένταξη των Βουλγάρων θα ανοίξουν οι ορίζοντες προς την ΕΕ, αλλά θα υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αλβανοί δεν πρέπει να είναι όμηροι.

«Μπορεί να υπάρχουν και άλλα αιτήματα, Αλβανικοί δήμοι που αναζητούν δρόμο προς την ΕΕ, ξεχωριστά από τους σλαβικούς δήμους. Δεν θα το ευχόμασταν αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα», είπε ο Ρετζέπι.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, οπότε ο ίδιος ο Σακίρι από το VLEN, απαντώντας στον βουλευτή Μπόρισλαβ Κρμόβ, είπε «θα προσευχηθούμε όπου θέλουμε και χρειαζόμαστε και το πλάνο θα παιχτεί στα Τίρανα, στα Σκόπια και στην Πρίστινα».

Ο Σακίρι τόνισε ότι οι Αλβανοί απελευθέρωσαν τα Σκόπια το 1913 και ότι όλες οι πρακτικές που ίσχυαν μέχρι τώρα θα ισχύουν από εδώ και στο εξής.

Το VMRO-DPMNE δεν έδωσε καμία απάντηση στις προσβολές προς τον σλαβομακεδονικό λαό από τον βουλευτή Ριγιάντ Σακίρι!, σύμφωνα με την Skopje1.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ