ΣΚΟΠΙΑ: ΟΛΙΚΗ ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

- Advertisement -

 

Του Παντελή Σαββίδη

Τα προβλήματα που θα έχει η Ελλάδα με τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα είναι περισσότερο σοβαρά από όσο, αρχικά, εκτιμήθηκαν.

Αμφισβητείται, σταδιακά, το σύνολο της Συμφωνίας των Πρεσπών και στα δύο σημεία που ήταν θετικά για την Ελλάδα. Σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και ιστορικές διευκρινήσεις. Και στα δύο υπάρχει υπαναχώρηση.

Η πρόεδρος της χώρας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα με ανάρτησή της στο X έκανε γνωστό ότι   συναντήθηκε με εκπροσώπους των «Παιδιών προσφύγων από τη Μακεδονία του Αιγαίου» και συζήτησε μαζί τους για τους εορτασμούς των 75 χρόνων από τον «διωγμό των Μακεδόνων του Αιγαίου. Πρόκειται για τα αυτονομιστικά τάγματα τα οποία, προς το τέλος του Εμφυλίου, πολέμησαν με τις δυνάμεις του ΚΚΕ. Μετά την ήττα κατέφυγαν στη γειτονική χώρα και αποτέλεσαν τον βασικό πυρήνα του μακεδονισμού. Πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στην διαμόρφωση του ιστορικού αφηγήματός τους δραστηριοποιούμενοι στο Ινστιτούτο Εθνικής Ιστορίας στα Σκόπια. Το τι είναι, για τα Σκόπια, οι «αιγαιάτες» και ποια η ιστορία τους δεν έχουν καμιά σχέση με όσα περιλαμβάνονται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα αμφισβητεί, πλέον, και το άρθρο 7 της Συμφωνίας.

Στη Φλώρινα, τις προηγούμενες ημέρες σε εκδήλωση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια διαπιστώθηκε η επιφυλακτικότητα του ακροατηρίου και της τοπικής κοινωνίας για την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας.

Η επωδός στις συζητήσεις ήταν πως δεν ενοχλεί την τοπική κοινωνία η αναπαραγωγή των πολιτισμικών ιδιαιτεροτήτων των δίγλωσσων Ελλήνων πολιτών αλλά είναι ανησυχητική η πολιτική εκμετάλλευσή τους.

Οι πολιτιστικές τους δραστηριότητες εκδηλώνονται, κυρίως, στα πανηγύρια των οποίων ο αριθμός, και η διάρκεια, αυξήθηκαν αισθητά μετά την πανδημία. Βιντεοσκοπούνται και παρουσιάζονται τις επόμενες ημέρες σε τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, το περιεχόμενο των τραγουδιών είναι αλυτρωτικό (των περισσοτέρων) και στα σλαβικά.

Αυτές οι λεπτομέρειες, όπως και η ίδρυση του Κέντρου Μακεδονικής Γλώσσας, φαίνεται να μην απασχολούν την μετανεωτερική Αθήνα.

Υπάρχει μια διαφορά φάσης στην κοινωνική εξέλιξη της Ελλάδας και των Βαλκανικών κρατών που δεν έχει γίνει αισθητή.

Τα βαλκάνια βρίσκονται στην εποχή της νεοτερικότητας με ισχυρό το αίσθημα στην κοινωνία και την ηγεσία τους του εθνικού συμφέροντος και των συλλογικών ταυτοτήτων. Η Ελλάδα πέρασε στην μετανεοτερικότητα, όπως τονίσθηκε τελευταία από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Το εθνικό συμφέρον και οι συλλογικές ταυτότητες υποχωρούν μπροστά στην απόλυτη ανάδυση του ατόμου, των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και των ιδιαιτεροτήτων του.

Ενδιαφέρουσα από αυτής της πλευράς είναι η σύλληψη της τακτικής που ακολουθεί το δίδυμο Σιλιάνοφκσα- Μίτσκοσκι.

Ενώ αναδεικνύουν πεπαλαιωμένα αιτήματα, φροντίζουν ο λόγος τους να είναι ευρωπαϊκός.   Η επίκληση ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και το δικαίωμα  αυτοπροσδιορισμού, ακόμη και από κρατικούς παράγοντες βρίσκει απήχηση στη μετανεωτερική Ευρώπη.

Ενώ με την αναθεωρητική τους στάση ενεργοποίησαν διμέτωπη αντιπαράθεση με Αθήνα και Σόφια, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα είναι προκλητικός, όπως φάνηκε από τους χαρακτηρισμούς του κ. Μίτσκοσκι προς τον κ. Γεραπετρίτη. Σε μια περίπτωση που ο Έλληνας Υπουργός είχε απόλυτο δίκαιο.

Προς την Βουλγαρία όχι, μόνο, είναι προσεκτικοί αλλά δια στόματος Μίτσκοσκι γίνονται αναφορές σε δύο αδελφικούς λαούς. Η κοινωνία που ζει σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία είναι αποτέλεσμα εσωτερικών βουλγαρικών ανακατατάξεων και αναταράξεων των αρχών του 20ου αιώνα και το ιστορικό αυτό φορτίο το γνωρίζει καλά το VMRO το οποίο πρωταγωνιστούσε τότε. Ο σύγχρονος ιδρυτής του, μάλιστα, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι έχει πάρει βουλγαρικό διαβατήριο (κυρίως για τα προνόμια που προσφέρει ως ευρωπαϊκό) και δεν έκρυψε την ιστορική σχέση με τη Βουλγαρία.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι σε τηλεοπτική του συνέντευξη τις προηγούμενες ημέρες, είπε «ότι είναι  έτοιμος να καθίσει και να βρει μια λύση με τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση… Αναμένω τη νέα βουλγαρική κυβέρνηση και περιμένω ότι αυτή θα είναι (μια κυβέρνηση) του αδελφού μας κόμματος (στο ΕΛΚ) του Μπόϊκο Μπορίσοφ. Και περιμένω ότι θα υπάρξει καλή θέληση, θα καθίσουμε να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας, ως καλοί γείτονες. Ή, όπως θα έλεγε ο ίδιος (ο Μπορίσοφ), «κράτη δύο αδελφικών λαών»».

Η διαφορά Σκοπίων -Σόφιας εντοπίζεται στο θέμα της ονομασίας της γλώσσας, στην συμπερίληψη των Βουλγάρων στο Σύνταγμα και στις ιστορικές αναφορές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αν έχει κάποια σημασία για τους διαμορφωτές πολιτικής στο ελληνικό ΥΠΕΞ, υπάρχουν αρκετοί στο Μοναστήρι και την περιοχή του με ελληνική συνείδηση που επιδιώκουν την επαφή με την Ελλάδα και επιζητούν ελληνικό διαβατήριο. Αλλά και σε επίπεδο κοινωνίας οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν είναι εχθρικοί προς την Ελλάδα. Απλώς, δεν θέλουν να θιγεί η εθνική τους συνείδηση

Γιατί, τέλος, προκαλούν τα Σκόπια;

Θέλουν να κρατήσουν την εθνικιστική εκλογική πελατεία τους, η νέα γενιά δεν μπορεί να αντιληφθεί γιατί τίθεται θέμα ονομασίας τους, εκδηλώνουν την δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση της ευρωπαϊκής πορείας τους, η σημερινή ηγεσία τους επηρεάζεται από τον Νίκολα Γκρούεφσκι, τον πρώην πρωθυπουργό που κατέφυγε, και πήρε πολιτικό άσυλο, στην Ουγγαρία του Όρμπαν. Ο Όρμπαν αναλαμβάνει από 1ης Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε. και με άλλους ομοϊδεάτες τους, και με την νέα πολιτική ισορροπία μετά τις ευρωεκλογές, θα επιδιώξουν να θέσουν νέα χαρακτηριστικά στην Ένωση.

Αν επηρεαστεί η ηγεσία των Σκοπίων από τις νέες δυναμικές ισορροπίες θα πρέπει να αναμένουμε μια ελαφρά αίσθηση ρωσικής  επανάκαμψης και μια δυναμικότερη τουρκική.

Οι σχέσεις Σκοπίων Τουρκίας είναι πολύ καλές σε όλους τους τομείς, υπάρχει τουρκικό κόμμα στα Σκόπια και η Άγκυρα προσέφερε προστασία δημοσίως.

Η Αθήνα έχει την ψευδαίσθηση πως αφού επιτηρεί τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας και εκπαιδεύει, ενίοτε, τον στρατό της αποκτά και επιρροή.

Τα Βαλκάνια είναι για σκληρούς παίκτες. Η κ. Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου που διετέλεσε και επικεφαλής διπλωμάτης στα Σκόπια το γνωρίζει.

Πρέπει να επισημανθεί η δήλωση της Αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια Άντζελας Ανγκελέρ  ότι είναι ενθουσιασμένη» με  την ανακοίνωση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Χριστιάν Μίτσκοσκι ότι θα χρησιμοποιήσει το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την ορκωμοσία του ως νέου πρωθυπουργού, καθώς και σε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Στη συνέντευξή της, δεν θέλησε να σχολιάσει τη θέση της Ελλάδας, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει ένα όνομα για συνολική χρήση, και όχι μια διπλή φόρμουλα.

Η Αθήνα συναίνεσε στην ένταξη στο ΝΑΤΟ και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας ύστερα από συμφωνίες στο θέμα των Θαλάσσιων Ζωνών στην πρώτη περίπτωση και της ονομασίας στη δεύτερη. Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξαν υπαναχωρήσεις από τις γειτονικές χώρες. Κάτι πρέπει να προβληματίσει.

ΠΗΓΗ:ΤΟ ΒΗΜΑ

 

 

 

 

 

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. H κυβέρνηση οφείλει να διεθνοποιήσει το γεγονός ώστε τα Σκόπια να πάρουν όλοι την υπαιτιότητα και να βρεθούν στη δυσμενή θέση. Ταυτόχρονα οφείλει να ακυρώσει και η ίδια την συμφωνία διότι αυτή τη στιγμή εμείς φαινόμαστε βολεμένοι με μια απόφαση που παραχαράζει την ιστορία μας ενώ την ίδια ώρα οι σκοπιανοί φαίνονται οι θιγμένοι ως τάχα οι πραγματικοί Μακεδόνες. Όσο η κυβέρνηση δεν πράττει τα παραπάνω διαπράττει την ίδια προδοσία που διέπραξε η κυβέρνηση του Σύριζα με τους βουλευτές που στήριξαν την συμφωνία των Πρεσπών δίχως την σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων

    • Και τι θ’ αλλάξει με την ακύρωση τής ΣτΠ, για την οποία κόπτεται και ο Δρ. Αμπατζόγλου; Τίποτε, απολύτως τίποτε. Οι Σλάβοι των Σκοπίων ήθελαν την αναγνώριση τού “μακεδονισμού” των (και) από την Ελλάδα και την πήραν. Αυτό δεν αλλάζει με τίποτε πια. Ένα μόνο μπορεί να κάνει η Ελλάδα: Να βάζει βέτο στην ένταξή των στην ΕΕ, έως ότου εφαρμόσουν πλήρως την ΣτΠ και σεβαστούν την υπογραφή των. Η διεθνοποίηση δεν εξυπηρετεί σε τίποτε, διότι ουδείς ενδιαφέρεται για το θέμα.

    • Αντί τής διεθνοποιήσεως, αρκεί καταγγελία στην ΕΕ, ώστε, όταν καλέσουν τα μέλη να ορίσουν ημερομηνία ενάρξεως ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να ξέρουν γιατί η Ελλάδα βάζει βέτο. Καταγγελία στον ΟΗΕ/ΝΑΤΟ, μάλλον δεν έχει αξία, χωρίς βέβαια και να βλάπτει. Τίποτε απ’ αυτά δεν θα κάμουν οι εθελόδουλοι που μάς κυβερνούν.

  2. Επιτέλους εμπεδώθηκε η άποψη μου-και πολλών που δεν ήθελαν την Συμφωνία των Πρεσπών-ότι η Ελλάς πολύ δύσκολα μπορεί να ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών ,αλλά έχει 26 βέτο στα ισάριθμα Κεφάλαια, που θα ανοίγουν αν και όταν αποφασισθεί η ένταξη της Βόρειας ”Μακεδονίας” στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
    Θέμα όμως είναι αν οι ελληνικές κυβερνήσεις θα θέτουν ΒΕΤΟ .
    Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη ότι ΒΕΤΟ δεν θα θέτουν οι κυβερνήσεις με κορμό τον Σύριζα ,ο οποίος μηδενός μέλους του εξαιρουμένου είναι υπερήφανος γιαυτήν την Συμφωνία .
    ΟΠΟΤΕ τι μένει σε λογικά σκεπτομένους Έλληνες πατριώτες ;;;
    Να μη ψηφίσουν -ποτέ των ποτών-την όποια φιλοσκοπιανή Αριστερά όσο θα κρατούν οι διαπραγματεύσεις του κρατιδίου με την Ε.Ε .
    Υ.Γ Εκτιμώ πάντως ότι αμφότεροι οι επίσημοι Μακεδόνες -Προέδρος και πρωθυπουργός του κρατιδίου- γνωρίζοντας ότι θα υποχρεωθούν να υπαναχωρήσουν από τώρα σκέπτονται , πως θα κοροϊδέψουν τους ψηφοφόρους τους για την αλλαγή της στάσεως τους , που καθώς φαίνεται θα κρατήσει ”κάνα δυο χρόνια”.
    Περισσότερα χρόνια κράτησε η κοροϊδία με τα κουρελοπανώ του ΠΑΣΟΚ μετά το 1981 ”οι Βάσεις φεύγουν” ,ενώ είχε υπογραφεί η Συμφωνία παραμονής τους με τους” φονιάδες των λαών Αμερικάνους ”.
    ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ , ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΝ ΩΣ ΟΙΟΝΕΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1989 .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα