ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΕΘΝΙΚΑ Ή ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ; ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ

- Advertisement -

Του Παντελή Σαββίδη

1.- Η κατάσταση-και οι διαφωνίες- στις Ένοπλες Δυνάμεις, βγήκαν στη δημοσιότητα από τον χώρο στον οποίο έπρεπε να περιοριστούν. Και αυτό έγινε με ευθύνη όλων. Στους αρκετούς τελευταίους μήνες οι διαφωνίες στο εσωτερικό τους ήταν στην καθημερινή επικαιρότητα. Κάτι εγκληματικό το οποίο η κυβέρνηση έπρεπε να έχει σχέδιο να το ελέγξει. Δεν το έκανε. Δεν ήθελε, δεν μπορούσε, εκβιαζόταν, δεν ξέρω. Και τώρα, χρειάζεται κυβερνητική παρέμβαση για να επέλθει ηρεμία και ισορροπία.  Αλλά, έχει άποψη και αντίληψη για την λειτουργία του στρατεύματος η κυβέρνηση; Ή, δεν θέλει να γνωρίζει για να το επικαλεστεί αν και όταν χρειαστεί;

2.-Περιοριζόμενος σε όσα δημοσίως λέγονται από τα στελέχη του στρατεύματος, θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα. Τα στρατιωτικά σχέδια, νομίζω, είπε ο σημερινός Αρχηγός, κρατούν το πολύ μερικές ημέρες αν ο στρατός εμπλακεί σε πολεμικές διαμάχες. Στην συνέχεια αναπροσαρμόζονται. Πριν αναπροσαρμοσθούν, όμως, υπάρχουν και διαμορφώνονται μετά από πολλή σκέψη- υποτίθεται- και με την συμβολή όλων.

Αν αυτά ισχύουν, πως εξηγείται, όταν ο αντίπαλος δεν κάνει μεγάλες μεταβολές στο δικό του στράτευμα και στη δική του δομή, η διάταξη, η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων να αλλάζει με την κάθε φορά αλλαγή Αρχηγού; Είναι λογικό αυτό; Το κάνουν και άλλα στρατεύματα; Ή, αποτελεί και αυτό, ελληνική πρωτοτυπία;

Σε πολιτικό επίπεδο αυτό είναι σύνηθες. Δεν χρειάζεται να αλλάξει καν κυβέρνηση για να αλλάξουν τα σχέδια στην παιδεία, ας πούμε, ή στην υγεία. Και στην ίδια κυβέρνηση αν αλλάξει ο υπουργός αλλάζει και η πολιτική. Οδυνηρό αλλά στην πολιτική οι επιπτώσεις είναι εσωτερικές. Στον στρατό, οι επιπτώσεις είναι υπαρξιακές.

2.-Το βασικό πρόβλημα που έχουν σήμερα οι Ένοπλες Δυνάμεις- και αυτό δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, έχει γραφεί κατά κόρον από στελέχη τους- είναι η διαλειτουργικότητα. Ο συντονισμός, δηλαδή, των τριών κλάδων (αεροπορίας, ναυτικού, στρατού). Το πρόβλημα είναι γνωστό και όσα γίνονται για την επίλυσή του αν δεν είναι ανύπαρκτα, είναι ελάχιστα. Πάντως, το πρόβλημα υπάρχει. Είναι έντονο και όσο παρατείνεται, επικίνδυνο.

3.-Οι αλλαγές που κάνει ο εκάστοτε αρχηγός επηρεάζονται και από την προέλευσή του από το στράτευμα. Ο σημερινός αρχηγός, επί παραδείγματι, είναι καταδρομέας. Κάνει αλλαγές στη δομή του στρατεύματος με βάση όσα γνωρίζει. Γι αυτό και εστιάζει εκεί που το ναυτικό έχει αντιρρήσεις. Δηλαδή, στη δημιουργία ναυστάθμου στον Παγασητικό για την μεταφορά στα νησιά, αν χρειαστεί, των πεζοναυτών, που έχουν την βάση τους στο Βόλο. Αυτό που κάνει ο Α! ΓΕΕΘΑ το γνωρίζει. Συνολική αντίληψη για το στράτευμα έχει; Αρκεί η γνώση που θα έχουν οι επιτελείς του; Συμβουλεύεται τους επιτελείς του; Δεν μιλάμε για μια ειρηνική περίοδο κατά την οποία όλα αυτά θα είχαν περιορισμένη σημασία. Θα ήταν παιχνίδια των στρατηγών και των ναυάρχων για να περνούν την ώρα τους. Μιλάμε για μια περίοδο που κάποιας μορφής αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι στα πιθανά ενδεχόμενα. Έχει ο αρχηγός πλήρη συνείδηση των αλλαγών που κάνει; Τις συζήτησε με άλλους επιτελείς; Προβληματίστηκε στις επιφυλάξεις τους;

Ο Αρχηγός είναι Αρχηγός στρατεύματος. Δεν είναι προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας που αν δεν πάει καλά η ομάδα θα χάσει το πρωτάθλημα και η διοίκηση θα τον αλλάξει. Αν χάσει ο στρατός, θα χάσει πιθανώς και επικράτεια η χώρα. Οι επιλογές αλλαγών δεν είναι ούτε υπόθεση, ούτε όνειρο, ούτε εμμονές ενός ανθρώπου.

4.-Σε άρθρο του στα Νέα ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος διετέλεσε και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποστήριξε πως η επιλογή δημιουργίας ναυστάθμου στον Βόλο είναι τεράστιο λάθος. Το θεωρεί ως λάθος διότι τα αποβατικά που έχει η χώρα είναι πέντε, όλο και όλο, και κατά τον κ. Αποστολάκη πρέπει να βρίσκονται στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας, όπου υπάρχουν οι υποδομές για την συντήρηση και λειτουργία τους και μπορούν να εξυπηρετήσουν και άλλες ανάγκες του ναυτικού.

Ο κ. Αποστολάκης, μάλιστα, διατυπώνει την θέση ότι οι πεζοναύτες πρέπει να μεταφερθούν από τον Βόλο στην Αττική για να βρίσκονται κοντά στα αποβατικά, διότι η επιτυχία μιας αποβατικής επιχείρησης εξαρτάται από την ταχύτητα που θα εξελιχθεί. Δηλαδή, ο πρώην Α! ΓΕΕΘΑ έχει ριζικά διαφορετική άποψη από τον νυν. Είναι λογική τόσο μεγάλη απόκλιση στις στρατιωτικές επιλογές; Μπορεί οι επιλογές να έχουν τόση υποκειμενικότητα;

Θέτει και κάτι άλλο ο κ. Αποστολάκης. Επικαλείται την δομή άλλων ναυτικών δυνάμεων, ακόμη και των ΗΠΑ για να υπογραμμίσει πως οι Πεζοναύτες ως δύναμη πρέπει να ανήκουν στο ναυτικό και όχι στον στρατό ξηράς.

Βλέπετε πως ο ελληνικός στρατός δεν έχει λύσει στοιχειώδη ζητήματα δομής του, θα αναπτύξει λογικές διαλειτουργικότητας; Και όλα αυτά σε μια στιγμή που μια αναμέτρηση με την Τουρκία δεν αποκλείεται. Πως θα πάμε στην αντιπαράθεση; Με ερωτηματικά σε όσα παραπάνω αναπτύχθηκαν και με μια κατάσταση στο στράτευμα που οι ηγετικές επιλογές της κυβέρνησης προκάλεσαν προβλήματα ενότητας;

5.-Δεν ξέρω αν το έδαφος της Αττικής ήταν το κατάλληλο για την ανάπτυξη των υποδομών και την παρουσία μεγάλου μέρους του στρατεύματος. Μερικοί υποστηρίζουν πως όλα αναπτύχθηκαν εκεί για να βρίσκονται στα σπίτια τους όσοι βολεύονται από την επιλογή αυτή. Και είναι πολλοί. Θα περιμένω να παρέμβουν άλλοι, πιο ειδήμονες σε αυτό. Γνωρίζω, όμως, καλά, πως η βασική φιλοσοφία και του στρατεύματος, όπως και της πολιτικής, είναι να συγκεντρώνονται όλα είτε στην πρωτεύουσα, είτε πέριξ αυτής. Είναι τρομερό και καταστροφικό αυτό που συμβαίνει.

6.-Γνωρίζω για μια αεροπορική μονάδα που δρα εκτός Αθηνών με μεγάλες επιτυχίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και παρόλο που εκεί που βρίσκεται έχει πολλά πλεονεκτήματα η παρουσία της, σκέφτονται μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της εκεί παρουσίας της, με νέα αεροπλάνα να την μεταφέρουν και αυτήν στο λεκανοπέδιο.

Γι αυτό κανείς δεν μας πείθει πως όταν προτείνεται παραμονή στρατού στην πρωτεύουσα, δεν υποκρύπτεται σκοπιμότητα στην πρόταση αυτή. Εδώ έχουν μεταφέρει μονάδες από τη Βόρειο Ελλάδα, στην οποία βρίσκονται τα σύνορα της χώρας, στο λεκανοπέδιο και στην Πελοπόννησο ή κατήργησαν άλλες μονάδες στρατού ξηράς.

7.-Εν κατακλείδι, το Σύστημα δεν μας πείθει ότι αγωνιά και οργανώνεται για την Άμυνα της χώρας. Αγωνιά για τις επιλογές που έχει κάνει και αυτές οι επιλογές ορισμένες περιοχές και πληθυσμούς τους θεωρούν αναλώσιμους. Είναι επιλογές προσωπικού και όχι εθνικού οφέλους.

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με συγχωρείτε ,αλλά αισθάνομαι ότι ο Ναύαρχος ε, α κ . Αποστολάκης -τέως ΥΠΕΘΑ και Α/ΓΕΕΘΑ -με ο άρθρο του στα ΝΕΑ όχι σε ανύποπτο χρόνο αλλά στα καλά του καθημένου, -που λέει ο λαός- ”έμπηξε ένα μαχαίρι” στις Ένοπλές Δυνάμεις σήμερα και το ”στρίβει δεξιά και αριστερά” για πονέσει περισσότερο, γιατί τώρα ενόψει των εκλογών σε Ελλάδα και στην μαινόμενη εις βάρος μας Τουρκία θέτει θέμα μεταφοράς στρατιωτικών σχηματισμών ,-με δικά του μόνο επιχειρήματα και με δεδομένη την απραξία του και ως Α/ΓΕΕΘΑ και ως ΥΠΕΘΑ -,γιατί η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών – όποιος θέλει ας διαβάσει την ενός αιώνος ιστορία της στο διαδίκτυο-εγκαταστάθηκε στον Βόλο ως 32οΣύνταγμα Πεζοναυτών από το 1967 ,όταν ο ίδιος 10ετής φορούσε κοντά παντελονάκια ,
    Δεν είναι εύλογο το ερώτημα ,γιατί ο ίδιος-ως Υπουργός Εθνικής Αμύνης και Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης -δεν το μετακίνησε στην Αττική, -στο χταπόδι της Ελλάδος κατά τον κ.Μέρτζο -(επιβάλλεται να το διαβάσουν το βιβλιαράκι του όλοι οι Έλληνες) και έρχεται τώρα -προφανώς για να διαφοροποιηθεί από την εθνική στρατηγική της 49χρονης Μεταπολιτεύσεως – περίπου να ”περιπαίζει” τις επιλογές των σημερινών Αρχηγών των Όπλων των Ενόπλων μας Δυνάμεων , οι οποίες – ας μη ξεχνάμε- είναι ενταγμένες και στο ΝΑΤΟ την στρατηγική του οποίου και εξυπηρετούν γεωστρατηγικώς, χωρίς άλλες λεπτομέρειες;;;; .
    ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΧΕ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ Κ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΑ” ΝΕΑ ”,ΟΎΤΕ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΜΑΣ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ , ΟΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ -ΤΩΡΑ-”ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ” ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ”ΩΣ ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ”ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ” ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ.
    ΤΙ ΣΚΟΠΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥΣ;;;

  2. Η πρόταση για αλλαγές μέχρι την υλοποίηση των προτεινομένων αλλαγών ”θα φάει κάτι χρόνια” μπορεί και κυβερνήσεις – όλοι γνωρίζουμε (και ο κ.Αποστολάκης) το δυσκίνητο κράτος μας με τα ΣΑΓΕ και άλλα Συμβούλια και παρασυμβούλια, που λειτουργούν σε όλα τα υπουργεία, πέραν των απαιτουμένων πιστώσεων.
    Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ανεπίκαιρη την παρέμβαση του κ.Αποστολάκη , ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι θα δημιουργηθεί ναύσταθμος στον Βόλο , χωρίς υποδομές ,καταλογίζοντας προχειρότητα και ανευθυνότητα στις σημερινές στρατιωτική και κυβερνητική ηγεσίας , οι οποίες αντιθέτως από τις Καστανές το 2020 κάθε άλλο παρά ανεύθυνες και επιπόλαιες είναι , ενώ δεν μας προβάλλει και άλλες υποδειγματικές ηγεσίες διαχρονικά για σύγκριση.

  3. Απορώ κ. Σαββίδη πώς εσείς, και άλλοι έγκριτοι δημοσιογράφοι (που είστε μία χούφτα πια), δεν έχετε πέσει ακόμα σε κατάθλιψη και δεν έχετε αηδιάζει να ασχολείστε με την νεοελληνική πολιτική τάξη που χαρακτηρίζεται από εθελοδουλεία/χατζηαβατισμό. Χρησιμοποιώ μετά λόγου γνώσεως το ουσιαστικό και δεν αναφέρομαι σε αυτούς ως προδότες διότι οι προδότες έχουν ένα συγκροτημένο σχέδιο που υπηρετεί μακροπρόθεσμες προσωπικές επιδιώξεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά από μια σειρά προδοτικών πράξεων έναντι της χώρας. Εν αντιθέσει με έναν προδότη, ο νεοέλληνας πολιτικός απλά ακολουθεί εντολές και, στο μεσοδιάστημα δύο εντολών, απλά διαχειρίζεται καταστάσεις με χαρακτηριστική τσαπατσουλιά, προχειρότητα και βραχυπρόθεσμη στόχευση προσωπικού οφέλους και διατήρησης στην οποία εξουσία. Κατόπιν εντολών, και χωρίς βέβαια καμμία προετοιμασία, θα ηττηθούν στο πεδίο της μάχης, θα καθίσουν σε ένα ταπεινωτικό τραπέζι κατ’ επίφασιν διαπραγματεύσεων και θα υπογράψουν ότι τους υπαγορεύσουν αλλότρια συμφέροντα. Τελεία και παύλα. Όταν ένας Γεώργιος (όχι ο Γιωργάκης) Παπανδρέου λειτούργησε ως λαγός των βρετανικών συμφερόντων, τί αλήθεια μπορούμε να περιμένουμε από τους σημερινούς πολιτικούς γυμνοσάλιαγκες!!!;;; Αναμφίβολα η απορία μου περί της αντίστασή σας απέναντι στην κατάθλιψη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, όταν απέναντί μας έχουμε ένα λαό που έχει παραδοθεί σε έναν φαταλισμό, βελμπαλισμό καφενείου και πρωτόγονο πατριωτισμό που τον οδηγεί μαθηματικά στη πολιτισμική του εξαφάνιση. Εύχομαι ο Θεός να συνεχίσει να σας δίνει υπομονή. Καλό κουράγιο.

  4. Στο “Αντίβαρο” δημοσιεύονται καθημερινά κάποιες ρήσεις, οι οποίες είναι, τις περισσότερες φορές, πολύ ενδιαφέρουσες. Διαβάζοντας την σημερινή, την οποία παραθέτω παρακάτω, θυμήθηκα πώς σκέφτονταν κάποτε οι αληθινοί Έλληνες, κάτι που φοβούμαι ότι έχομε ξεχάσει:

    «Έχουμε φτιάξει μία κοινωνία πού μοιάζει θερμοκήπιο του κακού. Κάθε “σκηνοθετίσκος” μπορεί να γελοιοποιεί από την τηλεόραση την Αγάπη στην Πατρίδα και την Πίστη στο Θεό και εμείς τα βλέπουμε αυτά ξαπλωμένοι στις άνετες πολυθρόνες μας και γελάμε. Διασκεδάζουμε βλέποντας να γελοιοποιούνται οι Ήρωες, να εξευτελίζονται αυτοί πού πλήρωσαν με αίμα και φρίκη το δικαίωμά μας να καθόμαστε μπροστά σε τηλεόραση. Χωρίς καμιά συναίσθηση ντροπής και ευθύνης “χάσκουμε ηλιθίως” βλέποντας τον εσκεμμένο και ασταμάτητο διασυρμό της Πατρίδας και της Πίστης. Έχουμε φτιάξει μία Παιδεία όπου η Αγάπη στην Πατρίδα θεωρείται φασισμός και η Προσευχή των μαθητών είναι πέντε τελετουργικές φράσεις χωρίς νόημα. Έχουμε αναθέσει την Παιδαγωγία του παιδιού στην τηλεόραση. Κι εκείνη βέβαια μας πληρώνει, διδάσκοντας το παιδί μας ότι οι μόνες αληθινές αρετές είναι…”το κυνήγι του χρήματος, το κυνήγι της σάρκας και το κυνήγι της πρόσκαιρης λάμψης”»
    (Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα