Σικελία: Η σκοτεινή Darktrace, οι ταυτόχρονοι θάνατοι του Λιντς και του συνεργάτη του, οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Το Politico αναφέρεται σε μια άλλη εταιρεία, τη Darktrace,την οποία χρηματοδοτούσε ο χαμένος στη Σικελία μεγιστάνας Μάικ Λιντς.

Οι δεσμοί του μεγιστάνα Μάικ Λιντς με τους επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας αλλά και με τις αμερικάνικες μυστικές υπηρεσίες, τι αποκαλύπτει το Politico για το ναυάγιο στη Σικελία και τις τραγικές συμπτώσεις.

«Ήταν ένα φρικτό ατύχημα με ιστιοπλοϊκό που συγκλόνισε τον κόσμο», γράφει το Politico, και το ναυάγιο του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Μάικ Λιντς σε φουρτουνιασμένη θάλασσα στη Σικελία έγινε ακόμα πιο παράξενο από το γεγονός ότι δύο ημέρες νωρίτερα, ο επιχειρηματικός του εταίρος Στίβεν Τσάμπερλεν είχε τραυματιστεί θανάσιμα σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Ως μακροχρόνιοι επιχειρηματικοί συνεργάτες, δικάστηκαν ως συγκατηγορούμενοι σε δίκη για απάτη σχετικά με την πώληση της εταιρείας λογισμικού Autonomy στην Hewlett-Packard έναντι 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά την πώληση της Autonomy το 2011, ο Lynch συνίδρυσε την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Darktrace και ο Στίβεν Τσάμπερλεν διορίστηκε οικονομικός διευθυντής.

Η εταιρεία με έδρα το Κέιμπριτζ καταπολεμά τις κυβερνοεπιθέσεις χρησιμοποιώντας λογισμικό που μαθαίνει τα μοτίβα συμπεριφοράς κάθε παράγοντα σε έναν οργανισμό και ανιχνεύει ασυνήθιστες δραστηριότητες.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει εγκληματική ενέργεια στα αντίστοιχα ατυχήματα των δύο ανδρών, τα οποία αποδίδονται σε τραγική σύμπτωση.

Ωστόσο, στη σύμπτωση προστίθενται οι δεσμοί των επιχειρηματικών εταίρων με τον κόσμο των βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι κατασκοπευτικές διασυνδέσεις

bncm_756b7.jpeg

Ο Μάικ Λιντς συνίδρυσε την Darktrace σε συνεργασία με πρώην αξιωματούχους των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών το 2013.

Ένας από τους συνιδρυτές ήταν ο Stephen Huxter, υψηλόβαθμο στέλεχος της ομάδας κυβερνοάμυνας της MI5, ο οποίος έγινε διευθύνων σύμβουλος της Darktrace.

Το ταμείο VC (Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) του Λιντς, Invoke Capital, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την πώληση της Autonomy, υποστήριξε το spin-out του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με μια αρχική επένδυση ύψους 12 εκατομμυρίων λιρών.

Η Huxter προσέλαβε τον επί 30 χρόνια βετεράνο της GCHQ Andrew France ως διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας – αργότερα εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Ο Λιντς ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι το 2018, όταν παραιτήθηκε μετά την απαγγελία κατηγοριών για απάτη.

Ο πρώην επικεφαλής της MI5 Τζόναθαν Έβανς συμμετείχε επίσης για ένα διάστημα στο διοικητικό συμβούλιο της Darktrace, ενώ ο Τζιμ Πένροουζ, βετεράνος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ επί 17 χρόνια, ήταν στο παρελθόν επικεφαλής των αμερικανικών δραστηριοτήτων της εταιρείας.

Άλλοι πρώην κατάσκοποι της εταιρείας ήταν ο διευθυντής τεχνολογίας Dave Palmer, ο οποίος στο παρελθόν εργάστηκε στην MI5 και την GCHQ, και ο διευθυντής ασφαλείας John Richardson, ο οποίος εργάστηκε στην κυβερνοάμυνα για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όμως οι διασυνδέσεις του Λιντς με τη σκοτεινή σφαίρα των μυστικών υπηρεσιών προϋπήρχαν του Darktrace. Η πρώτη του εταιρεία, η Cambridge Neurodynamics, η οποία ειδικευόταν στην αναγνώριση δακτυλικών αποτυπωμάτων μέσω υπολογιστή, είχε συμβόλαια με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Έχουν τα πιο ενδιαφέροντα προβλήματα», δήλωσε στο περιοδικό Wired το 2002 (ΕΔΩ).

Ο Λιντς έβγαλε την Autonomy από τη Neurodynamics το 1996. Η εταιρεία, στην οποία ο Τσάμπερλεν εντάχθηκε το 2005, χρησιμοποιούσε τη μηχανική μάθηση για την ανάλυση δεδομένων από πηγές όπως υποκλαπείσες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Θαυμαστής του Τζέιμς Μποντ ο Λιντς

Ως θαυμαστής του φανταστικού κατασκόπου Τζέιμς Μποντ, ο Λιντς ονόμασε αίθουσες συνεδριάσεων στα κεντρικά γραφεία της Autonomy με τα ονόματα των κακών της σειράς ταινιών, όπως ο Dr. No και ο Χρυσοδάκτυλος (Goldfinger). Λέγεται ότι είχε ένα ενυδρείο στο χώρο υποδοχής της εταιρείας γεμάτο με μοχθηρά πιράνχας, ως φόρο τιμής σε μια σκηνή της ταινίας «Ζεις μόνο δύο φορές».

Η Autonomy κέρδισε επίσης διαγωνισμούς υψηλού προφίλ από κυβερνητικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης για την παροχή υποδομών στο Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την ανάλυση πληροφοριών στο πλαίσιο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Ένα άρθρο του Guardian το 2003 (ΕΔΩ) περιέγραφε την εταιρεία ως «ασχολούμενη με μυστικές πληροφορίες» και «μεταξύ των λίγων εμπορικών οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου που μπορούν να επωφεληθούν από τον πόλεμο στο Ιράκ». Περιέγραφε την τεχνολογία της εταιρείας ως «προηγμένα συστήματα υποκλοπής υπολογιστών».

Εκείνη την εποχή, η εταιρεία κατείχε και άλλα συμβόλαια με κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, όπως ο στρατός, η NASA και οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η GCHQ και η MI6 πιστεύεται επίσης ότι ήταν πελάτες της.

Ο Ρίτσαρντ Περλ, πρώην διορισμένος από το Πεντάγωνο, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου άμυνας του Πενταγώνου, λειτουργούσε ως ένας από τους διευθυντές της εταιρείας.

Η υπόθεση απάτης

Ένα χρόνο μετά την πώληση της Autonomy, η HP ισχυρίστηκε ότι η αξία της εταιρείας ήταν υπερβολική. Το 2018, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του Λιντς και εκδόθηκε στις ΗΠΑ για να δικαστεί το 2022.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Sushovan Hussain, καταδικάστηκε για απάτη το 2018 και αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκιση.

Ωστόσο, ο Λιντς διέφυγε απροσδόκητα την καταδίκη με το σκεπτικό ότι επικεντρώθηκε στην τεχνολογία της εταιρείας και είχε μικρή γνώση των οικονομικών της. Ο ίδιος απέδωσε τη διαφυγή του στο γεγονός ότι ήταν αρκετά πλούσιος ώστε να αντέξει τα νομικά έξοδα που απαιτούσε η καταπολέμηση της υπόθεσης στα αμερικανικά δικαστήρια. Εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο δικηγόρο υπεράσπισης που είχε ο παιδόφιλος Τζέφρι Επστάιν.

Τον Απρίλιο, η Darktrace συμφώνησε σε εξαγορά ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,2 δισεκατομμυρίων λιρών) από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Thoma Bravo.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/259141/sikelia-i-skoteini-darktrace-oi-taftoxronoi-thanatoi-tou-lints-kai-tou-synergati-tou-oi-mystikes-ypiresies-ton-ipa-kai-tis-vretanias

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
35,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα