ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΥΠΡΟΣ, ΑΥΡΙΟ ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;

- Advertisement -

Loqman Radpey
The Middle East Forum Observer 

19 Ιουλίου 2024

Τι πρέπει να μάθει το Κουρδιστάν από την τουρκική κατοχή στην Κύπρο

Οι Κύπριοι θα σηματοδοτήσουν την 50ή επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στο νησί τους στις 20 Ιουλίου 2024. Αυτό που οι Τούρκοι εκείνη την εποχή περιέγραφαν ως ανθρωπιστική παρέμβαση για την προστασία του κυπριακού μουσουλμανικού πληθυσμού ήταν πολύ πιο σωστά μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης με αυτοκρατορικές προεκτάσεις. Η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί υποτιθέμενες απειλές που προέρχονται από το Νότιο και το Δυτικό Κουρδιστάν, αντίστοιχα στο Ιράκ και τη Συρία, για να δικαιολογήσει τις ανανεωμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη δημογραφική μηχανική.

Η αρχική τουρκική εισβολή σημειώθηκε μετά από ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα στην Κύπρο. Εκείνη την εποχή, η ελληνική χούντα επεδίωκε να ενώσει Ελλάδα και Κύπρο. Μετά την αρχική τουρκική εισβολή που δημιούργησε ένα προγεφύρωμα, η ελληνική χούντα κατέρρευσε και η Ελλάδα επανήλθε στη δημοκρατία. Ήταν κατά τις επόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες και μετά την κρίση που η Τουρκία εισέβαλε ξανά για να καταλάβει το ένα τρίτο του νησιού, να εκδιώξει τους Έλληνες και τελικά να εγκαταστήσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου [όπως αναφέρεται στο κείμενο] με Τούρκους από την ηπειρωτική χώρα. Οι Τούρκοι έποικοι σήμερα είναι πολύ περισσότεροι από τους γηγενείς Τουρκοκύπριους.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγκάλιασε το μάθημα της Κύπρου που καθιέρωσαν οι προκάτοχοί του. Το 2018, διέταξε τις τουρκικές δυνάμεις να εισέλθουν σε πολλές κουρδικές συνοικίες στη Συρία. Οι τουρκικές δυνάμεις έκτοτε έχουν εκκαθαρίσει εθνοτικά τους Κούρδους από αυτές τις περιοχές και ενορχήστρωσαν την αντικατάστασή τους με χιλιάδες Τούρκους, Σύρους και Παλαιστίνιους στις κατεχόμενες περιοχές.  Ο εσκεμμένος τρόμος, όπως η απαγωγή Κούρδων και η καταστροφή ελαιώνων, κρατά την εθνοκάθαρση σε εξέλιξη.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατοχή για να δημιουργήσει σατραπείες που στη συνέχεια διαμορφώνει σύμφωνα με τη δική της εικόνα, πρώτα για να μεταμορφώσει την κοινωνία και μετά για να χρησιμοποιήσει ψευδείς απαιτήσεις αυτοδιάθεσης για να δημιουργήσει κρατίδια που καταλήγουν σε ένα νέο Anschluss.

Η Τουρκία, εν τω μεταξύ, έχει κινηθεί για να αλλάξει την κοινωνία στις κουρδικές συνοικίες που κατέχει. Εισήγαγε το τουρκικό πρόγραμμα σπουδών στα δημόσια σχολεία, άνοιξε τουρκικά ταχυδρομεία, ακόμη και μια περιφερειακή πανεπιστημιούπολη για το Πανεπιστήμιο Gaziantep. Τα σύμβολα του τουρκικού κράτους κυριαρχούν πλέον στους δημόσιους χώρους.

Ο ίδιος οδικός χάρτης εμφανίζεται τώρα στο παιχνίδι για το Νότιο Κουρδιστάν. Μετά τις αποτυχημένες ειρηνευτικές συνομιλίες του 2015 μεταξύ της Τουρκίας και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Partiya krêkaren Kurdistanê, PKK), η Τουρκία επεξέτεινε τη στρατιωτική της παρουσία στο Ιράκ εγκαθιστώντας βάσεις πάνω από 20 μίλια σε κουρδικό έδαφος, φαινομενικά για την καταπολέμηση του PKK. Τουρκικά drones διεισδύουν σχεδόν 180 μίλια στο Ιράκ. Με πάνω από 15.000 στρατιώτες, άρματα μάχης και άλλα οχήματα και νέα σημεία ελέγχου, οι ενέργειες της Τουρκίας επαναλαμβάνουν τη διαδικασία εκτουρκισμού που παρατηρείται στη βόρεια Κύπρο.

Με την έγκριση της ιρακινής κυβέρνησης και τη σιωπή της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν που εξαρτάται από την Τουρκία για το εμπόριο και τη βοήθειά της κατά των πολιτικών αντιπάλων, οι τουρκικές δυνάμεις αναγκάζουν τώρα τους Κούρδους χωρικούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Οι επανειλημμένες τουρκικές επιδρομές καταστρέφουν χωριά, καίνε γεωργικά χωράφια και εκτοπίζουν τον αυτόχθονα πληθυσμό.

Μισό αιώνα μετά, η Τουρκία επιδιώκει τη διεθνή αναγνώριση του κράτους πληρεξουσίου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Πακιστάν ενδέχεται να παράσχουν σύντομα μια τέτοια αναγνώριση. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνονται ανίκανες ή απρόθυμες να ανατρέψουν την τουρκική επιθετικότητα.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν μια τέτοια ανικανότητα έχει κόστος πέρα ​​από την Κύπρο, καθώς η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατοχή για να δημιουργήσει σατραπείες που στη συνέχεια διαμορφώνει σύμφωνα με τη δική της εικόνα, πρώτα για να μεταμορφώσει την κοινωνία και μετά για να χρησιμοποιήσει ψευδείς απαιτήσεις αυτοδιάθεσης για να δημιουργήσει κρατίδια που καταλήγουν σε νέο Anschluss.

*Ο Loqman Radpey είναι ερευνητής, με έδρα τη Σκωτία και συγγραφέας του Towards an Independent Kurdistan: Self-Determination in International Law.

**Ο τίτλος είναι των Ανιχνεύσεων

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα