Φτάνοντας κανείς στην ηλικία συνταξιοδότησης το πλάνο της νέας πραγματικότητας μπορεί να περιλαμβάνει ξεκούραση, μια νέα ενασχόληση, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια ή στην καλύτερη περίπτωση ταξίδια και σχέδια που έμειναν ανεκπλήρωτα.
Για όλα αυτά όμως, βασική προϋπόθεση είναι το ύψος των συνταξιοδοτικών αποδοχών που συνήθως δεν είναι τόσο ικανοποιητικό για να αφήνει περιθώρια στα όνειρα. Στην Ελλάδα τουλάχιστον.
Αντίθετα στην Ολλανδία, το συνταξιοδοτικό σύστημα βρίσκεται στην κορυφή ως το πιο αποτελεσματικό με την Ισλανδία, τη Δανία και το Ισραήλ να ακολουθούν έχοντας αξιολογηθεί με Α.
Σύμφωνα με στοιχεία του Mercer CFA Institute Global Pension Index για το 2023, που δημοσιεύτηκαν στις αρχές της εβδομάδας, οι χώρες αυτές έχουν μερικά από τα ισχυρότερα συστήματα συνταξιοδότησης στον κόσμο γεγονός που επιτρέπουν στους συνταξιούχους τους να λαμβάνουν ικανοποιητικές συντάξεις που τους προσφέρουν αξιοπρεπή διαβίωση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην 10η θέση με αξιολόγηση ”Β” που σημαίνει ότι το σύστημα είναι καλά στημένο, αλλά υπάρχει περιθώριο για βελτιώσεις – μαζί με τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γερμανία.
Αρκετά χαμηλά στη λίστα, με βαθμολογία C και στην 22η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ και χώρες όπως το Καζακστάν, η Κολομβία, η Γαλλία και η Ισπανία ενώ πολλοί ονειρεμένοι προορισμοί όπως το Μεξικό, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική είναι λίγο πιο κάτω από τις ΗΠΑ με βαθμό «C», ακολουθούμενοι μόνο από τις χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Τουρκία, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και η Αργεντινή που είναι πι χαμηλά στην βαθμολογία.
Εκτός λίστας η Ελλάδα
Η Ελλάδα, δεν βρίσκεται καν στη λίστα. Άλλωστε το συνταξιοδοτικό της σύστημα, που όλοι γνωρίζουμε καλά, μετά βίας καλύπτει τις βασικές ανάγκες των συνταξιούχων μετά και τις αλλαγές που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων.
Οι ανεπτυγμένες χώρες πάντως που επανειλλημμένα βρίσκονται εκτός δεκάδας, αν και έχουν «ορισμένα καλά χαρακτηριστικά» στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα, έχουν και «σημαντικούς κινδύνους» και «ελλείψεις» που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητά τους και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους, αν δεν αντιμετωπιστούν, σύμφωνα με την έρευνα.
Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσό της ελάχιστης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους που σήμερα είναι στο όριο της φτώχειας.
Στην έκθεση αξιολογήθηκαν συνολικά 47 διαφορετικά συστήματα συνταξιοδότησης και στις πέντε ηπείρους.
Όλα λειτουργούν σε διαφορετικές περιστάσεις και πλαίσιο και ορισμένα δεδομένα μπορεί να είναι δύσκολο να συγκριθούν, σημειώνει η έκθεση.
Αυτό που όμως προκύπτει από την αξιολόγισή τους, είναι ότι οι κυβερνήσεις αργούν σημαντικά να λάβουν δραστικά μέτρα για την βελτίωση των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων τους, αφήνοντας γενιές ανθρώπων στη μοίρα τους.
Πηγή: CNBC
https://www.huffingtonpost.gr/entry/se-poies-chores-zoen-oi-pio-eetechismenoi-