Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε μία σειρά συναντήσεων μεταξύ των υψηλόβαθμων στελεχών στον τομέα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και των ομολόγων τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χθες, συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, έπονται οι συνομιλίες της «Ομάδας των Είκοσι» (G20) και η ετήσια συνδιάσκεψη των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, η οποία θα λάβει χώρα στο Μόναχο. Οι διεργασίες αυτές συμπίπτουν με ένα παράδοξο συμβάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το συμβάν αυτό έχει να κάνει με την παραίτηση του κορυφαίου συμβούλου επί της εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν, καθώς και το ότι έγινε γνωστό πως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνώριζε για τις επαφές τις οποίες διατηρούσε ο Μάικλ Φλιν με τη Μόσχα, αρκετές εβδομάδες νωρίτερα. Εχοντας κατά νουν τις διάφορες προεκλογικές δηλώσεις του νέου Αμερικανού προέδρου για το ότι το ΝΑΤΟ συνιστά πλέον ένα απαρχαιωμένο σύστημα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα βρεθούν στη δύσκολη θέση να πρέπει να πουν στον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Τζιμ Μάτις, ότι δαπανούν περισσότερα από το παρελθόν για τον αμυντικό τους εξοπλισμό.
Επιπλέον, θα του ζητήσουν να τους διαβεβαιώσει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα, είναι το πώς η προσέγγιση Τραμπ ως προς το ΝΑΤΟ συνδυάζεται με την πολιτική ασφάλειας που θέλει να ασκήσει η Δύση σε μια ευρεία γκάμα ποικιλόμορφων και ακανθωδών θεμάτων από τη Ρωσία και τη Συρία έως τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Πέραν τούτου, τα στοιχεία για την ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, θα εξετασθούν, ώστε να διαπιστωθεί εάν η τάση για δημιουργία θέσεων εργασίας έχει χάσει τον δυναμισμό της. O δείκτης της ανεργίας το τελευταίο τρίμηνο του 2016 παρέμεινε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα ετών για τη Βρετανία, αλλά η αύξηση στους μισθούς ήταν χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Κι αυτές οι εξελίξεις, όπως είναι φυσικό, δεν θεωρούνται ευνοϊκές για τους καταναλωτές και την αγοραστική τους δύναμη, η οποία πλήττεται ειδικά με την άνοδο του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε άνοδο και έφθασε στα υψηλότερα επίπεδά του από τα μέσα του 2004 κυρίως εξαιτίας της αποδυνάμωσης της στερλίνας. Από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. πέρυσι στις 23 Ιουνίου και μετά, η λίρα έχει υποχωρήσει έναντι του ευρώ και του δολαρίου, καθιστώντας ακριβότερα τα εισαγόμενα προϊόντα και φθηνότερα τα βρετανικά προϊόντα διεθνώς.
Ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στην Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, βρέθηκε χθες στην Αθήνα για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στόχος των επαφών τους, να αμβλυνθούν οι διαφορές στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η Αθήνα, ώστε να αποδεσμευθούν οι δόσεις του δανείου για τη χώρα, αποφεύγοντας τη χρεοκοπία. Ο κ. Μοσκοβισί έκανε σχετικές δηλώσεις και ανέφερε πως κάποια υπήρξε πρόοδος. Πάντως, δεν πιθανολογείται συμφωνία πριν από την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα.
Σε επίπεδο διεθνών αγορών, τώρα, οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων ανήλθαν σε επίπεδα-ρεκόρ 19 μηνών, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τρεισήμισι εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού 10 ισχυρών νομισμάτων. Οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με άνοδο, ενώ οι αποδόσεις των βασικών κρατικών ομολόγων βρίσκονταν στα ίδια επίπεδα με εκείνα μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, για επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων. Αυτές οι δηλώσεις εξακολούθησαν και χθες να επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές, ενώ οι επενδυτές θα εξετάσουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ώστε να ανιχνεύσουν ενδείξεις για το εάν η Fed αυξήσει το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο.
“Καθημερινή”