Σε ανάφλεξη και η βόρεια Συρία με την αποδυνάμωση της επιρροής του Ιράν

- Advertisement -

Ο ρόλος της Τουρκίας που ενισχύει τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης και οι προσπάθειές της να τερματίσει την επιρροή του Ιράν περιπλέκει την τρέχουσα κατάσταση στη βόρεια Συρία, σημειώνει σε άρθρο του ο Αμπντουλχαλίμ Σουλεϊμάν στην Independent Arabia.

 

Η συριακή αρένα έγινε πρόσφατα κύριο θέμα για την πιθανότητα στρατιωτικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία ως παρενέργεια του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο και για την επιτάχυνση των περιφερειακών εξελίξεων.

Αυτές οι ομιλίες, που έγιναν υπό τον τίτλο «Μάχη του Χαλεπίου», επισημαίνουν ότι το στρατηγικά σημαντικό Χαλέπι και άλλες περιοχές στη βόρεια Συρία ενδέχεται να καταληφθούν από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της συριακής κυβέρνησης ενθαρρύνουν επίσης στρατιωτικές ενισχύσεις στα μέτωπα όπου η αντιπολίτευση ελέγχει την πόλη Ιντλίμπ.

Ασταμάτητες συγκρούσεις

Οι γραμμές επαφής στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Συρίας, ειδικά στις περιφέρειες της Ιντλίμπ και της Χάμα, έχουν γίνει εδώ και καιρό το σκηνικό συγκρούσεων μεταξύ των μερών, συνοδευόμενες από επιθέσεις με πυροβολικό, πυραύλους και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).

Αυτή η κατάσταση καθιστά γραμμές επαφής τις περιοχές όπου θα κλιμακωθεί ένας πιθανός πόλεμος, στο πλαίσιο των συμφωνιών και συνεννοήσεων που υπογράφηκαν στο Σότσι, οι οποίες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επιβολή του Ιράν, της Ρωσίας και της Τουρκίας στις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και  τις ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης με αιτήματα για την εφαρμογή της Διαδικασίας της Αστάνα.

Ενεργός ο ρόλος της Τουρκίας

Στο πλευρό των ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης, η Τουρκία διαδραματίζει ρόλο στην κατεύθυνση της στρατιωτικής κινητικότητας αυτών των ομάδων, η έγκριση της Άγκυρας παραμένει το πιο σημαντικό μήνυμα για οποιαδήποτε πιθανότητα επίθεσης σε περιοχές που ελέγχονται από τη συριακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτή η έγκριση εξαρτάται από τους υπολογισμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία και το Ιράν, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς όλα αυτά τα μέρη δεν έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής τις θέσεις τους για αλλαγή στους χάρτες ελέγχου τους στη Συρία.

Παρά την όξυνση της φωτιάς που άναψε στον Λίβανο και την πιθανότητα εξάπλωσής της και επέκτασής της λόγω της επιρροής του Ιράν στην περιοχή, και παρά την επιθυμία του Ισραήλ να τερματίσει ή τουλάχιστον να μειώσει αυτή την επιρροή, η βόρεια Συρία έχει γίνει επίσης μάρτυρας ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά καιρούς εναντίον σημείων και κέντρων που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς.

Ο Σύρος στρατιωτικός αναλυτής, ταξίαρχος Αχμέτ Ραχάλ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και ότι ο χάρτης των σφαιρών επιρροής που εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αλλάξει από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Ραχάλ δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία.

Το  ανησυχητικό μήνυμα του Τούρκου στρατηγού

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης επιθεώρησης του Διοικητή των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγού Σελτζούκ Μπαϊρακτάρογλου, σε στρατιωτική βάση στο Αφρίν, έγινε μια εντυπωσιακή δήλωση ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις περιοχές που ελέγχει σε συριακό έδαφος σύντομα και ότι είναι έτοιμη για πιθανές στρατιωτικές εξελίξεις που μπορεί να συμβούν στην περιοχή.

Αυτό το μήνυμα μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες στο πεδίο εάν οι συνθήκες αλλάξουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ειδικά με την πιθανότητα μείωσης της επιρροής του Ιράν και της Χεζμπολάχ σε περιοχές που γειτνιάζουν με άλλες που ελέγχονται από ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την Independent Arabia, η στρατιωτική βάση στην κουρδική περιοχή Kefer Djenne επιλέχθηκε για την επίσκεψη, καθώς η Τουρκία πάντα δικαιολογούσε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εντός της επικράτειας της Συρίας, ως προάσπιση της εθνικής της ασφάλειας που άρχισε με την εισβολή της ως Επιχείρηση Κλάδος Ελιάς.

Έτσι, δίνει ένα άλλο μήνυμα από την περιοχή που έχει θέσει υπό έλεγχο.

Η επίσκεψη του στρατηγού Μπαϊρακτάρογου πραγματοποιήθηκε επίσης σε μια περίοδο που οι ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης οργάνωναν στρατιωτικές ασκήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ο συριακός στρατός έστειλε ενισχύσεις στη Χάμα, την Ιντλίμπ και την περιφέρεια του Χαλεπίου, όπου υπάρχουν γραμμές επαφής με τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ομάδων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τοπικούς παρατηρητές, ο συριακός στρατός έκανε αυτό το βήμα για να καλύψει το κενό που άφησε η αποχώρηση των μαχητών της Χεζμπολάχ από ορισμένα σημεία.

Αναμενόμενη σύγκρουση

Ο Αμπντουλκαρίμ αλ Ομέρ, πολιτικός αναλυτής από το Ιντλίμπ, πιστεύει ότι η στρατιωτική δραστηριότητα στη Συρία είναι μέρος της έντασης σε ολόκληρη την περιοχή.

Επομένως, σύμφωνα με τον Ομέρ, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύγκρουση στα βορειοδυτικά της Συρίας, όπου οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές, μέλη της Χεζμπολάχ και ομάδες της αντιπολίτευσης, που βομβαρδίζονται συνεχώς από τις δυνάμεις του συριακού στρατού, προετοιμάζονται για κάθε είδους υπολογισμούς που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης υπολογίζουν την αντίδραση της Ρωσίας σε οποιαδήποτε στρατιωτική δράση από την πλευρά της και τον βαθμό στον οποίο οι ομάδες είναι προετοιμασμένες να εμπλακούν, ο Ομέρ είπε ότι παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς των ελεγχόμενων από το συριακό καθεστώς περιοχών στο αλ Μαγιαντίν και των ελεγχόμενων περιοχών από τις ομάδες της αντιπολίτευσης από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσε ότι μια ήρεμη ατμόσφαιρα συνεχίζει να επικρατεί μέχρι στιγμής.

Ο Ομέρ είπε ότι παρά τις εκκλήσεις που έγιναν από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και τη διεθνή κοινότητα για ηρεμία και κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, υπάρχει μια απόφαση «έξωθεν» να τερματιστεί η παρουσία του Ιράν στην περιοχή και ότι αυτό μπορεί να συμβεί.

   ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μήπως άραγε γι αυτο ο Ερντογαν είπε οτι « το Ισραήλ θέλει να φτάσει μεχρι εδω εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε …» ???

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα