Σενάρ Λεβέντ: προβοκάτορας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει να αγκαλιαστούμε πιο σφικτά μεταξύ μας κατά των εχθρών που υπάρχουν γύρω μας. Να καθαρίσει το πνεύμα μας από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Να σταθούμε όρθιοι ως Κύπριοι.

Πριν γίνει υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Χακάν Φιντάν ήταν διοικητής της ΜΙΤ. Δηλαδή ο άνθρωπος επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών. Από αυτόν τον θώκο ήρθε και κάθισε στην υπουργική καρέκλα. Όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Αχμέτ Νταβούτογλου, υπήρξε μια συνομιλία μεταξύ τους. Ήταν το 2014 και έκαναν σχέδια να επιτεθούν στη Συρία. Είπε το εξής ο Φιντάν: «Αν χρειαστεί στέλνω τέσσερις ανθρώπους στη Συρία. Τους βάζω να ρίξουν οκτώ πυραύλους στην Τουρκία και δημιουργώ αιτία πολέμου». Είναι ένας τρομερός προβοκάτορας! Αυτά είναι μαθήματα του Χίτλερ. Μόνο του Χίτλερ; Τις ίδιες μεθόδους εφάρμοσε και ο Στάλιν. Κατά την περίοδο 1936-37 σκόρπισε πραγματική τρομοκρατία στη Σοβιετική Ένωση. Έβαλε να σκοτώσουν στο γραφείο του στο Λένινγκραντ τον Κίροφ, που ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς ήρωες της επανάστασης του 1917. Ύστερα καθάρισε όλους τους αντιπολιτευόμενους λέγοντας πως «το έκαναν οι εχθροί του καθεστώτος». Μήπως δεν εφαρμόστηκε και στην Κύπρο η ίδια μέθοδος; Φυσικά και εφαρμόστηκε. Η ΤΜΤ έκαψε τζαμιά και είπε πως το έκαναν οι Ελληνοκύπριοι. Ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν μάστορας της προβοκάτσιας. Κάποιοι το έκαναν και στον νότο. Έβαλαν βόμβα στο άγαλμα του ήρωα Μάρκου Δράκου στην Πύλη Πάφου. Και είπαν ότι το έκαναν οι Τούρκοι. Δεν υπήρχε τίποτα που δεν θα μπορούσαν να κάνουν για να στρέψουν τις δύο κοινότητες τη μία εναντίον της άλλης. Η μία δεν δίστασε ακόμα και να βάλει βόμβες στους δικούς της χώρους θρησκευτικής λατρείας και η άλλη δεν λυπήθηκε ακόμα και τον δικό της ήρωα. Υπήρξαν πολλές προβοκάτσιες σαν αυτές εδώ. Νομίζω ότι μεγάλη προβοκάτσια ήταν και η δολοφονία του «ματωμένου μπάνιου».

Πάλι επιδιώκει πολύ επικίνδυνες υποθέσεις ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος σκεφτόταν να βάλει να ρίξουν πυραύλους από τη Συρία στη δική του χώρα για να πυροδοτήσει το φυτίλι του πολέμου. Άρπαξε στον αέρα την απειλή της Χεζμπολάχ προς την Κύπρο. Και σήκωσε τα μανίκια αμέσως για να ρίξει την Κύπρο στη φωτιά. Η νότια Κύπρος, λέει, είναι ένα από τα κέντρα των στρατιωτικών επιχειρήσεων που άρχισε να χρησιμοποιεί το Ισραήλ τον Οκτώβριο κατά της Γάζας. Έχει στα χέρια του εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών πάνω σε αυτό το θέμα, λέει. Ο Φιντάν λέει ότι προειδοποίησαν πάνω σε αυτό το θέμα και τους Ευρωπαίους και τους περιφερειακούς παίκτες. Ενάντια σε ποιον τους προειδοποίησαν; Ενάντια στην κυπριακή κυβέρνηση. Τι προσπαθεί να κάνει ο Φιντάν; Τι θέλει; Να βομβαρδίσει την Κύπρο η Χεζμπολάχ; Τι θα κερδίσει από αυτό; Σκεφτείτε να δούμε. Ρίχνει την μπάλα στα πόδια της Χεζμπολάχ και αποσύρεται. Αν βομβαρδιστεί η Κύπρος έχει καλώς. Αν δεν βομβαρδιστεί δεν υπάρχει ζήτημα. Όπως γίνεται αντιληπτό, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να βομβαρδιστεί η Κύπρος.

Ένας τέτοιος προβοκάτορας μήπως δεν μπορεί να έχει παρόμοια σχέδια για να προκαλέσει αναταραχή στην Κύπρο; Αυτό είναι πιο επικίνδυνο για εμάς από τη Χεζμπολάχ. Φαίνεται ότι η Τουρκία πάντα κρατάει στα χέρια της σχέδια προβοκάτσιας κατά της Κύπρου. Μπορεί να κάνει και κάποιες στρατιωτικές κινήσεις για να αναγκάσει την Κύπρο σε συνεργασία μαζί της στο φυσικό αέριο. Ενόσω συνεχίζεται η μη λύση στο νησί, η Τουρκία είναι πάντα μια απειλή για την Κύπρο. Δεν υπάρχουν πολλά που θα μπορούσε να κάνει σε αυτό το θέμα η κυπριακή κυβέρνηση. Υπάρχουν κάποιοι που λένε να μπούμε στο ΝΑΤΟ για να παραγκωνίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Δεν ξέρω πόσο εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ. Εκείνοι που λένε πως το ΝΑΤΟ δεν επιτρέπει συγκρούσεις εντός του αντιλαμβάνονται άραγε πως το ΝΑΤΟ είναι μια μηχανή πολέμου που δεν θα διστάσει να θυσιάσει ακόμα και τα ίδια τα παιδιά του για τα συμφέροντά του; Δεν ανησυχείτε και εσείς ότι θα μπορούσε να χαλάσει, σε μια στιγμή που δεν την περιμένουμε καθόλου, μια μέρα αυτή η παράξενη περίοδος της κατάπαυσης του πυρός;

Είμαστε σε μια θέση πολύ ανοικτή για προβοκάτσιες. Δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχουν υπόγειες οργανώσεις που λειτουργούν μυστικά όπως παλιά. Όμως, ενόσω συνεχίζεται η φωτιά στη Μέση Ανατολή, η Κύπρος πάντα θα είναι πόλος έλξης των δυνάμεων που βρίσκονται σε αυτόν τον πόλεμο. Άλλωστε το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Ενόσω δεν λύνονται τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή δύσκολα θα λυθεί και το δικό μας πρόβλημα. Φαίνεται πως το πρόβλημα Ισραήλ-Παλαιστίνης θα διαρκέσει για πολλά χρόνια ακόμα. Έστω και αν το Ισραήλ επιτύχει τον τελικό του στόχο, δεν θα τελειώσουν τα πάντα. Μάλιστα θα μεγαλώσουν πιο πολύ. Και η Αμερική και η Αγγλία και το ΝΑΤΟ πάντα καθορίζουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή σύμφωνα με το Ισραήλ.

Τότε τι πρέπει να κάνουμε; Ως Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αγκαλιαστούμε πιο σφικτά μεταξύ μας κατά των εχθρών που υπάρχουν γύρω μας. Να καθαρίσει το πνεύμα μας από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό. Να σταθούμε όρθιοι ως Κύπριοι.

politis.com.cy

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
31,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα