22/11/2024
Αφού αποδοκιμάζει την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά, στο Ουκρανικό και στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή με την οποία έχει ταυτιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζει: «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».
Ξεκαθαρίζει όμως και το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας: «Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει». Όπως έλεγε συνομιλητής του Κώστα Καραμανλή «δεν τον ενδιαφέρει εάν προχωρήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού ο Κώστας Καραμανλής θεωρεί ότι έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα ο ψυχικός του δεσμός με την κυβέρνηση του Κυριάκου».
Αποδοκιμασία Καραμανλή για ελληνοτουρκικά και Ουκρανικό
Για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει ότι η χώρα μας θα πρέπει να στείλει αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Και προσθέτει: «Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού».
Για το Ουκρανικό αναφέρει: «Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός… Παρ όλα αυτά βλέπουμε και εδώ κάποιους να επιμένουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη, αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».
Ακολούθως στρέφεται εναντίον εκείνων που ενοχοποίησα κάθε διαφορετική άποψη: «Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί και ένα αλγεινό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα χρόνια αυτού του πολέμου. Οι όποιες επιφυλάξεις, η άλλη άποψη για τους χειρισμούς της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν από διάφορες δυτικές ελίτ με μια ενορχηστρωμένη επίθεση ισοπεδωτικής απαξίωσης και συκοφάντησης, στα όρια της νοσηρότητας. Για όσους επί δεκαετίες αγωνιστήκαμε για την πολιτική, ποιοτική και ηθική υπεροχή των ιδεών της Δύσης, το φαινόμενο αυτό μόνο οδύνη και απαισιοδοξία για το μέλλον γεννά».
Παρομοίως και για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή τάσσεται υπέρ του τερματισμού και της ίδρυσης δύο κρατών και προσθέτει: «Η στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρηνική συνύπαρξη».
Σκληρή κριτική στην Γερμανία
Αναφέρεται στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων: «Είναι, πέρα απ΄ όλα τ΄ άλλα, και ζήτημα διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίσθηκαν ποτέ. Και γι’ αυτό η Ελλάδα δικαιούνταν και ακόμη δικαιούται να αποζημιωθεί για την άδικη ζημία που υπέστη, τα αποτελέσματα της οποίας επηρέασαν τη σύγχρονη εξέλιξή της. Αυτή η διαπίστωση δεν έχει μόνο ηθικό έρεισμα, αλλά και απολύτως τεκμηριωμένα νομικό. Η Γερμανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως».
Ο Κώστας Καραμανλής ασκεί σκληρή κριτική στη διαχρονική πολιτική της Γερμανίας στην ΕΕ χρεώνοντάς της την ευθύνη για την σημερινή παρακμή. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι προσανατολισμοί της γερμανικής πολιτικής και, θα πω ακόμα, οι αγκυλώσεις και εμμονές της απομάκρυναν την ευρωπαϊκή ενοποίηση από το όραμα των πατέρων της. Η Γερμανία έκανε την οικονομία το όχημα της μεγάλης επιρροής της στα ευρωπαϊκά πράγματα και συχνά της ηγεμονίας της σε αυτά».
Αλλά και για την τιμωρητική και άδικη πολιτική των μνημονίων που επίσης χρεώνει στην Γερμανία: «Η πολιτική των Μνημονίων ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Αφού και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Κυρίως όμως διότι έδειξε ότι, αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, η ηγεσία της Ευρώπης διάλεξε την κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση… Οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν».
Θα φανεί πολύ σύντομα ότι και αυτός ο Καραμανλής ενώνει τους πατριώτες Έλληνες και ότι υπερέχει όλων των εν ενεργεία πολιτικών .Είναι καθώς λέω και γράφω αμοιβαίο κεφάλαιο για όλους τους
Έλληνες σε ώρα ανάγκης .Ξεκάθαρος σε όλα τα εθνικά θέματα ,στα οποία περιέλαβε πλην της Τουρκίας όλους τους βόρειους γείτονές μας, τα ονόματα των οποίων απαξίωσε να αναφέρει , ειδικά εκείνο της Βόρειας ”Μακεδονίας” ,με τους ”μακεδόνες” και ”μακεδονόγλωσσους ”κατοίκους του .
Αξίζει τον κόπο να ακούσετε-διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του.
Φυσικά και δεν θα συμφωνούσε με το πειθαρχικό μέτρο της διαγραφής του τέως πρωθυπουργού κ. Σαμαρά , ο οποίος όμως δεν μίλησε στην συνέντευξή του όπως ο Καραμανλής αλλά -το φύλαγε- ”για να τα ψάλει” επωνύμως στους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεραπετρίτη και δυστυχώς και στον Κύπριο Πρόεδρο κ. Χριστοδουλίδη πλήττοντας το κύρος του και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό .
Ας υπογράμμιζε τουλάχιστον την de facto αναγνώριση του από τον κ. Έρντογάν που μέχρι ”τον καφέ” στη Βουδαπέστη τον αγνοούσε αυτόν και μαζί του και την Κυπριακή Δημοκρατία .
Ηθικόν δίδαγμα για όλους μας .
Διαφωνείς -καλώς-, αλλά δεν απαξιώνεις και δεν βρίζεις και γιατί ενοχλείς και γιατί αυτό είναι το σωστό και κυρίως αυτό επιβεβαιώνει το απόλυτο δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης.
“Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα”
Ο ίδιος πριν συμπληρώσει 12 μήνες στην προεδρία της ΝΔ είχε διαγράψει Σουφλιά, Μάνο, Κοντογιαννόπουλο κ.α. λόγω “έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Καθημερινή στις 03.02.1998…