Διεθνές συμπόσιο για την τουρκική διδασκαλία και την Τουρκολογία στα Βαλκάνια, ξεκίνησε σήμερα (χθές 14.11.24) στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Σαράγεβο.

Το συμπόσιο, που διοργανώθηκε υπό την ηγεσία του Τουρκικού Ιδρύματος Maarif (TMV) με την υποστήριξη πολλών πανεπιστημίων και ιδρυμάτων, πραγματοποιείται με διάφορες συνεδρίες για να συζητηθεί ο πολιτισμός των Βαλκανίων από την οπτική της τουρκικής γλώσσας, σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα.

Το συμπόσιο, που φιλοξενήθηκε από το Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σαράγεβο (IUS), πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τουρκικό Ίδρυμα Maarif (TMV), το Αλβανικό Πανεπιστήμιο “Νέας Υόρκη” των Τιράνων, την Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TIKA), το Ινστιτούτο Yunus Emre και την Προεδρία για τους Τούρκους στο Εξωτερικό και τις Συναφείς Κοινότητες.

Ο ρόλος της Τουρκίας στα Βαλκάνια

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Σεράγεβο, Σαντίκ Μπαμπούρ Γκιργκίν, τόνισε ότι η Τουρκία υπήρξε σημαντικός παράγοντας στα Βαλκάνια σε όλη την ιστορία.

Επεσήμανε ότι «Τέτοιες μελέτες έχουν μεγάλη σημασία για τη διατήρηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής και την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών». Ο Γκιργκίν εστίασε επίσης την προσοχή του  στο έργο «Οθωμανικά τεχνουργήματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» που πραγματοποιήθηκε από το IUS.

Σκοπός και σημασία του Συμποσίου

Ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Maarif, καθηγ. Μπιρόλ Ακγκούν δήλωσε ότι αυτό το συμπόσιο, το οποίο διοργανώθηκε με στόχο «την προώθηση της τουρκικής διδασκαλίας και των σπουδών της Τουρκολογίας στα Βαλκάνια και την εμβάθυνση των πολιτιστικών δεσμών», έχει γίνει παράδοση.

Δηλώνοντας ότι ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος της βαλκανικής γεωγραφίας θα συζητηθεί από την οπτική της τουρκικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο συμπόσιο, ο Ακγκούν είπε:

«Πιστεύουμε ότι οι βαθιές ρίζες μεταξύ των Βαλκανίων και της Τουρκίας θα ενισχυθούν περαιτέρω με αυτές τις μελέτες».

«Η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων»

Το κύριο θέμα του συμποσίου έχει καθοριστεί ως «Πόλη, Τέχνη και Πολιτισμός στα Βαλκάνια», και στις συνεδρίες θα συζητηθεί η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής σε επίπεδο (τουρκικής) γλώσσας και πολιτισμού.

Ο Ακγκούν είπε, «Το Σαράγεβο είναι η Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων. «Εδώ θα ξαναβρούμε τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο των βαλκανικών πόλεων», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του συμποσίου.

Υποστήριξη για την Τουρκική Παρουσία στην Περιφέρεια έδωσαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του IUS, Σεβγκί Κουρτουλμούς ο οποίος δήλωσε ότι τα Βαλκάνια έχουν ιδιαίτερη θέση για την Τουρκία και ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στους ανθρώπους της περιοχής ώστε να παραμείνουν στα εδάφη τους.

Ο Πρύτανης του Αλβανικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης των Τιράνων, Καθ. Αλί Γκιουνές τόνισε τη σημασία των τουρκολογικών σπουδών στην περιοχή.

Αποτέλεσμα και προσδοκίες

Το συμπόσιο, προσφέρει μια σημαντική πλατφόρμα για τη διάδοση της Τουρκικής στα Βαλκάνια και την αύξηση των ακαδημαϊκών σπουδών στον τομέα της Τουρκολογίας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου και αναμένεται να προσφέρει νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ακαδημαϊκής και πολιτιστικής συνεργασίας στην περιοχή.

 ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ