Nadim Koteich
7 Νομεβρίου 2023
Όλοι όσοι περίμεναν από τους Ιρανούς να δουν τον πόλεμο στη Γάζα ως την ευκαιρία τους να διαγράψουν το Ισραήλ, αφού απειλούσαν συνεχώς ότι θα το κάνουν, σοκαρίστηκαν από τον βαθμό αυτοσυγκράτησης που επέδειξαν οι Ιρανοί και την ικανότητα του καθεστώτος να χωνέψει τη ντροπή που νιώθουν οι σκληροπυρηνικοί του, στο εσωτερικό και οι σύμμαχοί τους μπροστά στους αντιπάλους τους.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι το Ιράν δεν θα εισέλθει σε έναν άμεσο περιφερειακό πόλεμο ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου ισραηλινή επίθεση στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Με απλά λόγια, το Ιράν δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά.
Η κύρια εστίαση του είναι η μόχλευση του πολέμου για να εδραιώσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή.
Παραμερίζοντας τη φλογερή ρητορική των Ιρανών αξιωματούχων και ηγετών των συμμαχικών πολιτοφυλακών, διαπιστώνουμε ότι η πραγματικότητα στο έδαφος δείχνει μια πιο βαθμονομημένη ιρανική στρατηγική.
Στόχος του Ιράν είναι να ενισχύσει τον έλεγχο της Τεχεράνης στη σφαίρα επιρροής της, ιδιαίτερα στο Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη, αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.
Ενώ οι παρατηρητές έστρεψαν την προσοχή τους στην ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, η πιο σημαντική εξέλιξη εκτυλίχθηκε στο Ιράκ. Ο Abdulaziz al-Mohammadawi, γνωστός και ως “Abu Fadak”, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης (PMF) ανακοίνωσε ότι οι μονάδες PMF τέθηκαν σε μέγιστη επιφυλακή εντός της περασμένης Πέμπτης, “σε προετοιμασία για τυχόν επεισόδια τις επόμενες ημέρες .”
Η ανακοίνωσή του παρέκαμψε τον πρόεδρο του PMF, Faleh al-Fayad, αδιαφορώντας για τη στρατιωτική και διοικητική ιεραρχία που συνδέει το PMF με τον Ανώτατο Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράκ, πρωθυπουργό Muhammad Shia al-Sudani. Στην πραγματικότητα, ο Abu Fadak διακήρυξε, «Είμαστε ένα κράτος», στην ομιλία του προς τους διοικητές του PMF.
Αυτή η φράση περικλείει κάθε πτυχή της πάλης μεταξύ των ιρακινών κρατικών θεσμών και των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών που προσπαθούν να ενισχύσουν τη νομιμότητά τους εντός του καθεστώτος και να ενισχύσουν την απόλυτη κυριαρχία τους στις αποφάσεις του κράτους, μη αποδεχόμενοι ούτε τους φίλους του Ιράν ως εταίρους.
Παράλληλα με την ανησυχητική και άνευ προηγουμένου ρητορική του PMF, ο Ιρακινός πρωθυπουργός απέλυσε τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, Αντιστράτηγο Αμπντούλ Ουαχάμπ αλ-Σααντί και τον Διοικητή Επιχειρήσεων της Βαγδάτης, Αντιστράτηγο Αχμέντ Σαλίμ. Διόρισε τον αντιστράτηγο Karim Abboud Muhammad (ο οποίος είναι γνωστό ότι βρίσκεται κοντά στον Asa’ib Ahl al-Haq, με επικεφαλής τον Qais Khazali) ως νέο αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και τον υποστράτηγο Walid Khalifa Majeed (συνεργάτη του στις Ταξιαρχίες της Χεζμπολάχ) ως Διοικητής Επιχειρήσεων στη Βαγδάτη.
Ιρακινοί παρατηρητές και πρώην αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι η στρατηγική του Ιράν για τη μετά τη σύγκρουση περίοδο της Γάζας είναι να ανεβάσει την επιρροή του στο Ιράκ σε νέα ύψη και να προωθήσει πρόσωπα των οποίων η πίστη στο Ιράν είναι αναμφισβήτητη.
Η Υεμένη είναι η δεύτερη αρένα στην οποία το Ιράν έχει στρέψει την προσοχή του εν μέσω του πολέμου στη Γάζα. Ο στόχος των Ιρανών είναι να επιδείξουν την ισορροπία δυνάμεων και να επιβάλουν γεωπολιτικές πραγματικότητες με το σκεπτικό που θέλουν να γίνουν το θεμέλιο οποιωνδήποτε μελλοντικών πολιτικών λύσεων για την κρίση στην Υεμένη. Οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που υποτίθεται ότι εκτοξεύτηκαν προς υποστήριξη της Γάζας από την Υεμένη, τα οποία αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά πλοία στον Κόλπο, δεν αποτελούν πραγματική απειλή για το Ισραήλ. Αντιθέτως, δρομολογήθηκαν για να τονώσουν το ηθικό και το κύρος της πολιτοφυλακής Χούτι, να ανυψώσουν τη θέση τους στην Υεμένη και να ενισχύσουν τη στρατηγική τους σημασία στην περιοχή. Αυτές οι ενέργειες είναι επίσης ένα μήνυμα προς τα κράτη του Κόλπου, με σκοπό να τα πιέσουν να αποδεχθούν ότι η πολιτοφυλακή των Χούθι δεν είναι αυτό που ήταν στο παρελθόν.
Παρουσιάζοντας τους Χούτι ως υπερασπιστές της παλαιστινιακής υπόθεσης, το Ιράν επιδιώκει να μετατρέψει την πολιτοφυλακή από μια ομάδα που εμπλέκεται σε έναν εγχώριο αγώνα σε βασικό παράγοντα στη σημερινή συναισθηματικά φορτισμένη αραβική σκηνή. Ο στόχος είναι να διαγραφεί η εικόνα των Χούτι ως απλών ανταρτών που έχουν εγκλωβιστεί σε έναν αγώνα εξουσίας και να τους χαρακτηρίσει ως ήρωες που αγωνίζονται για έναν σκοπό που έχει βαθιά απήχηση στον λαό της Υεμένης και στην ευρύτερη μουσουλμανική κοινότητα.
Το Ιράν γνωρίζει ότι οι λίγοι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν στην κατοχή τους οι Χούτι δεν είναι αποτελεσματικά κατά του Ισραήλ, αλλά θα βρουν τον δρόμο τους στα πρωτοσέλιδα των διεθνών μέσων ενημέρωσης πιο γρήγορα από τις τεράστιες πολιτικές προσπάθειες του Βασιλείου να επιλύσει τη σύγκρουση στη Γάζα μέσω πολιτικών και διπλωματικών καναλιών. Μέσω αυτής της στρατηγικής, το Ιράν επιδιώκει να παρασύρει το Βασίλειο σε μια περίπλοκη μάχη της κοινής γνώμης εξωραΐζοντας την πραγματικότητα. Το Ιράν θέλει να αλλάξει την αφήγηση γύρω από την κρίση.
Αντί για έναν αγώνα μεταξύ του κυρίαρχου κράτους της Σαουδικής Αραβίας και των εμπόλεμων πολιτοφυλακών Χούθι, θέλει η σύγκρουση να πλαισιωθεί ως σύγκρουση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της «αντίστασης» κατά του Ισραήλ.
Αυτή η εξέλιξη θέτει μια πολύπλευρη πρόκληση για τη Σαουδική Αραβία και τα κράτη του Κόλπου.
Τώρα όχι μόνο απαιτείται να υπερασπιστούν την επικράτεια τους από τις απειλές των Χούτι, αλλά και να το κάνουν χωρίς να παρουσιάζονται ως αντίθετοι στην «αντίσταση» ή ως αποδυναμωτικές φατρίες που «αντέχουν στο Ισραήλ».
Στον Λίβανο, η πρόσφατη ομιλία του αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα κατέστησε σαφές ότι η πολιτοφυλακή σκοπεύει να αξιοποιήσει τον πόλεμο στη Γάζα για να ενισχύσει την αφήγηση γύρω από το οπλοστάσιό της στο εσωτερικό και τον ρόλο που διαδραματίζει αυτό το οπλοστάσιο στην προστασία των Λιβανέζων πολιτών. Ο Νασράλα δήλωσε ρητά ότι το Ισραήλ αποτρέπεται από τον Λίβανο λόγω των όπλων της Χεζμπολάχ. Αυτό υποδηλώνει ότι θα εντείνει την πίεση για τη δημιουργία ενός πολιτικού πλαισίου στον Λίβανο που θα προστατεύει αυτά τα όπλα και θα αποτρέπει τη «σπατάλη τους προς όφελος του Ισραήλ». Όλη η κριτική που ασκείται στο κόμμα για την αδράνειά του εν μέσω του πολέμου στη Γάζα μπορεί να χωνευτεί για την επιδίωξη του πρωταρχικού του στόχου: την ενίσχυση της νομιμότητας των όπλων της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου.
Υπό αυτή την έννοια, η σύγκρουση της Γάζας, εν μέσω του προεδρικού κενού και της προσωρινής κυβέρνησης του Λιβάνου, δίνει στο Ιράν μια χρυσή ευκαιρία να σφίξει τον έλεγχο του Λιβάνου μέσω της Χεζμπολάχ, αναδιατυπώνοντας τις αρχές της χώρας έτσι ώστε είτε να ευθυγραμμίζονται με την αντίσταση είτε να ελέγχονται περισσότερο από αυτήν.
Αυτά είναι τα αντίποινα του Ιράν στη σύγκρουση στη Γάζα. Το αίμα που χύνεται στη Γάζα φαίνεται να είναι η κόλλα που χρησιμοποιεί το Ιράν για να συνδέσει τα στοιχεία του άξονα του μεταξύ τους, εδραιώνοντας την ενότητα τους και ενισχύοντας την ιρανική ηγεμονία στα κράτη όπου έχει παρουσία.
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της στρατηγικής είναι σημαντικές. Ο στόχος δεν είναι παρά η αναμόρφωση της δυναμικής εξουσίας στη Μέση Ανατολή, δίνοντας αφορμή για ένα νέο πλαίσιο για τη σύγκρουση στην οποία το πεδίο της μάχης είναι τόσο πολιτικό και ιδεολογικό όσο και υλικό.
https://english.aawsat.com/opinion/4653681-how-iran-retaliating-war-gaza