Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Σχεδόν πάντοτε στην πολιτική τα υπαρκτά σκάνδαλα χρηματισμού, κι όχι μόνο, αποκαλύπτονται με διαρροές των εσωτερικών ανταγωνιστών της διεκδικούμενης εξουσίας, αυτά που κάποτε αποκάλεσε εύστοχα η Βάσω Παπανδρέου ως «συντροφικά μαχαιρώματα».
Πράγματι περί αυτού πρόκειται στην εκδικαζόμενη από χθες 19-1-2021 αποκληθείσα «η υπόθεση Καρατσίου» (l’affaire Karachi). Δηλαδή η δίκη του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Edouard Balladur (εκ δεξιών στη Φώτο) και του πρώην υπουργού άμυνας του François Léotard (εξ αριστερών στη Φώτο), για μία από τις πτυχές της υπόθεσης του Καρατσίου, ενώπιον του Δικαστηρίου.
Αυτή η οικονομική πρωτεύουσα του Πακιστάν έδωσε το όνομά της σε μία από τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις των τελευταίων είκοσι ετών, η οποία έστειλε τον Edouard Balladur στο σκαμνί του γαλλικού Δικαστηρίου. Όλα ξεκίνησαν μετά από μήνυση από τις οικογένειες των θυμάτων μιας εγκληματικής επίθεσης στο Καράτσι, η οποία το 2002 αφαίρεσε τη ζωή 11 Γάλλων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Ναυπηγείων που εργάζονταν για την κατασκευή ενός από τα υποβρύχια της Agosta που πωλήθηκαν στο Πακιστάν από τη Γαλλία. Οι εντολείς αυτής της επίθεσης δεν έχουν ανευρεθεί ποτέ.
Μεταξύ των εκδοχών που εξέτασαν οι διάφοροι αντιτρομοκρατικοί δικαστές, μάλλον κατέληξαν στην εκδοχή των αντιποίνων (τα συντροφικά μαχαιρώματα που είπαμε) του θανόντος το 2016 Jacques Chirac, νικητή του Edouard Balladur στις ενδοκομματικές εκλογές για υποψήφιο πρόεδρο. Ο Chirac αποφάσισε να σταματήσει να καταβάλει τις προμήθειες (τα δωράκια δηλαδή) βάσει των συμβάσεων πώλησης όπλων. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι λοιπόν ύποπτος ότι χρηματοδότησε δόλια την προεδρική του εκστρατεία το 1995 με προμήθειες από πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Διότι 1 με 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά μπήκαν στον λογαριασμό της προεκλογικής καμπάνιας του Edouard Balladur. Ο πρώην ομοϊδεάτης αντίπαλος του Jacques Chirac υποστήριξε από την αρχή ότι αυτά τα χρήματα προήλθαν από την πώληση μπλουζακίων (tee-shirts) κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεών του κι όχι από χρηματισμό.
Αξιοσημείωτο είναι το πραγματικό περιστατικό κατά το οποίο ο François Léotard, αφού κάθισε στη θέση του, έβγαλε δύο βιβλία, που πρωτύτερα είχε αγοράσει στις αποβάθρες του Σηκουάνα : την Αντιγόνη του Brecht και τον Οιδίποδα του Henry Bauchau, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Béatrice Gurrey στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 20-1-2021 με τίτλο : «Balladur, Léotard, φερόμενες μίζες : ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, το ντεκόρ έχει στηθεί» (Balladur, Léotard, les rétrocommissions et le conditionnel : devant la Cour de justice de la République, le décor est pose). Ιδιαίτερα δε όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ο Dominique Pauthe, είχε τον ακόλουθο διάλογο :
«Κύριε Léotard, δεν έχετε δικηγόρο ;
– Όχι, Κύριε Πρόεδρε. Πρόκειται για την τιμή μου. Θα την υπερασπιστώ μόνος μου ».
Όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η δίκη θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου και θα δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα.