Πώς μπορούν οι Δημοκρατικοί να αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν – Τα πιθανά σενάρια

- Advertisement -

Η κακή εμφάνιση του Μπάιντεν στο ντιμπέιτ άνοιξε τη συζήτηση γύρω από την πιθανή αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο.

«Αδύναμη, αναποτελεσματική, καταστροφική», ήταν μερικά από τα σχόλια στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών για την επίδοση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο χθεσινό ντιμπέιτ, απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ που του επιτίθετο συνεχώς, λέγοντας συχνά ανακρίβειες.

Οι δύο άνδρες αντιπαρατέθηκαν για την άμβλωση, τη μετανάστευση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη Γάζα, τη διαχείριση της οικονομίας, ακόμη και το γκολφ καθώς προσπαθούσαν να κερδίσουν πόντους και ψηφοφόρους, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν εδώ και μήνες να δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Τα επιχειρήματα, όμως και οι κόντρες των δύο υποψηφίων, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, καθώς η εμφάνιση του Τζο Μπάιντεν και τα αιχμηρά σχόλια των Δημοκρατικών, μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων.

Η κακή εμφάνιση του Μπάιντεν άνοιξε τη συζήτηση γύρω από την πιθανή αντικατάστασή του στο ψηφοδέλτιο.

Ο 81χρονος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, σκόνταψε, παραπατούσε, μιλούσε βραχνά και πιάστηκε να ψάχνει βρει λέξεις για να εκφραστεί.

Περίπου στη μέση του ντιμπέιτ σύμβουλος στρατηγικής των Δημοκρατικών, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020, έκανε λόγο για «καταστροφή».

«Δεν υπάρχει τρόπος να το γυρίσουμε αυτό. Η επίδοσή του τον βγάζει από την κούρσα», δήλωσε σημαντικός δωρητής των Δημοκρατικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μετά το ντιμπέιτ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξουν νέες πιέσεις για αλλαγή υποψηφίου στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, όταν θα πρέπει να επικυρωθεί και επισήμως η υποψηφιότητα του Μπάιντεν.

Ποιος θα μπορούσε, ωστόσο, 5 μήνες, πριν τις εκλογές να λάβει το χρίσμα;

Πολλοί θεωρούν πως η Καμάλα Χάρις, η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών θα λάμβανε το χρίσμα, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.

Πόσο εύκολη είναι η αντικατάστασή του;

Ο μόνος που μπορεί να τον στείλει εκτός κούρσας είναι ο ίδιος, αν το αποφασίσει, αφού έχει τους αντιπροσώπους για να κερδίσει το χρίσμα.

Αυτή η επιλογή ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκεται στις σκέψεις του προέδρου των ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά τη μονομαχία του με τον Τραμπ, υπερασπίστηκε την απόδοσή του, λέγοντας πως «πήγα καλά», απορρίπτοντας τις εκκλήσεις για αποχώρησή του από την κούρσα.

Υπάρχει ήδη η φημολογία ότι θα χρειαζόταν συνδυασμένη συζήτηση από τους κορυφαίους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι, Τσατς Σούμερ και Μπαράκ Ομπάμα για να κάνουν τον Μπάιντεν να το σκεφτεί.

Τα σενάρια για την διαδοχή του

Πρόκειται για μία δύσκολη υπόθεση, αλλά όχι εντελώς αδύνατη.

Ο Μπάιντεν έχει 3.894 δεσμευμένους αντιπροσώπους και χρειάζονται μόνο 1.976 για να είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος, οι αντιπρόσωποι που κατανέμονται σε έναν υποψήφιο με βάση τη νίκη του στις προκριματικές εκλογές δεσμεύονται από τον υποψήφιό τους στην πρώτη ψηφοφορία του συνεδρίου. Και αυτή η πρώτη ψηφοφορία συνήθως καταλήγει σε έναν υποψήφιο.

Νομικά, οι αντιπρόσωποι του Μπάιντεν πρέπει να τον ψηφίσουν.

Ωστόσο, αν ο Μπάιντεν αποσυρθεί, αυτό θα σήμαινε ότι η υποψηφιότητα θα κριθεί στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο.

Κατ’ αυτό τον τόπο οι αντιπρόσωποί του δεν θα ήταν δεσμευμένοι και θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο ήθελαν.

Αναφορικά με την αντιπρόεδρο των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, δεν θα ήταν αυτομάτως υποψήφια ούτε θα είχε την κυριότητα των αντιπροσώπων του Μπάιντεν, επειδή δεν ήταν σε κανένα ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών.

Αλλά θα ήταν το πιθανό φαβορί.

Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, θα μπορούσαν να επιλέξουν οποιονδήποτε υποψήφιο, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε κυβερνήτη, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνιας, η Γκρέτσεν Γουίτμερ του Μίσιγκαν, ο Τζέι Μπι Πρίτζκερ του Ιλινόις και ο Τζος Σαπίρο της Πενσιλβάνια.

Ή κάποιον από τους ανθρώπους που έθεσαν υποψηφιότητα το 2020: Ο υπουργός Μεταφορών Pete Buttigieg, η γερουσιαστής Amy Klobuchar της Μινεσότα και ο γερουσιαστής Cory Booker του Νιου Τζέρσεϊ.

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο από τις 19 έως τις 22 Αυγούστου. Κάθε πολιτεία στέλνει έναν ορισμένο αριθμό αντιπροσώπων στο εθνικό συνέδριο.

Εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, το κόμμα θα πρέπει να διεξαγάγει μια σειρά ψηφοφοριών μεταξύ των αντιπροσώπων έως ότου ένα πρόσωπο συγκεντρώσει τους 1.976 για να είναι ο υποψήφιος.

Τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα αν ο Μπάιντεν εγκατέλειπε την κούρσα μετά το συνέδριο.

Αν συνέβαινε αυτό, η κύρια επιτροπή του κόμματος θα επέλεγε τον υποψήφιο, αποφεύγοντας τη μάχη στο συνέδριο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς του κόμματος, η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει την εξουσία να επιλέξει νέο υποψήφιο εάν κάποιο μέλος του ψηφοδελτίου – ο υποψήφιος πρόεδρος ή ο υποψήφιος αντιπρόεδρος – αποσυρθεί ή πεθάνει.

Ο πρόεδρος του κόμματος Χάιμε Χάρισον θα συμβουλευόταν τους ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο και στην Ένωση Δημοκρατικών Κυβερνητών και θα ανέφερε τα πορίσματά του στην επιτροπή, η οποία θα είχε τον τελικό λόγο.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/252812/pos-boroyn-oi-dimokratikoi-na-antikatastisoun-ton-tzo-bainten-ta-pithana-senaria

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα