Του Σπύρου Καπετανάκου

Ναι, αποτελεί μία απίστευτη (όσο και αχρείαστη…) πρόκληση το γεγονός ότι στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου περιλαμβάνονται δράσεις – εκπαιδευτικά προγράμματα, κατά τα οποία Drag Queens θα…. μυήσουν τα παιδιά και τους γονείς τους στο πως οι άνδρες μεταμορφώνονται σε γυναίκες, κάνοντας εξεζητημένη χρήση μακιγιάζ και έντονων ρούχων.

Τις δράσεις αυτές ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, κάνοντας πολλούς να απορήσουν για τις συγκεκριμένες προκλητικές επιλογές του και για τις σκοπιμότητες που υπηρετούν.

Να σημειωθεί ότι αυτός ο ιστορικός θεσμός του φεστιβάλ Αθηνών, στον οποίο έχουν αφιερώσει εξαιρετικές παραστάσεις προσωπικότητες όπως η Κατίνα Παξινού, ο Αλέξης Μινωτής και ο Κάρολος Κουν, φέτος θα είναι αφιερωμένος στη διαφορετικότητα.

Για αυτό και ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος παρουσίασε τη νέα οπτική ταυτότητα της φετινής διοργάνωση, που είναι μία φιγούρα ερμαφρόδιτου, «ανοιχτή σε πολλαπλές ερμηνείες», όπως είπε ο ίδιος.

Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης, ο κ. Θεοδωρόπουλος αποφάσισε να βάλει Drag Queens να συστηθούν σε μικρά παιδιά και να μιλήσουν για τα μυστικά της τέχνης τους, κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος που χαρακτηρίζεται (πρωτάκουστο!…) και ως «εκπαιδευτικό». Πρόκειται – όπως είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος – για το Drag Queen Story Hour – Athens Chapter, το οποίο ξεκίνησε από το Σαν Φρανσίσκο και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα σε συνεργασία με τα μέλη της κοινότητας ομοφυλοφίλων του Βερολίνου ΛΟΑΤΚΙ.

Όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ Αθηνών, κατά τη διάρκεια του προγράμματος «τα παιδιά θα γιορτάσουν τη διαφορετικότητα παρέα με τους καλλιτέχνες!»

Αναμφίβολα πρόκειται για μία απίστευτη πρόκληση, από τη στιγμή που οι συγκεκριμένες δράσεις βαπτίζονται «εκπαιδευτικά προγράμματα» και απευθύνονται και σε ανήλικα παιδιά.

Αυτός είναι ο προορισμός του Φεστιβάλ Αθηνών, που χρηματοδοτείτε από τους φόρους που πληρώνει ο ελληνικός λαός;
Ποια παιδαγωγική λογική και ποια επιμορφωτική ανάγκη υπηρετούν τα προγράμματα αυτά; Ποιοι δάσκαλοι – παιδαγωγοί ρωτήθηκαν και έδωσαν το πράσινο φως για την πραγματοποίησή τους;

Είναι κρίμα, γιατί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είναι ένας άνθρωπος της θεατρικής τέχνης με διακεκριμένες επιδώσεις στο χώρο του. Δεν είναι κατανοητό γιατί εντάσσει τον εαυτό του και το Φεστιβάλ Αθηνών σε τέτοιου είδους ύποπτες σκοπιμότητες, που είναι βέβαιο ότι δεν υπηρετούν ούτε την εκπαίδευση των παιδιών, ούτε την κοινωνικοποίησή τους, ούτε προάγουν τον πολιτισμό και την κοινωνική τους συνείδηση. Απλώς, δημιουργούν μία επικίνδυνη σύγχυση προτύπων και εννοιών στο παιδικό μαυλαό και στην παιδική ψυχή, με επικίνδυνες παρενέργειες στην ομαλή και δημιουργική εξέλιξη στην υπόλοιπη ζωή τους.

Κρίμα, κύριε Βαγγέλη Θεοδωρόπουλε!…

europost.gr