Η είδηση λέει πως στα κατεχόμενα έπιασε φωτιά και για την κατάσβεσή της συνεργάστηκαν ελληνοκύπριοι, τουρκοκύπριοι, τούρκοι και ισραηλινοί.
Κάτι λείπει απο το παζλ.
Τα χρόνια που εργαζόμουν στην ΕΡΤ3 κάλυπτα, για μια περίοδο, το υπουργείο άμυνας και βρέθηκα, με τον τότε υπουργό άμυνας, στην Κύπρο. Γνώριζα τον κύπριο ομόλογό του, ο οποίος έμαθα πως δεν ζει πια, τον Χάσικο. Και μου δόθηκε η δυνατότητα να του κάνω και εγώ την δική μου βαθυστόχαστη ανάλυση πως έβλεπα τη σχέση Ελλάδας- Κύπρου.
Μόλις τελείωσα με τα μεγαλεπήβολα γεωπολιτικά σχέδιά μου, ο υπουργός, ευγενικά, με ρώτησε: έχει η Ελλάδα τέτοια πολιτική;
Εν τη αφελεία μου, απόρησα με την ερώτηση. Γιατί να μην έχει, αναρωτήθηκα μέσα μου.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, μέχρι και σήμερα, σκέφθηκα πόσο αφελής μπορεί να πιαστεί κανείς αν ακούει τα παραμύθια της Αθήνας.
Για να έρθω στις πυρκαγιές, η Ελλάδα στην Κύπρο αντικαταστάθηκε απο το Ισραήλ σε ζητήματα ασφάλειας. Κάτι πού καλά έκαναν οι κύπριοι. Και εγώ στην θέση τους θα διατηρούσα μια νοσταλγική ανάμνηση της σχέσης μου με την Ελλάδα και τους Έλληνες, που δεν χάνουν ευκαιρεία να κατηγορήσουν τους κύπριους ότι για όλα αυτοί φταίνει. Και έτσι, απαλλάσσουν τον εαυτό τους απο την υποχρέωση να υπερασπίσουν ένα μέρος του ελληνισμού. Θα αναζητούσα ασφάλεια, εκεί που μπορεί να μου παρασχεθεί. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι μείζον.
Δεν είναι, μόνο, οι φωτιές. Με τους ισραηλινούς έκαναν οι κύπριοι προσφάτως, άσκηση. Και 6.000 ισραηλινοί στρατιώτες παρέμειναν στην Κύπρο για κάθε ενδεχόμενο. Δεν γνωρίζω αν, ακόμη, βρίσκονται εκεί.
Θα μου πείτε η Ελλάδα είναι μικρής ηλικίας εθνικό κράτος και, ακόμη, προσπαθεί.
Μα το ισραήλ είναι λιλιπούτειο. Έγινε κράτος, μόλις το 1948.
Αλλά κράτος αποφασισμένο να υπάρξει. Με αξιοπρέπεια.
Το αθηναϊκό ομόλογό του δεν έχει τέτοια λογική. Λας Βέγκας η πρωτεύουσα, κραγιόν και αρώματα. Και πολλές φανφάρες.
48 χρόνια μετά, και η Κύπρος ακόμα “κείται μακράν” για τους Έλληνες πολιτικούς.
Αν θεωρούμε αβελτηρία απλώς την φαινομενική αποχή της Ελλάδος από την ταύτισή της με την ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα θέματα -εδώ για την πυρόσβεση ,δεν είναι μια άποψη επιπόλαιη , αν νομίζουμε ότι δεν επεξεργάστηκε όλα τα ενδεχόμενα το διπλωματικοστρατιωτικό κατεστημένο μας;;;.
Δεν θα ήταν ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ελλάδα μια βοήθειά της στην κατάσβεση τώρα πυρκαγιών και αύριο κάτι ;;;,
ΘΑ ΕΣΤΕΛΝΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ;;;
“Δεν θα ήταν ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους από την Ελλάδα μια βοήθειά της στην κατάσβεση τώρα πυρκαγιών και αύριο κάτι ;;;”
Καθόλου, αντιθέτως μάλιστα. Πώς πήγαν Ε/κύπριοι; Ανεγνω΄ρισαν de facto τα Κατεχόμενα; Αν η Ελλάδα δεν στέλνει βοήθεια στα εκεί, τότε κάνει διάκριση μεταξύ ελευθέρας και κατεχομένης νήσου, σαν να πρόκειται για άλλο κράτος.
Πολλοί Ε/Κ μπαίνοντας στα κατεχόμενα και παίρνοντας σφραγίδα του Τ/Κ κράτους αναγνωρίζουν εμμέσως αυτό το παράνομο κράτος ,όπως οι δικοί μας -οι αριστεροί κυρίως-όταν πήγαιναν στα Σκόπια και έμπαινε στα διαβατήρια τους η σφραγίδα του ψευδωνύμου αυτού κράτους μετά το 1991 .
Δεν είναι απλό το ζήτημα θα μας έλεγαν οι Έλληνες διπλωμάτες .
“οι αριστεροί κυρίως” Γιατί, … “δεξιοί” δεν πήγαιναν; Δεν χάνεις ευκαιρία για να βγάλεις μπροστά τον “δεξιό” μπασκίνα, που έχεις μέσα σου.
Όταν οι Δυτικογερμανοί πήγαιναν στην πρώην Α. Γερμανία κι έμπαινε στο διαβατήριό των η σφραγίδα τής DDR, ουδείς ισχυρίσθηκε ότι την αναγνώριζαν εμμέσως, διότι απλούστατα οι αναγνωρίσεις γίνονται από ΚΡΑΤΗ και όχι μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι για κάποιον λόγο επισκέπτονται το ψευδοκράτος. Τι αρλούμπες πάλι γράφεις;