ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

Θεόδωρος Τσελίδης

Ο Θεόδωρος Τσελίδης (Φιόντορ Νικολάγιεβιτς Τσελίντι),είναι Έλληνας αθλητής τζουντόκα (για όσους δεν καταλαβαίνουν, όπως και εγώ τζουντόκα είναι αυτός που αγωνίζεται στο τζούντο).

Γεννήθηκε στη Βόρειο Οσετία το 1996 από πατέρα Έλληνα, ήρθε στην Ελλάδα και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας τον διευκόλυνε να πάρει την ελληνική ιθαγένεια.

Φαινοτυπικά, ο Τσελίδης έχει φυσιογνωμία εντελώς ελληνική. Και, μάλιστα, από τις ωραίες ελληνικές μορφές.

Ο Τσελίδης, λοιπόν, πήρε χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Παρισιού και φίλος μου έστειλε ένα κείμενο στα ποντιακά το οποίο ανήρτησα. Οι άνθρωποι στην περιοχή που γεννήθηκε είναι Έλληνες Πόντιοι.

Η ανάρτηση είχε σημαντική απήχηση. Υπήρξαν, όμως, και κάποιοι ελάχιστοι οι οποίοι αφού τον συνεχάρησαν ζήτησαν να εξετασθεί η ελληνική του καταγωγή.

Ο Τσελίδης, λόγω του Έλληνα πατέρα του θα βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη θέση από τον Ατεντοκούμπο που και αυτός ΈΛΛΗΝΑΣ που μεγαλουργεί στον χώρο του, πήρε την υπηκοότητα επειδή γεννήθηκε στην Ελλάδα. Και πολύ καλά έκανε η πολιτεία και στις δύο περιπτώσεις.

Το ποιος είναι Έλληνας απασχολεί τους Έλληνες από την αρχαία εποχή. Ένας λαός ο οποίος ήκμασε χάριν του ανήσυχου πνεύματος του, των εξερευνήσεών του και της κατάκτησης όλου του τότε γνωστού κόσμου αλλά και της πληθώρας των αποικιών που δημιούργησε δεν μπορεί να μην ήρθε σε επαφή και να αναμίχθηκε με άλλους λαούς τους οποίους ενσωμάτωσε στον δικό του πολιτισμό ο οποίος κυριαρχούσε τότε και αυτή η κυριαρχία του αναγνωρίζεται και σήμερα.

Είναι εντελώς αντιεπιστημονικό να αναζητά κάποιος ελληνικά γονίδια. Όσοι επικαλούνται τον καθηγητή Τριανταφυλλίδη ας τον παρακολουθήσουν προσεκτικότερα. Δεν λέει αυτό που αναπαράγεται στο διαδίκτυο.

Για λόγους κυρίως γεωγραφικούς οι  Έλληνες έζησαν απομονωμένοι.

Ακόμη και οι πλέον αποδεκτοί από την επίσημη ιστοριογραφία ιστορικοί Κωνσταντίνος Παπαρηγόπουλος και Σπυρίδων Ζαμπέλιος [που θεμελίωσαν την τριμερή συνέχεια του ελληνισμού], δεν εστιάζουν στο ελληνικό έθνος αλλά στην ελληνική γλώσσα ((Ρόντερικ Μπήτον, Οι Έλληνες σελίς 16, 17).

Η ελληνική λέξη έθνος είχε διαφορετικές σημασίες στις διάφορες εποχές από τότε που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου (όπου αναφέρεται στις δυνάμεις των ανδρών από διάφορες ελληνικές πόλεις οι οποίες από κοινού συγκρότησαν τον στρατό που πολεμούσε την Τροία).

Απέκτησε την τωρινή «εθνοτική» σημασία της περίπου το 1790.

“Δεν αρνούμαστε-γράφει ο Μπήτον- ότι οι Ελληνόφωνοι παλαιότερων εποχών είχαν μια αίσθηση της κοινής ταυτότητάς τους ισοδύναμη με την «εθνική συνείδηση» όπως την αποκαλούμε σήμερα. Σίγουρα την είχαν. Όμως την εξέφραζαν με διαφορετικούς τρόπους”.

Ο Ηρόδοτος, γράφοντας λίγο μετά το 450πΧ  την προσδιορίζει  για την εποχή του με την φράση «το ελληνικόν»  που μοιάζει πολύ παρόμοια στη σημασία της με το σημερινό «Ελληνισμό» (λέξη που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με αυτή τη σημασία περίπου το 1850).

Δεν ξέρουμε πως αποκαλούσαν τον εαυτό τους οι Μυκηναίοι (ενδείξεις υπάρχουν από τους Χετταίους, τους Αιγύπτιους και τα Ομηρικά έπη).

Ο τριαντάρης Ισοκράτης ξεκίνησε τη σταδιοδρομία περίπου το έτος 400 π.χ . Όμως, σύντομα έκανε κάτι πολύ καλύτερο. Ήξερε ότι δεν είχε τη ζωτικότητα και την αντοχή να αγορεύει ενώπιον ακροατηρίου 6.000 στην Εκκλησία του Δήμου, των 500 μελών της βουλής της πόλης ή των ενόρκων στο δικαστήριο. Αντ αυτού ο Ισοκράτης στράφηκε στο γραπτό λόγο και απέκτησε μεγάλη φήμη ως ο πρώτος πολιτικός αρθρογράφος στον κόσμο. Το 380 π.χ ο Ισοκράτης δημοσίευσε τον Πανηγυρικό. Έξι χρόνια νωρίτερα είχε συναφθεί η ειρήνη του βασιλέως.

Υποτίθεται ότι ο Ισοκράτης απευθύνεται σε πλήθος που έχει συγκεντρωθεί από όλο τον ελληνικό κόσμο για να συμμετάσχει σε μία από τις σημαντικές «πανελλήνιες γιορτές» όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα να παραμερίσουν οι ελληνικές πόλεις κράτη τις διαφορές τους για να συγκροτήσουν στρατό «που θα συναθροιστεί για να απελευθερώσει τους συμμάχους μας που θα σταλεί από όλη την Ελλάδα για να εκστρατεύσει και να τιμωρήσει τους βαρβάρους».

Δηλαδή τους Πέρσες οι οποίοι έναν αιώνα νωρίτερα είχαν εισβάλει δύο φορές στην Ελλάδα.

Το 380 π.χ η ιδέα ότι οι Έλληνες μπορεί να ενώνονταν για αυτό το σκοπό δεν ήταν ρεαλιστική. Όμως ο Ισοκράτης χρησιμοποιεί αυτό το φανταστικό πλαίσιο για την ομιλία του για να επαναφέρει στη μνήμη το πνεύμα της συλλογικής ευφορίας που ήταν φρέσκο την εποχή του Αισχύλου και του Ηροδότου.

Παρακινεί τους Έλληνες να υπερβούν την ταύτιση με τη δική τους πόλη κράτος ή περιοχή και να ταυτιστούν με την Ελλάδα ως σύνολο.

Εκ πρώτης όψεως ο Ισοκράτης προωθούσε την ίδια ιδέα της ενότητας των Ελλήνων την οποία είχε προωθήσει άλλοτε ο Ηρόδοτος.

Όμως υπάρχει μια διαφορά. Ο ιστορικός από την Ιωνία της Μικράς Ασίας ήταν αμερόληπτος (κατά το μάλλον ή ήττον) παρουσιάζοντας τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές κάθε πόλης κράτους.

Ο Ισοκράτης γράφει ως Αθηναίος. Η όλη επιχειρηματολογία του στοχεύει να δώσεις στην πόλη του ηγετικό ρόλο στην προτεινόμενη εκστρατεία. Δηλώνει πως η Αθήνα ηγείται του υπόλοιπου ελληνικού κόσμου στην τέχνη της ομιλίας, στο είδος της φραστικής δεξιότητας την οποία επιδεικνύει στον Πανηγυρικό.

Η πόλη μας ξεπέρασε τόσο πολύ τους άλλους ανθρώπους ως προς την σκέψη και τον λόγο ώστε οι μαθητές της έγιναν δάσκαλοι των άλλων και έκανε το όνομα των Ελλήνων να χρησιμοποιείται όχι ως προσδιορισμός της καταγωγής αλλά του καλλιεργημένου πνεύματος και να ονομάζονται περισσότερο Έλληνες εκείνοι που έχουν τη δική μας παιδεία παρά εκείνοι που ανήκουν στην ίδια φυλή με μας.

Με μια μονοκονδυλιά ο Ισοκράτης επαναπροσδιόρισε τι σημαίνει να είναι κάποιος Έλληνας.

Η ταυτότητα δεν θεωρείται πια ζήτημα συγγένειας η βιολογικής κληρονομιάς δηλαδή γένους αλλά ένα σύνολο αξιών τις οποίες ο καθένας μπορεί να αποκτήσει αρκεί να έχει επαρκή καλή θέληση και να καταβάλει προσπάθεια. Κατά πάσα πιθανότητα πολύ πριν από αυτόν τον επαναπροσδιορισμό ξένοι είχαν προσελκυστεί από τις πρακτικές των Ελλήνων και είχαν υιοθετήσει ελληνικά έθιμα ή ακόμη και την ελληνική γλώσσα.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι παρόμοιο συνέβαινε ήδη από την εποχή των Μυκηναίων.

Όμως η διατύπωση αυτής της άποψης κατ΄ αυτόν τον τρόπο και ή υποστήριξη της σε γραπτό κείμενο ως αρχή η οποία ισχύει για όλους τους Έλληνες τώρα και στο μέλλον ήταν κάτι εντελώς καινούργιο.

Επιπλέον η διατύπωσή της παρά τις επικρατούσες πολιτικές τάσεις και τη στρατιωτική πραγματικότητα της εποχής της θα την καθιστούσε αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Κανένας που ζούσε το 380 π.χ δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως θα γινόταν αυτό. Όμως τόσο ο Ισοκράτης όσο και ο Πλάτων με την αριστοτεχνική χρήση του γραπτού λόγου υπό την αμφίεση προφορικής ομιλίας θα έπαιζαν το ρόλο τους τόσο στη διάρκεια της ζωής τους όσο και πέρα από αυτή.

Τότε δεν έμπαινε καν ζήτημα να γίνει η Αθήνα, η πόλη που είχε ταπεινωθεί στο Πελοποννησιακό πόλεμο και πάλευε ακόμη να επιδείξει τη δύναμή της στο πεδίο της μάχης η πρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά είχε αρχίσει να γίνεται η πρώτη πολιτισμική πρωτεύουσα στον κόσμο”.

(τα σχετικά με τον Ισοκράτη απο το βιλίο του Μπήτον “οι Έλληνες”)

Για 1500 χρόνια στα οποία περιλαμβάνεται ολόκληρη η Βυζαντινή χιλιετία, οι Έλληνες αποκαλούσαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους και αργότερα Ρωμιούς.

Στην ελληνιστική περίοδο, την περίοδο από τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ως τον θάνατο της Κλεοπάτρας η τότε γνωστή οικουμένη μιλούσε ελληνικά και είχε αποδεχθεί τον ελληνικό πολιτισμό τον οποίο διέδωσαν στην οικουμένη οι Μακεδόνες βασιλείς.

Και επι Ρωμαιοκρατίας η μισή οικουμένη από την σημερινή Κροατία ως την Μέση Ανατολή μιλούσε ελληνικά και επεδίωκε να ζήσει με τον ελληνικό τρόπο.

Υπήρξαν δύο αριθμητικές διευρύνσεις του ελληνισμού (μπορεί να υπήρξαν και άλλες αλλά εγώ αυτές θυμάμαι). Η μια όταν δόθηκε μαζικά η ιδιότητα του ρωμαίου πολίτη.

Οι ρωμαίοι πολίτες της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ήταν αυτοί που στη συνέχεια ονομάσθηκαν Έλληνες. Περιλαμβάνονταν και διαχρονικοί έλληνες αλλά δεν ήταν όλοι οι Ρωμαίοι πολίτες Ελληνες. Οι ρωμαίοι πολίτες που στη συνέχεια ονομάσθηκαν ρωμιοί αποτέλεσαν τον νεοελληνικό πυρήνα.

Η δεύτερη διεύρυνση ήταν μετά τον Μακεδονικό Αγώνα, και τους Βαλκανικούς Πολέμους όταν περιήλθαν στο ελληνικό κράτος ως πολίτες του όσοι μιλούσαν ελληνικά και ακολουθούσαν το Πατριαρχείο.

 Στον Ρήγα Φερραίο και στον Κοραή θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τις δύο σύγχρονες τάσεις. Μια οικουμενική αντίληψη για τον ελληνισμό –ο Ρήγας έλεγε πως Έλληνας είναι όποιος μιλά ελληνικά και υποστηρίζει την Ελλάδα–, και μια στενή εθνική αντίληψη που εκφράστηκε από τον Κοραή ο οποίος δεν θεωρούσε ελληνικό ούτε το Βυζάντιο. Αυτές οι τάσεις αντιπαλεύουν και σήμερα.

Για να γίνει αντιληπτή η μικροελλαδική σκοπιμότητα σχετικά με τον ορισμό του ποιος είναι Έλληνας να σας θυμίσω τις συζητήσεις που έγιναν για να ενσωματωθεί ο ορισμός του Έλληνα στο σύνταγμα του 1864: προτάθηκε έλληνας να θεωρείται όποιος ζει στις τότε ελληνικές περιοχές.

Πρωτεργάτες και εμπνευστές της Επανάστασης από την Πόλη και άλλες περιοχές δεν θα θεωρούνταν Έλληνες. Αυτοί, δηλαδή που ξεκίνησαν την Επανάσταση ή κράτησαν τον ελληνικό πολιτισμό ζωντανό για αιώνες. Διότι η Επανάσταση δεν ξεκίνηε απο την Πελοπόννησο. Επικράτησε στην Πελοπόννησο.

 Γιατί ήθελαν αυτόν τον ορισμό στο Σύνταγμα; Διότι όσοι ζούσαν εντός ήθελαν να μοιράσουν τα ιμάτια του κράτους που δημιουργήθηκε με πολύ αίμα και κόπο. Το έκαναν και το κάνουν διαχρονικά μέχρι τις ημέρες μας.

Την ίδια συμπεριφορά επέδειξε η τάση αυτή και κατά το 1922 όταν δεν ήθελε τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου (αυτούς που ο Φίλιππος πρότεινε να συμπήξουν συμμαχία οι Έλληνες της εποχής του και να τους απελευθερώσουν από τον περσικό, τότε, ζυγό). Μέχρι να βρούν τα καράβια λιμάνι στον ελλαδικό χώρο να «πιάσουν» μεταφέροντας τους πρόσφυγες έβλεπαν και πάθαιναν.

Την ίδια συμπεριφορά είχαν και κατά την άφιξη των νεοπροσφύγων απο τις χώρες της ΕΣΣΔ μετά την κατάρρευση του Ανατολικού Συνασπισμού.

Πολλοί, λοιπόν, από αυτούς τους Έλληνες του ευρύτερου ελληνισμού έζησαν αναγκαστικά σε περιοχές και κράτη διαφορετικά από τον ελλαδικό χώρο μέχρι που κάποια στιγμή επέστρεψαν τον τόπο τους. Ο Τσελίδης είναι ένας απο αυτούς. 

Αυτούς τους Έλληνες δεν θέλει ο μικροελλαδισμός. Η διαχρονική κατάρα του ελληνισμού.

 

Πριν κλείσω κάτι ακόμη: ας μην ψάχνουν και τόσο πολύ τα γενετικά οι μικροελλαδίτες. Μπορεί να εκπλαγούν. Δεν προχωρώ άλλο. Αντιθέτως, για λόγους προστασίας οι ελληνικοί θύλακες στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και τον Καύκασο έμειναν πιο προφυλαγμένοι.

Ελλάδα και ελληνισμός δεν είναι αυτή η μικρή περιοχή περί την Αθήνα που από την αρχαία εποχή ως σήμερα εκμεταλλεύεται τους ‘Ελληνες και τον ελληνισμό υλικά και πνευματικά. Ούτε η φιλοσοφία ούτε η επιστήμη άρχισαν στην Αθήνα.

Ο οικουμενικός ελληνισμός έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση και με τον πολιτισμό και την διαχρονία του ελληνισμού από τον μικροελλαδισμό του νοτιοελλαδικού χώρου.

Απλώς του λείπει η οργάνωση να αναδείξει-ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ- έναν νέο  Φίλιππο που θα απελευθερώσει την Ελλάδα.

spot_img

69 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν συμφωνώ με την λογική του άρθρου.
    Η πολιτιστική επιρροή δεν μπορεί να αντικαταστήσει την καταγωγή. Φυσικά η καταγωγή έχει ως σημείο αναφοράς τους φυσιολογικούς γονείς, όχι βιολογικές εξετάσεις οι οποίες αποδεικνύουν την άμεση καταγωγή από τον… Περικλή.
    Ελληνισμός ΔΕΝ είναι (μόνο) πολιτισμός.

    • Μια θεωρία δεν πρέπει να εξετάζεται σε συνθήκες εργαστηρίου αλλά σε σχέση με τη ζώσα πραγματικότητα. Οι θεωρίες των αρχαίων ή του Ρήγα διατυπώθηκαν όταν ο ελληνισμός ήταν μια πληθυσμιακή (και πολιτιστική) υπερδύναμη.
      Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα αυτό που γίνεται σήμερα, μια μικρή σε όγκο Ελλάδα αντιμέτωπη με μια αφρασιατική μάζα εκατομμυρίων μεταναστών, που κινδυνεύει με ιστορική εξαφάνιση και όλα αυτά να εξωραΐζονται με ψευδοοικουμενικές θεωρίες.
      Οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και η επίκληση τους εξυπηρετεί άλλους σκοπούς.
      Όσον αφορά τον μάλλον φαντασιακό σημερινό “οικουμενικό ελληνισμό” αυτός, εφόσον υπάρχει, δε φαίνεται να προσελκύει ούτε καν τους ελληνοποιημενους αλλοδαπούς που ζουν στην πατρίδα μας και που μάλλον δεν τον πολυσυμπαθούν: εδαφικές διεκδικήσεις από κάποιους, επιδεικτική περιφρόνηση ή ακόμα και ανοιχτή έχθρα των οποίων ελληνικών αξιών από άλλους. Συχνά αναφομοίωτοι. Μια οικουμενικότητα που δεν μπορεί να σταθεί ούτε καν στην ελληνική επικράτεια.
      Επίσης:
      -Παρα τη μεγάλη πρεμούρα, ο ίδιος ο Αντετοκούμπο δηλώνει πρωτίστως Νιγηριανός και μετά Έλληνας. Οταν δε αποσυρθεί επαγγελματικά σκοπεύει να εγκατασταθεί στην αγαπημένη πατρίδα του τη Νιγηρία. Βαυκαλιζομαστε πάντως να τον λέμε Έλληνα, όταν ο ίδιος δηλώνει κάτι άλλο. Παραφροσύνη.
      -Παραγνωρίζεται το φαινόμενο των εισαγόμενων ελληνοποιημένων αθλητών, σε πολλά αθλήματα (δεν αναφέρομαι στον Τσελιδη, δεν γνωρίζω). Μια ανύπαρκτη σχέση με Ελλάδα, μια κάποια μακρινή συγγένεια αρκούν για να πάρει κάποιος τα χαρτιά και να “κατέβει” με σημαία Ελλάδας, να φέρει μετάλλια ή να κάνει καριέρα. Το φαινόμενο των αθλητών-λεγεωνάριων είναι πανευρωπαϊκό.
      Ας μην εξωραΐζουμε την πολυπολιτισμικότητα και την εθνική παρακμή με περίτεχνα αλλά παρωχημένα και εν πολλοίς άχρηστα θεωρητικά καρυκεύματα.
      -Το βιολογικό DNA σαφώς και δεν σχετίζεται με την εθνικότητα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον πολιτισμό μας και μετατραπούμε σε μια χώρα κρεολών, όπως έχει ιστορικά συμβεί σε πολλά κράτη της λατινικής Αμερικής.

      • Νομίζω πως οι σημερινές αδυναμίες μας όπως τις επισημαίνετε επιβάλλουν περισσότερο το άνοιγμά μας ως εθνότητας με οικουμενικό πολιτισμό. Διαφορετικά αν κλειστούμε στο καβούκι μας θα πνιγούμε. Θα μας περικυκλώσουν αλλά και να μην συμβεί αυτό οι κλειστές κοινωνίες είναι καταδικασμένες.

        • Και πώς θα γίνει αυτό το άνοιγμα; Εννοείτε ως ΕΘΝΟΥΣ, προφανώς, και όχι εθνότητος (τμήμα έθνους), εκτός κι αν δεν σάς κατάλαβα σωστά.

          Και τώρα περικυκλωμένοι είμαστε, δυστυχώς. Δείτε Τουρκία, Σκόπια (προσκείμενα σ’ αυτήν) και φυσικά Αλβανία, το πιστότερο σκυλί της, που τής εκχώρισε ναυτική βάση. Από νότο είναι η Λιβύη, που με την αδράνεια και δειλία μας, έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Τουρκία, ενώ η Αίγυπτος, χάρη στις απίστευτες διπλωματικές ικανότητες τού Μητσοτάκη, έχει ελέυθερο το πεδίον για οριοθέτηση με την Τουρκία, πέραν τού 28ου μεσημβρινού.

          Αλήθεια, για ποια …. “οικουμενική” Ελλάδα, μιλάτε κ. Σαββίδη;

        • Ο οικουμενικός πολιτισμός προϋποθέτει υψηλά πνευματικά πρότυπα οικουμενικής αξίας που θα έχουν να προσφέρουν κάτι στην ανθρωπότητα.
          Πιστεύετε ότι ως σημερινοί νεοέλληνες διαθέτουμε αυτό το υψηλό επίπεδο αξιών ή μήπως απλά μιμούμαστε τους άλλους και μάλιστα ανεπιτυχώς; Το πρώτο προϋποθέτει καταρχάς μια νεοελληνική αναγέννηση.
          Η εύκολη χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, δε συνιστά άνοιγμα σε κάποιον οικουμενικό πολιτισμό, αντίθετα συντηρεί και επαυξάνει την νεοελληνική αποτυχία.

      • Πράγματι δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτά τα οποία γράφετε.
        Δυστυχώς ο Σαββίδης, κινούμενος προφανώς από την απογοήτευση για την σημερινή μας κατάσταση, ενώ διαπιστώνει ότι δεν μπορούμε να κρατηθούμε καλά καλά στην β’ Εθνική, προτείνει να πάμε… Τσάμπιονς λιγκ.

        • Μ’ αρέσει η έμφαση (με κεφαλαία) ότι ο Ατεντοκούμπο είναι Έλληνας.

          Καταρχήν νομίζω λέγεται Αντετοκούνμπο και βασικά όσο εγώ είμαι γιος του Vladimir Putin, άλλο τόσο είναι και αυτός Έλληνας.

          Αν είναι αυτός, τότε είναι και τα παιδιά όλων των Μπαγκλαντεσιανών κλπ που ήρθαν στην Ελλάδα με βάρκα από την Τουρκία και πήγαν (εκ των πραγμάτων) σε Ελληνικό σχολείο.

          Όχι όπου μας συμφέρει. Έτσι για να είμαστε συνεννοημένοι.

          Άκου Έλληνας ο Αντετοκούνμπο.

  2. Πρώτος μεγαλοϊδεάτης Έλληνας ήταν ο Μακεδών -πρώτος παγκοσμίως Μεγάλος- ο Μέγας Αλέξανδρος , που ”μέχρι την Βακτριανή μας πήγε, ως τους Ινδούς”.
    Αυτόν και τον πατέρα του Φίλιππο υποστήριζε ο κοσμοΈλληνας Αθηναίος ρήτωρ Ισοκράτης ”παλεύοντας” καθημερινώς με τον τοπικιστή συντοπίτη του -επίσης ρήτορα ( πρώην τσιβδό) Δημοσθένη-που ο αχρείος πρώτος ονόμασε τον Φίλιππο και τους Μακεδόνες του βαρβάρους (παρότι συμμετείχαν εξαρχής στους Ολυμπιακούς αγώνες των Ελλήνων) ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ -ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ- ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΑΚΛΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟ ΕΘΝΟΣ, απόψεις που δυστυχώς επιβεβαίωσε με την υπογραφή του στην Συμφωνία των Πρεσπών ο Αθηναίος κ. Κοτζιάς.
    Να θυμηθούμε και δύο άλλους κοσμοΈλληνες .
    Τον μοναδικό Ρήγα Φεραίο και τον αγρίως δολοφονηθέντα -απέναντι από το σημερινό Ξενοδοχείο Χίλτον- από Βενιζελικούς παρακρατικούς του Γύπαρη στις 31 Ιουλίου 1920 Ίωνα Δραγούμη , βουλευτή Φλωρίνης και γιο πρωθυπουργού.
    Ιδεατά αυτόν τον ελληνισμό τον εκπροσωπεί και τον συγκρατεί από το 1850 το Οικουμενικό Πατριαρχείο της ”δουλωμένης” πρωτεύουσας της Κωνσταντινουπόλεως και ρεαλιστικά στον στενά ελλαδικό ο αείμνηστος Μακεδόνας Κωνσταντίνος Καραμανλής , ο οποίος το 1979 παρέδωσε σε όλον τον ελληνισμό την νέα Μεγάλη Ιδέα του , που δεν είναι άλλη από την ”κατάκτηση” της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, που υλοποιείται καθημερινώς. .
    ΕΡΩΤΗΣΗ . Οι πολλοί σημερινοί ευρωσκεπτικιστές είναι μεγαλοϊδεάτες ή μικροελλαδίτες Έλληνες ;;; .
    Καλή εβδομάδα.

    • αχρείος ο Δημοσθένης;
      Προφανώς προσεγγίζεται τις συγκρούσεις εκείνης της εποχής με όρους Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού της σύγχρονης.

    • Μας μπαφιασες με τον Καραμανλη , βαλτον κορνίζα
      μπας και ησυχάσουμε…
      Βαλε και τον μητσοτακουλα δίπλα και όνειρα γλυκα

      • Είναι ό,τι καλό έχουμε μετά την Μεταπολίτευση , στην οποίαν τα περισσότερα χρόνια κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ με την ουρά του τον Σύριζα ”που δεν άφησαν τίποτε όρθιο στο κράτος μας”.
        Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι και σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος να κυβερνούσε 22 χρόνια αυτοδύναμο το συγκεκριμένο το ΠΑΣΟΚ το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαν και σε εκείνο το κράτος.
        Ας ξαναθυμηθούμε .Τρίτος δρόμος για τον σοσιαλισμό , βάθρα Δημοκρατίας ,δωροληψίες , υπερκαταναλωτισμός με δανεικά και ο λαός -ανεξέλεγκτος και αναξιολόγητος – στην εξουσία.
        Υψηλά στάχυα οι Καραμανλήδες είναι και Μακεδόνες και γιαυτό δεν τους αντέχουν τα χαμηλότερα στάχυα και τους ”κόβουν ”κάθε μέρα.
        Μη ακολουθείτε τα χαμηλά στάχυα και θυμηθείτε και την παροιμία ”όσα δεν φτάνει η αλεπού , τα κάνει κρεμαστάρια”.

    • Μα αστειεύεσται τώρα; Θα κρίνουμε αυτά τα οξυμένα μυαλά με βάση τις σημερινές μας πεποιθήσεις;

      • Και αν ήταν οξυμμένα τα μυαλά -που δεν ήταν- δικαιούται ο Δημοσθένης και κάθε Δημοσθένης να θεωρεί βαρβάρους έναν Έλληνα βασιλέα και τους υπηκόους του , που κατά κακή του τύχη ήταν αυτοί που μας δημιούργησαν την πρώτη Ελληνική Αυτοκρατορία;;;.
        Και ο άθλιος-κάτι καλύτερος από αχρείος-Δημοσθένης δεν ζήτησε συγγνώμη ούτε μετά τον θάνατο του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι δε φανατικοί Αθηναίοι αναζητούσαν να δολοφονήσουν τον φιλόσοφο Αριστοτέλη ,δάσκαλο του Μ. Αλεξάνδρου , που γλίτωσε διαφεύγοντας στην Χαλκίδα .
        Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου .Η ιστορία τα γράφει .
        ΚΑΤΩ ΟΣΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ”ΚΑΙ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ” ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ.
        Υ.Γ Κοντά τρία χρόνια τώρα ”τρώνε τα λυσσιακά τους” -και πρώην αστοί – εναντίον της σημερινής κυβερνήσεώς μας-εκλεγμένης σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και που την στηρίζουν 158 βουλευτές , με επιχειρήματα και αιτιάσεις πότε της Τουρκίας και πότε της Αλβανίας και τελευταία και της Βόρειας ”Μακεδονίας”, χωρίς να εξετάζουμε αν όλα αυτά τα επιχειρούν αυτές οι τρεις χώρες γιατί βρίσκουν ευήκοοα ώτα στους επί 10ετία -μετά το δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα ιδίως-διχασμένους βαθιά Έλληνες.
        Να συστήσουμε ρεαλισμό ότι με τα σημερινά δεδομένα στα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως το όποιο καινούργιο θα μας έρθει -και αν(χωρίς πόλεμο) -στην επόμενη 10ετία , δεν είναι δυστυχώς αποδεκτό.
        Πάντως δεν θα χαθεί ούτε η Ελλάδα και ούτε ο Ελληνισμός που ”άνοιξε πανιά” για την Ευρώπη.

        • Δεν βλέπω τον τρόπο να σας πείσω, όταν ακόμη και αυτός ο μεγάλος ρήτορας απέτυχε σε αυτό.

  3. Ένα θέλω νά τονίσω: ή ανθρωπότητα αριθμεί αυτή τη στιγμή 8 καί πάνω δις!!!… όι Ελλαδίτες ήμαστε δεν ήμαστε 11 εκατομμύρια, βάλε καί τούς εκτός, νά ήμαστε 17; καί πολλά λέω…. Αυτό λοιπόν από μόνο τού δείχνει τον δρόμο… Αυτές Όι αυστηρότατες ιδέες για τό Ποιός είναι Έλληνας οδηγούν στην εξαφάνιση!!!!!….. Κατά αυτό λοιπόν ό κύριος Σαββίδης έχει απόλυτο δίκιο……

    • Δεν καταλαβαίνω την αριθμητική σου.
      Βάζεις από την μία εμάς και από την άλλη όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους για να φθάσεις στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται να γίνουμε περισσότεροι αό 8 δισεκατομμύρια Έλληνες, σωστά;

      • Δεν είναι θέμα αριθμητικής αλλά απλής λογικής… ήμαστε μία σταγόνα στον ωκεανό τής ανθρωπότητας… με έναν γερασμένο πληθυσμό, δεν έχουμε γεννήσεις… Πού πηγαίνουμε; όταν δεν θέλουμε νά απορροφήσουμε αυτούς πού γεννήθηκαν εδώ καί τό δηλώνουν ότι θέλουν νά είναι Έλληνες;;;!!!!… Τά έθνη πού φοβούνται την ενσωμάτωση υγειών κοινωνικών ομάδων με τό πρόσχημα ότι δεν είναι εξ αίματος Έλληνες δεν έχουν σιγουριά για τον εαυτό τούς….. Καί κινδυνεύουν με περιθωριοποίηση….
        Όλα τα μεγάλα κράτη μεγάλωσαν καί είχαν ευημερία απορροφώντας ξένους πληθυσμούς…
        Αμερική, Αγγλία, Γερμανία…
        ΥΓ: Τουρκία 80 εκατομμύρια, πού πάμε ;;;!!!…

        • “όταν δεν θέλουμε νά απορροφήσουμε αυτούς πού γεννήθηκαν εδώ καί τό δηλώνουν ότι θέλουν νά είναι Έλληνες;;;!!!!”

          δηλώνουν ότι θέλουν την ελληνική υπηκοότητα.
          Κατά τα άλλα, είναι άλλο τόσο Έλληνες όσο εμείς Γερμανοί, Αυστραλοί, Γάλλοι, Άγγλοι κ.ο.κ.
          Ας αφήσουμε καλύτερα τα “μεγάλα” κράτη. Δεν σε βοηθά για παράδειγμα να αναφερθείς στην Αγγλία (βλέπετε τις εικόνες της… επιτυχούς ενσωμάτωσης), την Αμερική (ψηφίζουν Τράμπ για να ορθώσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό), την Γερμανία (με επίσημη κρατική σφραγίδα οι στατιστικές οι οποίες δείχνουν την δραματική αύξηση δολοφονικών και τρομοκρατικών επιθέσεων με μαχαίρια από “ενσωματωμένους”).

  4. Τί σχέση έχουν αυτά με τον Τσελίδη δεν μπορώ να καταλάβω. Πολλοί αθλητές του Καυκάσου ασχολούνται με τα δυναμικά αθλήματα και δυστυχώς δεν μπορούν όλοι να εκπροσωπούν την Ρωσία. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί γίνονται μισθοφόροι σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, Τουρκία, ΗΑΕ, Ουγγαρία, Αλβανία κλπ. για να εκπληρώσουν το όνειρο τους που είναι να κατακτήσουν ολυμπιακό μετάλλιο. Το παλικάρι μια χαρά φαίνεται και με αξιοπρέπεια. Απλά η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία να αναπτύξει τα συγκεκριμένα αθλήματα, γιατί είμαστε πολύ μαλθακός ως λαός και πάμε στην εύκολη και έτοιμη λύση.

  5. ῾Ο ῾Ελληνισμός ἔγινε θαυμαστός ὡς πολιτισμός, ὄχι λόγω τοῦ ἀριθμοῦ τῶν ῾Ελλήνων, ἀλλά λόγω τῶν χαρακτηριστικῶν του ὡς πολιτισμός. Σκοπός ὁ ἄνθρωπος. ῾Ο ἄνθρωπος νά φθάσει στά καλύτερά του, μέ προσωπικό ἀγώνα, σέ πολλά ἐπίπεδα, φυσικά σωματικά, πνευματικά καί ψυχικά. Αὐτό ἦταν ἡ ῾Ελληνική παιδεία καί ἀφοροῦσε τόν κάθε ἄνθρωπο. Ἆθλος πού ἐπιτυγχάνεται μέ προσωπικό κόπο ἐντός τῆς κοινωνίας, μέ τήν ἀλληλεπίδραση καί τό ἄνοιγμα πρός τούς ἄλλους. Αὐτό θαύμασαν καί υἱοθέτησαν οἱ ἄνθρωποι πού γνώρισαν καί κατανόησαν αὐτόν τόν πολιτισμό. Τό ᾿Ολυμπιακό πνεῦμα, εἶναι χαρακτηριστικό αὐτοῦ τοῦ ἰδεώδους, ´ τοῦ ὡραίου, τοῦ μεγάλου καί τ’ ἀληθινοῦ ´ πού παρατηροῦμε ἀκόμα σέ πολλούς ἀθλητές, πού ἀγωνίζονται νά ξεπερνοῦν τόν ἑαυτό τους γιά νά κερδίσουν καί ὄχι νά ἀπαξιώσουν τόν ἀντίπαλο.
    ῾Ο Χ. Γιανναρᾶς σέ κάποιο ἄρθρο ἀναφέρει χαρακτηριστικά
    «Η συνέχεια της ελληνικής αρχαιότητας είναι ο Χριστιανισμός», καί
    «Για τον δυτικό πολιτισμό, ελευθερία είναι η ανεμπόδιστη επιλογή. Μου γουστάρει να πιω απ’ αυτό το ποτήρι, δεν μου γουστάρει. Αυτό το λένε ελευθερία. Αυτό για τον Ελληνα είναι αδιανόητο. Διότι είναι η αποθέωση του Εγώ. Η αποθέωση της ακοινωνησίας. Είστε ένα Εγώ και είμαι ένα Εγώ που υπερασπίζομαι μόνο τη θέση μου.». ᾿Αγώνας προσωπικός τοῦ ἀνθρώπου ἡ προσπάθεια νά γίνεται ἀληθινά καλύτερος καί νά ἀγωνίζεται γιά τό κοινό καλό. Στόχοι ἀθανασίας. Αὐτούς τούς στόχους εἶχε σκοπό ἡ ῾Ελληνική παιδεία καί μελετήθηκε ἀπό πολλούς. Αὐτούς τούς στόχους ὑπηρέτησε καί ὁ Μέγας ᾿Αλέξανδρος μέ σκοπό νά τούς διαδώσει.

    (Από τον Μ. Αλέξανδρο στο Βυζάντιο – Β. Το οικουμενικό έργο του Αλεξάνδρου και η ελληνιστική κοινή -)

    ῾Ο Κ. Καραμανλῆς δέν εἶχε σκοπό νά ´κατακτήσει ´ τήν Εὐρώπη, ἀλλά μελετώντας τόν ῾Ελληνικό πολιτισμό καί τήν ἱστορία του πίστεψε ὅτι ἀνήκουμε στόν δυτικό πολιτισμό δικαιωματικά καί ἐκεῖ πρέπει νά ἀνταγωνισθοῦμε, ὅταν ὁ δυτικός πολιτισμός ἦταν σέ ἄνθηση.

    (Συμφωνία Σύνδεσης Ελλάδας-ΕΟΚ – Βικιπαίδεια)

    “Βλέπομεν την χώραν σας ως το λίκνον του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πώς θα ήτο δυνατόν να συλλάβωμεν μίαν ευρωπαϊκήν κοινότητα άνευ της Ελλάδος;”, αναρωτήθηκε στην ομιλία του ο αντικαγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρντ.

    Τό ἐρώτημα εἶναι τί ἔχει μείνει ἀπό τά ἰδεώδη τοῦ ῾Ελληνικοῦ πολιτισμοῦ σήμερα, ἄν ἔχουν ἐπικρατήσει, ἄν συνεγείρουν τούς ἀνθρώπους.
    (Τά σχετικά ἄρθρα σέ παρένθεση)

    • εάν αντικαταστήσετε το “άνθρωπο” με τους ανθρώπους θα αντιληφθείτε πολύ γρήγορα ότι προτεσταντίζεται.

      • ᾿Εάν. Δέν εἶναι πρός κατηγορίαν ὁ Προτεσταντισμός καί ὅπου ἐπικράτησε τό κάθε δόγμα δείχνει καί τά χαρακτηριστικά πού ἐπικρατοῦν στήν ἐκεῖ κοινωνία. Ἄλλοι προσέγγισαν τόν Χριστιανισμό μέ ὀρθολογισμό καί ἄλλοι μέ τήν πίστη. Δέν εἶναι κατακριτέοι, εἶναι ὁ τρόπος τῆς κάθε κοινότητας. Οἱ δυτικοί χαρακτηρίζονται ἀπό ὀρθολογισμό, κάτι πού θαύμασαν πολλοί Ἕλληνες πού δέν κατανοοῦσαν τόν δρόμο τῆς πίστης. ῾Ο ᾿Ελύτης προσέγγισε τόν Χριστιανισμό χωρίς νά ἀκολουθεῖ τά τυπικά, ἀλλά ἐμβαθύνοντας.

        • δεν κατηγόρησα, κατηγοριοποίησα
          και όπως δείχνει η δική σας η περίπτωση, δεν είναι μόνο οι δυτικοί αλλά και οι εγχώριοι μιμητές των εκείνοι οι οποίοι αναζητούν διέξοδο στο αδιέξοδο.

          • Δέν γνωρίζω τί ἐννοεῖς ὡς δική μου περίπτωση, ὅμως ἐγώ δέν βλέπω ἀδιέξοδο.

          • Μπορεῖ νά συμφωνῶ μέ τόν κ. Γιανναρᾶ σέ κάποια καί νά μήν συμφωνῶ σέ κάποια ἄλλα. Δέν εἶναι σκοπός μου νά συμφωνήσω ἤ νά διαφωνήσω μέ κάποιον.

          • Δέν ἔχω διαβάσει βιβλία του, μόνο ἄρθρα του. ῾Ο Χ. Γιανναρᾶς στοχάστηκε ἐπάνω στόν Χριστιανισμό σέ μία ἐποχή πού ἦταν ζωντανή ἡ θρησκεία στήν χώρα μας καί ὑπῆρχαν ὡς πρός τήν Δύση συζητήσεις καί ἀντιπαραθέσεις ὄχι μόνο μέ τά ἄλλα δόγματα ἀλλά καί μέ τόν Διαφωτισμό. Ἤδη βρισκόμαστε μπροστά σέ κάτι καινούργιο. Τήν ἀπομάκρυνση τῶν ἀνθρώπων στήν Δύση ἀπό τήν θρησκεία. Διαβάζω ἕνα σχετικό βιβλίο « Καρλ Γιούνγκ, ο εξερευνητής της ανθρώπινης ψυχής», στό ὁποῖο ἀναφέρεται στήν ὑπαρκτή κατ΄ αὐτόν, ἔννοια τοῦ ῾Ιεροῦ γιά τήν ψυχή τοῦ ἀνθρώπου. ᾿Αναφέρεται σέ ὅλες τίς θρησκεῖες, στίς ὁποῖες θεωρεῖ ὅτι κωδικοποιεῖται καί ὀργανώνεται τελετουργικά μία πρωταρχική ἀλήθεια καί ἐμπειρία, πού κάποια στιγμή δέν μπορεῖ νά μεταδοθεῖ πλέον στούς πιστούς, γιατί ὁ ἴδιος θεωρεῖ ὅτι πρέπει νά ὑπάρχει ἐσωτερική ἐμπειρία καί ὄχι καταναγκασμός. Ζοῦμε σέ μία ἐποχή ὅπου στίς δυτικές κοινωνίες λόγω καί τῆς προόδου τῶν ἐπιστημῶν ἀλλά καί τῆς συνολικῆς μόρφωσης, οἱ ἄνθρωποι εἶναι σάν νά βγαίνουν ἀπό τήν ἐφηβεία καί βλέπουν τόν κόσμο μέ νέα ματιά.
            Κρατάω ὡς βασικό ἀπό τόν Χ. Γιανναρᾶ τό ´ἀληθεύειν ´, πού ἀφορᾶ καί τήν καταγωγή ἑκάστου καί τήν ἱστορία καί τήν συνέχεια. ᾿Επίσης, ἀπό τίς συζητήσεις πού εἴχαμε ἐδῶ μερικά χρόνια πρίν, τό ὅτι ἡ ᾿Ορθοδοξία εἶναι δρόμος, ἀγώνας προσωπικός καί οἰκειοθελής γιά τόν κάθε ἄνθρωπο. Καί ἀπό τό βιβλίο γιά τόν Γιούνγκ, τήν ἀναφορά του ὅτι στίς σκέψεις καί πεποιθήσεις τῶν ἀνθρώπων ἔχουν δημιουργηθεῖ στεγανά ἀπό τόν τρόπο πού ἔχουν προσεγγίσει τήν θρησκεία, ἄλλος φόβου, ἄλλος ἐνοχικά, ἄλλος ἀγάπης.

  6. Έθνος χωρίς καταγωγική συνοχή δεν νοείται, παρά μόνον ως κρατικοκεντρικό πείραμα το οποίον αργά ή γρήγορα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Η ιστορία χαράσσεται σε μία μακρά πορεία: σήμερα κράτη με κοινωνίες πολυφυλετικές (ή πολλαπλών καταγωγών) φαίνονται να ευημερούν και να κυριαρχούν παγκοσμίως (βλ. ΗΠΑ), αλλά το μέλλον τους δεν είναι εξ ορισμού εξασφαλισμένο (βλ. αντιστοίχως ΕΣΣΔ).
    Κατά τα λοιπά αδυνατώ να καταλάβω γιατί “οι ελληνικοί θύλακες στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και τον Καύκασο” αντιπαρατίθενται με τους “μικροελλαδιστές”. Η πρώτη περίπτωση αφορά τόπο ιδιαίτερης πατρίδας, η δεύτερη περίπτωση αφορά νοοτροπία. Ποιος Έλληνας με πατριωτισμό αμφισβήτησε την ελληνικότητα των Ποντίων ή των Καππαδοκών κλπ; Τουναντίον η πατριωτική θεώρηση του Ελληνισμού σταθερά προτείνει την επανένταξη στον εθνικό κορμό όλων των αρχαίων ελληνικών πληθυσμών που για λόγους ιστορικούς απομακρύνθησαν.
    ΥΓ Η υπόθεση ότι η γλώσσα συγκροτεί το έθνος είναι μετέωρη: οι Τζαμαϊκανοί είναι αγγλόφωνοι, αλλά δεν είναι Άγγλοι.

    • Τι την αναφέρατε την Τζαμάϊκα;;;.
      Τέτοιες μέρες το 1962 της επέτρεψαν οι Βρετανοί να μην είναι αποικία τους και έκτοτε ανήκει -όπως η Κύπρος- στην Βρετανική Κοινοπολιτεία .
      Τι σχέση η αγγλική γλώσσα με την ελληνική γλώσσα -και κυρίως παιδεία -, την οποίαν όσοι κατείχαν στην αρχαιότητα θεωρούνταν ΕΛΛΗΝΕΣ κατά τον πρώτο μεγαλοϊδεάτη Έλληνα-Αθηναίο ρήτορα Ισοκράτη , αυτόν που διέβλεψε στους Μακεδόνες ν Φίλιππο και τον Μ. Αλέξανδρο ότι θα μεγαλώσουν και θα δοξάσουν τον Ελληνισμό και αντιδικούσε καθημερινώς με τον τον φανατικό τοπικιστή Αθηναίο Δημοσθένη , ο οποίος στον ”πολακισμό” του απεφάνθη ότι οι Μακεδόνες δεν είναι Έλληνες ,αλλά βάρβαροι.
      Να θυμίσουμε και τους κατωελλαδίτες που μετά το 1830 δεν ήθελαν τους Έλληνες που προέρχονταν από περιοχές που δεν είχαν απελευθερωθεί να γίνονται κρατικοί υπάλληλοι και έτσι αυτοί κατέλαβαν το κράτος μέχρι το 1912/1920 που απελευθερώθηκαν η Μακεδονία και η Θράκη αντιστοίχως -και ότι μόλις το 1955 -ελέω του Βασιλέως Παύλου- έγινε πρωθυπουργός όλης της Ελλάδος ο Μακεδόνας Καρααμανλής ;;;.
      ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΚΡΟΕΛΛΑΔΙΤΕΣ .

      • Για εσάς αποτελεί “πολακισμό” να αντιτίθεσαι σε μια πολιτική ένωση η οποία θα καταργήσει τον τρόπο βίου σου, για όλον τον υπόλοιπο κόσμο ήταν προφανώς αγώνας για την δημοκρατία.

        • Ναι θα αγωνιζόμουνα για την Δημοκρατία, παρότι αυτή των Αθηνών κατεδίκασε τον Σωκράτη για την ελευθερία της έκφρασης του, αλλά σε καμια περίπτωση δεν θα έλεγα και έγραφα ότι οι Μακεδόνες του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου δεν είναι Έλληνες αλλά βάρβαροι .
          Αυτό είναι βαρύ δεν είναι και για τον κ. Πολάκη ακόμη;;;

          • Φυσικά και ο Δημοσθένης, ως ξεχωριστός εκπρόσωπος αυτού του ξεχωριστού πολιτισμού της αθηναϊκής δημοκρατίας, προφανώς εξέφρασε για τις ανάγκες της περίστασης και ως μύστης της πειθούς, μια υπερβολή εννοώντας ότι θα ήταν προσβλητικό για τους Αθηναίους να διοικούνται από Μακεδόνες.
            Ίσως σε αυτό το σημείο να μην είχε υπόψη του τις δυσκολίες τις οποίες θα… δημιουργούσε στους απογόνους του (τρομάρα μας) αυτός ο χαρακτηρισμός στην διαμάχη μας με την γειτονική χώρα.

    • Η γλώσσα έχει άμεση σχέση με το πολιτιστικο πρόσταγμα και την αυθεντικοτητα αυτού. Οποιος χάνει τη γλώσσα του χάνει τη ψυχή του. Οι Τζαμαϊκανοί είναι ντόπιοι και από την υπόλοιπη Λ Αμερική και Αφρική. Αγγλοι δεν είναι αλλά ούτε Τζαμαϊκανοι είναι. Οι Ιρλανδοι εχασαν τη γλώσσα τους και πήραν αυτή των αποικιοκρατών τους έχουν το μο που τους διαχωρίζει είναι η προφορά και η θρησκεια..Καμιά σχέση με το ένδοξο κέλτικο παρελθόν. Γεινανε Ευρωπαιοι και αυτοι και μιλουν αγγλικα πως να τολμησουν να πουν κατι για τη Β Ιρλανδία πλέον. Εμεις που έχουμε γλώσσα χρυσό απαξιουμε να τη μιλήσουμε είναι πολύ βαλκανική βλέπεις. Η Αθήνα και το κράτος αυτής είχαν νόμισμα (δραχμη) πανελλαδικως αλλα το κατάργησαν για κάτι ποιο μοντερνο και ευρω(παικο). Είχαν τη Αττική διάλεκτο ως πανελλαδική γλώσσα και κανουν ότι μπορούν να τη καταργησουν κρεολοποιοντας τη για κάτι ανώτερο και τεχνολογικως υπερτερο-την Αγγλικη. Είχαν θρησκεία την Ορθοδοξια όπου μέσω των αθηναιοσπουδαγμενων και αθηναιοομιλουντων Πατέρων τηε Εκκλησίας τη καταργουν για χάρη της θρησκείας του υλισμού/επιστημονισμου και του δυτικισμου. Συμπέρασμα. Δεν μας σώσει ούτε ο Αντετοκουμπο ουτε ο Σαλτσιδης ούτε κανείς. ΥΓ Ο Ισοκράτης θεωρούσε Έλληνες μόνον όσους ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ πέρασαν από τας Αθήνας. Δία τους βαρβάρους δεν ήθελε να ακούσει και πολλά. Η δε προσφορά του καθ. Τριανταφυλλιδη ειναι ανεκτίμητη και προσφέρει πολλά βέλη στη φαρέτρα των ελληνοπρεπων ιστορικών που δεν τα είχαν οι διάφοροι Παπαρηγοπουλοι τοτε.

  7. Προς Σ.Α.Ν:

    Αν και έχω αποφασίσει να μην αναλώνομαι σε διαδικτυακές ανούσιες αντιπαραθέσεις και επεξηγήσεις, εν προκειμένω θα κάνω μία εξαίρεση γιατί πιθανόν τα σχόλια αυτά να τα διαβάζουν και κάποιοι καλοπροαίρετοι αναγνώστες, οπότε δεν θέλω να αιωρούνται πάσης φύσεως ιστορικές παρερμηνείες.

    Κάνω μία ερώτηση και ζητάω μία απάντηση χωρίς πλατειασμούς και πλάγιες αναφορές στα σημερινά πολιτικά κόμματα:
    Ο Μαυροκορδάτος και ο Κωλέττης ήταν αυτόχθονες ή ετερόχθονες;

    • Ευχαριστώ για τώρα και σας παρακαλώ και εσάς -και άλλους φίλους στις φιλόξενες Ανιχνεύσεις μας -να αντιπαρατιθέμεθα για ιστορικά γεγονότα , που εγράφησαν και δεν διαγράφηκαν , ούτε παραγράφηκαν και ούτε ξαναγράφηκαν.
      Καταχωρίσθηκα -και με ευθύνη μου-ως φανατικός της Ν.Δ-(την προτιμώ έναντι όλων των σημερινών πολιτικών κομμάτων )-αλλά σχεδόν στα περισσότερα σχόλια ”την Ελλάδα μας αγαπώ ” και δεν θέλω να την κακολογούν μαζί με τους εχθρικούς γείτονές μας και Έλληνες πατριώτες χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές και ψέματα.
      Στο ερώτημα σας την απάντηση την γνωρίζω καλά γιατί την διάβασα πολύ και από διάφορες πηγές όμως σας παραθέτω άλλου σκέψεις και απόψεις για να μη θεωρηθούν οι δικές μου ”κομματικές” .
      Αυτόχθονες και ετερόχθονες.
      ”Και έτσι φτάσαμε στην εθνοσυνέλευση του 1844 , όπου κατεγράφη η περίφημη σύγκρουση ανάμεσα σε ”αυτόχθονες” και τους ”ετερόχθονες”.
      Επικεφαλής των πρώτων ο Μακρυγιάννης και ο Παλαμήδης .Επικεφαλής των δεύτερων ο Κωλέττης , ο οποίος για πρώτη φορά διετύπωσε τον όρο ”Μεγάλη Ιδέα”.
      Το ζήτημα ήταν αν θα έχουν δικαίωμα να διορίζονται στο Δημόσιο και όσοι Έλληνες κατάγονταν από ΜΗ απελευθερωμένες περιοχές.
      Κέρδισαν οι αυτόχθονες με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα .
      Το ελληνικό κράτος στερήθηκε υπηρεσίες του δυναμικότερου τμήματος του Ελληνισμού.
      Αυτές τις διαστροφές του Ελληνικού Δημοσίου -που ζούμε ως σήμερα ακόμη -τις χρωστάμε εν μέρει στην απόφαση εκείνης της Εθνοσυνέλευσης …”
      Τάκης Θεοδωρόπουλος ,εφημερίδα Καθημερινή 13/7/2023.
      Υ.Γ Και κάτι προσωπικό .
      Με ”αφυπηρέτησαν ” σε ηλικία 50 ετών , με τρία πανεπιστημιακά πτυχία και μόνο τα προσωπικά μου στοιχεία στον φάκελό μου .
      Μήπως επειδή ήμουν ετερόχθων ως καταγόμενος από τον Έβρο;;;.
      ΚΑΙ… ο Μαυροκορδάτος πολέμησε στην 7ετία 1821-1827 και δεν ήταν δυνατόν να τον θεωρούν ετερόχθονα το 1844.

      • Με βάση αυτήν την απάντηση περί Μαυροκορδάτου και Κωλέττη, προχωρώ σε ακόμα μία ερώτηση -και μετά τα συμπεράσματα θα βγουν αβίαστα:

        α) Ο Συγγρός και οι λοιποί Χρυσοκάνθαροι β) ο Ζαχάρωφ και γ) ο Ζαχαριάδης ήταν παλαιοελλαδίτες ή καταγόμενοι από τον εξωελλαδικό ελληνισμό;

        • Δεν ήταν όμως κρατικοί υπάλληλοι ως ετερόχθονες αυτοί που αναφέρατε.
          Ποιος ”θα έχει στα χέρια το κράτος” ήταν ο πόνος , ο καημός και η ιδιοτέλεια των τότε κατωελλαδιτών και των τώρα ”σπαραγμάτων τους ”, που ακόμη δυστυχώς δεν αυτοφασκελώθηκαν για την τότε ”ατιμία” τους .
          Βόλευαν -όλοι οι Έλληνες το γνωρίζουν- τους δικούς τους στο Δημόσιο ”άμα τη γεννήσει τους”.
          Υ.Γ ”Την Ελλάδα ,μην ανησυχείτε – είπε το 1934 -νομίζω-ο Κορίνθιος Πρόεδρος της Βουλής στον Κρητικό Ελευθέριο Βενιζέλο -θα την διοικεί, είτε η Μεγαλόνησος ,είτε η Πελοπόννησος και έκτοτε αμφότερες οι περιοχές αυτές ”μίσησαν” τον Μακεδόνα Καραμανλή από το 1955-1995 .
          Έκτοτε μάλιστα ”έπιασε η μπάλα ” και τους συνώνυμους νεότερους συγγενείς του με το ίδιο επίθετο .

          • Σαφή απάντηση δεν έλαβα.
            Εν πάση περιπτώσει, τέθηκαν προς εξέταση οι εξής:

            -Ο κακός δαίμονας της Επανάστασης (Μαυροκορδάτος)
            -Ο πολιτικάντης, θεμελιωτής της κομματοκρατίας και πιθανός δολοφόνος του Ανδρούτσου (Κωλέττης)
            -Ο διαπλεκόμενος εκμεταλλευτής του ελληνικού κράτους και κλέφτης μέσω χρηματιστηρίου των αποταμιεύσεων χιλιάδων Ελλήνων (Συγγρός)
            -Ο άνθρωπος που εξόπλισε την Τουρκία με όπλα (Ζαχάρωφ)
            -Ο άνθρωπος που χάρηκε για την ήττα της Ελλάδος στην Μικρά Ασία (Ζαχαριάδης)

            Όλοι οι ανωτέρω προέρχονταν από τον Ελληνισμό εκτός του ελληνικού κράτους του 1830. Συμπέρασμα: καταρρέει οριστικά η θεωρία ότι η κομματοκρατία, η διαπλοκή και ο μικροελλαδισμός διαμορφώθηκαν από τους παλαιοελλαδίτες.
            Τα υπόλοιπα (ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο κλπ) είναι τοπικιστικά φληναφήματα.

            Ο.ε.δ.

          • @Α.Δ.Δ.,

            οι περιπτώσεις τις οποίες αναφέρατε είτε δεν έχουν αντιμετωπιστεί αντικειμενικά από τους ιστορικούς είτε είναι πολύ λίγες σε αριθμό για να εξηγήσουν την εξέλιξη του νεοελληνικού κράτους.

            Δεν είναι για παράδειγμα τυχαίο, ότι οι Μαυροκορδάτος και Κωλέττης έχουν αντιμετωπιστεί και εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται τόσο αρνητικά. Σίγουρα δεν θα υποστηρίξω ότι ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό το οποίο διαβάζουμε σήμερα, αλλά μια πιο αντικειμενική θεώρηση των πεπραγμένων τους θα δείξει νομίζω, ότι ήσαν απλά άνθρωποι της εποχής των.

            Το ότι η χώρα μας κινήθηκε στην διττή λογική, να συστήνετε διεθνώς με την (αρχαία) ιστορία της αλλά στο εσωτερικό να προσπαθεί να συντηρήσει τις (σύγχρονες) παραδόσεις της ήταν ο κύριος λόγος για την προβληματική σχέση μας με το κράτος.

            Είναι γεγονός, ότι ο κοτζαμπασισμός, με έντονο τοπικιστικό άρωμα, επιβιώνει μέχρι σήμερα, αν και δέχθηκε σοβαρά πλήγματα επί επαναστάσεως στο Γουδί, επί μεταπολίτευσης και ειδικά με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις Καποδίστρια.

  8. Προς Λούμπεν:

    Η πρόθεσή μου δεν ήταν να καταδικάσω τον ρόλο των εν λόγω προσώπων, ούτε να ερμηνεύσω μονοδιάστατα τις παθογένειες του ελληνικού κράτους. Ήθελα να καταδείξω ότι όπως εύκολα χαρακτηρίζονται ο Κουντουριώτης ή ο Ζαΐμης ως φορείς “κοτζαμπασισμού”, παρομοίως εύκολα μπορεί να χαρακτηριστούν ως “Χρυσοκάνθαροι” οι Φαναριώτες έμποροι και τραπεζίτες του 19ου αιώνα. Προφανώς η ιστορία είναι πολύ πιο σύνθετη και η βαθιά ανάλυσή της υπερβαίνει τα όρια ενός διαδικτυακού σχολίου.
    Αυτό που καταδικάζω είναι η αντίληψη ότι κάποια γεωγραφική περιοχή έχει κάποια προνομιακή σχέση με τον Ελληνισμό. Φτάσαμε από τον έναν ανώφελο και επιβλαβή τοπικισμό (ότι π.χ. εμείς κάναμε την Επανάσταση ή εμείς είμαστε πιο “λεβέντες” ) σε έναν άλλον ακόμα χειρότερο (ότι δηλ. εμείς είμαστε γνήσιοι απόγονοι των αρχαίων, ενώ οι άλλοι είναι μπάσταρδοι).
    Ε, παραπάει με τους τοπικισμούς!

    • Ούτως ή άλλως, μετά την μικρασιατική καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων της Πόλης το θέμα αυτόχθονων και ετερόχθονων δεν τίθεται πλέον.
      Ό,τι βρίσκεται εκτός των συνόρων του ελλαδικού και κυπριακού κράτους είναι ομογενείς μετανάστες.
      Εγώ βασικά δεν θεωρώ τον τοπικισμό πρόβλημα, αντιθέτως εάν έχουμε μια ελπίδα να σωθεί η κατάσταση με πολιτική αποκέντρωση, τότε αυτή στον πυρήνα της βρίσκεται εκεί.

      • “Εγώ βασικά δεν θεωρώ τον τοπικισμό πρόβλημα”

        Αν ως τοπικισμός νοείται η μέριμνα για την ιδιαίτερη πατρίδα, συμφωνώ. Αν όμως η έννοια περιλαμβάνει εκφράσεις υποτίμησης των υπολοίπων Ελλήνων (ή το χειρότερο, σε αμφισβήτηση της ελληνικότητάς τους), τότε ο τοπικισμός συνιστά πρόβλημα γιατί οδηγεί σε αδιαφορία για την ακεραιότητα της χώρας. Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα τοπικισμού, επειδή έχει μικρό μέγεθος, αλλά φοβούμαι ότι κάποιοι δολίως ή αφελώς καλλιεργούν τέτοιες τάσεις. Αυτόν τον μελλοντικό κίνδυνο προσπαθώ να προλάβω.

        • ο τοπικισμός είναι αυτός ο οποίος είναι. Έχει τα καλά αλλά και τα λιγότερα καλά του, όπως και το εθνικό κράτος. Η υποτιμητική έκφραση απέναντι σε άλλους είναι αναπόσπαστο μέρος του τοπικισμού και σημαντικό στοιχείο της αυτοσυνειδησίας. Όσο για την ακεραιότητα της χώρας, θα έλεγα, ότι αυτή κινδυνεύει περισσότερο από την αδιαφορία του εθνικού κέντρου παρά από τον τοπικισμό. Η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα τοπικισμού επειδή η επαρχία έχει ερημώσει, κάτι το οποίο αποτελεί μέγιστο πρόβλημα για την ακεραιότητα της χώρας.

          • Ακριβώς. Δηλώνω τοπικιστης και επαρχιώτης. Σημαια μου ειναι η παντιερα τση Επτανησος. Η χώρα κτίστηκε από τη σύγκλιση πολιτιστικών επαρχιων .Η τοπικοτητα είναι οντολογικό σημείο του τι θα πει Έλληνας Ο ελληνισμος ειναι ενα ψηφιδοτο ιδιαιτερων αυτεξουσιων πατριδων.. Συγκετρωτισμος θα πει ανθελληνισμος και διάλυση του έθνους. Και αυτο συνεβει. Επιστροφη στη τοπικοτητα οσο προλαβαίνουμε.

  9. Ευχαριστώ στην αρχή τους 1600 περίπου αναγνώστες του άρθρου και των σχολίων μας και όσο για το ΕΠΙΔΙΚΟ -του μικροελλαδισμού και του τοπικισμού με όλα τα άνθη του κακού-ΚΑΤΑΚΥΡΩΘΗΚΕ μετά τον αγώνα στην Εθνοσυνέλευση του 1844 μεταξύ των Μακρυγιάννη ,Παλαμήδη και του Κωλέττη(υπερασπιστή των ετερόχθονων) στους αυτόχθονες ,τους οποίους όλη η Ελλάδα αποκαλεί μετά το 1920 παλαιοελλαδίτες.
    Να ξαναγράψουμε την Ιστορία ,φίλοι κατωελλαδίτες;;;.
    Τόσο δύσκολο είναι να δεχθείτε το λάθος των προγόνων σας .
    Υ.Γ Θα επαναλάβω της έκκληση του ”σφαγίου του Έθνους” Ίωνος Δραγούμη .
    ”Σώστε-προσέξτε τώρα- την Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει όλους”. ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ .

    • συνχίζεται να με εκπλήσσεται. Τώρα λοιπόν τα έχετε βάλει με τους παλαιοελλαδίτες. Ε λοιπόν ας είμαστε ευτυχισμένοι που αυτοί οι “κατωελλαδίτες” πέτυχαν να δημιουργήσουν έναν πυρήνα ελλαδικού κράτους, αυτο τελικά το οποίο δημιουργήθηκε. Άμα οι πρόγονοί σας είχαν κάποιες παραπάνω απαιτήσεις ας φρόντιζαν να φτιάξουν το δικό τους κατά πώς το φανταζόταν αντί να έρχονται στην απελευθερωμένη Ελλάδα και να υποδεικνύουν στους αγωνιστές που πέρασαν τα πάνδεινα, πώς να διαχειρίζονται την ελευθερία των.

    • Προς Σ.Α.Ν.:
      Υπάρχει κάποιο εγγενές πρόβλημα κατανόησης ενός διαλόγου; Το τελευταίο σχόλιο (August 6, 2024 At 5:23 pm) είναι λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Και επιτέλους τι είναι αυτό το ανήκουστο “κατωελλαδίτες”; Καινούργια γεωγραφία; Μήπως η Ελλάδα έγινε Αίγυπτος και δεν το μάθαμε στο σχολείο; Πράγματι εκεί οριζόταν Άνω Αίγυπτος στον νότο και Κάτω Αίγυπτος στον Βορά -αλλά δεν νομίζω να…μεταφερθήκαμε ως δια μαγείας στον Νείλο.
      Ή μήπως προσαρτήσαμε την Ολλανδία και αποκτήσαμε Κάτω χώρες; Μυστήρια πράματα…
      Έλεος…

      • Αποσύρω ,αγαπητοί φίλοι το κατωελλαδίτες (νοτιοελλαδίτες προτιμότερο) και επαναφέρω αυτό που ιστορικώς έχει καταγραφεί το 1844.
        Αυτόχθονες και ετερόχθονες. Όμως το θέμα τελείωσε Αγαπηθήκαμε ,συμπεθεριάσαμε συνεταιρισθήκαμε ,αλλά σας παρακαλώ να μετρήσετε τον ορθό ελληνισμό σας με δύο ερωτήσεις σε μια φράση.
        Ήταν ανθέλληνας ο Αθηναίος Δημοσθένης και είναι ο καλύτερος πολιτικός μετά το 1946 ο Μακεδόνας Καραμανλής;;;.
        Υ.Γ Ανέκαθεν γράφω ότι οι τοπικισμοί -που τους έζησα-είναι εθνικές αιρέσεις. Να είστε καλά αμφότεροι .

        • Και εγώ -υπολογίζω και άλλοι αναγνώστες- περιμένουμε τρεις ημέρες -μέχρι τις 10 Αυγούστου- την απάντηση των ερωτηθέντων .
          Ας δικαιολογήσουν και τις τυχόν αρνητικές απαντήσεις τους -να είναι καλά .
          Ομολογώ πως μετά την ”πολυεπίπεδη”ανάλυση της απόψεως του Δημοσθένη για τους Μακεδόνες και της πολιτικής συγκρούσεως των αυτοχθόνων και ετεροχθόνων στην Εθνοσυνέλευση το 1844, δεν χρειάζεται να ζητήσουν -αυτοί και όσοι άλλοι- ”την βοήθεια του κοινού”.

  10. Οὔτε κατωελλαδίτες, οὔτε νοτιοελλαδίτες, οὔτε αὐτόχθονες καί ἑτερόχθονες πού ὅπως λέει ὁ κ. Σ.Α.Ν. καταγράφηκε τό 1844 γιά τότε. ῾Η ἱστορία τοῦ ῾Ελληνισμοῦ διαβάζεται συνεχόμενα.
    Δέν ´Αγαπηθήκαμε ,συμπεθεριάσαμε συνεταιρισθήκαμε ´, ἀλλά ἀόρατα νήματα συνδέουν τόν ῾Ελληνισμό, ὅπως διατύπωσε ὁ ῾Ηρόδοτος «τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα», ὁρατά γι αὐτούς πού ἔχουν τήν παιδεία νά τά διακρίνουν.

    (ΗΡΟΔΟΤΟΣ: Ἱστορίαι)

    ῾Ο Φίλιππος ὁ Β΄, καί στούς ᾿Ολυμπιακούς ἀγῶνες πῆρε μέρος

    (338 π.Χ. – 146 π.Χ.: η εμπλοκή των Μακεδόνων και των Διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ)

    καί τόν ᾿Αριστοτέλη ἐπέλεξε γιά δάσκαλο τοῦ γυιοῦ του, τιμώντας τήν κλασσική ῾Ελληνική παιδεία καί τόν Ἑλληνικό πολιτισμό στό σύνολό του.

    • Καλά τα γράψατε ,αλλά ιστορικά υπήρξαν και η ανθελληνική φράση του Αθηναίου Δημοσθένη για τους τότε Μακεδόνες και η πολιτική σύγκρουση των Αυτοχθόνων και Ετεροχθόνων στην Εθνοσυνέλευση το 1844.
      Εμένα δεν με πιστεύετε αλλά διαβάστε τι έγραψε για το γεγονός ο δημοσιογράφος κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος στην Καθημερινή της 13/7/2023 (το επαναλαμβάνω)
      ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ,ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ – ΌΠΩΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

      • ᾿Επισυνάπτω μία παράγραφο ἀπό ἕνα ἄρθρο πού βρῆκα στό διαδίκτυο:
        «Όποιοι πιστεύουν ότι ο Δημοσθένης αντιπαθούσε τους Μακεδόνες γιατί τους θεωρούσε βάρβαρους ή για κάποιον άλλο παρόμοιο λόγο, κάνουν λάθος. Διαπνεόταν από φλογερό και γνήσιο πάθος και σκοπός του ήταν να ξυπνήσει την αγωνιστική διάθεση στις ψυχές των Αθηναίων της εποχής του. Επιδίωκε να ξαναζήσει η Αθήνα τον «Χρυσούν Αιώνα» του Περικλή και οι Αθηναίοι να γίνουν άξιοι απόγονοι των Σαλαμινομάχων και των Μαραθωνομάχων. Κάτι τέτοιο ήταν όμως ανέφικτο. Διάφοροι δημαγωγοί κυριαρχούσαν πλέον στην πολιτική ζωή της Αθήνας. Αν δούμε συνολικά την αρχαία ελληνική ιστορία, θα διαπιστώσουμε ότι διάφορες πόλεις και περιοχές είχαν κατά καιρούς την ηγεμονία στην Ελλάδα (Αθήνα, Σπάρτη, Θήβα, Μακεδονία, Ήπειρος με τον Πύρρο κ.ά.). Οι διαρκείς συγκρούσεις μεταξύ των ελληνικών πόλεων, η έλλειψη ικανών ηγετών και η εμπλοκή των Ρωμαίων στα ελληνικά ζητήματα οδήγησαν την υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους (146 π.Χ.), όχι όμως και του ελληνικού πνεύματος που παραμένει αθάνατο στο πέρασμα των αιώνων…»

        Εἶναι τουλάχιστον ἄκαιρο νά κρίνουμε σήμερα μετά τήν γνωστή ἱστορική πορεία τῶν ῾Ελλήνων, ὡς ἀνθελληνική τήν σχετική φράση-ἀνησυχία σέ μία τέτοια πρώιμη ἐποχή, μέ τά τόσα συγκρουόμενα συμφέροντα, ἀλλά στήν ἀνησυχία τοῦ Δημοσθένη ἀπάντησε ὁ Φίλιππος συνεχίζοντας αὐτόν τόν πολιτισμό. Πῶς νά κρίνουμε ὅμως ὅσους ἀπό τούς συμπατριῶτες μας σήμερα, δέν σπεύδουν νά ἐρευνήσουν τίς γνωστές πόλεις πού ἵδρυσε ὁ Μέγας ᾿Αλέξανδρος;

        Γιά τούς αὐτόχθονες πρέπει νά ξαναβροῦμε τίς ἑτυμολογίες, τήν καταγωγή κάθε ἀνθρώπου, ποιός εἶναι ὁ πατέρας του, τίς ρίζες του κλπ.

        Λεξικό της κοινής νεοελληνικής
        αυτόχθων

        • Αφήστε τι γράφει το άρθρο. Εσείς τι πιστεύετε για τον Δημοσθένη με τους Φιλιππικούς του , που είπε και έγραψε τον αχρείαστο και αντεθνικό χαρακτηρισμό των Ελλήνων Μακεδόνων – και εξ αίτιας αυτού οι Σλάβοι από το 1870 διεκδικούν την Μακεδονία ,η οποία και κατά τον Δημοσθένη κατοικούνταν από βαρβάρους που δεν ήταν Έλληνες;;;.
          Αν οι πρόγονοί μου Θράκες έλεγαν και έγραφαν ότι οι Κρήτες- ας πούμε- δεν είναι Έλληνες ,αλλά Αφρικανοί ή Ασιάτες
          ΔΕΝ ΘΑ ΗΞΕΡΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΤΩ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΣΑ.
          Μήπως γιατί είμαι ετερόχθων;;;.
          Από το άρθρο και κάτι τέτοιες προφάσεις εν αμαρτίαις αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ακόμη σπαράγματα των αυτοχθόνων.
          Μάλλον δεν θα έχω απάντηση στα δύο ερωτήματα που έθεσα;;;.
          ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟ .

          • Γιά τούς Σπαρτιάτες τί γνώμη ἔχετε; Τοπικιστές καί αὐτοί;
            Οἱ ἰδιαίτεροι πολιτισμοί πού ἀναπτύχθηκαν στίς πόλεις-κράτη ἦταν χαρακτηριστικό τοπικισμῶν; Οἱ Ἴωνες ἦταν Ἕλληνες ἤ ᾿Ασιάτες; Ἤ εἶναι κακό νά εἶσαι ᾿Ασιάτης ἤ ᾿Αφρικανός, ὡς τόπο γέννησης;
            Δέν σᾶς ἔπεισε φαίνεται ὁ Μέγας ᾿Αλέξανδρος περί τῆς ῾Ελληνικότητας τῆς Μακεδονίας πού ἡ πορεία του ἀφοροῦσε ἐκπολιτισμό τῶν βαρβάρων. Γνωρίζετε ὅτι εἶχε στό προσκεφάλι του τήν ᾿Ιλιάδα; Δέν γνωρίζετε ὅμως τό γιατί. ῾Ο ῾Ελληνισμός ὅπου καί ἄν στάθηκε ἄφησε τά ἴχνη τοῦ πολιτισμοῦ του. Δέν διάβασαν τά ἀρχαῖα κείμενα οἱ ἐπαναστάτες τοῦ 1821 πού εἶχαν καταφύγει στά πιό ἀπόκρημνα μέρη τοῦ τόπου μας, κατοικοῦσαν σ´ αὐτά τά ἱερά μέρη, μαζί μέ τίς ἀρχαῖες κολῶνες, μιλοῦσαν τήν θεϊκή αὐτή γλώσσα, ὑπερασπίσθηκαν γλώσσα καί ἱερά. Μήν ψάχνετε προφάσεις γιά νά ἀνακαλύψετε ἁμαρτίες, μπορεῖ νά μήν ὑπάρχουν ἁμαρτίες. Ἐρευνῆστε καλύτερα αὐτό τόν ὑπέροχο πολιτισμό καί ἐμβαθύνετε στήν γλώσσα του.

  11. Έλληνας, Ιταλός, Γιαπωνέζος, Αιθίοπας, κλπ αν θα είσαι, το ορίζει η φύση και μόνο.!! Η υπηκοότητα είναι άλλο πράγμα (Νομικός όρος). Τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε…!!

  12. Κυρία Ελένη εκπλήσσομαι που επιμένετε ότι καλώς ο ανεκδιήγητος -όλα τα άσχημα επίθετα του ταιριάζουν-Αθηναίος Δημοσθένης ”πέταξε την λάσπη της βαρβαρότητος” στους Έλληνες Μακεδόνες.
    ΟΙ Σπαρτιάτες που δεν ακολούθησαν τον Μ. Αλέξανδρο -για την τιμωρία των κατακτητών Περσών (ίσως γιατί το 386 π. Χ υπέγραψαν την κατάπτυστη Ανταλκίδειο Ειρήνη) και για την δημιουργία της πρώτης Ελληνικής Αυτοκρατορίας, που και εκπολίτισε τους κατακτηθέντες -φέρθηκαν πιο τίμια απέναντι των Μακεδόνων .
    Ουδέποτε αμφισβήτησαν την ελληνικότητά τους .
    Πόσους Φιλίππους και Μεγαλέξανδρους χρειαζόμαστε για να ενωθούμε ως Έλληνες ,αφού ύστερα από 60 σχόλια και περίπου 1700 αναγνώστες, δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε ότι όλοι είμασταν και είμαστε Έλληνες ;;;.
    ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821 ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ”ΟΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΜΑΣ” , ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ”ΣΚΟΥΠΟΞΥΛΑ” ΑΚΟΜΗ -ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ -ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΧΑΖΟΥΝ.
    Υ.Σ ”Κάτω ” οι διχαστές πολιτικοί και πολίτες, οι δε σύγχρονοι Αθηναίο ας τοποθετήσουν τον έτοιμο ανδριάντα του πρώτου Μεγάλου μας Έλληνα του Αλεξάνδρου, με το όνομα του οποίου ”βαφτίζονται” παντού στον υπόλοιπο κόσμο .
    Ζήτω ο ένας και μοναδικός σ ελληνισμός-κάτω ο εθνικά αιρετικός τοπικισμός .
    ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ-για να μη ξεχνάμε και την Ορθοδοξία μας-.

    • Μήν βάζετε σέ ἐμένα χαρακτηρισμούς πού δέν ἔκανα, «που επιμένετε ότι καλώς ο ανεκδιήγητος -όλα τα άσχημα επίθετα του ταιριάζουν-Αθηναίος Δημοσθένης ”πέταξε την λάσπη της βαρβαρότητος” στους Έλληνες Μακεδόνες», δέν ἀπευθύνεστε σέ μή νοῆμον κοινό. Φαίνεται ὅτι δέν καταλαβαίνετε πῶς σκέφτονται οἱ Μακεδόνες ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων. Δέν ἀμφέβαλαν οἱ ἴδιοι γιά τήν ῾Ελληνικότητά τους, γιατί «τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα», ἀπεδείχθη στήν πορεία καί τό δείχνουν αὐτό οἱ ναοί, οἱ θεοί, τά ἀγάλματα, τά μνημεῖα. Δέν ἦταν θέμα λάσπης ἡ βαρβαρότητα, ἦταν θέμα ἔκφρασης πολιτισμοῦ, γλώσσας, τρόπων, ἠθῶν. Ἐδῶ γεννήθηκε αὐτός ὁ πολιτισμός, οἱ λεγόμενοι βάρβαροι δέν τόν γνώριζαν καί χρειάσθηκε νά ἐκπαιδευτοῦν ἀπό τούς Ἕλληνες ὅπως πηγαίνει ὁ μαθητής καί μαθαίνει ἀπό τόν δάσκαλο γράμματα. Καί βέβαια δέν ἔγινε ἡ ᾿Επανάσταση τοῦ 1821 γιά νά ἑνωθούμε ´βόρειοι ´μέ ´νότιους ´ ἀλλά γιά νά ἐλευθερωθοῦμε ἀπό τόν τουρκικό ζυγό. Ὅταν ρωτήθηκε ὁ Καποδίστριας μέχρι ποῦ εἶναι ἡ ῾Ελλάδα εἶπε ´μέχρι ἐκεῖ πού ὑπάρχουν ναοί καί μνημεῖα ῾Ελληνικοῦ πολιτισμοῦ ´. Ὅσο γιά τόν Μεγαλέξανδρο, ἄς μελετήσουν οἱ Ἕλληνες τό ἔργο του καί τήν ἐκπολιτιστική του πορεία.

      • Και πάλι Καλή Παναγιά, αλλά σκεφθείτε και τι σήμαινε εκείνο το ”πας μη Έλλην βάρβαρος ” και ότι οι Σλάβοι δεν εμβάθυναν- όπως μόνη εσείς – στην σημασία της φράσεως του Δημοσθένους ,από την οποίαν ξεκίνησαν την αμφισβήτηση της ελληνικότητος των Μακεδόνων .
        Ρωτήστε ευθέως και τους κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά που κατέληξαν στην Συμφωνία των Πρεσπών με τους Αλβανοσλάβους των Σκοπίων γιατί δέχθηκαν την ύπαρξη εθνότητος και γλώσσης Μακεδονικής, που ουδέποτε υπήρξαν ιστορικώς;;;.
        Από κάτι τέτοιες διαφωνίες για το γραπτό και σαφές ,κομμάτι δύσκολο να ομοφρονήσουν και να ενωθούν οι Έλληνες . ΤΕΛΟΣ

        • Δέν ἐμβάθυνα μόνο ἐγώ στό νόημα τῆς φράσης ´πας μη Έλλην βάρβαρος ´ , γεμάτο τό διαδίκτυο ἄρθρα, ἑρμηνεῖες, ἐμβαθύνσεις.
          Παραθέτω δύο

          (Πας μη Έλλην βάρβαρος – ποιος το είπε; « Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία)

          (Ποιο είναι το νόημα της φράσης: «Πάς μη Έλλην βάρβαρος» – Hellas-Now)

          καί τό νόημα ξεκαθαρίζει τί εἶναι ἡ ἐλευθερία τῶν ῾Ελλήνων, γιά τήν ὁποία πάντα ἀγωνίζονται,

          «Οι Έλληνες, ειδικά μετά τους περσικούς πολέμους, πίστευαν ότι, ελεύθεροι πολίτες καθώς ήταν, ήταν ανώτεροι από τους «βαρβάρους» που υπάκουαν δουλικά σε έναν βασιλιά. Όπως λέει ο Ευριπίδης στην Ιφιγένεια εν Αυλίδι, είναι λογικό οι Έλληνες να εξουσιάζουν τους βαρβάρους, αλλά όχι το αντίστροφο: βαρβάρων δ’ Ἕλληνας ἄρχειν εἰκός, ἀλλ’ οὐ βαρβάρους … Ἑλλήνων· τὸ μὲν γὰρ δοῦλον, οἱ δ’ ἐλεύθεροι.»

          δηλαδή τό νά μήν ὑπακοῦς ἄλογα σέ ἕναν ἀφέντη. ῾Ως γνωστόν οἱ Ἕλληνες δέν προσκυνοῦσαν οὔτε στούς θεούς.
          Εἶναι εὔκολες οἱ ἀπαντήσεις καί δέν ἀφήνουν χῶρο γιά διαφωνίες ὅταν ὑπάρχουν στοιχεῖα πραγματικά καί τήν καλύτερη ἀπάντηση σέ ὅλες τίς ἀμφισβητήσεις καί τίς μελλοντικές ἔδωσε ὁ ἴδιος ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος μέ τήν πρώτη του νίκη, ὅταν ἀφιέρωσε στόν Παρθενώνα, στήν θεά ᾿Αθηνᾶ, τίς 300 ἀσπίδες μέ τήν ἀφιέρωση
          “Αλέξανδρος ο Φιλίππου και οι Έλληνες, πλην Λακεδαιμονίων, από των βαρβάρων των την  Ασίαν κατοικούντων”
          συνδέοντας Σπαρτιάτες, ᾿Αθηναίους, Μακεδόνες καί ὅλους τούς Ἕλληνες στόν κοινό ἀγώνα καί δηλώνοντας καί τήν καταγωγή του ὥστε νά μήν τόν ἀμφισβητοῦν.

          (Γιατί…. 300, οι ασπίδες- αφιέρωμα του Αλέξανδρου στον Παρθενώνα. | Chris Blog)

          Μετά ἀπό τόσες χιλιετηρίδες ἱστορίας, μπορεῖ καί κάποιοι γείτονες νά εἶναι ἀπόγονοι τοῦ Μεγάλου ᾿Αλεξάνδρου καί νά αἰσθάνονται συγγένεια.

          Μέ τό καλό τῆς Παναγίας, γιατί ἐκεῖ μπροστά ἡ κάθε ἀλήθεια.

        • το καλή παναγιά είναι ένας λαϊκιστικός νεοτερισμός για τον λαουτζίκο που δεν σκέπτεται και θέλει έναν πατερούλη να τον προσέχει, και προβάλετε από τα κανάλια της διαπλοκής, Χρόνια πολλά λέμε την ημέρα της γιορτής στο χωριό μου, και στην γύρο περιοχή

  13. Προσωπικά σέβομαι όποιον με σέβεται, το αυτό ισχύ και για τους ξένους που σέβονται την χώρα που ζούνε.
    Το αν ήταν Έλληνας ή όχι ρωτήστε τον Καπετάν Κώττα για ποιον λόγο μαρτύρησε

  14. Τηλεγραφικά: Υπάρχει μία γενικευμένη σύγχυση πιθανόν και σε κάποιες περιπτώσεις εμφανέστατη “σύγχυση φρενών”-ή αλλιώς “θύελλα εν κρανίω”, ως αποτέλεσμα της μαζικής προπαγανδιστικής επιβολής της νεοταξίτικης αναρχο-φασιστερο-φιλελέδικης χαοτικής θολοκουλτούρας ή αλλιώς του “Δόγματος της εθελοδουλείας και της υποταγής-(γραικυλισμού-γενιτσαρισμού)” ή “Δόγματος του μηδίζειν” .. Πρέπει να διακρίνουμε ότι: είναι άλλο το “ελληνικόν”, κατά το γένος, την ψυχή, την θρησκεία, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα ) “..αὖτις δὲ τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα, τῶν προδότας γενέσθαι Ἀθηναίους οὐκ ἂν εὖ ἔχοι. [8.144.3]…” (ΗΡΟΔΟΤΟΣ Ἱστορίαι (8.140α.1-8.144.5): https://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/browse.html?text_id=30&page=215 ) και άλλο το “ελληνίζειν”-των αλλοεθνών και των μιγάδων (https://palio.antibaro.gr/society/arveler_kanellh.htm) … ο Γάλλος, ο Γερμανός, ο Ελβετός, ο αμερικανός, ο Ισπανός κλπ. φιλλέλην ή ελληνιστής, ο μιγάς ή ο αφρικανός βαπτισμένος χριστιανός ορθόδοξος ακόμη και εάν αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα “τιμής ένεκεν” και γνωρίζει την ελληνική γραμματεία και ελληνική γλώσσα ποτέ δεν θα είναι Έλλην κατά το γένος .. να μάθουμε να τα διαχωρίζουμε .. και να σταματήσουμε να υιοθετούμε ξενικά και αλλότρια/βαρβαρικά ήθη και έθη, ειδικά με την νεοταξίτικη εκδοχή του πληθυσμιακού χυλο-πολτού, όπως θέλουν να μας επιβάλλουν οι αποικιοκράτες προβάλλοντες την δική τους ισχύ .. Ο αλλογενής που έχει αποκτήσει την ουσιαστική ελληνική παιδεία και ελληνίζει ή είναι φιλλέλην αποτελεί τεράστιο υποστηρικτικό κεφάλαιο για τον ελληνικό κόσμο σε όλες τις χώρες και τους λαούς και τούτο παγκοσμίως, για την προβολή και επικράτηση του “ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ”. Όμως για να έχουμε το αποτέλεσμα αυτό επιβάλλεται ο ελληνισμός να αποτινάξει τον ζυγό της ΠΑΡΑΚΜΗΣ του, να αποκτήσει και πάλι την ισχύ του, να ΕΞΟΝΤΩΣΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ+ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ τους ΕΦΙΑΛΤΕΣ/ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ, να εκριζώσει τα ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΑ, να απελευθερώσει και να ανακτήσει τα εδάφη του και να επανέλθει στο προσκήνιο της παγκόσμιας ιστορίας.. Άλλο είναι αυτό και άλλο το ΑΙΣΧΡΟ και ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΤ΄ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ/ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ, που γίνεται σήμερα με την ανοχή ή την συμμετοχή πολλών-και συνεπάγεται την σταδιακή εδαφική και πληθυσμιακή σμίκρυνση του εναπομένοντος ελλαδικού κρατιδίου, την μετατροπή του σε περιτοιχισμένο οχετό/ελάσσονα πόλη-ψευδοκρατίδιο των Αθηνών-με εδαφική περιφέρεια πέριξ της πλατείας Κολωνακίου και περιχώρων/παλαιά Αττικο-Βοιωτία ή αλλιώς στο ψευδοκρατίδιο της Μελούνας και όλο αυτό στο τέλος σε νεοθωμανική επαρχία ή σε διοικητική υποδιαίρεση ισλαμικού ασιατο-αφρικανικού χαλιφάτου. Δηλαδή να καταλήξουμε να επαναλάβουμε την ιστορία μας ως τραγωδία.. Γιατί άραγε μας χρειάζονται οι κερκόπορτες όταν ο εχθρός είναι εντός των τειχών;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα