ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑΣ;

- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Υπάρχει μια έκφραση που έχει και πολιτική και νομική σημασία: «το περί δικαίου αίσθημα του λαού». Που κρίνει και πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις.

Στην περίπτωση της καθαρίστριας το περί δικαίου αίσθημα έχει προκληθεί. Η ποινή θεωρήθηκε υπερβολικά βαριά. Ακόμη και οι σφοδρότεροι επικριτές της καθαρίστριας συμφωνούν σ αυτό. Γιατί, όμως, οι δικαστές επέβαλαν μια τόσο βαριά ποινή σε μια γυναίκα που αναγκάστηκε να προβεί σε μια πλαστογράφηση για να ταϊσει τα παιδιά της που πεινούσαν;

Οι σύντομες παρατηρήσεις που ακολουθούν είναι προϊόν συνομιλίας με πρώην αρεοπαγίτη που θεωρείται από τους δικαστές που λάμπρυναν το επάγγελμα.

1.-Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν μονομελή εφετεία και, μάλιστα, μονομελή εφετεία κακουργημάτων. Η βαρύτητα των υποθέσεων που εκδικάζουν επιβάλλει την παρουσία και άλλων δικαστών ώστε να υπάρχουν περισσότερες της μιας γνώμες. Η καθαρίστρια δικάστηκε από ένα τέτοιο μονομελές εφετείο!

2.-Πολλές φορές οι δικαστές δεν βασανίζουν την υπόθεση. Την αντιμετωπίζουν, εντελώς, διεκπεραιωτικά. Στην περίπτωση της καθαρίστριας ναι μεν της αναγνώρισαν ελαφρυντικά και απέφυγε τα ισόβια αλλά δεν ερμήνευσαν σωστά το νόμο.

2.-Ο νόμος με τον οποίο καταδικάστηκε η καθαρίστρια είναι ειδικός ποινικός νόμος. Πέραν του ποινικού κώδικα. Καθιερώθηκε επι δικτατορίας Παγκάλου και, μάλιστα, με αυτόν  είχαν εκτελεστεί μερικοί καταχραστές του δημοσίου. Ανήκει στην κατηγορία των νόμων που καθιερώθηκαν σε μια λογική λαϊκισμού. Το 1950 αναθεωρήθηκε και αφαιρέθηκαν οι διατάξεις του που προέβλεπαν την ποινή του θανάτου. Είναι ο ίδιος νόμος με τον οποίο καταδικάστηκε σε ισόβια και ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

3.-Ο νόμος αφορά τους καταχραστές του δημοσίου. Η καθαρίστρια δεν καταχράστηκε το δημόσιο. Προσέφερε τις υπηρεσίες της. Εργάστηκε. Το δημόσιο δεν υπέστη βλάβη από την καθαρίστρια. Και εδώ βρίσκεται η ουσία της υπόθεσης. Ο δικαστής θεώρησε πως η καθαρίστρια έβλαψε το δημόσιο.

4.-Ο νόμος προβλέπει βλάβη του δημοσίου και όχι βλάβη τρίτων προσώπων. Δεν αφορά το αν κάποιος άλλος υπέστη βλάβη από την ανάληψη της θέσης από την καθαρίστρια.

5.- Οι ειδικοί ποινικοί νόμοι δεν ωφελούν σε τίποτε. Ο ποινικός κώδικας καλύπτει όλες τις περιπτώσεις παρανομιών και, μάλιστα, προβλέπονται και βαριές ποινές αν προκληθούν σοβαρά αδικήματα.

6.- Στην περίπτωση που συζητάμε, η καθαρίστρια πήγε την επόμενη χρονιά στην έκτη τάξη και πήρε το απολυτήριο του δημοτικού.

7.- Η υπόθεση έπρεπε να κριθεί ως απλή πλαστογραφία.

Αυτά λένε άνθρωποι που ως δικαστές λάμπρυναν το επάγγελμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Πως νομιζω οτι δεν υπαρχουν Μονομελη Εφετεια. Για ξαναδειτε το θεμα ,σγσπητες, ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.
    Οσο δεν καταργουνται οι Ειδικοι Ποινικοι Νόμοι, ανασυρονται και εφαρμοζονται ειτε με προτασεις των αρμοδιων εισαγγελικων λειτουργων ,ειτε και με αποφασεις δικαστηριων, οπως στην περιπτωση του κ. Παπαγεωργοπουλου και της καθαριστριας και καποιου αλλου ,που μπορει να ειναι υποδικος για το ιδιο αδικημα.
    Εν προκειμενω .Αφου δεν τον κατηργησε τον νόμο αυτον και η παρουσα κυβερνηση γιατι ευθυνονται , που τον εφηρμοσαν οι κ.κ. εισαγγελευς,- που απηγγειλε την κατηγοριαν- και εφετες δικαστες της Λαρισας , που κατεδικασαν με την μικροτερη προβλεπομενη ποινη στον νομο αυτο την ομολογησασα την πλαστογραφια και την χρηση αυτου του πλαστού εγγραφου κ. καθαριστρια , η οποια αν δικαιωθει πληρως -με εφαπαξ και συνταξιοδοτηση- θα ”πινει εις υγειαν του κορόιδου”, που με εγκυρο απολυτηριο δεν προσεληφθη τοτε ως καθαριστρια.
    Δυστυχως το θεμα ειναι νομικως απαραδεκτο -γιατι νομιμοποιειται η πλαστογραφια σε ορισμενες περιπτωσεις , που δεν εξαιρουνται μεχρι τωρα απο τα σχετικα αρθρα του Ποινικου Κωδικος – αλλα κοινωνικως αποδεκτο ,ιδιαιτερα απο τους πολιτικους , που ”μετρανε κουκια ενοψει εκλογων” ,αλλα και απο οσους ως συνενοχοι για αναλογες -χιλιαδες μπορει- περιπτωσεις οχι μονον το σμικρυνουν ,αλλα πετανε και την ατακα του συρμού” δεν κοιτανε αλλες περιπτωσεις ,με περισσοτερες καταχρησεις Δημοσιου χρηματος , αυτη τους μαρανε”.
    Αλλα ποτε και πως θα σταματησουν και αυτες οι μικρες απατες και καταχρησεις , αν δεν τιμωρουνται και οι ”φτωχοι” συνελληνες , οι οποιοι ομως ειναι ισοι με τους αλλους κατα το Συνταγμα ,εκτος αν ζουμε στην φαρμα των ζωων του Οργουελ;;;.
    Υ.Γ Επειδη και ”απο το αγκαθι βγαινει ροδο” ειναι βεβαιο πως με την δημοσιοτητα του θεματος θα μειωθουν οι μελλοντες πλαστογραφοι και καταχραστες του Δημοσιου , γιατι ”κομματι δυσκολο” να αλλαξει τον νομο η σημερινη Ελληνικη Βουλη, γιατι μετα θα γλυτωσουν ”φαλαινες πλαστογραφοι και καταχραστες του Δημοσιου” , οπως αποφυλακιστηκαν με τον γνωστο ως νόμο του τεως υπουργου Δικαιοσυνης κ. Παρασκευοπουλου.
    Το επαναλαμβανουμε . Ιδιωνυμο η πλαστογραφια σε αναλογες περιπτωσεις και παραγραφη της τουλαχιστον μετα 10ετιαν , για να ”φυλαει ο φοβος τα ερμα”.

    • ”Ρωτωντας πας στην πολη” λεει η παροιμια και ρωτωντας το διαδικτυο εμαθα οτι ιδρυθηκε και Μονομελες Εφετειο , αλλα δεν εμαθα αν ηταν αρμοδιο να δικασει και δικασε την υποθεση της κ. καθαριστριας.
      Σε καθε περιπτωση αποσυρω την ερωτηση μου στις ΑΝΙΝΕΥΣΕΙΣ απολογουμενος ..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα