Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία
Τα όσα ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν,παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, στην Εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε και στο Κυπριακό. Το ίδιο και ο υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ.
Δεν είπαν οτιδήποτε το καινούργιο, επανέλαβαν το γνωστό αφήγημα της κατοχικής πλευράς για εκ προοιμίου της αποσχιστικής οντότητας.
Οι τοποθετήσεις του δυσκολεύουν προφανώς τις όποιες προσπάθειες συνεννόησης, αλλά την ίδια ώρα προσγειώνει τους αιθεροβάμονες σε Λευκωσία και Αθήνα, που κοντόφθαλμα και εξωπραγματικά… βλέπουν «διαφοροποίηση» στις θέσεις της Άγκυρας.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε συνέντευξη του στο δίκτυο «A Haber», στις 16 Νοεμβρίου, είπε πολλά σε σχέση με την Κύπρο για να αναδείξει το γνωστό αδιέξοδο αφήγημα της κατοχικής δύναμης ότι το μέλλον του νησιού περνά μέσα από την αναγνώριση των αποτελεσμάτων της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής.
Στον Φιντάν, απάντησε ένας Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Αβρούπα», Αζίζ Σαχ. Σε άρθρο του στο «Φιλελευθερο» (27 Νοεμβρίου 2024), ο Αζίζ Σαχ, προέβη σε μια ανάλυση των όσων είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Πρώτον, σημείωσε ότι ο Φιντάν χρησιμοποιεί τη φράση «η Κύπρος είναι μια διαιρεμένη χώρα» για να καλύψει την τουρκική κατοχή. Όταν λες «διαιρεμένη χώρα», γράφει ο Σαχ, «οι 200.000 άνθρωποι τους οποίους ο τουρκικός στρατός έδιωξε από τα σπίτια τους υπό την απειλή όπλων και κατέλαβε τη γη τους εξατμίζονται. Όταν δεν υπάρχουν άνθρωποι, το πρόβλημα εξαφανίζεται…». Αυτό που αναφέρει και σωστά ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος δεν το λένε μερικοί Ελληνοκύπριοι. Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που δεν βρίσκουν τον τρόπο να μιλήσουν για κατοχή!
Δεύτερον, ο Σαχ ανέφερε το προφανές. Ότι, δηλαδή, ο τουρκικός στρατός κατέχει το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέχισε: «Μέσω της ‘’επανένωσης’’ η πολιτική της ηγεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των υπέρμαχων της ομοσπονδιακής λύσης νομιμοποιεί την κατοχή…». Σωστά επισημαίνει ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος πως τόσα χρόνια αυτό που συζητείται μέσα από αλλεπάλληλους διαπραγματευτικούς γύρους συνομιλιών είναι η εξεύρεση τρόπων να δοθεί μιας μορφής νομιμοποίησης στα αποτελέσματα της εισβολής.
Ο Αζίζ επισημαίνει και το εξής: «Το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν την ίδια διαπραγματευτική στρατηγική: Το Ισραήλ διαπραγματεύτηκε τη ‘’λύση των δύο κρατών’’ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ενώ διαπραγματευόταν, κατέλαβε νέα εδάφη προκειμένου να αφαιρέσει το έδαφος για μια λύση και έχτισε νέους οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη, όπως έκανε και η Τουρκία…»
Τα όσα αναφέρει ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος είναι η σωστή ανάγνωση το τι συμβαίνει στην Κύπρο και ποιος είναι ο ρόλος της κατοχικής Τουρκίας. Είναι μια προσέγγιση, η οποία αναδεικνύει τις πραγματικότητες στο νησί. Και οι πραγματικότητες δεν είναι αυτές που προβάλλει η τουρκική πλευρά αλλά εκείνη της συνεχιζόμενης κατοχής.
Ο Αζίζ Σαχ, ο Οζ Καραχάν, ο Σενέρ Λεβέντ κι άλλοι εκφράζουν αυτό που κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές δεν το πράττουν. Κι αυτοί ζουν υπό τουρκική κατοχή με ό,τι σημαίνει τούτο.
https://hellasjournal.com/2024/11/pliromeni-apantisi-ston-fintan-apo-tourkokyprio-arthrografo-meso-tis-epanenosis-i-politiki-ton-ypermachon-tis-omospondiakis-lysis-nomimopoiei-tin-katochi/