Πικρός ο «τουρκικός καφές» για τον έλληνα Πρωθυπουργό…

- Advertisement -

neostrategy.gr

Του Ζαφείρη Χατζηδήμου

Σίγουρα η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν, μόνο που «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» δεν απέπνεε. Δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στο λευκό παλάτι του τούρκου προέδρου αλλά στη συνέντευξη τύπου σίγουρα το κλίμα δεν ανήκε στην πολυδιαφημιζόμενη θετική ατζέντα αλλά μάλλον έμοιαζε με σερβίρισμα πικρού καφέ μετά από μνημόσυνο.
Στα βασικά θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επί της ουσίας και ο έλληνας πρωθυπουργός και ο τούρκος πρόεδρος δεν είπαν κουβέντα. Ούτε Αιγαίο, ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε παραβιάσεις και υπερπτήσεις, ούτε σεισμικές έρευνες , ούτε Χάγη, τίποτα! Από την άλλη, τι για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη μίλησε ο τούρκος πρόεδρος, τι για τη μονή της Χώρας που μετέτρεψε πριν από λίγες ημέρες σε τέμενος, τι για το Κυπριακό, τι για τη Χαμάς. Αλλά για τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διένεξης σιγή ιχθύος.
Πέρα από τα κλασικές πλέον ανακοινώσεις ότι (Ξανά) Ιδρύεται διμερές Επιχειρηματικό Συμβούλιο, θα υπάρξει συνεργασία σε θέματα πολιτικής προστασίας και υγεία, στα κύρια θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δυο χωρών ουσιαστικά βάσει των λεγομένων του Ταγίπ Ερντογάν η Αγκυρα δεν έχει κάνει πίσω ούτε χιλιοστό.

Όχι βέβαια ότι αυτό μας εξέπληξε και γενικά εξέπληξε όλους όσους γνωρίζουν τις σχέσεις των δύο γειτονικών κρατών ιστορικά, αλλά επί της ουσίας δεν αφήνει περιθώρια παρά να αναρωτηθεί κάποιος εύλογα: Ποια είναι αυτή η θετική ατζέντα και με ποιο τρόπο θα βελτιωθούν επί της ουσίας οι σχέσεις Αθήνας και Αγκυρας μέσω αυτής;
Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποσαφηνιστούν εκ των πραγμάτων οι προθέσεις της Τουρκίας και ο καθένας (πολιτικά και διπλωματικά) θα βρεθεί έναντι των ευθυνών του.
Αυτό όμως που πρέπει να εξάγουμε ως συμπέρασμα από τις απαντήσεις στη κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, είναι ξεκάθαρα το γεγονός ότι η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη σε πλήρη αναθεώρηση του status quo της ευρύτερης Ευρω-Μεσανατολικής λεκάνης ισχυροποιώντας τον γεωπολιτισμικό της ρόλο, με σκοπό η επιρροή της να επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του 20ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Από την άλλη, ο έλληνας Πρωθυπουργός, πιάστηκε «αδιάβαστος» ή μελετημένα αφελής, απαντώντας ή μη απαντώντας, με την «χλιαρότητα του ενόχου» απέναντι στον τούρκο Πρόεδρο. Στη μοναδική περίπτωση που αντέδρασε κάπως πιο δυναμικά ήταν για ζήτημα που δεν αφορούσε τα ελληνοτουρκικά, αλλά τη διαφωνία των δύο ηγετών για τον επιθετικό προσδιορισμό της… Χαμάς!

Η… «τουρκική μειονότητα», οι Κούρδοι και το Κυπριακό

Ξεκινώντας τον χορό των προκλήσεων ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι η μειονότητα είναι θρησκευτική, σημειώνοντας ότι: «στη Θράκη οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας ζουν αρμονικά. Ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης», με τον τούρκο πρόεδρο απλά να μηδιάζει…

Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η FETO, το PKK και το DHKP/C ήταν επίσης στην κορυφή της ατζέντας μας, δήλωσε ο τούρκος Πρόεδρος. Ενισχύεται η ενότητά μας με την Ελλάδα (;) για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συνέχισε: «Σχετικά με την Κύπρο, είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της πραγματικότητας στο νησί. Η λήψη ενός τέτοιου βήματος θα ενισχύσει τη σταθερότητα και τη σταθερότητα. ειρήνη ολόκληρης της περιοχής μας».

Εγινε της… Γάζας!

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα αυτοάμυνας και από την άλλη τόνισε πως πρέπει να αποφευχθεί μία χερσαία επέμβαση στη Ράφα. Όμως, χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς που μάλιστα είπε πως δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Ο Ερντογάν απάντησε πως δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς και ότι τον λυπεί αυτός ο χαρακτηρισμός.
«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς -αντιθέτως έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη, είναι αντιστασιακή οργάνωση που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνει τις 45.000 προσπαθεί να δώσει αγώνα προστασίας. Είναι αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Θα ήταν βάναυση προσέγγιση να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους», ανέφερε.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτό το σημείο διαφωνούν και τόνισε ότι μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν στην «ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα να προστατευτούν οι άμαχοι παλαιστίνιοι».

Το ζήτημα της Μονής της Χώρας

Σε ότι αφορά τη Μονή της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Με ειλικρίνειά συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος (sic), άκουσε όσα είπε και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους».
«Χώρα υπόδειγμα η Τουρκία στην προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς», τόνισε από την πλευρά του ο Ερντογάν σε σχέση με τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε Τζαμί, σημειώνοντας πως πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το 2020 και υλοποιήθηκε τώρα.
«Το Καρί Τζαμί είναι ανοιχτό για επίσκεψη από όλους» είπε ο τούρκος πρόεδρος χωρίς να λάβει καμία απάντηση…

neostrategy.gr

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. “…βάσει των λεγομένων του Ταγίπ Ερντογάν η Αγκυρα…”

    Ταϊγίπ, όχι Ταγίπ.
    Έρντογαν, όχι Ερντογάν.

    Επομένως Ταϊγίπ Έρντογαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,300ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα