Πηγές της Χαμάς στο Reuters: Υπάρχουν ενδείξεις πως ο Σινουάρ σκοτώθηκε -Ποιος είναι πιθανός διάδοχος

- Advertisement -

 

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ / Φωτογραφία: AP
17/10/2024  19:19
Πηγές της Χαμάς λένε ότι οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Σινουάρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η ισραηλινή αστυνομία, από τη μεριά της, δηλώνει ότι εξακολουθεί να διενεργεί εξετάσεις DNA για να επιβεβαιώσει αν ο Σινουάρ έχει σκοτωθεί.

Κοινή δήλωση της Μονάδας Εκπροσώπου Τύπου της Ισραηλινής Αστυνομίας και της Μονάδας Εκπροσώπου Τύπου των IDF:

«Με αφορμή πρόσφατες αναφορές σχετικά με την ταυτοποίηση της δολοφονίας του Γιαχία Σινουάρ, η αστυνομία του Ισραήλ, οι IDF και η Shin Bet εργάζονται ενεργά για την οριστική ταυτοποίηση».

«Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί μία από τις πολλαπλές απαραίτητες αξιολογήσεις για την απόλυτη επιβεβαίωση. Οι οδοντικές εικόνες έχουν υποβληθεί στο εγκληματολογικό εργαστήριο της αστυνομίας και η εξέταση DNA βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Με την ολοκλήρωση αυτών των διαδικασιών, θα είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο. Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν όταν είναι διαθέσιμες».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα οδοντιατρικά αρχεία του πτώματος που πιστεύεται ότι είναι ο Σινουάρ

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξετάζουν τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα οδοντιατρικά αρχεία της σορού που πιστεύεται ότι είναι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, εκτός από τις εξετάσεις DNA, σύμφωνα πηγές του CNN.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει τα βιομετρικά στοιχεία του Σινουάρ επειδή πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή για φόνο.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να εκτιμήσουν ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Σινουάρ
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιχειρούν να επικαιροποιήσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με το ποιος είναι πιθανό να διαδεχθεί τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν εδώ και καιρό ότι η δολοφονία του Σινουάρ θα έδινε στο Ισραήλ το πολιτικό άνοιγμα που χρειαζόταν για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός. Αλλά το ποιος θα τον διαδεχθεί, δήλωσαν πηγές στο CNN, θα μπορούσε να έχει βαθύτατο αντίκτυπο στο κατά πόσον η Χαμάς θα είναι πρόθυμη να ξεκινήσει εκ νέου ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την παύση των μαχών και την απελευθέρωση των ομήρων.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι υπάρχουν αρκετοί πιθανοί διάδοχοι του Σινουάρ, ο οποίος για περισσότερο από ένα χρόνο ήταν η μοναδική φωνή εξουσίας στην οργάνωση.

Εάν ο Μοχάμεντ Σινουάρ -αδελφός του Γιαχία- αναλάβει τη διοίκηση, «οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελείως διαλυθεί», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Μοχάμεντ Σινουάρ, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο, είναι εξίσου σκληροπυρηνικός με τον αδελφό του, που οι ΗΠΑ πίστευαν εδώ και καιρό ότι ήταν πρόθυμος να θυσιάσει Παλαιστίνιους πολίτες για να επιτύχει το όραμά του. Ο αδελφός του, Μοχάμεντ, έχει επιβλέψει το δίκτυο κατασκευής τούνελ της Χαμάς, σύμφωνα με έναν πρώην αξιωματούχο των ΗΠΑ.

«Αλλά με μεγάλο μέρος της ομάδας εξαντλημένο, η προτίμησή της μπορεί να είναι για έναν ξένο που μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαπραγματευτεί», δήλωσε το πρόσωπο αυτό. Τον Ιούλιο, ανέφερε το CNN, ο Σινουάρ δεχόταν πιέσεις από τους δικούς του διοικητές να σταματήσει την αιματοχυσία.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ο Khalil Al Hayya, ο οποίος υπήρξε ένας από τους επικεφαλής διαπραγματευτές της Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα. Εξαιτίας αυτού, είναι «πιθανότατα αυτός που θα ήθελαν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο πρώην αξιωματούχος. Ο Al Hayya ανέλαβε ως κύριος διαπραγματευτής μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια τον Ιούλιο στην Τεχεράνη, η οποία πιστεύεται ευρέως ότι έγινε από το Ισραήλ.

Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ο Χάλεντ Μεσάαλ -προφανής επιλογή για τη Χαμάς, αλλά απίθανη λόγω της παλαιότερης υποστήριξής του σε μια σουνιτική εξέγερση κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κατά το CNN. Το επεισόδιο προκάλεσε ρήγμα μεταξύ της Χαμάς και του προστάτη της, του σιιτικού Ιράν. Έβλαψε επίσης τις ηγετικές φιλοδοξίες του Μεσάαλ.

Από πυρά ισραηλινού τανκ σε σπίτι σκοτώθηκε ο Σινουάρ, λένε πληροφορίες
Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ πιστεύεται ότι σκοτώθηκε μετά από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης εναντίον ενός σπιτιού τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, μετέδωσε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος χρηματοδοτείται από το κράτος και λειτουργεί από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, ο ισραηλινός στρατός εντόπισε «ύποπτη κίνηση» στον επάνω όροφο ενός κτιρίου τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, οπότε έβαλε εναντίον του με ένα τανκ.

Αργότερα το πρωί, ανέφερε το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σάρωσε την περιοχή της επίθεσης και οι στρατιώτες αναγνώρισαν το πρόσωπο του Σινουάρ στα χαλάσματα.

Οι IDF είχαν ήδη εντοπίσει «ασυνήθιστη δραστηριότητα» στην περιοχή, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός, οπότε αποφάσισαν την περασμένη εβδομάδα να «αυξήσουν τις σαρώσεις και να μην φύγουν».

Σκληρές εικόνες: Η σορός που εξετάζεται αν ανήκει στον ηγέτη της Χαμάς -Μεγάλη ομοιότητα, λέει το BBC
Καθώς αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν φωτογραφίες που φέρονται να απεικονίζουν τη σορό του.

Σε εικόνες που διαδίδονται ευρέως στο ίντερνετ, φαίνονται στρατιώτες γύρω από μια σορό, το οποίο υποτίθεται πως είναι του Γιαχία Σινουάρ.

Το BBC γράφει:

«Συγκρίνουμε τη σορό με άλλες φωτογραφίες του Σινουάρ για να προσπαθήσουμε να επιβεβαιώσουμε αν είναι αυτός.

»Δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε ανεξάρτητα τις φωτογραφίες με βάση αυτό και μόνο, αλλά υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες. Υπάρχει ένα σημάδι κοντά στο αριστερό του μάτι, όπως η εμφανής ελιά που γνωρίζουμε ότι έχει ο Σινουάρ. Τα δόντια μοιάζουν, όπως και τα φρύδια.

»Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχουν αρκετά οπτικά στοιχεία στις εικόνες για να προσδιορίσουμε πού ακριβώς τραβήχτηκαν».

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα