του Παντελή Σαββίδη
Σε ορισμένους διαμορφωτές της ελληνικής πολιτικής υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις με κατάλληλο χειρισμό μπορούν να βελιωθούν και να αποβούν προς όφελος των δύο λαών.
Μερικοί απο αυτούς τους ανθρώπους, μάλιστα, γνωρίζουν καλά την Αλβανία και έχουν εργαστεί σε αυτήν.
Έχω διαφορετική άποψη.
Στο συλλογικό αλβανικό υποσυνείδητο η Ελλάδα είναι εξ ορισμού έχθρος. Ιταλία (μια απο τις πιο ανθελληνικές, ιστορικά, δυνάμεις) και Αυστρία κατάφεραν και να ακυρώσουν τις ελληνικές προσδοκίες στη Βόρειο Ήπειρο (δικαιολογημένες ιστορικά) και να να ενσπείρουν στο αλβανικό υποσυνείδητο μια ανθελληνική στάση και να κυριαρχήσουν πολιτιστικά και πολιτικά στο κέντρο και τον βορρά.
Ένα άλλο μέρος των Αλβανών (οι τουρκαλβανοί) νοιώθουν πως έχουν γενετική σχέση με την Τουρκία.
Μένει ένα ελάχιστο ποσοστό το οποίο βλέπει κάπως θετικά την Ελλάδα (δεν αναφέρομαι, φυσικά, στη μειονότητα) για διάφορους λόγους αλλά δεν έχουν καμιά επιρροή στα κέντρα εξουσίας της Αλβανίας και στο Αλβανικό βαθύ κράτος. Δεν επηρεάζουν τίποτε.
Αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει με παρακλήσεις. Η ελληνική πολιτική απο το 1990 ως σήμερα είναι “μη το ένα μη το άλλο” μην παρεξηγηθούν οι Αλβανοί. Για να διαφυλάξουν μια σχέση που δεν διαφυλλάσσεται με τέτοιον τρόπο. Το Αλβανικό κράτος έχει την νοοτροπία του τουρκικού. Μόνο την ισχύ σέβεται. Δεν ήταν τυχαίο που ο Εμβέρ Χότζα ήταν απο τους πιο σκληρούς κομμουνιστές δθκτάτορες στον, άλλοτε, κομμουνιστικό κόσμο.
Παρακολούθησα την εξελιξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων απο το 1990 ως σήμερα. Ο Μπερίσα στην αρχή, όταν ερχόταν στην εξουσία εκδιώκοντας το κομμουνιστικό καθεστώς, εκμεταλλεύτηκε την ελληνική βοήθεια (της Νέας Δημοκρατίας τότε) και αφού κατέλαβε την εξουσία ξεδίπλωσε τον ανθελληνισμό του.
Επι πολλά χρόνια οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βελτιώνονταν ή χειροτέρευαν αναλόγως του κόμματος που κυβερνούσε. Με τους σσιαλιστές πήγαιναν καλά (με το αζημίωτο, βέβαια), με τους, ας πούμε δεξιούς, χειροτέρευαν.
Ο Ράμα είναι ο πρώτος σοσιαλιστής ο οποίος διέκοψε αυτήν την παράδοση.
Τα γράφω αυτά με αφορμή την συνάντηση που θα πραγματοποιήσει αύριο ο Πρωθυπουργός στην Αθήνα με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, συνάντηση στην οποία απο αλβανικής πλευράς προσκλήθηκε ο πρόεδρος της χώρας και όχι ο Ράμα. Απο απόψεως διπλωματικού πρωτοκόλλου, η Αθήνα είναι καλυμμένη. Απο απόψες πολιτικής, στέλνει μήνυμα στον Ράμα. Συμφωνώ με τον χειρισμό.
Το μήνυμα αυτό σχολιάσθηκε αρνητικά σήμερα στην εκπομπή “Καφές της Κυριακής” της διαδικτυακής τηλεόρασης “Ανιχνεύσεις” web tv απο διπλωμάτη, απο τους γνώστες της Αλβανίας και της πολιτικής της στην Ελλάδα.
Είμαι πεπεισμένος ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα βελτιωθούν και η Αλβανία για να τις διαχειριστεί θα αναζητήσει συμμαχίες στην Ιταλία, Αυστρία, ίσως και βαλκανικές χώρες. Βεβαίως, την προστασία της Τουρκίας την έχει ενώ θεωρείται και το ¨καλό παιδί” των ΗΠΑ. Φοβάμαι πως η Αθήνα δεν θα μπορέσει να απαντήσει ικανοποιητικά διότι της λείπει η ανάλυση του προβλήματος και η γνώση να διαμορφώσει πολιτική.
Και στο σημείο αυτό έχω να κάνω δύο προτάσεις.
Η Αθήνα έχει αλλεργία με τα Βαλκάνια. Νομίζω πως το Βαλκανικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών θα πρέπει να εγκατασταθεί, μονίμως, στη Θεσσαλονίκη για να έχει μια άμεση επαφή με τους βαλκανικούς λαούς και τις κυβερνήσεις τους. Στην Αθήνα αυτό δεν είναι δυνατόν. Να στελεχωθεί, δε, με μια ομάδα ικανών διπλωματών και ανθρώπων που γνωρίζουν καλά τα βαλκάνια και να προτείνουν πολιτικές λύσεις συνολικά.
Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ούτε ο χρόνος για λανθασμένες αναλύσεις και κινήσεις.
Κάθε λάθος κίνηση θα πληρώνεται ακριβά. Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια…
Να βελτιωθούν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και να ζήσουν εν ηρεμία οι δύο λαοί. Αλλά ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις.
Βεβαίως, τα πράγματα θα ήταν απείρως καλύτερα αν η αθηναϊκή νομενκλατούρα σκεφτόταν να ισχυροποιήσει την χώρα και όχι να την αρμέγει, ακόμη και όταν δεν έχει γάλα. Αλλά αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.
ΥΓ: Είναι μια καλή ιδέα να εξαγγείλει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Με την προϋπόθεση ότι θα την υλοποιήσει.
Μα εσείς, κ. Σαββίδη, προτείνατε πριν έναν χρόνο περίπου(*), την συνεργασία Ελλάδος-Αλβανίας, την προσέγγιση των δύο χωρών, θεωρώντας την χώρα αυτή ως τον … καταλληλότερο σύμμαχο. Είχα αντιδράσει τότε, λέγοντάς σας ότι οι Αλβανοί έχουν ποτισθεί με μίσος κατά των Ελλήνων και ότι είναι αδύνατον να γίνει αυτή η προσέγγιση. Τώρα γράφεται “Είμαι πεπεισμένος ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα βελτιωθούν”, επιβεβαιώνοντάς με.
Όντως (και) η βαλκανική πολιτική μας είναι χάλια -γιατί τάχα να διαφέρει αυτή;-, όμως δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι με την μεταφορά τού αρμοδίου τμήματος στην Συμπρωτεύουσα, διότι κι εκεί εντολές από την Αθήνα θα παίρνει. Μάς λείπουν ικανοί πολιτικοί, κ. Σαββίδη, αυτό είναι όλο.
(*) Δυστυχώς, δεν λειτουργεί πια το παλιό σύστημα εγγραφών στα νήματα, ώστε να μπορώ να βρω το σχετικό άρθρο. Πιστεύω, όμως, ότι θα το θυμάστε, όπως και την ανταλλαγή απόψεών μας.
Είχα προτείνει, τότε, και προτείνω και σήμερα να γίνονται προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων. Για να μην έχουμε ένα, ακόμη, μέτωπο σε ένταση. Χωρίς ψευδαισθήσεις, όμως, ότι θα έχουμε μερίδιο επιρροής στην Αλβανία.
Ωραία, συμφωνώ, αλλά πρέπει να δοθεί ιδιαιτέρα έμφαση στο ότι οι Αλβανοί δεν καταλαβαίνουν από … αβρότητες, αυτό που κι εσείς γράφετε “Το Αλβανικό κράτος έχει την νοοτροπία του τουρκικού. Μόνο την ισχύ σέβεται”. Η Αθήνα πολιτεύεται στραβά ακόμη και τώρα, δεν τολμά να ξεκαθαρίσει ορθά-κοφτά στους Αλβανούς, ότι, αν δεν σεβαστούν τα δικαιώματα τής Μειονότητος, ΕΕ δεν βλέπουν. Πολλώ μάλλον, δεν τολμά να ζητήσει από τον ΟΗΕ την ενεργοποίηση τού μηδέποτε εφαρμοσθέντος Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας (1914), το οποίο ουδέποτε αναιρέθηκε/καταργήθηκε.
Όπως και τότε είχα γράψει, δεν φροντίσαμε να έχομε μία καλύτερη σχέση με την Σερβία, αν θέλαμε να κάνομε βαλκανική πολιτικοί. Οι Σέρβοι μάς ταιριάζουν καλύτερα από κάθε άλλον στην περιοχή, έχομε μία παράδοση μαζί των από τούς Βαλκανικούς Πολέμους και τον Β’ΠΠ και τούς ρίχνομε στην αγκαλιά των Τούρκων κι αυτούς, τοις Βρυξελλών ρήμασι πειθόμενοι. Είμαστε ανεκδιήγητοι.
Ιταλία, Αυστρία παραδοσιακά εχθροί της Ελλάδας, καλά τα λέει το άρθρο. Οι αλβανοί ζηλεύουν, φθονούν και ταυτόχρονα θαυμάζουν τους Έλληνες. Θεωρούν δυνάμεις προστασίας την Τουρκία και την Ιταλία
Όλη η αλβανική νομενκλατούρα μιλά Ελληνικά αλλά το αρνείται δημόσια. Όλοι οι αλβανοί έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και το αρνούνται.
Το θέμα είναι να χαραχθεί η στρατηγική της Ελλάδας με την αλβανία. Η τακτική αν το αρμόδιο τμήμα του υπεξ είναι στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη έχει λίγη σημασία ή καθόλου.
Η Ελλάδα πρέπει να πατήσει στον λαιμό την αλβανία και να μην αποκλείσει την επιλογή της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος εντός αλβανικής επικράτειας (διέλευση α/Φ, πολεμικών πλοίων).
Η ΕΕ είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Όταν σου δίνει χρήματα η ΕΕ κάνεις ότι σου λένε. Οπότε ας αλλάξει ρότα η Ελλάδα από αυτήν της ΕΕ.
Ο αλβανός μόνο από σκληρή ισχύ καταλαβαίνει.
“Η Ελλάδα πρέπει να πατήσει στον λαιμό την αλβανία και να μην αποκλείσει την επιλογή της επίδειξης στρατιωτικής ισχύος εντός αλβανικής επικράτειας (διέλευση α/Φ, πολεμικών πλοίων)”
Όταν δολοφόνησαν τον Γκούμα και τον Κατσίφα, όταν συνέχισαν να καταπατούν τα δικαιώματα τής ελληνικής μειονότητος, μπορούσαμε να τούς τρίξομε τα δόντια, χωρίς επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Η απέλαση 100.000 Αλαβανών, σαν πρώτη δόση, θα τούς δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα, διότι αφενός δεν θα ήξεραν/ξέρουν τι να τούς κάμουν και αφετέρου θα τούς στερούσε από τα εμβάσματα, αν φυσικά δούλευαν. Η δικαιολογία ότι κι εμείς θα στερούμασταν εργατικών δεν ευσταθεί εντελώς, διότι στην Ελλάδα διαβιούν περίπου 1.5 εκατομμ. Αλβανών, πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, των οποίων δεν έχουν άδεια παραμονής, είναι παράνομοι. Αν αυτό, λοιπόν, γινόταν, τότε θα έβλεπες τι δυσαρέσκεια και αγανάκτηση θα επικρατούσε τόσο μεταξύ των εν Αλβανία οικούντων, όσο βεβαίως και τον απελαυνομένων. Θα τα έβαζαν με τον Ράμα, ή όποια άλλη κυβέρνηση, που με τις μαλακίες της προκαλεί αυτή την αναστάτωση. Μην σού φαίνεται καθόλου περίεργο, αν μ’ ένα δεύτερο κύμα απελάσεων, γινόταν εκεί καμμιά εξέγερση. Αλλά δυστυχώς οι μπαγλαμάδες που κυβερνούν, ούτε που σκέφτονται να δείξουν πυγμή, ώστε να μάθουν να σέβονται την Ελλάδα. Είναι μάπες, σαν αυτούς που τούς ψηφίζουν και δικαιολογούν/στηρίζουν την ανεπάρκειά των και κάθε λανθασμένη τακτική των.
Μαζί σου να διώξουμε όχι μόνο 100 αλλά 200 χιλιάδες, αλλά έχεις ρωτήσει κανά δικηγόρο ξερω γω αν είναι εφικτό; Ποια χώρα έχει απελάσει μαζικά και κάτω από ποιο πολιτειακό καθεστώς;
Στην επικράτειά σου μπορείς να απελάσεις οιονδήποτε μη Έλληνα, ειδικά αν είναι παράνομος, αν αυτό επιτάσσει το συμφέρον της. Ευνόητο είναι αυτό. Δεν χρειάζεται να πάρεις την άδεια κανενός. Ποια χώρα; Η Ελλάδα, όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι από την Αλβανία. Δεν θυμάσαι τις μαζικές συλλήψεις (“σκούπα”) και απελάσεις το 1990-1; Βέβαια, θα υπάρξουν αντιδράσεις από ΜΚΟ και προσφυγές στο ΕΔΑΔ, αλλά εδώ μετρά η θέληση τής κυβέρνησης.
Που να θυμάμαι; Έχουν περάσει τόσα χρόνια.
Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πολλά νομικά κολλήματα. Δηλ με άλλα λόγια, να μας πηδήξει η ΕΕ ότι καταπατάμε ανθρώπινα δικαιώματα, ότι απελάσεις έκαναν μόνο οι ναζί και τέτοια.
Παντού μπορεί να βρεθούν κολλήματα, αλλά πώς αλλιώς να πειθαναγκάσομε την Αλβανία να σεβαστεί τα δικαιώματα τής μειονότητος; Δεν ζητούμε καν την εφαρμογή τού Πρωτοκόλλου τής Κερκύρας, όπως αναφέρω παραπάνω. Τυπικά, ισχύει ακόμη και το εμπόλεμο με την Αλβανία, αλλά αυτό δεν το αναφέρω καθόλου, διότι είναι τουλάχιστον αστείο να το θυμηθούμε μετά από 30 και βάλε χρόνια λαθροεισβολής, στην οποία αρχικώς, όπως έγραψα, αντιδράσαμε, αλλά στην συνέχεια τα παρατήσαμε, διότι βρήκαμε φθηνά εργατικά.
Το απλούστερο, σε πρώτη φάση, είναι να τούς ξεκαθαρίσομε ότι δεν πρόκειται να δουν ΕΕ, αν συνεχίσουν έτσι. Κάτι είπε ήδη ο Σχοινάς στην Κομισιόν.
Τίποτε δεν είναι βέβαιο στην διεθνή πολιτική σκηνή και στις εξωτερικές μας σχέσεις ,αλλά τον να ”μοιρολογούμε” για το θέμα Μπελέρι -που μπορεί στο τέλος Σεπτεμβρίου να λυθεί ευνοϊκά -και να αποκλείουμε βελτίωση -τι βελτίωση μέχρι και ταύτιση μας-στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην Ε.Ε είναι η επιτομή της υπερβολής και της απαισιοδοξίας, όταν εδώ και 30 χρόνια έχουμε- σχεδόν όλοι οι Έλληνες- ”υιοθετήσει” ένα Αλβανό όχι μόνον από την Νότια-Βόρειο Ήπειρο-αλλά και την Βόρειο Αλβανία και όλοι αυτοί οι Αλβανοί θεωρούν την Ελλάδα δεύτερη -οι μικροί και πρώτη-Πατρίδα τους και αρκετοί έγιναν επιστήμονες και κατατάσσονται και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας .
ΓΙΑ ΤΟΝ Κ. ΡΑΜΑ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΘΗΤΕΙΑ ;;;.
Υ.Γ ΟΙ ”ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΙ” ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΣΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ”ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ” ΑΠΟ ΤΟ 1913 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1949 ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΚΡΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ;;;.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΤΟΥ 2018;;;.