του Παντελή Σαββίδη
Η γερμανίδα ΥΠΕΞ δήλωσε, χθές, πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στον ουκρανικό λαό που σκοτώνεται για να υπερασπίσει την πατρίδα του, και καλά κάνει που την υπερασπίζεται, και στους λαούς της Ευρώπης οι οποίοι ενεπλάκησαν σε μια πολεμική σύρραξη χωρίς τέλος.
Γιατί δεν έχει τέλος η σύρραξη;
Διότι οι μεν Ουκρανοί θέλουν να ανακτήσουν τα χαμένα (της Κριμαίας συμπεριλαμβανομένης), οι δε Ρώσοι, μπορεί να έχουν σταματήσει, και ίσως να μην μπορούν, να επεκτείνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους, δεν είναι, όμως διατεθειμένοι να παραχωρήσουν τίποτε απο τις περιοχές που κατέλαβαν.
Στην ουσία οι Ρώσοι θέλουν να κρατήσουν τρείς περιοχές: Την Κριμαία, το Ντονέσκ και το Λουγκάνσκ. Στην πλήρη τους μορφή. Αλλά θέλουν, επίσης, να διατηρήσουν έναν διάδρομο ελέγχου απο το Ντονέσκ στην Κριμαία.
Αν δει κανείς τις περιοχές αυτές στον χάρτη, είναι ό,τι έχουν καταλάβει.
Απο αυτόν τον στόχο δεν θα κάνουν πίσω.
Αλλά αυτήν την γραμμή δεν την δέχονται οι Ουκρανοί.
Άρα πεδίο ειρηνικής συνεννόησης δεν υπάρχει. Δεν φαίνεται να υπάρχει διαπραγματευτική βάση.
Επομένως, όπως έχουν τα πράγματα, λύση στον πόλεμο θα σημαίνει είτε στρατιωτική εκδίωξη της Ρωσίας, είτε παγίωση του μετώπου απο ρωσικής πλευράς. Αλλά τα κέρδη της Ρωσίας αποκλείεται να αναγνωρισθούν όχι, μόνο, απο την Ουκρανία αλλά ούτε απο την Δύση.
Συνεπώς τα προβλήματα που έχουν αναδυθεί απο την ρωσική απομόνωση ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, δεν θα εκλείψουν.
Θα ζούμε απο δω και πέρα με σοβαρά προβλήματα ενέργειας εκτός και αν βρεθούν άλλες εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Μια απο αυτές θα μπορούσε να είναι και τα αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Μπορούν οι Ρώσοι να χάσουν και να εκδιωχθούν απο την Ουκρανία;
Το ερώτημα είναι στρατιωτικής φύσεως και η απάντησή του πρέπει να δοθεί απο στρατιωτικούς.
Οι δυτικοί, εξ αυτών, λένε πως παρουσιάσθηκε μια κόπωση της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την προέλασή της και πως έφτασε στο μέγιστο των συμβατικών δυνατοτήτων της. Και προσθέτουν πως αν οι Ουκρανοί εφοδιασθούν με προχωρημένης τεχνολογίας στρατωτικό εξοπλισμό θα μπορούσαν να επιφέρουν καίριο χτύπημα στη Ρωσία.
Χτύπημα μπορεί να επιφέρουν, η εκδίωξή της απο την Ουκρανία αμφισβητείται. Οπότε το μέτωπο της αντιπαράθεσης, μάλλον, θα παγιωθεί. Αλλά η παγίωσή του δεν σημαίνει πως οι συνέπειες της εισβολής για τους πολίτες θα εκλείψουν. Οι συνέπειες θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Σχετικά με το γιατί του πολέμου, οι ΗΠΑ αξιοποίησαν τεχνηέντως, τη ρωσική επιθυμία να ελέγξει την Ουκρανία για στρατηγικούς λόγους όπως ισχυρίζεται η Μόσχα.
Σε τι θα ωφελούσε τις ΗΠΑ μια τέτοια εκμετάλλευση; Σε μια παγκόσμια ανακατάταξη. Φαίνεται πως στις ΗΠΑ εκτίμησαν πως ο κόσμος, πριν τον ουκρανικό πόλεμο, δεν τους εξυπηρετούσε και έπρεπε να τον αναδιαμορφώσουν. Η αναδιαμόρφωση περνούσε μέσα απο την απομόνωση της Ρωσίας. Το γιατί πρέπει να το αναζητήσουμε σε μια αμερικανική ανάλυση.
Η εισβολή, ανεξαρτήτως του ποσοστού της κατοχής, εξυπηρετούσε τις ΗΠΑ για τον σκοπό αυτό. Οι ΗΠΑ, όπως και η Ρωσία, στην αρχή πίστευαν πως η ρωσική εισβολή θα ήταν ένας περίπατος. Αποδείχθηκε πως δεν είναι. Και όταν οι αμερικανοί είδαν τις ρωσικές συμβατικές δυνατότητες αποφάσισαν, παράλληλα με την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου τους, να φθείρουν την Ρωσία. Το είπε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ.
Που θέλω να καταλήξω; Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ο καταλύτης για την παγκόσμια ανακατάταξη. Θα στοιχηθούν οι χώρες πίσω απο τις υπερδυνάμεις και θα διαμορφωθούν οι μεταξύ τους ισορροπίες. Και αυτό θα τραβήξει χρονια.
Γι αυτό ας μην περιμένουμε κάτι να λήξει για να επανέλθουμε στα προηγούμενα επίπεδα ευημερίας. Πρέπει να τα ξεχάσουμε και να αναζητήσουμε νέες λύσεις.
Σε αυτόν τον νέο κόσμο, η ηγέτιδα δύναμη της Ε.Ε. η Γερμανία, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί με αποτέλεσμα να υφίσταται μια ανεπιθύμητη και δύσκολα διαχειρίσμη οικονομική πίεση.
Αποτέλεσμα αυτών των αδιεξόδων είναι να επαναφέρεται το ελληνικό πρόβλημα. Την δυσκολία, δηλαδή, διαχείρισης απο πλευράς Ελλάδας του χρέους της και της οικονομίας της.
Η συνταγή που ακολουθούν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις είναι απολύτως λανθασμένη. Η οικονομία δεν μπορεί να ανορθωθεί με εστίαση, μόνο, στο λεκανοπέδιο. Πρέπει να αξιοποιηθεί το σύνολο του ελληνικού χώρου. Αλλά αυτό προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής. Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας να περιοριστεί στο μισό και ο υπόλοιπος να διαχυθεί στην ελληνική περιφέρεια για παραγωγικές δραστηριότητες που θα προγραμματισθούν και θα υποστηριχθούν.
Η άλλη επιλογή που παρουσιάζεται είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας. Φαίνεται δύσκολο λόγω των αντιδράσεων της Τουρκίας αλλά το ζήτημα πρέπει να τεθεί στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για μοίρασμα έτοιμου χρήματος. Ούτε για ολιγωρία. Το κράτος πρέπει να προγραμματίσει μια νέα πολιτική. Διαφορετικά η μοίρα μας είναι αρνητικά προδιαγεγραμμένη.
Ο πληθυσμός της πρωτεύουσας να περιοριστεί στο μισό και ο υπόλοιπος να διαχυθεί στην ελληνική περιφέρεια για παραγωγικές δραστηριότητες που θα προγραμματισθούν και θα υποστηριχθούν.
Πώς θα υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση μέσα σε ένα νομοθετικό πλαίσιο της
ΕΕ που συνεχώς μειώνει τη κρατική παρέμβαση;
Με ενθαρρυνση, όχι βία. Με μέτρα ενίσχυσης της προσπάθειας αποκέντρωσης και αποσυγκέντρωσης.
https://kyivindependent.com/uncategorized/russia-hits-ukraines-motor-sich-engine-factory-in-zaporizhzhia
Χθες οι Ρώσοι χτύπησαν τις εγκαταστάσεις της Motor Sich στην επαρχία της Ζαποριζια καταστρεφοντας ένα σημαντικό τμήμα τους.
Η είδηση δεν διαψεύδεται από τον Ουκρανικό τύπο.
Για την σημασία της Motor Sich περισσότερες πληροφορίες στο άρθρο “Το να είσαι στρατηγικός εταίρος στο One Belt One Road μάλλον κοστίζει ακριβά (ή αλλιώς 99+1 χρήσιμες πληροφορίες).
Μάλλον το επιδιωκόμενο της Ρωσίας δεν είναι μόνον η εξασφάλιση των εδαφικών περιφερειών της Κριμαίας, Λουγκανσκ και Ντόνετσκ . Τουλάχιστον το χτύπημα στην Motor Sich στην Ζαπορίζια, αυτό υποδηλώνει…
Ποιοι βγαίνουν ωφελημένοι από αυτό το χτύπημα?
Ποιοι βλάπτονται?
Το 2014 οι πρώτες ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις με σκοπό την προσάρτηση της Κριμαίας ξεκίνησαν -και τότε- περί την 26 Ιανουαρίου και τερματίστηκαν περί την 15 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς…
Τότε όμως κάποιοι συνθηκολόγησαν ,ενώ στην συνέχεια οι συμφωνίες τους αθετήθηκαν.
Σήμερα , μάλλον οι ίδιοι είναι αυτοί που θα πρέπει να συνθηκολογήσουν , έχοντας αντιληφθεί ότι περαιτέρω αθετήσεις συμφωνιών δεν χωρούν.
Είναι πρόθυμοι?
Προσωπικά , ακούω τα ίδια κέντρα να προβλέπουν ότι ο πόλεμος αυτός θα συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα…
Η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να είναι έτοιμη, έχοντας προ πολλού στηριχθεί στις δικές της παραγωγικές δυνάμεις, δίνοντας, για το σκοπό αυτό, εδώ και καιρό κίνητρα αποσυμφόρησης των αστικών κέντρων .
Θα έπρεπε εδώ και πολύ καιρό.να είχε προβλεφθεί και δρομολογηθεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός που να εξασφάλιζε στους Έλληνες αυτάρκεια, μέσω της ντόπιας παραγωγής.
Οι ηγεσίες πρέπει να βλέπουν μπροστά και να προλαμβάνουν καταστάσεις.
Για να το κάνουν όμως αυτό πρέπει να έχουν εγκαίρως πληροφορίες , να έχουν ρίξει δημόσιες υπηρεσίες στο κυνήγι των πληροφοριών αυτών και να μην επιδίδονται στο ντόπιο ξεκατίνιασμα, για να εξασφαλίσουν αυτές και οι παρέες τους την επόμενη 4ετία…
Τώρα που τα γεγονότα εξελίσσονται κι εμφανιζομαστε ότι πιαστήκαμε εξ’απήνης, αμφιβάλλω εάν μπορούν πλέον να καταστρώθουν σε σύντομο χρόνο και να βρουν αντίστοιχη πρακτική εφαρμογή εγκαίρως ανάλογα σχέδια, κατά τρόπον μάλιστα που να. αποδειχθούν λειτουργικά, δίνοντας ουσιαστικές λύσεις και βγάζοντας μας από τα αδιέξοδα.
Πικρή η διαπίστωση αλλά δεν βλέπω και κανέναν να θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με ανάλογους σχεδιασμούς.
Ειλικρινά, πολύ θα ήθελα να διαψευστώ.
Εδώ φροντίσαμε στο παραπέντε πριν την εκδήλωση της κρίσης να βρεθούμε να κατέχουμε μόλις το 37% των μετοχών της ΔΕΗ έχοντας χάσει πλήρως τον έλεγχο της.
Για σχέδια που θα βγάλουν τον Έλληνα από τα αδιέξοδα ελπίζουμε ακόμα?
Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος !
Αυτό μέλλεται να γράφουν πάνω
τους οι αυριανοί τάφοι των Ελλήνων.
Η πιό καίρια επισήμανση από όσες κάνει ο κύριος Σαββίδης είναι η αναγκαιότητα της αποσυμφόρησης του λεκανοπεδίου Αττικής όπου συγκεντρώνεται κατά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ o μισός πληθυσμός της χώρας. Απο κεί και πέρα τί να πεί κανείς για μιά χώρα που ενώ έχει ορυκτά για να καλύψει σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών της (λιγνίτης), ο οποίος όπως λένε οι ειδικοί μπορεί με εισαγωγή κατάλληλης τεχνολογίας να μήν ρυπαίνει το περιβάλλον, κλείνει τα λιγνιτορυχεία και προτιμά την εισαγωγή φυσικού αερίου από Ρωσσία, ΗΠΑ και δέν ξέρω ποιόν άλλον… Μιά χώρα που εκτός από την εγκατάλειψη των ενόπλων δυνάμεων, την κατασυκοφάντηση και υποβάθμιση του προσωπικού τους, δέν επενδύει στην ανάπτυξη εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας για μερική τουλάχιστον απεξάρτησή μας από τις ξένες χώρες…. Μιά χώρα που θεωρεί τεκμήριο την πρώτη κατοικία, την οποία, έστω κι άν αποπληρώνεται με δάνειο, φορολογεί και με ΕΝΦΙΑ δηλαδή διπλά…. Μιά χώρα που θεωρεί τεκμήριο τα παιδιά και αντί να επιδοτεί γενναία την απόκτηση τέκνων ασχολείται με δικαιώματα LGBT και οποιασδήποτε αρλούμπας μας έρχεται εσκεμμένα απ΄έξω… μιάς χώρας που σωρεύει στα παραμεθόρια νησιά μετανάστες μουσουλμάνους από κεντρική Ασία και Αφρική…Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ηγεσίες αυτής της χώρας, επειδή είναι πολύ απλοικό να υποστηρίξει κανείς ότι είναι μειωμένης αντιλήψεως, είναι συνειδητοί ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ συμφερόντων αλλότριων του εθνικού.
Θά σταθῶ κι ἐγώ στήν ἀποκέντρωση καί στήν ἀλλαγή μοντέλου οἰκονομίας, ἄν ὑπάρχει κάποιο σχέδιο.
Τό ἐνεργειακό εἶναι ἀπόλυτα συσχετισμένο μέ τήν κλιματική ἀλλαγή, ἐκεῖ πού εἶναι ἰδιαίτερα ἐμφανεῖς οἱ ἀλλαγές, στά μεγάλα ἀστικά κέντρα μέ τήν συσσώρευση πληθυσμοῦ.
Ἕνα παράδειγμα ἡ Κίνα.
https://www.in.gr/2022/08/27/b-science/perivallon-b-science/kina-apokalypsi-tora/
῾Ο τουρισμός στήν Ἑλλάδα μοιάζει αὐτή τήν ἐποχή σάν τό χρηματιστήριο. Ὅλοι ἐπενδύουν σέ αὐτόν, χωρίς νά ὑπάρχει καμμία ἄλλη παραγωγική βάση στή χώρα. Λείπουν οἱ τεχνίτες, οἱ ἐργάτες γῆς, ἡ φροντίδα στήν χλωρίδα καί τήν πανίδα τοῦ τόπου, τῆς κάθε περιοχῆς τῆς χώρας. Χρειάζεται σχέδιο καί μέτρο γιά νά ὑπάρχει τουρισμός καί στό μέλλον. Χρειάζεται σχέδιο καί μέτρο γιά νά ὑπάρχει παραγωγή καί ζωή καί γιά τούς ντόπιους, καί κυρίως γι αὐτούς. Ἤδη στήν ᾿Αθήνα, κτίζονται καί ἀνακαινίζονται πολλά οἰκόπεδα ἤ παλιά κτίρια, ἡ ἔλλειψη πρασίνου εἶναι ἐμφανέστατη, ἡ χρήση τῶν κλιματιστικῶν ἀνεβάζει τήν θερμοκρασία, ὁ χαρακτήρας τῆς πόλης ἀλλάζει γιατί οἱ διάφορες δραστηριότητες πού ἔδιναν τόν ἰδιαίτερο χαρακτήρα στό κέντρο, παλιοί τεχνίτες, διάφορα μικροεπαγγέλματα, ζωντανές δραστηριότητες ἐνεργοῦς ἀγορᾶς, ἐκτοπίζονται πρός χάριν τουριστικῶν ἐγκαταστάσεων. ᾿Αλλά ἡ ᾿Αθήνα ἔχει τουρισμό χάρη σέ αυτόν τόν χαρακτήρα πού ἄν ἀλλάξει, θά μιλᾶμε γιά μιά ἄλλη ᾿Αθήνα πού δέν θά ἔχει λόγο νά ἔχει τουρισμό, οὔτε κάν ζωή καί πού οἱ ὑποδομές της θά κοστίζουν στό σύνολο τοῦ πληθυσμοῦ πανάκριβα γιά νά διατηρηθοῦν.
῾Η ἀποκέντρωση εἶναι ἄμεσα ἀναγκαία καί ἐφικτή. Τό μικροκλίμα σέ μικρές περιοχές μέ μικρότερη δόμηση εἶναι φυσιολογικό, στά μεγάλα ἀστικά κέντρα χρειάζονται μεγάλες ἐπεμβάσεις, ὅπως στήν ᾿Αθήνα χρειάζεται, πολύ καί ἄμεσα, πράσινο.
Τά νέα ψηφιακά μέσα ἐπιτρέπουν τήν ἀποκέντρωση, ἤδη νέοι καί ἀρκετοί ξένοι μετοικοῦν σέ νησιά, σέ χωριά, σέ ὄμορφες φυσικές περιοχές. ῾Υπάρχουν οἱ σχετικές ὑποδομές, δρόμοι, συγκοινωνίες, σχολεῖα, κέντρα ὑγείας καί ἡ νέα ψηφιακή πραγματικότητα στίς ἐπικοινωνίες.
῾Ο μικρός τόπος εἶναι πιό φιλικός στόν ἄνθρωπο, καί ἡ χώρα μας προσφέρεται ἀπό ἀρχαιοτάτων χρόνων γιά μικρούς οἰκισμούς-πόλεις. Τό κράτος, σίγουρα πρέπει νά προγραμματίσει μιά νέα πολιτική. Ὅσοι ἁπαρτίζουν τό κράτος, ὅσοι ἀγαποῦν τό κράτος μέ τήν ἔννοια τοῦ Ἔθνους καί ὄχι μιᾶς ὑπηρεσίας, αὐτοί πού ἔχουν κτίσει, αὐτοί πού ἔφτιαξαν πολιτισμό καί αὐτοί πού τό φυλᾶνε.