ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ
-Για να πει κανείς αν η συμφωνία με την Αίγυπτο ήταν επιτυχημένη ή όχι πρέπει να προσδιορίσει το στόχο της χώρας.
1.-Αν στόχος ήταν η αμφισβήτηση σε επίπεδο διεθνοδικαιϊκό της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης (αυτού που κακώς λέγεται τουρκολιβυκό σύμφωνο), η συμφωνία ήταν καλή. Υπάρχει και η διάσταση του πεδίου που λέει ο Ερντογαν, δηλαδή οι προκλήσεις τις οποίες θα αρχίσει για να την αμφισβητήσει στην πράξη. Εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Πιστεύω πως δεν θα κλιμακώσει στρατιωτικά διότι φοβάται οικονομική κατάρρευση. Αλλά θα συνεχίσει να προκαλεί.
2.-Η συνέχεια της ελληνοαιγυπτιακής παρεμβολής στην πολιτική της Άγκυρας με την Τρίπολη δεν είναι, επίσης, γραμμική. Το πρόβλημα καθίσταται πολυπαραγοντικό. Εμπλέκονται Τουρκία, Κυβέρνηση Τρίπολης, Αίγυπτος, Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ.
Το σημαντικό με τη συμφωνία είναι πως μπήκαμε στο παιχνίδι, εκεί που δεν υπήρχαμε. Και το παιχνίδι παίζεται. Θα είναι μακρύ και δύσκολο αλλά αν δεν είμαστε παρόντες, απλώς θα χάσουμε. Και να μην θέλαμε θα μας ενέπλεκαν. Γι αυτό καλόν είναι να μάθουμε να παίζουμε.
Το παιχνίδι είναι γεωπολιτικό. Έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό των ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και με τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτόν. Και τα οφέλη αυτά είναι και ενεργειακά, και επιρροής και εξάρτησης. Η Τουρκία εκτός από τη συμμετοχή σε ενεργειακά κοιτάσματα στη θάλασσα θέλει να ελέγχει και τη διάθεσή τους στη Δύση. Τους αγωγούς, δηλαδή. Είναι δυνατόν οι δυτικές δυνάμεις να δεχθούν μια τέτοια εξάρτηση από μια δύναμη που διακηρύσσει την αναθεωρητισμό της και τον επαναπροσανατολισμό, προς ανατολάς, της εξωτερικής της πολιτικής;
3.- Η νομική αμφισβήτηση του Συμφώνου Αγκυρας- Τρίπολης μπορεί να ήταν- και να είναι- τακτικός στόχος. Δεν μπορεί να είναι στρατηγικός. Στρατηγικός στόχος της χώρας είναι να προσδιορίσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις να τα πετύχει. Και για την επιτυχία αυτή, κεντρική επιλογή είναι η σύγκλιση με την Κύπρο.
Στην επιδίωξη αυτή η Συμφωνία αφήνει ένα μεγάλο κενό. Το οποίο μπορεί να καλυφθεί θετικά για την Ελλάδα αν η Αίγυπτος αποφασίσει να οριοθετήσεις ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο. Μπορεί, όμως, να ενέχει και σοβαρούς κινδύνους. Να μην αναγνωρίσει, δηλαδή, το Κάϊρο, επήρεια στο Καστελόριζο. Πιστεύω πως η θέση αυτή της Αιγύπτου είναι που άφησε το κενό. Αν η Αίγυπτος αναγνώριζε στο σύμπλεγμα της Μεγίστης την επήρεια που θα ήθελε η Ελλάδα η συμφωνία από διμερής ευκόλως θα γινόταν τριμερής. (Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος). Οι δυνάμεις που μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις δεν έχουν αποφασίσει ποιο ρόλο θα έχει το Καστελλόριζο. Αν επιλέξουν μια γεωπολιτική παρουσία Ελλάδας- Κύπρου με τις συνεργασίες τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η τριμερής οριοθέτηση Ελλάδας- Αιγύπτου- Κύπρου θα είναι γεγονός. Αν όχι, η προσχηματική εξέλιξη θα είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Τα πράγματα είναι έτοιμα. Χρειάζεται, βεβαίως, και η Τουρκία η οποία είναι σημαντική δύναμη στην περιοχή αλλά δεν μπορεί να αντιδράσει στον συνδυασμό οικονομικής πίεσης και προβολής ισχύος από τη Δύση (ΗΠΑ, Ε.Ε.).
4.-Με δεδομένη, προς το παρόν, την αιγυπτιακή θέση περί μειωμένης επήρειας της Μεγίστης, καλώς δεν αφέθηκε εκτός ρύθμισης μόνο το Καστελλόριζο (μισή Ρόδος, μέρος της Κρήτης), όπως, καλώς, αφέθηκε και μια περιοχή για οριοθέτηση με Λιβύη και Αίγυπτο αργότερα.
5.-Η Λιβύη χρειάζεται προσοχή στην διαχείρισή της και πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική κατάληξη της εσωτερικής σύγκρουσης της.
6.-Το αρνητικό είναι ότι για δεύτερη φορά η Αθήνα δέχεται κατά τις διαπραγματεύσεις, μειωμένη επήρεια ελληνικού νησιού, στην προκειμένη περίπτωση του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Στο εύλογο ερώτημα γιατί, η απάντηση είναι αυτή που έδωσε, με άρθρο του ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος: αυτό μπορούσαμε αυτήν τη στιγμή. Κατανοητό. Αλλά αυτό, δεν δικαιολογεί πανηγυρισμούς.
7.-Γενικώς η άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας με τον κόσμο να χειροκροτεί. Χρειάζεται ψυχραιμία, σχέδιο, ικανές ομάδες διαμόρφωσης πολιτικής και μεθόδευση για την επιτυχία των στόχων.
8.-Σ αυτό το τελευταίο η κυβέρνηση τα κατάφερε. Τους “έπιασε” όλους στον ύπνο. Αν και πληροφορίες λένε πως στο παρασκήνιο βοήθησαν και άλλες δυνάμεις. Και φωτογραφίζουν τη Γαλλία η οποία ταπεινώθηκε στη Λιβύη από την Τουρκία. Η Γαλλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο από την εποχή των αρχών του 20ου αιώνα και δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τον χώρο επιρροής της. Αυτό την φέρνει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Αποτελεί, δυνάμει, σύμμαχο της Ελλάδας αλλά επειδή τα συμφέροντα είναι ευμετάβλητα, χρειάζεται προσοχή. Μην βιώσουμε ξανά την προδοσία της Μικράς Ασίας. Πέραν τούτου, όμως, η Ελλάδα θα πρέπει να ισορροπήσει και μεταξύ της γερμανικής πολιτικής και των ΗΠΑ. Ευρωπαϊκή πολιτική ακόμη δεν υπάρχει. Υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή που θέλει την Ε.Ε. να προσπαθεί να εξημερώσει τον Ερντογάν και να τον κρατήσει στη σφαίρα επιρροής της.
Αλλά αυτό δεν θα καταστεί δυνατό. Η ηγέτιδα τάξη της Τουρκίας, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, έχει αποφασίσει την πλήρη απεξάρτησή της από τη Δύση. Η Δύση δεν θέλει να το συνειδητοποιήσει επαναπροσδιορίζοντας την πολιτικής της χωρίς βασικό ρόλο στην Τουρκία. Ιδιαιτέρως μια τέτοια πολιτική δεν είναι αρεστή στο Βερολίνο που έχει παραδοσιακά φιλοτουρκικές θέσεις.
Αυτήν την σύγχυση και αυτήν την αδυναμία εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν αλλά οι δυνατότητες του έχουν φθάσει σε οριακό σημείο. Η Δύση θα τον σώσει οικονομικά αφού τον «δέσει» στα συμφέροντά της αλλά αυτό το κρίσιμο σημείο δεν έχει φθάσει ακόμη. Δεν είναι, όμως, και μακρυά.
9.-Γενικώς το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια αποτίναξη της ναφθαλίνης από τα γραφεία του ΥΠΕΞ γεγονός που είναι θετικό από μόνο του. Αλλού θα πετύχει, αλλού θα αποτύχει, σημασία έχει πως κατάλαβαν στην Αθήνα ότι πρέπει να δράσουν. Και αυτό είναι καλό.
10.-Χρειάζονται ενίσχυση του ηθικού τους γιατί είναι άπειροι σε τέτοιους σύνθετους ρόλους. Και σ αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.
Δεν έχω προλάβει να τα διαβάσω (μου τα έστειλε ένας φίλος με mail), αλλά έχουν πολύ ψωμί. Τα κείμενα σαφώς, αλλά και τα σχόλια (απ’ ότι είδα στα γρήγορα).
https://belisarius21.wordpress.com/2020/07/26/%ce%b7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b8%ce%ae%ce%ba%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bb%cf%89%ce%b6%ce%ac%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b4%ce%b9-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba/
https://belisarius21.wordpress.com/2019/02/02/%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b1%ce%bf%ce%b6-%cf%88%ce%ac%cf%87%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1/
Υπάρχει και Πολιτική Θέση – ενδιαφέρον!
https://belisarius21.wordpress.com/%ce%b7-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7/
Με ποδοσφαιρικούς όρους για τα προηγηθέντα της Συμφωνίας μας για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.
Βγήκαμε στην επίθεση το 2004 ,αμέσως μετά την υπογραφή ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου ,αλλά πέσαμε στο ”Ιταλικό κατενάτσιο”της φιλότουρκης -προ του κ.Σίσι-Αιγυπτιακής ηγεσίας ,λόγω του Καστελορίζου, που τότε μάλλον(το αρχείο του ΥΠΕΞ είναι απόρρητο)”δεν το διαπραγματευόμαστε με την Αίγυπτο.
Όταν όμως η Ερντογανική Τουρκία πέρυσι χρησιμοποίησε το VAR του λεγομένου Τουρκολιβυκού Συμφώνου ,βγήκαμε-ευτυχής η συγκυρία της σημερινής Ελληνικής κυβερνήσεως- υποχρεωτικά στην επίθεση και πετύχαμε το θετικό -ως εφικτό- καλό αποτέλεσμα ,γιατί αργούσε και ο κ.Χάφταρ -που μας υποσχέθηκε την κατάργηση της Συμφωνίας Τουρκίας-Τρίπολης-να κερδίσει στην Λιβύη.
Όντως μετά τον κ.Σίσι δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα επιθετικά , γιατί-καθώς απεδείχθη- η συγκυβέρνηση των ΣύριζΑνΕλ επετέθηκε να κερδίσει πρώτα τον αγώνα του Σκοπιανού”Μακεδονικού” κατ’αυτούς- στον οποίον επαίρονται ότι νίκησαν με δύο αυτογκόλ εναντίον μας.
Αυτά έγραψε η ψυχρή Ιστορία μας.
Χαίρετε.
Ως προς το σημείο 6, νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί παρανόηση, εν σχέσει με την ελληνοϊταλική συμφωνία.
Όπως έχει εξηγήσει λεπτομερώς ο κ. Συρίγος:
α) Υπάρχουν σημεία της χαράξεως που η “μέση γραμμή” παραβιάζεται, αλλά αυτό γίνεται και εις βάρος της Ιταλίας (περίπτωσης Κεφαλληνίας) και όχι μόνο εις βάρος ελληνικών νήσων.
β) Θα ήταν πολυπλοκότερο και θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα μια εκ νέου χάραξη ΑΟΖ, διαφορετική από την συμφωνία του 1977 για την υφαλοκρηπίδα, οπότε προτιμήθηκε η διατήρηση των παλαιών ορίων, έστω και αν παρεκκλίνουν από την απόλυτη “μέση γραμμή”.
https://www.syrigos.gr/2020/06/13/αοζ-ellada-italia/
Και κάτι γενικότερο ως προς την επήρεια νήσων. Έχω την εντύπωση ότι οι χάρτες πλήρους επήρειας, που διαδίδουμε, δεν αποτυπώνουν την επιθυμητή τελική κατάσταση (για να χρησιμοποιήσω μια στρατιωτική ορολογία), αλλά υπέρτερες διακδικήσεις, ώστε να έχουμε περιθώριο υποχωρήσεων σε πιθανή διαπραγμάτευση. Ένα είδος αντισταθμίσματος στις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας, που παραβιάζει – επί τέλους! – το καταστροφικό δόγμα του “δεν διεκδικούμε τίποτε” (στην λογική η Τουρκία απαιτεί επήρεια 0%, εμείς 100%, οπότε αποδεχόμαστε, λόγου χάριν, το 50%).
Αυτό υπαινίσσεται και το άρθρο για την ΑΟΖ, στον “Βελισάριο”, που παρέθεσε ο πρώτος σχολιαστής, στο οποίο έχω κάνει μνεία στο παρελθόν.
http://www.anixneuseis.gr/επικίνδυνη-εξέλιξη-ολοταχώς-προς-χάγ/#comment-910548
Το κρίσιμο ζήτημα με την επήρεια των νήσων είναι η τύχη του EastMed. Αν δεν επιτευχθεί η επαφή ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου, υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για παράκαμψη της τουρκικής ΑΟΖ (π.χ. νοτιότερη χάραξη αγωγού), ή το έργο εγκαταλείπεται; Παραθέτω και ένα άξιο προβληματισμού άρθρο για τις πιθανές επιπτώσεις στον EastMed από την εξαγορά της Noble από την Chevron.
https://slpress.gr/oikonomia/poies-pagides-kryvei-gia-ellada-kypro-i-exagora-tis-noble-apo-tin-chevron/
ΥΓ: Επειδή δεν είμαι νομικός, δεν λαμβάνω κατηγορηματική θέση, αλλά είναι κρίσιμο για τον δημόσιο διάλογο να αποσαφηνισθεί από ειδικούς αν η UNCLOS προβλέπει συγκεκριμένη και σαφή μέθοδο οριοθετήσεως για την ΑΟΖ (όπως ισχύει απολύτως η “μέση γραμμή” για τα χωρικά ύδατα). Έχω την εντύπωση ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δημιουργεί όμως σύγχυση στην κοινή γνώμη και εσφαλμένες εντυπώσεις περί υποχωρητικότητος.
Ο EastMed μπορεί να περάσει και απο την ΑΟΖ της Τουρκίας χωρίς να μπορεί να το απαγορεύσει, όπως λένε ειδικοι του Διεθνούς Δικαίου.
Σας ευχαριστώ για την άμεση διευκρίνιση.
Θα συμφέρει οικονομικά αυτή η εκτροπή του EastMed ,για να περάσει και από την Τουρκική- πόση θα καταλήξει-ΑΟΖ;;; .
Μάλλον η μετΕρντογανική Τουρκία -το δήλωσε και παληά-θα αγωνισθεί να ματαιωθεί αυτός ο θαλάσσιος αγωγός-που ευνοεί οικονομικώς Κρήτη και Δυτική Ελλάδα- και να περάσει δια των εδαφών της.
Έλα μου όμως που δεν πρόλαβε και την κύρωση αυτής της Συμφωνίας και από την Βουλή του Ισραήλ και” το νερό μπήκε στο αυλάκι”.
Την προσπέρασε η ”χελώνα”Ελλάδα με την έξυπνη και πονηρή από πέρυσι κυβέρνησή της.
Για να δούμε πως θα αντιδράσει.
“ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΛΟΓΩ ΑΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ” ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΕΛΛΑ!!ΔΕ ΘΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ, ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΑΤΟ ΣΑΣ!!
ΕΥΑΤΟ; ὀρθογραφικό λάθος ἤ κάτι ὑπαινίσσεστε;
Κυρία Κουραζάκη, αυτό το στυλάκι αλλού. Συνεννοηθήκαμε;
ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΝΑ ΣΕΒΕΣΤΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ!!!!
Έχετε να πείτε κάτι επι της ουσίας; Είναι κριτική οι εκφρασεις “μας πουλάτε τρέλα”; Αυτός είναι ο πολιτικός λόγος σας; Το παιχνίδι διαλόγου εδώ έχει κανόνες. Κανόνες αλληλοσεβασμού.
Και το στυλ “να μάθετε…” να το λέτε στα παιδιά σας. Να μάθετε εσείς να είστε ευγενής.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΑΣ ΛΟΓΟΥ, ΜΑ ΣΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΑ….ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΣΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ “ΣΥΝΝΕΝΟΗΘΗΚΑΜΕ” ΚΑΙ Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΤΗΤΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΣΑΣ, ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ, ΜΑΛΛΟΝ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΤΡΕΛΑ!!
Κοπελιά
όποιος δε γουστάρει, απλά δεν ξαναπατάει.
Τόσο εύκολο είναι.
1. Ο ελάχιστος Στόχος-της- Χώρας ήταν να εξασφαλίσει την 50/50 διανομή της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας & Αιγύπτου, σύμφωνα με τις γενικές αρχές της UNCLOS και να εξασφαλίσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ την αποδοχή πλήρους επήρειας ΑΟΖ για το Σύμπλεγμα Καστελλορίζου.
2. Δυστυχώς η παρούσα Συμφωνία είναι ετεροβαρής (εις βάρος της Ελλάδος)στο ευμεγέθες ποσοστό ΑΟΖ 44/56 και -επιπλέον- ΔΕΝ διασφαλίζει τίποτα για το Καστελλόριζο.
3. Είναι “ετεροβαρής” τόσο εν σχέσει με την Συμφωνία ΑΟΖ Αιγύπτου/Κύπρου (50/50) όσο και με την Συμφωνία Αιγύπτου/Σαουδικής Αραβίας (Ερυθρά Θάλασσα) (50/50).
4.Επιπλέον, ενώ η Συμφωνία Αιγύπτου/Σαουδικής Αραβίας αναγνωρίζει πλήρη επήρεια ΑΟΖ (δηλ.100/100) σε δύο Αιγυπτιακές νησίδες στην Ερυθρά, η Συμφωνία Ελλάδος /Αιγύπτου αναγνωρίζει εμφανώς ΜΕΙΩΜΕΝΗ επήρεια στην Κρήτη (~90/100)και (πιθανώς) ολιγότερη σε Κάσσο, Κάρπαθο & Ρόδο. Πόσο ολιγότερη??? Η κυβέρνηση αποφεύγει την απάντηση και γι’ αυτό ΔΕΝ δημοσιεύει έναν χάρτη(έστω δια της ημιεπισήμου διαρροής…).
5. Έτσι η δεδομένη Συμφωνία, με αποδεκτή την μειωμένη επήρεια των Νήσων, αποτελεί και την αφετηρία για την διαπραγμάτευση με την Τουρκία αλλά και με την (αυριανή) Λιβύη.
6. Επιπλέον αφήνει ΧΩΡΙΣ κατοχύρωση την ΑΟΖ Συμπλέγματος Καστελλορίζου που είναι απαραίτητη για την ΑΟΖική Σύνδεση Ελλάδος-Κύπρου. Μάλιστα αυτή η τελευταία φαίνεται να έχει χαθεί – αφού και η κατ΄ελάχιστο μειωμένη επήρεια του Συμπλέγματος Καστελλορίζου αποκλείει την “επαφή” των δύο ΑΟΖ.
7. Πόσες χιλιάδες Τετραγωνικά Χιλιόμετρα ΑΟΖ παραχωρήθηκε – με την ευκολία μιάς υπογραφής – στην Αίγυπτο?? Και πόσα μέλλονται (στο πλαίσιο ανωτέρω α.α 6) να παραχωρηθούν σε Αίγυπτο (στην υπόλοιπη Συμφωνία), Λιβύη & Τουρκία (αν και όταν υπογραφούν Συμφωνίες)??? Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα.
8. Ο Πρέσβυς ε.τ. Καραγιάννης (παλαιόθεν γνωστός συνομιλητής του κου Σαββίδη) ήδη χαρακτήρησε την Συμφωνία με την Αίγυπτο «Στρατηγική ΄Ηττα της Χώρας». Και ο κος Καραγιάννης ΔΕΝ είναι κανένας ανεύθυνος λαϊκιστής…
9. Τα λεγόμενα του Στρατηγού Κωσταράκου «αυτό μπορούσαμε τώρα» είναι τα λεγόμενα των ανευθυνοϋπεύθυνων αξιωματούχων που αναδεικνύει αυτή η Χώρα, οι «μετριότητες και ανθυπομετριότητες» του Παναγιώτη Κονδύλη, «που θα κατέρρεαν αν επρόκειτο να αντιμετωπίσουν την κήρυξη ενός πολέμου». Αυτές οι «μετριότητες και ανθυπομετριότητες» είναι που – δια της εύκολης υπογραφής – καθυποτάσσουν την Χώρα στην αιώνια μιζέρια… Τα παραδείγματα πολλά και έρχονται να συμπληρωθούν με νέα.
Σε σχέση με το σημείο 9 θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανακαλύψουν στο ΥΠΕΞ αλλά κυρίως το πολιτικό μας σύστημα τη βυζαντινή διπλωματία που από ότι φαίνεται Τούρκοι και Ρώσοι είναι οι καλύτεροι μαθητές της….