Ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ρώσο πρέσβη στην Κύπρο. Φωτογραφία Αρχείου ΚΥΠΕ FEBRUARY 6, 2017
“Η Κύπρος φοβάται ρωσική ανάμιξη στις συνομιλίες για τη διευθέτηση”, είναι ο τίτλος μακροσκελούς άρθρου της εφημερίδας “Τάιμς της Νέας Υόρκης”, που βασίζει την ιστορία σε παλαιότερη παρουσία του Ρώσου πρέσβη Στανισλάβ Οσάτσι σε σεμινάριο στελεχών του ενδιάμεσου χώρου και σε δηλώσεις Κυπρίων αναλυτών.
Το άρθρο (1.600 λέξεις) υπογράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μόσχα, Άντριου Χίγκινς και είναι το τρίτο που εγείρει θέμα ρωσικής ανάμιξης, μετά το Πρακτορείο Bloomberg και το Politico.eu .
“Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη κινητοποιούνται για διαπραγματεύσεις που έχουν ανακηρυχθεί στην «καλύτερη και τελευταία ευκαιρία» για να ενωθεί η Κύπρος μετά από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες οξείας διαίρεσης, ο πρέσβης της Ρωσίας παρακολούθησε σεμινάριο αφιερωμένο στον εκτροχιασμό κάθε προοπτικής μιας συμφωνίας μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοκυπρίων”, αναφέρει η πρώτη παράγραφος της ανταπόκρισης από τη Λευκωσία.
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η παρουσία του Ρώσου πρέσβη, “χαροποίησε τους σκληροπυρηνικούς Ελληνοκύπριους πολιτικούς στη Λευκωσία, την πρωτεύουσα του ελληνόφωνου νότου της διχοτομημένης νήσου. Είχαν βοηθήσει να τορπιλίσουν το 2004 ένα σχέδιο επανένωσης υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν πλέον συσπειρωθεί μαζί για να νικήσουν τη νέα ώθηση για διευθέτηση που ξεκίνησε στις 12 Ιανουαρίου με μια διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη”.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ακόμα ότι η συμμετοχή του κ. Οσάτσι στο σεμινάριο, το οποίο απέφευγε Δυτικούς και άλλους διπλωμάτες, εξόργισε τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος – όπως σημειώνει – είναι ένθερμος υποστηρικτής των προσπαθειών για τη λύση.
Παραθέτει απάντηση του Προέδρου σε ερώτηση που του έγινε σε συνέντευξη στην οποία αναφέρει για τη συγγνώμη που ζήτησε ο Ρώσος πρέσβης και τις εξηγήσεις του ότι είχε παρανοήσει τη φύση του σεμιναρίου. “Ο Πρόεδρος είπε ότι αποδέχθηκε την εξήγηση του πρέσβη και την επιμονή του ότι δεν είχε σκοπό να υποστηρίξει τους ούτω καλούμενους απορριπτικούς με την παρουσία του. Όμως, ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε, «θεωρώ ότι οποιαδήποτε παρέμβαση από οποιαδήποτε τρίτη χώρα δεν είναι αυτό που ψάχνουμε”, ” αναφέρει το άρθρο.
Ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά στους δεσμούς Κύπρου -Ρωσίας, την οποία οι Ε/κ θεωρούν επί μακρόν “μάλλον ως προστάτη παρά ως ταραχοποιό” και εμπλέκει στην ανάλυσή του καταγγελίες για εμπλοκή της Μόσχας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και στην υποστήριξη δυνάμεων που αντιτίθενται στο κατεστημένο, σε όλη την Ευρώπη.
Αυτή η προειδοποίηση, γράφει, την οποία η Ρωσία απορρίπτει ως ρωσοφοβική υστερία έδωσε νέα δύναμη σε φωνές στην Κύπρο που προειδοποιούν ότι τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας την έχουν κάνει αποφασισμένη να ανατρέψει μία διευθέτηση του Κυπριακού.
Το δημοσίευμα παρουσιάζει τις απόψεις του Ελληνοκύπριου ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη, “ο οποίος -όπως γράφει -έχει από καιρό εναντιωθεί στις φιλο-ρωσικές απόψεις στην Κύπρο και προσπάθησε να εκθέσει αυτό που βλέπει ως ρωσική παρέμβαση””. Ο κ. Δρουσιώτης υποστήριξε στην εφημερίδα ότι τα γεγονότα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη ταρακούνησαν την άποψή των συμπατριωτών του «ότι η Μόσχα είχε στην καρδιά της μόνο τα καλύτερα συμφέροντά τους”. Αναφέρεται επίσης στο βιβλίο που εξέδωσε ο κ. Δρουσιώτης το 2014 με τίτλο “Η κυπριακή κρίση και ο ψυχρός πόλεμος” και το οποίο χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα “πολιτικά απαράδεκτο”. Αναφορά γίνεται και σε δημοσίευμα της Cyprus Mail η οποία -κατά τη ΝΥΤ -περιέγραψε το Ρώσο πρέσβη ως “τον αγαπημένο των δυνάμεων που εναντιώνονται στη διευθέτηση, γιατί δηλώνει τακτικά πράγματα τα οποία στοχεύουν στην υπονόμευση των συνομιλιών, ή στο να δυσκολέψουν περισσότερο την προώθηση μιας συμφωνίας”. Καταγράφει επίσης τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποίο εκφραζόταν έκπληξη “για τα αντιρωσικά σχόλια στον κυπριακό Τύπο”, καθώς και δήλωση του κ. Δρουσιώτη πως “κάθε φορά που υπήρχε απόπειρα για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, οι Ρώσοι επενέβαιναν για να μπλοκάρουν τη διευθέτηση”.
Η εφημερίδα γράφει πως μια συμφωνία στο Κυπριακό θα τερμάτιζε τη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμμάχων στο ΝΑΤΟ και θα άνοιγε το δρόμο για την ανάπτυξη “των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, που θα ανέτρεπε τον έλεγχο της τουρκικής αγοράς από την Gazprom”.
Χωρίς τη λύση, σημειώνει, το φθηνότερο αέριο από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο έχει μικρή πιθανότητα να φθάσει στους Τούρκους καταναλωτές.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο ρωσικό βέτο το 2004 “σε ψήφισμα του Σ.Α. σχετικό με τις διευθετήσεις ασφαλείας στο νησί, που όλα τα άλλα μέλη υποστήριζαν”, “στην άρση της υποστήριξης του ΑΚΕΛ, του φιλορωσικού κομμουνιστικού κόμματος με μεγάλη επιρροή” προς το σχέδιο Ανάν και στη στάση της Εκκλησίας.
Το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι μία ακόμη προσπάθεια για λύση κατέρρευσε το 2009 “όταν χάκερς παραβίασαν το σύστημα των υπολογιστών των Ηνωμένων Εθνών και διέρρευσαν emails και έγγραφα σε φιλορωσική κυπριακή εφημερίδα. Ορισμένα από τα έγγραφα ήταν χειραγωγημένα (doctored) κατά τρόπο που πυροδότησε φόβους ανάμεσα στους Ε/κ για οποιαδήποτε διευθέτηση.
Τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόνο μία ξένη μυστική υπηρεσία θα μπορούσε να ενορχηστρώσει παρόμοια επιχείρηση”. Ο διευθυντής του PRIO στην Κύπρο Χάρης Τζιμιτράς δήλωσε στην εφημερίδα ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια που μπλοκάρουν τη διευθέτηση, ανεξάρτητα από τη Ρωσία, σημειώνοντας ιδιαίτερα την παρουσία ή μη τουρκικών στρατευμάτων μετά την επανένωση. “Η θεμελιώδης δυσπιστία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο κύριος λόγος της αποτυχίας διπλωματικών προσπαθειών δεκαετιών για επίτευξη διευθέτησης. Στην Κύπρο σπανίως μάχεσαι γεγονότα. Μάχεσαι αντιλήψεις και φαντάσματα”, ανέφερε.
Στο ζήτημα του ρόλου της Ρωσίας, είπε πως “ορισμένοι πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει πολλούς λόγους να θέλει να παραμείνει το νησί διηρημένο, παρά τη δημόσια θέση της. Και πως το στάτους κβο αποδίδει καλά για τη Ρωσία και δεν επιθυμεί να διαταραχθεί”.
Η εφημερίδα στους λόγους που δεν επιθυμεί η Ρωσία λύση συμπεριλαμβάνει πέραν της ενδυνάμωσης του ΝΑΤΟ και την Gazprom, το ότι μία λύση θα αποτελέσει επιτυχία για τις ΗΠΑ, που είναι πολύ δραστήρια διπλωματικά. Παρουσιάζονται στο δημοσίευμα δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν ο κ. Αναστασιάδης της έκανε στην εφημερίδα, ή σε συνεντεύξεις και δημοσιογραφικές διασκέψεις. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης “μιλώντας στο Προεδρικό στη Λευκωσία, είπε ότι η χώρα του υπολογίζει τη Ρωσία ως φίλη, όμως έπρεπε να φροντίσει να μην δοθεί τροφή σ` όσους αμφισβητούσαν τις προθέσεις της Ρωσίας, όπως έκανε ο πρέσβης συμμετέχοντας στο σεμινάριο”.
Στο τέλος του δημοσιεύματος σημειώνεται δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη που χαρακτηρίζει την Τουρκία ως το κύριο εμπόδιο της λύσης. Η εφημερίδα παραθέτει και πρόσφατη δήλωση “του αυξανόμενα αυταρχικού προέδρου Ερντογάν, πως τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να επιτραπεί να παραμείνουν για πάντα στην Κύπρο”.
“Ο κ. Αναστασιάδης έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με τον ηγέτη της ελεγχόμενης από τους Τούρκους βόρειας Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, αλλά δήλωσε πως η λύση δεν εξαρτάται από τους Τουρκοκύπριους αλλά από τη θέληση της Άγκυρας”. Για το θέμα των στρατευμάτων και των εγγυήσεων, γράφει ότι “Το θέμα των στρατευμάτων είναι στενά συνδεδεμένο μ ένα άλλο μεγάλο εμπόδιο, τις απαιτήσεις του κ. Αναστασιάδη, με την προτροπή της Ρωσίας, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία απογυμνωθούν από το ρόλο τους ως εγγυητές”, αποδίδοντας αυτή την πολιτική ως μέρος της παλαιάς σοβιετικής πολιτικής αποδυνάμωσης της Βρετανίας, που διατηρεί βάσεις στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι επαφίεται στον κ. Ερντογάν που δηλώνει ότι θέλει λύση, να αποφασίσει τι επιθυμεί. “Απομένει να αποδειχθεί στην πράξη αν υποστηρίζει τη λύση” , είπε ο Πρόεδρος, γράφει η εφημερίδα. Όσο για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος αντιλαμβάνεται τα παιγνίδια που παίζουν οι υπερδυνάμεις. Θέλουμε την υποστήριξη του καθενός που μπορεί να μας την προσφέρει. Είναι ζήτημα επιβίωσης”, καταλήγει.
ΚΥΠΕ – Αποστόλη Ζουπανιώτη – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 06/02/2017 09:29
Πηγή: Περίεργο άρθρο New York Times: “Η Κύπρος φοβάται ρωσική ανάμιξη στις συνομιλίες για λύση” http://mignatiou.com/2017/02/periergo-arthro-new-york-times-i-kipros-fovate-rosiki-anamixi-stis-sinomilies-gia-lisi/