Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected] www.kalkis.eu
Αυτό προέκυψε από την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ifop που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Journal du Dimanche από τις 12 έως 19 Νοεμβρίου 2020 σε δείγμα 1.924 ατόμων ηλικίας άνω των 18 ετών, με συνεντεύξεις on line και τηλεφωνικά, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα και με το ερώτημα : «Είστε ικανοποιημένος ή δυσαρεστημένος από τον Emmanuel Macron ως προέδρου της Δημοκρατίας ;
Με την πρώτη καραντίνα και χάρη σε ένα αντανακλαστικό εθνικής ενότητας των Γάλλων, η βαθμολογία δημοτικότητας του Αρχηγού Κράτους σημείωσε άνοδο 11 μονάδων. Αυτή τη φορά, καταγράφεται μια βελτίωση 3 μονάδων του Μακρόν, με την δεύτερη καραντίνα, σύμφωνα με το βαρόμετρο της Ifop. Με το 41% των Γάλλων ικανοποιημένο, πέτυχε την καλύτερη επίδοση εδώ και 6 μήνες αλλά και το καλύτερο σκορ από τους προκατόχους του προέδρους με την ίδια χρονική περίοδο θητείας τους (14 μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές) : δηλαδή τον François Hollande (που είχε 27%) και τον Nicolas Sarkozy (με 32%) ικανοποιημένους Γάλλους.
Αν και ο Μακρόν εξακολουθεί να έχει το 57% των Γάλλων δυσαρεστημένους, «από τον Απρίλιο του 2020 απολαμβάνει μιας σημαντικότατης δημοτικότητας, μιας εξαιρετικά σταθερής βάσης παρά την φρικώδη πενταετία», σημειώνει ο Frédéric Dabi, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ifop. Διατηρεί την υποστήριξη του 77% των ψηφοφόρων του που τον ψήφισαν το 2017 και του ενός στους δύο ψηφοφόρους του τότε υποψηφίου François Fillon. Και «οι μακρονιστές της αριστεράς είναι ακόμα μαζί του», σημειώνει ο Dabi : το 20% των ψηφοφόρων του Jean-Luc Mélenchon (έταιρος τότε υποψήφιος) και το 38% των ψηφοφόρων του Benoît Hamon (έταιρος τότε υποψήφιος των σοσιαλιστών) και των οικολόγων (EELV) δηλώνουν ότι είναι «ικανοποιημένοι» από τον Μακρόν.
Όπως δείχνει το παραπάνω γράφημα, ο πρωθυπουργός του Μακρόν, Jean Castex (με 39% των Γάλλων ικανοποιημένους), αντιθέτως, πλήττεται πλήρως από τις κατηγορίες που συνδέονται με την καραντίνα. Το ποσοστό δυσαρέσκειας αυξάνεται αυτό το μήνα κατά 4 μονάδες, στο 56%. Το πιο ανησυχητικό γι ‘αυτόν είναι ότι η βαθμολογία του πέφτει ειδικά στους πιο φιλο-Μακρόν ψηφοφορίες, όπως π.χ. : μεταξύ των συνταξιούχων (– 6 μονάδες), μεταξύ των ψηφοφόρων του Emmanuel Macron (– 7) και μεταξύ των ψηφοφόρων του François Fillon (– 5 μονάδες).
Στις 26-2-2018 έγραφα στις Ανιχνεύσεις : «Έχω τη γνώμη ότι μέχρι τώρα ο Μακρόν κατέλαβε την μεσαία πολιτική λεωφόρο του ευρωπαϊσμού και έχει εξωθήσει τους αντιπάλους του στους δεξιούς και αριστερούς παράδρομους του ευρωσκεπτικισμού, του κλεισίματος των γαλλικών συνόρων, ενίοτε και της εξόδου από το ευρώ» : ΕΔΩ
Εκτοτε, 17 μήνες μετά, τα πράγματα δεν φαίνονται να άλλαξαν ριζικά, μέχρι νεωτέρας… Οι Γάλλοι λένε σε αυτές τις περιπτώσεις : «Δεν ξέρουμε ποτέ» (On ne sait jamais).
Υπομονή λοιπόν.