Παν. Ήφαιστος: οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν να συσπειρώσουν όλο τον ισλαμικό κόσμο

- Advertisement -

Νετανιάχου: Το Ιράν θα απελευθερωθεί νωρίτερα από όσο νομίζει ο κόσμος

Εισ. Σημ. Π.Ήφ. (συνέχεια της αρχικής ανάρτησης προστίθενται κάποιες επισημάνσεις σε αναφορά με μερικά σχόλια 1.10.2024). Σε σχέση με την χθεσινή ανάρτηση και την επόμενη εκτενέστερη σήμερα, το εισαγωγικό αυτό σχόλιο τονίζει ότι αυτή η καθόλα εξεζητημένη προσέγγιση του Ισραήλ καταμαρτυρεί πολλά, μεταξύ άλλων,
α) Οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύουν να συσπειρώσουν όλο τον ισλαμικό κόσμο και
β) το ευαίσθητο σημείο πολλών αντιπάλων του είναι τα δεσποτικά καθεστώτα τα οποία οι κοινωνίες καθώς εξελίσσονται θεωρούν ότι τους περιορίζει την ελευθερία. Θα μπορούσε να είχε κτίσει παρόμοια επικοινωνιακά ερείσματα εάν τόνιζε και την παγίδευση πολλών παλαιστινίων σε τρομοκρατικές οργανώσεις Αυτό λόγω διασκορπισμού τους που προκάλεσαν οι εποικισμοί και οι εκτοπισμοί των Ισραηλινών.
Μια ακόμη επισήμανση: Με δεδομένη την κλιμάκωση της αντιπαλότητας με την Άγκυρα εάν πει το ίδιο για την Τουρκία οι συνέπειες θα είναι βαθύτατων προεκτάσεων και θετικές για την Ελλάδα. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα υπάρξει, όπως και για πολλά άλλα εν μέσω καταιγιστικών στρατηγικών εξελίξεων, νεοελληνική στρατηγική αφύπνιση …. ΠΡΟΣΤΙΘΕΤΑΙ: Στην κύρια ανάρτηση που θα γίνει εδώ σε λίγο ο ενδιαφερόμενος θα διαπιστώσει ότι τονίζεται πως για τα αίτια πολέμου εν γένει αλλά ιδιαίτερα για την ιστορικά τραγική σύγκρουση Παλαιστινίων/Εβραίων, απαιτείται αξιολογικά ουδέτερη περιγραφή και ερμηνεία των γεγονότων. Η προσέγγιση λοιπόν του Ισραήλ είναι μια στρατηγική κίνηση περιορισμού της απομόνωσής του και συσπείρωσης των αντιπάλων του και αυτό λέμε. Όσον αφορά την Τουρκία καλά κάνουμε να θυμηθούμε ότι Άγκυρα και Ιερουσαλήμ είχαν επί μακρόν συγκλίνει σχεδόν με όρους συμμαχικών σχέσεων. Εάν λοιπόν το κατά τα άλλα επικοινωνιακά πανίσχυρο Ισραήλ επιχειρήσει να διαιρέσει την τουρκική κοινωνία / παρούσα τουρκική εξουσία αυτό έχει μεγάλη σημασία για την αμυνόμενη Ελλάδα και την αποτρεπτική της στρατηγική απέναντι στην απροκάλυπτα επιθετική Άγκυρα.
Τα εξής αξιολογικά ουδέτερα και ερμηνευτικά, επίσης, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:
1. Πολλά κράτη ιδιαίτερα τα ηγεμονικά και τα αναθεωρητικά επιστρατεύουν διεθνικούς δρώντες συμπεριλαμβανομένους τρομοκράτες.
2. Ως προς αυτό καλά κάνουμε να θυμηθούμε ότι η Αμερική είχε επιστρατεύσει τον Μπιν Λάντεν για να αποδυναμώσει τους αντιπάλους της στην περιοχή πριν θυμηθεί ότι ήταν τρομοκράτης για να το επικαλεστεί σε αυτό που εγώ όρισα ως «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς». Όσον αφορά το Ιράν η στάση πολλών συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών δεν προσδιορίζεται από συναισθηματισμούς ή κάποιες υψηλές παγκόσμιες αρχές αλλά από συμφέροντα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ακόμη πιο δεσποτικό Σάχη. Πολλά στοιχεία επίσης συνηγορούν με την πληροφορία ότι το Ισραήλ κάποια στιγμή στο παρελθόν συνέπλευσε αθέατα με αμφιλεγόμενες αραβικές οργανώσεις σε γειτονικά κράτη με σκοπό να αποδυναμώσει τους Παλαιστίνιους. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα με άλλα κράτη.
3. Τρομοκρατικές συμπλεύσεις και παραβίαση κάθε αρχής με εκτελέσεις, βομβαρδισμούς αμάχων, θανατώσεις αιχμαλώτων, βιασμούς, κτλ, έχουμε σε σχεδόν όλους τους πολέμους. Μια ειδοποιός διαφορά είναι να διακρίνονται τέτοια φαινόμενα όταν αυτό οφείλεται σε «ατυχήματα» ή όταν οφείλεται σε μεθοδευμένες δράσεις των οποίων δράστες είναι κράτη όπως πχ η Τουρκία στην Κύπρο. Μια άλλη διάκριση είναι όταν οι δράστες είναι άτομα που διαφεύγουν των κρατικών ελέγχων του κράτους που ανήκουν -ακόμη και όταν αυτό είναι αμυνόμενο και δεδηλωμένα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς Συνθήκες σε περιπτώσεις πολέμου- και διαπράξουν εγκλήματα.
4. Ως προς αυτά και πολλά άλλα όλες οι ηγεμονικές δυνάμεις είναι ανελέητες και αδίστακτες. Να θυμίσω ότι στο βιβλίο «ο Πόλεμος και τα Αίτιά του. Ηγεμονισμός και τρομοκρατία οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» όταν στηλιτεύτηκαν τέτοια φαινόμενα λόγω «ανθρωπιστικών βομβαρδισμών» ο πρέσβης της μεγάλης αυτής δύναμης εδώ στην Αθήνα αντίκρουσε (δήθεν) με ολοσέλιδο άρθρο σε μεγάλη Κυριακάτικη εφημερίδα (εισέπραξε την σχεδόν περιφρονητική αλλά πολιτισμένη σύντομη απάντησή μου).
5. Να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για δύο πράγματα.
Α) Οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι οπισθοδρόμηση στην κτηνώδη προ-πολιτική εποχή και όποιος το απορρίψει σφάλλει ανεξαρτήτως προθέσεων. [Στο τελευταίο βιβλίο «Το εθνοκρατοκεντρικό σύστημα τον 21οαιώνα» έγιναν εκτενείς αναλύσεις για αυτές τις πτυχές και τους παράγοντες που προκαλούν διολίσθηση προς προ-πολιτικές κατευθύνσεις, κάτι που δεν αφορά μόνο θεοκρατικά δόγματα αλλά και τα σύγχρονα μηδενιστικά ιδεολογήματα] Διευκρινίζω ότι αν και ίδιων αποτελεσμάτων υπάρχουν ειδοποιοί διαφορές μεταξύ κρατών που διαπράττουν ίδια ή παρόμοια εγκλήματα στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεών τους και τρομοκρατικών οργανώσεων των οποίων το προ-πολιτικό κτηνώδες ιδεολόγημά τους είναι σημαία τους και οδηγός των πράξεών τους.
Β) Όσοι δεν το έχουν κάνει καλό είναι να το κάνουν: Να διαβάσουν περισσότερα για το Ισλάμ και για μερικές αμφίπλευρες διαδρομές του. Όσον μας αφορά ανεξαρτήτως άλλων στοιχείων του περιεχομένου του, το βιβλίο του Αχμέτ Νταβούτογλου «Εναλλακτικές Κοσμοθεωρίες» αναλύει πολλές πτυχές για το πως μερικές Ισλαμικές τάσεις διολισθαίνουν σε Θεοκρατικά ιδεολογήματα που θεωρούν κάθε μη ισλαμιστή δούλο ή και αναλώσιμο. Τονίζεται: Δεν ενοχοποιούνται οι θρησκείες ή οι πιστοί. Για να θυμηθούμε τον Αριστοτέλη τα ανθρώπινα όντα όταν είναι συγκροτημένα σε κοινωνικές οντότητες και διαθέτουν Πόλη/κράτος είναι έλλογα και εντός του κοινωνικοπολιτικού τους συστήματος αξιώνουν να είναι αυτεξούσια και εντολείς της κοινωνίας (η ιστορία διδάσκει ότι χρονοδιαγράμματα ως προς αυτό δεν χωρούν πλην στην Οδύσσεια κάθε κοινωνίας για τα μέλη της μια τέτοια ανθρωποκεντρική Ιθάκη είναι ο συνειδητός ή ανεπίγνωστος προορισμός – αυτό είναι κεντρικό συμπέρασμα του προαναφερθέντος τελευταίου βιβλίου μας όπου γίνονται κοσμοϊστορικές περιγραφές και συγκρίσεις)
6. Για να ολοκληρώσουμε αυτή την σύντομη εισαγωγή συνοψίζουμε τα εξής:
Α. Στο κείμενο που ακολουθεί για την τραγική ιστορική σύγκρουση Παλαιστινίων/Εβραίων ο ενδιαφερόμενος καλά κάνει να προσέξει τις ταλαντώσεις, τις διαιρέσεις και τα αίτιά τους, και, να κατανοήσει τον λόγο που οι Παλαιστίνιοι είναι το μεγαλύτερο θύμα (μια πτυχή αυτού είναι και η ένταξη μερικών διασκορπισμένων σε κτηνώδεις προ-πολιτικές τρομοκρατικές οργανώσεις που όποιος έχει στοιχειώδη θέαση γνωρίζει ποιες είναι). Ως προς αυτά και πολλά άλλα, ο καθείς έχει συμφέρον να κατανοήσει τα αίτια πολέμου και ιδιαίτερα τις προσεγγίσεις των ηγεμονικών και αναθεωρητικών κρατών μέσα από αξιολογικά ουδέτερα κείμενα αρχίζοντας με τον Θουκυδίδη.
Β. Είναι ένα πράγμα εάν συνάδει με τον υποκειμενισμό μας ή με θεωρήματα συνομωσιών του ενός ή άλλου είδους και άλλο εάν το ζήτημα για το οποίο μιλάμε αφορά τις στρατηγικές των κρατών (βλ. το επόμενο άρθρο για το Ισραήλ) και τα αίτια πολέμου που πρέπει να γνωρίζουμε για να μιλάμε στοιχειωδώς έγκυρα για τα φαινόμενα του γεμάτου παθογένειες σύγχρονου κρατοκεντρισμού.
Γ. Η αξιολογικά ουδέτερη περιγραφή που προσφέρει ορθή θέαση των φαινομένων της διεθνούς πολιτικής και των αιτιών πολέμου αποτελεί προϋπόθεση για ορθολογιστικές στρατηγικές αμυνόμενων και μη αναθεωρητικών κρατών όπως η Ελλάδα. Βέβαια, αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός δεν είναι ορατό όταν τα μυαλά πλημμυρίζουν με ιδεολογήματα και θεωρήματα που όχι μόνο κυριαρχούν στις δημόσιες συζητήσεις αλλά επιπλέον εδώ και καιρό αποτελούν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της παγκόσμιας ιδεολογικής πανεπιστημιακής Ιερουσαλήμ.
Δ. Για όλους βέβαια υπάρχει πάντα το «αντίδοτο»: Ο Θουκυδίδης και τα αξιώματα που ισχύουν εντός κάθε κρατοκεντρισμό. Οιν θεωρίες ή «θεωρίες» ή ο διατυπώσεις δημόσιων θέσεων απαιτείται να συνεκτιμούν επαρκώς αυτά τα αξιώματα.
Ακολουθεί η ειδησεογραφία από τις «Ανιχνεύσεις»
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απευθυνόμενος στον λαό του Ιράν τη Δευτέρα, είπε ότι αυτή η χώρα θα απελευθερωθεί νωρίτερα από ό,τι νομίζει ο κόσμος.
Ο Νετανιάχου δηλωσε: «Μιλάω πολύ για τους ηγέτες του Ιράν, αλλά αυτή την κρίσιμη στιγμή, θέλω να μιλήσω απευθείας σε εσάς – τον λαό του Ιράν». Χωρίς φίλτρο, χωρίς μεσάζοντα». Και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα βλέπεις ένα καθεστώς που σε έχει θέσει υπό την κυριαρχία του και κάνει πύρινους λόγους για την άμυνα του Λιβάνου και την υπεράσπιση της Γάζας, αλλά κάθε μέρα αυτό το καθεστώς βυθίζει την περιοχή μας περαιτέρω στο σκοτάδι και τον πόλεμο. Κάθε μέρα καταστρέφονται οι μισθοφόροι τους. Ρωτήστε τον Μοχάμεντ Ζάιφ. Ρωτήστε τον [Hasan] Nasrallah. «Δεν υπάρχει μέρος στη Μέση Ανατολή που να μην μπορεί να πετύχει το Ισραήλ».
Ο Νετανιάχου επισήμανε: «Δεν υπάρχει μέρος που δεν θα φθάσουμε για να προστατέψουμε τον λαό μας και τη χώρα μας. Κάθε στιγμή που περνά, το καθεστώς σας φέρνει – τον ευγενή λαό του Ιράν – πιο κοντά στην άβυσσο της καταστροφής. Η τεράστια πλειοψηφία των Ιρανών γνωρίζει ότι το καθεστώς τους δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτούς. «Αν νοιαζόταν, αν νοιαζόταν για σένα, δεν θα σπαταλούσε δισεκατομμύρια δολάρια σε άκαρπους πολέμους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Θα βελτίωνε τη ζωή σου»«Φανταστείτε αν όλα αυτά τα τεράστια ποσά χρημάτων που σπατάλησε το καθεστώς για πυρηνικά όπλα και ξένους πολέμους επενδύονταν για την εκπαίδευση των παιδιών σας, τη βελτίωση της υγείας σας και την οικοδόμηση των υποδομών της χώρας σας, νερού, αποχέτευσης και άλλων αναγκών», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Φανταστείτε αυτό. Αλλά ξέρετε ένα απλό πράγμα: οι καταπιεστές του Ιράν δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον σας».«Όταν το Ιράν είναι ελεύθερο – και αυτή η στιγμή θα έρθει νωρίτερα από όσο νομίζουν οι άνθρωποι – όλα θα είναι διαφορετικά», είπε ο Νετανιάχου. Τα δύο αρχαία έθνη μας, ο εβραϊκός λαός και ο ιρανικός λαός, θα είναι επιτέλους σε ειρήνη. Οι δύο χώρες μας, το Ισραήλ και το Ιράν, θα είναι σε ειρήνη. «Όταν έρθει εκείνη η μέρα, το τρομοκρατικό δίκτυο που έχει χτίσει το καθεστώς σε πέντε ηπείρους θα χρεοκοπήσει και θα διαλυθεί και το Ιράν θα ανθίσει με άνευ προηγουμένου τρόπο».
https://www.iranintl.com/liveblog/israel-hezbollah-30sep2024
https://www.anixneuseis.gr/%ce%bd%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce…/
spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σημειώνω ότι έγιναν κάποιες προσθήκες για να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι επισημάνσεις της αρχικής ανάρτησης στην εισαγωγή που έγινε https://www.facebook.com/groups/InternationalPolitics21century/posts/8259657974141859
    Η εισαγωγή αυτή, επίσης, προστέθηκε ως παράρτημα στην κυρίως ανάρτηση που ακολούθησε «Πόλεμος στην Μέση Ανατολή https://wp.me/p3OqMa-3eJ »

  2. θεωρώ ότι η εκτίμηση σχετικά με την συσπείρωση όλου του ισλαμικού κόσμου είναι λανθασμένη υπό την έννοια, ότι ενόσω αυτή υπάρχει, σίγουρα δεν περίμενε τις τελευταίες εξελίξεις για να πραγματωθεί αλλά και επειδή το ίδιο το άρθρο επισημαίνει σε δεύτερο χρόνο τις δημοκρατικές τάσεις στα απολυταρχικά ισλαμικά κράτη.
    Εκτιμώ δε, ότι η πεποίθηση πως μια περαιτέρω ένταση στη τουρκοισραηλινές σχέσεις θα ενεργήσει θετικά για την χώρα μας είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για να μην πώ ανεδαφική. Η χώρα μας δεν έχει εθνικά συμφέροντα και για αυτό ούτε το ανάστημα για να σταθεί αξιόλογος και αξιόπιστος σύμμαχος για οποιαδήποτε άλλη χώρα (κοινώς δεν έχει κάτι να δώσει εκτός από γή και ύδωρ, στην προκειμένη υδατάνθρακες).

    • Όσον αφορά το πρώτο δεν σημαίνει συσπείρωση όλων των ισλαμιστών που είναι εκατοντάδες εκατομμύρια. Το επιχείρημα είναι ότι ενώ κλιμακώνεται η σύρραξη και ιδιαίτερα όταν σκοτώνονται άμαχοι η αντίθεση στο Ισραήλ εντός των κρατών όπου κυριαρχούν μουσουλμάνοι εντείνεται και οξύνεται. Όσον αφορά τις συνέπειες για την Ελλάδα το σχόλιο δεν υποστηρίζει ότι θα είναι θετικά κατ’ ανάγκη αλλά ότι ενέχει στρατηγική σημασία που απαιτεί συνεκτίμηση με πολλά άλλα.

  3. Οι Ισραηλινοί συνειδητοποίησαν ότι έχουν την διεθνή ανοχή και ασυλία της Δύσης και με την στρατιωτική ισχύ που διαθέτουν ξεκαθαρίζουν γεωπολιτικά ότι απόμεινε από τους αραβοισραηλινούς πολέμους .

    Η ένταση του Ισραήλ με την Τουρκία σαφώς και ευνοεί την Ελλάδα παρόλο που μπορεί να τα βρουν σε μια νύχτα και να δεχθεί η Ελλάδα αιφνιδιασμό όπως στην Λιβύη και τώρα στην Αίγυπτο.

    • Οι Ισραηλινοί έχουν εμπεδώσει ότι δεν πρέπει να δίνουν δεκάρα για την όποια διεθνή ανοχή ή αντίδραση, αλλά θα πρέπει να διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων εάν θέλουν να επιβιώσουν.
      Η ένταση ανάμεσα στο Ισραήλ και την τουρκία αφορά αποκλειστικά αυτές τις δυο χώρες και κανέναν άλλον. Η χώρα μας, ως παθητικός παρατηρητής των εξελίξεων (ελλείψη εθνικών συμφερόντων), δεν έχει να περιμένει τίποτε από αυτή την αντιπαράθεση, εκτός και εάν οι διεθνής χρηματοδότες μας μας αναγγείλουν κάποια στιγμή ότι τους συμφέρει να έχουμε.

      • Συμφωνώ. Το Griechland δεν υπάρχει ως αυτεξουσιος παίκτης με προτάσεις και αιτήματα. Ότι και να γίνει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ( που δεν νομίζω να γίνει κάτι) δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί από το παρακρατος των Αθηνών. Το Ισραήλ μπαίνει στη Κυπρο και η Τουρκια στο Αιγαιο. Αυτοί θα τα βρούνε εμείς θα τα χάσουμε και αυτοί και εμεις θα πανηγυριζουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
37,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα