Το μήνυμα του Ισραήλ προς τον Ερντογάν: «Ακόμα κι αν κρυφτείς στο παλάτι σου με τα χίλια δωμάτια, μπορώ να σε εξαφανίσω”.

- Advertisement -

M. Ahmet Karabay

Πέρα από τα σύνορα: Πώς η επιθετικότητα του Ισραήλ στοχεύει το Ιράν και την Τουρκία

Ένας περιφερειακός πόλεμος στη Μέση Ανατολή δεν είναι μόνο στον ορίζοντα. έχει ήδη αρχίσει. Μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία διακόπηκε από χειροκροτήματα και περιλάμβανε μια υπόσχεση «άνευ όρων υποστήριξης», το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο σε ολόκληρη την περιοχή. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα, επιτέθηκε σε πέντε διαφορετικές χώρες. Βρείτε τρόπους να προστατεύσετε οτιδήποτε πιστεύετε ότι χρειάζεται προστασία.

Είναι γνωστό από την ίδρυσή του ότι το Ισραήλ είναι μια χώρα που αγνοεί τους διεθνείς κανόνες. Η επιθετικότητά του απειλεί ολόκληρη την περιοχή και, κατά συνέπεια, θεωρεί ολόκληρη την περιοχή ως απειλή για τον εαυτό του. Η διοίκηση του Τελ Αβίβ ή της Ιερουσαλήμ δεν βασίζει την επιθετικότητά της στα 10 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε 22.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Αν και είναι γνωστό ότι το Ισραήλ αντιπροσωπεύει τον ρόλο του «παγκόσμιου χωροφύλακα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Χαμάς, η οποία τώρα θρηνείται, εξαπέλυσε μια εκτεταμένη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023. Οι Ταξιαρχίες Kassam διείσδυσαν στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και πήραν περίπου 250 ομήρους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων.

Κάποιος με οποιοδήποτε σκεπτικό θα μπορούσε να προβλέψει ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε αυτή την επίθεση ως πρόσχημα για να εκκενώσει τη Γάζα και να δικαιολογήσει τις σφαγές που επρόκειτο να διαπράξει. Ωστόσο, η Χαμάς, η οποία νομιμοποιεί την ύπαρξή της χύνοντας το αίμα του λαού της, προσπάθησε να παρουσιάσει αυτή την επίθεση ως νίκη στον κόσμο.

Το Ισραήλ θεώρησε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ως την «11η Σεπτεμβρίου» του και τη χρησιμοποίησε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις του που δεν άφησαν πέτρα στην πέτρα στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που το Ισραήλ ήταν όλο και πιο απομονωμένο παγκοσμίως, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ταξίδεψε πέρα ​​από τον Ατλαντικό για να μιλήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ως επίτιμος καλεσμένος. Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν τον Νετανιάχου 79 φορές, με 58 όρθιους χειροκροτητές.

Επιδεικνύοντας το θράσος του στο ανώτατο ίδρυμα των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε: «Δώστε μας τα εργαλεία πιο γρήγορα και θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά πιο γρήγορα».

Μετά την ομιλία του Νετανιάχου, το Ισραήλ, σαν παιδί που έχει λάβει υποστήριξη από τον πατέρα του, ενήργησε σαν νταής και επιτέθηκε σε πέντε χώρες.

Αεροπορικές επιδρομές στις βάσεις των ταξιαρχιών Hashd al-Shaabi στη Βαγδάτη, την Καρμπάλα και τη Βαβυλώνα του Ιράκ.
Βομβαρδίζει τα νότια τμήματα της πρωτεύουσας Δαμασκού, στη Συρία, την οποία αποκαλεί «φωλιά τρομοκρατίας».
Επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό του Λιβάνου.
Συνεχίζονται και εντείνονται οι επιθέσεις στη Γάζα.
Δολοφονία του Αρχηγού του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, στην Τεχεράνη του Ιράν.

Το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, με ένα χτύπημα ακριβείας. Τα μέτρα ασφαλείας σε τέτοιες τελετές είναι συνήθως στο υψηλότερο επίπεδο. Η ασφάλεια κάθε επισκέπτη είναι ζωτικής σημασίας καθώς βρίσκεται υπό την προστασία της χώρας υποδοχής.

Η ΕΛΛΕΙΠΤΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΑΚΑΝ ΦΙΝΤΑΝ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Hakan Fidan εκπροσώπησε τη χώρα στην ορκομωσία του Pezeshkian. Ανέφερα προηγουμένως τη δυσαρέσκειά μου για την άποψη του Ερντογάν για την απόδοση του Φιντάν ως Υπουργού Εξωτερικών.

Ο Fidan μοιράστηκε τις παρατηρήσεις του σχετικά με τη δολοφονία του Haniyeh και την ορκομωσία  σε μια συνέντευξη στο Kanal 7 και το Ülke TV. Η απόδοσή του σε αυτά τα κανάλια, τα οποία έβλεπε ως το καλύτερο μέσο για να εκθέσει τις απόψεις του ήταν χαμηλή.

Ο Φιντάν μίλησε περισσότερο σαν κληρικός που προσπαθεί να υπνωτίσει το κοινό παρά σαν Υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας: «Ως άνθρωπος, ήταν κάποιος που θαύμαζα πολύ και είχαμε μια μακροχρόνια φιλία. Ήταν πολύ σημαντικός για την παλαιστινιακή υπόθεση, ήταν αδερφός μας. Χθες, στην πραγματικότητα, νόμιζα ότι ήταν η σοφία του Θεού. Αναρωτήθηκα, «Πόσο ταίριαζε το μαρτύριο γι’ αυτόν;» Ήταν κάποιος που αφιερώθηκε σε έναν σκοπό και ήξερε ότι το μαρτύριο ήταν το υψηλότερο επίπεδο, και βλέποντάς τον να πετυχαίνει τον στόχο του με κάνει ευτυχισμένο».

Ο Φιντάν σχεδόν ευχαρίστησε το Ισραήλ που «έκανε τον Χανίγια μάρτυρα». Είναι αυτά τα λόγια που πρέπει να πει ένας Υπουργός Εξωτερικών μετά από μια τόσο κρίσιμη δολοφονία; Ο Φιντάν μίλησε περισσότερο σαν κάποιος που μοιράζεται τις αναμνήσεις ενός στενού φίλου αντί να παρέχει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση που αναμένεται από έναν υπουργό.

Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΖΑΝ

Είναι γνωστό ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Ισραήλ στην περιοχή, καθιστώντας το σαφές σε κάθε περίπτωση. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό η βόμβα που σκότωσε τη Χανίγια να εκτοξεύτηκε από το Αζερμπαϊτζάν.

Αν ισχύει αυτό, τότε ο γεννημένος στο Αζερμπαϊτζάν Πρόεδρος του Ιράν ήταν, κατά μία έννοια, σαν κουτσός πριν καν ξεκινήσει τη θητεία του. Το χτύπημα ακριβείας του Ισραήλ στον Haniyeh, έναν από τους πιο κρίσιμους καλεσμένους μια μέρα που η ασφάλεια ήταν στο αποκορύφωμά της, στέλνει ένα μήνυμα ότι “Κανείς από εσάς δεν είναι ασφαλής!”

Επιπλέον, αυτή η κίνηση θα έθετε μια απόσταση μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. Η Άγκυρα, που προσπαθεί να δείξει ακλόνητη υποστήριξη στην Παλαιστίνη, θα προσεγγίσει τώρα την «Αδελφή Δημοκρατία» με περισσότερο σκεπτικισμό από ποτέ.

Ακόμη και σήμερα, το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να προμηθεύει το πετρέλαιο που χρειάζεται το Ισραήλ μέσω του λιμανιού Yumurtalık της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Αλίεφ δεν αρνήθηκε ποτέ την πολιτική της υποστήριξη σε διεθνείς πλατφόρμες.

Η δολοφονία του Haniyeh στο Ιράν από το Ισραήλ έχει μια άλλη ανεπιθύμητη πτυχή. Μετά τη δήλωση του Ερντογάν ότι «θα μπορούσαμε να μπούμε στο Ισραήλ όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ και στη Λιβύη», μια τέτοια επίθεση που έγινε αμέσως μετά αποκάλυψε τη μπλόφα των λόγων του Ερντογάν.

Απαντώντας στα λόγια του Ερντογάν που περιφρονήθηκαν διεθνώς αλλά μειώνουν το κύρος, το Ισραήλ αφαίρεσε τη ζωή του αγαπημένου του Παλαιστίνιου ηγέτη και έδωσε ένα πικρό αλλά πραγματικό μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο:

«Ακόμα κι αν κρυφτείς στο παλάτι σου με τα χίλια δωμάτια, μπορώ να σε εξαφανίσω. οποτε θελω!” Το μήνυμα είναι: «Χτυπάω το Ιράν, αλλά Ερντογάν, εσύ παίρνεις το μήνυμα!».

Το Ισραήλ θέλει τώρα το Ιράν να μπει στον πόλεμο περισσότερο από ποτέ. Δεδομένων των προηγούμενων αποκαλύψεων του Ιράν ότι είναι χάρτινη τίγρης μέσω δολοφονιών και βομβαρδισμών πυρηνικών εγκαταστάσεων:

Ξέρει ότι η Συρία θα μπει στον πόλεμο.
Είναι βέβαιο ότι το Ιράκ θα εμπλακεί στον πόλεμο.
Γνωρίζει ότι η Τουρκία επιθυμεί να εμβαθύνει στο τέλμα της Μέσης Ανατολής.
Ο Λίβανος δεν μπορεί να ξεφύγει από τον πόλεμο.

Καλώς ήρθατε στη νέα φάση του περιφερειακού πολέμου και του Σχεδίου για την Ευρύτερη Μέση Ανατολή.

politurco.com

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χωρίς Αίγυπτο και Ιορδανία στον πόλεμο το Ισραήλ δεν φοβάται τίποτα. Αν μπουν αυτές οι δύο χώρες το Ισραήλ θα πιεστεί πολύ καί ότι πέτυχε στους δύο αραβοισραηλινούς πολέμους θα το χάσει.
    Αν μάλιστα στραφούν εναντίον του και η Σαουδική Αραβία με το Κατάρ τότε θα απειληθεί η ύπαρξη του .
    Η Τουρκία το παίζει καλά ως προστάτης των μουσουλμάνων αλλά δεν θα τολμήσει να εμπλακεί σε σύρραξη με το Ισραήλ γιατί ακόμα θυμάμαι το στραπάτσιο στην Γάζα και ξέρει ότι το Ισραήλ δεν είναι διαλυμένο όπως Λιβύη, Συρία, Ιράκ.
    Η Τουρκία επιτίθεται εκεί που έχει 90% και πάνω πιθανή νίκη, με το Ισραήλ δεν τολμά παρά μόνο σε κραυγές.

    • Σε όλους τούς αραβοϊσραηλινούς πολέμους το Ισραήλ είχε να αντιμετωπίσει κυρίως την Αίγυπτο και δευτρευόντως την Ιορδανία. Είχε να αντιμετωπίσει επίσης και την Συρία. Με ποια λογική θα χάσει σήμερα αυτά που τότε -ιδίως το 1967- κέρδισε;

      Η Σ. Αραβία και το Κατάρ είναι μηδαμινές στρατιωτικές δυνάμεις, για να απασχολούν το Ισραήλ. Και το 1967, στον Πόλεμο των 6 ημερών, η Σ. Αραβία έστειλε κρυφά (sic) ένα σύνταγμα, το οποίο προωσγειώθηκε νύκτα στην έρημο Νεγκέβ, όπου τού την είχαν στήσει οι Ισραηλινοί και συνελήφθη χωρίς να προλάβει να παίξει μία τουφεκιά.

      Η Τουρκία ξέρει να αποφεύγει τις κακοτοπιές και αρκείται στα λόγια.

    • Ένα μικρό συμπλήρωμα: Σήμερα, όλα τα αραβικά κράτη, εξαιρέσει τής Συρίας, έχουν καλές έως άριστες σχέσεις με το Ισραήλ και κανένα απ’ αυτά δεν είναι διατεθειμένο να τις χαλάσει για χατήρι των τρομοκρατών τής Χαμάς και τής Χεζμπλλάχ. Δεν ζούμε πια στον 20ό, αλλά στον 21ο αιώνα.

    • Το Ισραήλ έχει υπερβεί την ευγνωμοσύνη της ιστορίας και με την υποστήριξη των ΗΠΑ προκαλεί την ανοχή των Αράβων.
      Οι δολοφονίες 40.000 αθώων στην Γάζα σε νοσοκομεία και κατοικίες συνιστούν αίρεση της ανοχής και αναθεώρηση τών σχέσεων επί μηδενικής βάσης.
      Οι Παλαιστίνιοι όπως και οι Κούρδοι δικαιούνται πατρίδας όταν το καταλάβουν οι λοατκι επιλεκτικοί δικαιωματιστες θα έρθει η ειρήνη στην μέση ανατολή.
      Αίγυπτος, Ιορδανία και Συρία έχουν πολλούς λόγους να τερματίσουν την εκεχειρία με το Ισραήλ. Αυτός ο τραμπουκισμός πρέπει να τελειώσει.
      Φυσικά Χαμάς Χεζμπολάχ και Ιράν ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα