Πέθανε, σε ηλικία 94 ετών, ο Gordon Moore, πρωτοπόρος της τεχνολογίας, συνιδρυτής της Intel, ένας από τους ιδρυτικούς πατέρες της Silicon Valley και δημιουργός του περίφημου Moore’s Law, πάνω στον οποίο χτίστηκε η ανάπτυξη ολόκληρου του κλάδου της πληροφορικής.
Κεντρική προσωπικότητα στην ιστορία των ηλεκτρονικών, ο Moore προέβλεψε, το 1965, ότι η ισχύς των επεξεργαστών θα διπλασιαζόταν κάθε χρόνο για μία δεκαετία, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 1970 αναθεώρησε τη θεωρία του, μιλώντας για διπλασιασμό κάθε δύο χρόνια. Ουσιαστικά, η προφητεία του ότι η υπολογιστή ισχύς θα αυξάνεται εκθετικά και με όλο και μικρότερο κόστος ονομάστηκε «Moore’s Law» και έγινε ο κανόνας, τον οποίο οι επιστήμονες έσπευδαν να επιβεβαιώσουν για δεκαετίες, πυροδοτώντας την τεράστια ανάπτυξη της βιομηχανίας της πληροφορικής.
«Τα ολοκληρωμένα κυκλώματα θα οδηγήσουν σε θαύματα όπως οι οικιακοί υπολογιστές –ή τουλάχιστον τερματικά συνδεδεμένα με έναν κεντρικό υπολογιστή- ο αυτόματος έλεγχος των αυτοκινήτων και ο προσωπικός φορητός εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών», έγραψε ο Moore στο περίφημο άρθρο του, δύο ολόκληρες δεκαετίες πριν από την επανάσταση του PC και τουλάχιστον 40 χρόνια πριν από τη δημιουργία του iPhone από την Apple.
Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, τα τσιπ έγιναν πιο αποδοτικά και λιγότερο ακριβά με εκθετικό ρυθμό, βοηθώντας να πυροδοτηθεί μεγάλο μέρος της τεχνολογικής προόδου των επόμενων 50 ετών και συμβάλλοντας στην άνοδο όχι μόνο των προσωπικών υπολογιστών αλλά και των σημερινών τιτάνων της Silicon Valley, όπως είναι η Apple, η Meta και η Google.
Ο ίδιος ο Moore, πάντως, ήταν πάντα ταπεινός και υποβάθμιζε την επιρροή του στη βιομηχανία της τεχνολογίας.
«Σίγουρα είναι ωραίο να βρίσκεται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή», είχε πει σε μία συνέντευξή του το 2005. «Ήμουν πολύ τυχερός να μπω στη βιομηχανία των ημιαγωγών στα πρώτα βήματά της. Και είχα την ευκαιρία να ζήσω από την εποχή όπου δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε ούτε ένα τρανζίστορ σιλικόνης ώσπου βάζαμε 1,7 δισεκατομμύρια από αυτά σε ένα μόνο τσιπ. Ήταν μία εκπληκτική διαδρομή».
Entrepreneur κατά λάθος
Παρότι προέβλεψε την άνοδο των προσωπικών υπολογιστών, ο Moore είχε πει σε συνέντευξή του ότι ο ίδιος δεν αγόρασε οικιακό υπολογιστή παρά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Όπως έχει πει, άλλωστε, ουδέποτε είχε ιδιαίτερη επιθυμία να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Μαζί με τον Robert Noyce, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 1950 βοήθησε να εφευρεθεί το ολοκληρωμένο κύκλωμα, που είναι η βάση του σχεδιασμού όλων των τσιπ μέχρι και σήμερα, ίδρυσαν την Intel. Η εταιρεία πήρε το όνομά της από τις λέξεις «integrated electronics» και ιδρύθηκε στο Mountain View, την καρδιά αυτού που με τη βοήθεια των Moore και Noyce θα εξελισσόταν στη Silicon Valley. Ο Andy Grove σύντομα μπήκε στην ομάδα των ιδρυτών.
Ήταν μία δυναμική συνεργασία, όπου ο Noyce έφερνε τις θεωρίες για το πώς μπορούσαν να λυθούν τα προβλήματα μηχανικής στους ημιαγωγούς και ο Moore σήκωνε τα μανίκια του και περνούσε άπειρες ώρες για να τις εφαρμόσει στην πράξη. Ο Grove ήταν ο ειδικός στη λειτουργία και τη διοίκηση στην Intel.
Το ταλέντο του Moore ενέπνεε και άλλους μηχανικούς να δουλεύουν για εκείνον, με αποτέλεσμα η Intel να εφεύρει τους μικροεπεξεργαστές, οι οποίοι θα άνοιγαν τον δρόμο για την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών.
Γιος σερίφη
Ο Gordon Earle Moore γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1929 στο Σαν Φρανσίσκο. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Redwood City της Καλιφόρνια όταν ήταν 10 ετών. Ο πατέρας του ήταν σερίφης και η μητέρα του είχε ένα μικρό μαγαζί.
Ο Moore είδε ένα σετ χημείας που είχε πάρει για δώρο ένας γείτονάς του και αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει χημικός. Ξεκίνησε να πειραματίζεται με διάφορες εκρήξεις και σπούδασε χημεία στο San Jose State University, όπου γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του, Betty. Μαζί, ανέπτυξαν σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.
Το 2003, το περιοδικό Forbes υπολόγισε την περιουσία του Moore στα 7,2 δισ. δολάρια.
Ισχύει ακόμα ο νόμος του Moore;
Οι μετέπειτα επικεφαλής της Intel επιμένουν μέχρι και σήμερα ότι ο νόμος του Moore ισχύει ακόμα, όμως ο ίδιος ο δημιουργός του είχε προβλέψει ότι τελικά θα καταρριπτόταν.
«Κάποια μέρα θα πρέπει να σταματήσει», είχε πει ο Moore σε μία εκδήλωση που έγινε το 2015 για τα 50 χρόνια του Moore’s Law. «Κανένα εκθετικό πράγμα σαν και αυτό δεν συνεχίζεται για πάντα».
Τα τελευταία χρόνια, ανταγωνιστές της Intel όπως η Nvidia, πιστεύουν ότι ο νόμος δεν ισχύει πια, καθώς ο ρυθμός προόδου στην κατασκευή των τσιπ έχει επιβραδύνει.
Ο σημερινός CEO της Intel, Pat Gelsinger, έχει δηλώσει ότι ο νόμος ισχύει ακόμα, καθώς η εταιρεία ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα σχέδιο ανάκαμψης, που στόχο έχει να τη φέρει ξανά στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων.
moneyreview.gr
https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/106463/pethane-o-pateras-tis-silicon-valley-gordon-moore-ti-einai-o-moore-s-law-kai-ti-toy-chrostame/