Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου

- Advertisement -

 

Πέθανε η Βάσω Παπανδρέου
17/10/2024  13:06
Πέθανε η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι της.
Τα τελευταία τρία χρόνια η πρώην υπουργός και επίτροπος έπασχε από ανίατη ασθένεια με σπάνιο σύνδρομο.

Η κηδεία της Βάσως Παπανδρέου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ωστόσο η τοποθεσία δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή από την οικογένεια. Αν δηλαδή θα γίνει στο Χαλάνδρι, όπου έμενε, ή θα πραγματοποιηθεί στον τόπο καταγωγής της, το Αίγιο.

Ποια ήταν η Βάσω Παπανδρέου
Η Βάσω Παπανδρέου είχε γεννηθεί στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944.

Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία, όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Reading. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Exeter στη Βρετανία και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1985. Έπειτα εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών στις εκλογές του 1993, του 1996, του 2000, του 2004, του 2007 και του 2009. Το 2012 ετέθη εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), υπουργός Εσωτερικών (1999-2001) και υπουργός Περιβάλλοντος (2001-2004). Ήταν η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ. Έχει, επίσης, υπάρξει πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής (2009-2012).

Διετέλεσε για χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη και στο σπίτι της είχε γίνει το περίφημο δείπνο των τεσσάρων, στο οποίο εκτός από την ίδια συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Παρασκευάς Αυγερινός και ο Κώστας Σημίτης και στο οποίο αποφασίστηκε η υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε διαπρεπής οικονομολόγος και η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Άλλη θα ήταν η κατάσταση στην Ελλάδα αν μετά το 1995 γινόταν αυτή πρωθυπουργός ,γιατί όλο και θα ακολουθούσε τα βήματα της Θάτσερ ,-που την θαύμαζε- και είχε την εμπειρία της Επιτρόπου στην Ε.Ε και γνώριζε πολύ καλά το ψηφισμένο από το 1992 Μάαστριχτ , το οποίο ”πέταξε στο καλάθι των αχρήστων” τον τρίτο δρόμο για τον σοσιαλισμό του ΑνδρεοΠΑΣΟΚ.
    Όμως και το 1995 ακόμη ήταν ανδροκρατούμενο το δήθεν προοδευτικό ΠΑΣΟΚ και τις συντρόφισσες γυναίκες του δεν τις είχε για μεγάλα αξιώματα-δεν γράφω γιατί τις είχε -.
    Ήταν σημαιοφόρος ,διάβασα, στο Γυμνάσιο επί ”Δεξιάς”, η οποία αναγνώριζε τις αξίες χωρίς κομματικοποίηση , ήταν χριστιανή και φορούσε σταυρό ,θα ταφεί ελληνοχριστιανικά και είναι λυπηρό που δεν δημιούργησε οικογένεια. ΚΑΙ ΓΑΙΑΝ ΕΧΟΙ ΕΛΑΦΡΑΝ .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
36,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα