Natalia Antelava
Editor in Chief
codastory.com
Από τους ινδουιστές ιερείς στους δρόμους του Δελχί, μέχρι τους συντηρητικούς ορθόδοξους χριστιανούς στη χώρα μου, τη Γεωργία, η θρησκευτική δεξιά σε όλο τον κόσμο φαίνεται ομόφωνη στην χαρούμενη αντίδρασή της στη θεαματική επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ.
Η αποφασιστικότητα της νίκης του Τραμπ είναι αποθαρρυντική. “Άγιος καπνός! Κυριολεκτικά τίποτα; Κυριολεκτικά όχι μία κομητεία;” άχναγε τον Τζέικ Τάπερ του CNN τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, καθώς ο εκλογικός χάρτης του CNN έδειχνε ότι η Καμάλα Χάρις δεν ξεπέρασε τον Τζο Μπάιντεν σε μία μόνο κομητεία στην Πενσυλβάνια.
Θα δούμε πολύ ψάξιμο τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες καθώς οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι υποστηρικτές των φιλελεύθερων ιδεών αλλού, αποδέχονται την ήττα τους και προσπαθούν να βρουν το δρόμο προς τα εμπρός.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα δεχτούν επίσης ότι ο φιλελευθερισμός, η ιδεολογία που τους ενώνει με τους ψηφοφόρους τους, που θριάμβευσε τη δεκαετία του 1990 δίνοντας τόσες πολλές ελπίδες για έναν καλύτερο, πιο προοδευτικό κόσμο, έχει πλέον χαθεί. Δεν είναι σε θέση να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στις πολλές κρίσεις μας. Χωρίς νέες ιδέες και νέα φαντασία, οι αντιδημοκρατικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της δημοκρατίας για να συνεχίσουν να κερδίζουν.
Προς το παρόν, είναι οι υπερπλούσιοι και οι ακροδεξιοί λαϊκιστές πολιτικοί που υποστηρίζουν, που έχουν το μονοπώλιο της φαντασίας.
Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι ο Πίτερ Τιλς, ο Τζεφ Μπέζος και ο Έλον Μασκς του κόσμου, άνδρες που έχουν συσσωρεύσει απίστευτα χρήματα και δύναμη, που φτιάχνουν τους νέους κανόνες που θα διέπουν τη ζωή μας.
Αυτή η σεισμική πολιτική αλλαγή έρχεται τη στιγμή μιας μεγαλύτερης αλλαγής που σαρώνει τον κόσμο. Ακριβώς όπως ο ηλεκτρισμός άλλαξε τον τρόπο που τρώμε, κοιμόμαστε και εργαζόμαστε, η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τον ίδιο τον ιστό της κοινωνίας μας. Καθώς η δύναμη και η πανταχού παρουσία των ψηφιακών υπηρεσιών αυξάνεται, τόσο αυξάνεται η δύναμη των ανδρών πίσω από τις εταιρείες που διαχειρίζονται την ψηφιακή αρχιτεκτονική της ζωής μας. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, όπως μόλις τόνισε ο Axios «μόλις αποφάσισαν – μεταξύ πολλών άλλων – ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αναπτυχθεί σε ένα περιβάλλον χωρίς κανόνες παρά κάτω απο την καθοδήγηση αυστηρότερων κανόνων».
Εδώ και χρόνια, η ομάδα μας στην Coda ερευνά τη μεταβαλλόμενη φύση και τη διευρυνόμενη γεωγραφία του αυταρχισμού ακολουθώντας τις τάσεις που τον διαμορφώνουν –παραπληροφόρηση, ολιγαρχία, καταχρήσεις εξουσίας και τεχνολογίας, πόλεμος κατά της επιστήμης– και δείχνοντας πώς συνδέονται. Καθώς η παγκόσμια μουσική διάθεση πρόκειται να αλλάξει, αυτές οι εκλογές φαίνονται σαν ένα coda για τη δική μας δουλειά. Θα ακολουθούμε τα νέα μοτίβα καθώς εμφανίζονται και ελπίζουμε ότι θα παραμείνετε στην ιστορία μαζί μας.
*Broligarchy: ομάδα στενά συνδεδεμένων ατόμων που κατέχουν σημαντική επιρροή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η ομάδα της ψηφιακής τεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Πριν 35 περίπου χρόνια, ο πνευματικός ογκόλιθος Παναγιώτης Κονδύλης προέβλεψε, ότι, όπως κατέρρρευσε ο κομμουνισμός στον 20ό αιώνα, έτσι ακριβώς θα καταρρέυσει κι ο φιλευθερισμός στον 21ό αιώνα. Μάλιστα, αποκαλεί τον φιλελευθερισμό “σιαμαίο αδερφό” του κομμουνισμού.
Είναι δε ακόμα πιό εντυπωσιακή η πρόβλεψή του, δεδομένης της χρονικής συγκυρίας που πρωτοδημοσιέυθηκε το βιβλίο του στα γερμανικά (1989).
Αν και μετά το 1979 με την επικράτηση αρχικά της Θάτσερ στην Βρετανία και ακολούθως του Ρέηγκαν στις ΗΠΑ, ο εμπεδωμένος φιλελευθερισμός αντικαθίσταται από τον νεοφιλελευθερισμό, δηλαδή τον νόμο της ζούγκλας.
Τα περί “αντιδημοκρατικών δυνάμεων” τα ακούω βερεσέ. Π.χ ο Όρμπαν εκλέγεται με περίπου 75% κι ο Μητσοτάκης με 38%(;). Αν συνυπολογίσουμε τα ποσοστά αποχής σε Ουγγαρία και Ελλάδα, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιό σκούρα για τον νεοφιλελέυθερο, “δημοκράτη” ΠΘ μας.