Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποτιμά θετικά τον ρόλο της Τουρκίας στην κρίση της Ουκρανίας, επιλέγοντας να αναδεικνύει τη στρατιωτική βοήθεια που είχε δώσει η Αγκυρα στο Κίεβο κατά το παρελθόν (drones), όπως και τις τουρκικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποτιμά θετικά τον ρόλο της Τουρκίας στην κρίση της Ουκρανίας, επιλέγοντας να αναδεικνύει τη στρατιωτική βοήθεια που είχε δώσει η Αγκυρα στο Κίεβο κατά το παρελθόν (drones), όπως και τις τουρκικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των διαβουλεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Στο πλαίσιο αυτό αποφεύγει να ασκεί κριτική για την επιλογή της Αγκυρας, μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους και με τη Μόσχα.
Αντίθετα, στο Κογκρέσο καταγράφεται μια έντονη ενόχληση έναντι της Τουρκίας, και είναι πολλές οι επικριτικές φωνές για τη διαφορετική, σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας, στάση που τηρεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν διαφαίνεται πρόθεση των αρμόδιων νομοθετικών οργάνων στη Γερουσία και στη Βουλή να συναινέσουν στην πώληση νέων και στην αναβάθμιση παλαιότερων μαχητικών F-16 στην Τουρκία.
Αυτό είναι το ένα από τα δύο μείζονα συμπεράσματα που εξήχθησαν κατά το 3ο συνέδριο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αν. Μεσόγειο, που συνδιοργάνωσαν στην Ουάσιγκτον το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), με τη στήριξη της «Κ».
Το δεύτερο αφορά την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες ανέδειξαν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την υπερβολική ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, επαναφέρουν στο προσκήνιο σκέψεις για την αξιοποίηση των μεγάλων κοιτασμάτων αερίου της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου.
Παράλληλα, πολλές συνεντεύξεις, συζητήσεις και ενημερώσεις επικεντρώθηκαν στις επιπτώσεις στις χώρες της περιοχής και γενικότερα στην Ευρώπη, και στον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Αν. Μεσόγειο αλλά και στα Βαλκάνια, καθώς αναπτύσσεται ένας προβληματισμός για τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν διεμήνυσαν στη διάρκεια του συνεδρίου τη σθεναρή υποστήριξη της Ουάσιγκτον στην ταχεία προώθηση της διαδικασίας ένταξης στην Ε.Ε. χωρών όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία, και αναγνώρισαν τη θετική και υποβοητική στάση της Αθήνας.
Αλληλοενημέρωση
Τι συζητήθηκε στο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν στην Ουάσιγκτον το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, με τη στήριξη της «Κ».
Εξαιρετικά χρήσιμη αποδείχθηκε η πρώτη ημέρα του διήμερου συνεδρίου, η οποία περιελάμβανε επισκέψεις σε κέντρα επεξεργασίας πολιτικής της Ουάσιγκτον –Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή, German Marshall Fund, Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), Ιδρυμα για την υπεράσπιση των Δημοκρατιών (FDD), Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA)– όπου ουσιαστικά υπήρξε μια σφαιρική αλληλοενημέρωση.
Από τη μια, η ανάλυση των εξελίξεων από Αμερικανούς ειδικούς που ασχολούνται με την περιοχή, και από την άλλη η προβολή από Ελληνες αναλυτές και πολιτικούς της οπτικής, των στόχων και των ανησυχιών της Αθήνας.
Συζητήθηκε η πρόκληση για τις ΗΠΑ αλλά και τη Δύση γενικότερα να ακολουθούν μια πολιτική που έχει ως πυξίδα τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όταν ταυτόχρονα εξαρτώνται για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών από αυταρχικά καθεστώτα.
Ωστόσο το θέμα που για προφανείς λόγους βρέθηκε πολύ ψηλά στην ατζέντα, ήταν η αξιοποίηση του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε σχεδόν καθολική συμφωνία ότι η συγκυρία επιβάλλει την προώθηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν τη μεταφορά του στις ευρωπαϊκές αγορές.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν που έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μεταπήδηση σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας (υπό αυτό το πρίσμα αντιτάχθηκε στην κατασκευή του αγωγού EastMed), αλλά και δημοκρατικοί νομοθέτες υποστηρικτές της πράσινης ανάπτυξης, αναγνώρισαν τη στρατηγική σημασία αυτής της εξέλιξης σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Επισημάνθηκε η αξία του EastMed Gas Forum, ενώ τονίσθηκε πως όποιοι αγωγοί τελικά κατασκευαστούν, θα πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν και υδρογόνο. Παράλληλα, αναδείχθηκε η αξία της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ε.Ε. με την Ασία (μέσω Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας) όπως και με την Αφρική (μέσω Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας).
Σε κάθε περίπτωση, κατέστη σαφές ότι η ταχεία, πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο είναι αδύνατη. Και αυτή η πραγματικότητα αναπόφευκτα καθίσταται μέρος της σύνθετης εξίσωσης και της χάραξης εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής για την «επόμενη ημέρα».
Ηταν ένα συνέδριο που συνέβαλε σε μια αποδοτική αλληλοενημέρωση, η οποία λόγω και της επικαιρότητας αποδείχθηκε χρήσιμη τόσο στην αμερικανική όσο και στην ελληνική πλευρά.
“Καθημερινή”
“επιλέγοντας να αναδεικνύει τη στρατιωτική βοήθεια που είχε δώσει η Αγκυρα στο Κίεβο κατά το παρελθόν (drones),”
Ποια … “βοήθεια”; Η Ουκρανία πληρώνει τα drones, εν αντιθέσει προς τα ελληνικά όπλα. Οι Αμεριακνοί βλέπουν ό,τι θέλουν και όπου θέλουν.
Τoυρκία: Τα Bayraktar δεν συνιστούν βοήθεια προς την Ουκρανία