Σεπτέμβριος 17, 2024. Ελλάδα. Βαλκανικό Περισκόπιο.

Στο στόχαστρο της κοινής γνώμης βρίσκεται ο πρέσβης της Βουλγαρίας στα Σκόπια, Ζελιάσκο Ραντούκοφ, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του, αφού χθες αρνήθηκε να λάβει το σημείωμα διαμαρτυρίας του Υπουργείου Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Βόρειας Μακεδονίας για το περιστατικό με τη σημαία των Σκοπίων στη συνάντηση της προέδρου Γκόρντανα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα με τον Βούλγαρο συνάδελφό της Ρούμεν Ράντεφ  στο προεδρικό μέγαρο στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Στο σημείωμα διαμαρτυρίας της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας εκφράζονταν η ανησυχία για παρέκκλιση από το συμφωνηθέν πρωτόκολλο και έτσι οι δύο πρόεδροι έβγαλαν φωτογραφία μόνο με τη βουλγαρική σημαία.

Το περιστατικό προκάλεσε χιονοστιβάδα αρνητικών αντιδράσεων στα Σκόπια και για τη Βουλγαρία δεν υπάρχει τίποτε αμφισβητούμενο, γιατί η επίσκεψη της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας δεν ήταν ούτε επίσημα κρατική, ούτε για εργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Ποιος είναι ο Ραντούκοφ;

Σύμφωνα με πληροφορίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας, ο Ζελιάσκο Ραντούκοφ είναι διπλωμάτης καριέρας με εμπειρία σε αρκετούς τομείς των σχέσεων της Βουλγαρίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Στα Σκόπια ο Ραντούκοφ ήταν Γ’ γραμματέας στη βουλγαρική πρεσβεία την περίοδο 2010-13 και μετά ήταν πρώτος γραμματέας στην πρεσβεία της Βουλγαρίας στο Βελιγράδι.

Από το 2021, ο Ραντούκοφ είναι υπεύθυνος στο βουλγαρικό ΥΠΕΞ για τα Σκόπια και για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Επισημαίνεται, ότι ο Ραντούκοφ έπαιξε βασικό ρόλο στη δημιουργία και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συμβιβασμού του 2022 (η λεγόμενη γαλλική πρόταση), συμπεριλαμβανομένων των διμερών διαπραγματεύσεων για το πρωτόκολλο της δεύτερης συνεδρίασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής, που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2022.

Ο Ραντούκοφ είναι επίσης ο οργανωτικός γραμματέας της Μικτής Ιστορικής Επιτροπής με τη Βουλγαρία και εργάζεται ενεργά για την προστασία των δικαιωμάτων και της πολιτιστικής – ιστορικής κληρονομιάς της βουλγαρικής κοινότητας στην Βόρεια Μακεδονία, όπως δημοσιεύει το magazin των Σκοπίων.

  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ