Ο Ν.Τουσκ σταματά την διεκδίκηση αποζημιώσεων 1,3 τρισ.ευρώ από την Γερμανία για πολεμικές αποζημιώσεις του Β’ΠΠ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Προτίμησε να αναπτύξει στενούς δεσμούς με το Βερολίνο

Η Πολωνία εγκατέλειψε τις προσπάθειές της να ζητήσει ένα νέο πακέτο αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από συνάντηση μεταξύ της γερμανικής και της πολωνικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία, μετά την οποία οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Μετά τις συνομιλίες της 2ας Ιουλίου, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η διεκδίκηση αποζημιώσεων που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας δεν θα συνεχιστεί.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ επέλεξε αντ’ αυτού να τονίσει τους στενούς δεσμούς της Πολωνίας με τους γείτονές της Γερμανούς.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο για να μιλήσουμε και πάλι με αυτοπεποίθηση για την πολωνογερμανική φιλία σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς», δήλωσε, έχοντας προηγουμένως αναγνωρίσει ότι η χώρα του δεν έχει υπόθεση βάσει του διεθνούς δικαίου για να ασκήσει την αξίωσή της για αποζημιώσεις έναντι της Γερμανίας.

«Όλοι βλέπουν τις σχέσεις μας με πολλές ελπίδες, διότι μπορούν να ανοίξουν πολλές διαφορετικές ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για ολόκληρη την Ευρώπη, την Ουκρανία, τη Γερμανία και, πάνω απ’ όλα από τη δική μου άποψη, για την Πολωνία».

Ο Σολτς δήλωσε εν τω μεταξύ ότι η Γερμανία θα προσπαθήσει να υλοποιήσει πρωτοβουλίες υποστήριξης των επιζώντων της ναζιστικής γερμανικής κατοχής της Πολωνίας κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Αυτό θα γίνει με τη δημιουργία ενός «Πολωνογερμανικού Οίκου» στο Βερολίνο «για τη μνήμη των Πολωνών θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής», το οποίο, κατά τη γνώμη του, θα αποτελέσει «ένα ορατό σημάδι κατά της λήθης και μια προειδοποίηση για το μέλλον».

«Εμείς, οι Γερμανοί, προκαλέσαμε στην Πολωνία τεράστια δεινά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Σολτς.

«Η Γερμανία έχει επίγνωση της ενοχής της και των καθηκόντων που απορρέουν από αυτήν… Η Γερμανία θα προσπαθήσει να παράσχει υποστήριξη στους επιζώντες της κατοχής».

Ο Σολτς δεν ανέλυσε λεπτομερώς ποια μορφή θα έχει αυτή η υποστήριξη, ποιοι θα είναι επιλέξιμοι ή πόσα θα περιλαμβάνει. Μεταξύ 1992 και 2005, η Γερμανία είχε ήδη παράσχει αποζημίωση σε πολωνικά θύματα των γερμανικών ναζιστικών εγκλημάτων μέσω του Ιδρύματος για την πολωνογερμανική συμφιλίωση.

Οι λεγόμενες διακυβερνητικές συζητήσεις, οι πρώτες από το 2018, προωθήθηκαν ως «νέο άνοιγμα» των σχέσεων μετά την ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών.

Το PiS είχε προηγουμένως πιέσει τη Γερμανία να παραδώσει 1,3 τρισεκατομμύρια ευρώ σε πολεμικές αποζημιώσεις για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP), υπάρχουν περίπου 40.000 Πολωνοί εναπομείναντες επιζώντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από οποιαδήποτε πρόσθετη γερμανική υποστήριξη.

«Δεν θα αρκεστούμε σε οποιαδήποτε ψίχουλα, σε οποιεσδήποτε προσπάθειες να καλύψουμε αυτό το θέμα με κάποια μικρά ποσά ή μικρές ενέργειες από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γιάτσεκ Σάσιν, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του PiS, πριν από τις διμερείς συνομιλίες.

Το κόμμα δεν φαίνεται να είναι ευχαριστημένο με τον συμβιβασμό που υποστηρίχθηκε από τον Τουσκ, με τον Στανισλάβ Ζάριν, ο οποίος επίσης υπηρέτησε στην κυβέρνηση του PiS και τώρα είναι σύμβουλος του συμμαχικού με το PiS προέδρου Andrzej Duda, να περιγράφει τη συμφωνία ως «κάποια θραύσματα».

https://www.pronews.gr/kosmos/diethnis-politiki/o-n-tousk-stamata-tin-diekdikisi-apozimioseon-13-tris-eyro-apo-tin-germania-gia-polemikes-apozimioseis-tou-vpp/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το θεωρούσε εξάλλου εξαιρετικά εντυπωσιακό από όλες τις χώρες να είναι η Πολωνία εκείνη η οποία διεκδικεί αποζημιώσεις από την Γερμανία και όχι το αντίστροφο.

    • Τουλάχιστον έχει τακτοποιήσει η Γερμανία το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, το οποίο πήρε από δύο ακόμη χώρες, την Ελλάδα και την Γιουγκοσλαβία. Στην μεν Πολωνία το τακτοποίησε το 1956, στην δε Γιουγκοσλαβία το 1971. Σ’ εμάς γιατί αρνείται να το αποπληρώσει; Διότι έχει επιστρέψει μέρος του ήδη από το 1943. Τελευταία δόση πληρώθηκε στις 26/9/1944, δηλαδή 16 ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
32,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα