Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected], www.kalkis.eu
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε τη Δευτέρα 1-3-2021 στο Παρίσι σε φυλάκιση, για διαφθορά και άσκηση πολιτικής επιρροής στη λεγόμενη υπόθεση «των συνακροάσεων», που ξέσπασε το 2014 κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον ιστορικό δικηγόρο του Thierry Herzog. Τούτο συμβαίνει για πρώτη φορά για έναν πρώην πρόεδρο της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας.
Μια ιστορική καταδίκη
Ο πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, εκ των οποίων τα 2 χρόνια με αναστολή, για διαφθορά και άσκηση επιρροής στη λεγόμενη υπόθεση «των συνακροάσεων», που ξέσπασε το 2014 κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον δικηγόρο του Thierry Herzog. Το ποινικό δικαστήριο θεώρησε ότι είχε συναφθεί ένα «σύμφωνο διαφθοράς» μεταξύ του πρώην προέδρου, 66 ετών, του δικηγόρου του Thierry Herzog και του πρώην ανώτατου δικαστή Gilbert Azibert, που καταδικάστηκαν επίσης σε φυλάκιση 3 ετών, εκ των οποίων τα 2 με αναστολή. Μάλιστα για τον δικηγόρο του αφαιρείται για 5 χρόνια η άδεια ασκήσεως του επαγγέλματός του.
Στις 8 Δεκεμβρίου 2020, η Εθνική Εισαγγελία (PNF) ζήτησε κατά του Νικολά Σαρκοζί φυλάκιση 4 ετών, δύο εκ των οποίων με αναστολή, θεωρώντας ότι η προεδρική εικόνα είχε «αμαυρωθεί» από αυτήν την υπόθεση με «καταστροφικά αποτελέσματα».
Αυτή η δίκη είναι διπλά ιστορική
Δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος δικάστηκε για διαφθορά στο πλαίσιο της Πέμπτης Δημοκρατίας, αλλά είναι επίσης η πρώτη φορά που καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Στις 15 Δεκεμβρίου 2011, ο Ζακ Σιράκ είχε βεβαίως κριθεί ένοχος στην περίπτωση των εικονικών υπαλλήλων του Δημαρχείου του Παρισιού για υπεξαίρεση και παραβίαση της εμπιστοσύνης, αλλά είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή.
Για ποια αδικήματα κατηγορούνται ο Nicolas Sarkozy, ο Thierry Herzog και ο Gilbert Azibert.
Η υπόθεση «των συνακροάσεων», που ονομάστηκαν επίσης «υπόθεση Bismuth», έχει την προέλευσή της σε μια άλλη δικαστική υπόθεση που απειλεί τον Νικόλα Σαρκοζί : την υποτιθέμενη χρηματοδότηση από τη Λιβύη για την προεκλογική εκστρατεία του 2007, η οποία του απέφερε ένα τετραπλό κατηγορητήριο. Σε αυτήν την υπόθεση, οι δικαστές είχαν αποφασίσει τον Σεπτέμβριο του 2013 να κάνουν συνακροάσεις στον πρώην πρόεδρο και ανακάλυψαν, στις αρχές του 2014, ότι χρησιμοποιούσε μια μυστική τηλεφωνική γραμμή, με το ψευδώνυμο «Paul Bismuth», για να επικοινωνεί με τον δικηγόρο του Thierry Herzog. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ορισμένες από τις συνομιλίες τους αποκάλυψαν την ύπαρξη ενός συμφώνου διαφθοράς : ο Νικολά Σαρκοζί, μέσω του δικηγόρου του, θα έδινε «προωθούσε» στον δικαστή Gilbert Azibert για μια υψηλή δικαστική θέση στο Μονακό – την οποία δεν πήρε ποτέ τελικά. Σε αντάλλαγμα, αυτός ο ανώτερος δικαστής επρόκειτο να παράσχει πληροφορίες που καλύπτονται από το απόρρητο σχετικά με την άλλη δικαστική υπόθεση της Bettencourt που βάρυνε τον πρώην Γάλλο πρόεδρο ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Τι μπορεί να συμβεί τώρα
Ο Νικολά Σαρκοζί θα κάνει έφεση, όπως δήλωσε η δικηγόρος τους, όπως και οι άλλοι 2 συγκατηγορούμενοί του.
Θα συνεχίσει να καταγγέλλει μια πολιτική εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης σε βάρος του, όπως έκανε μέχρι τώρα χωρίς επιτυχία.
Κι ενώ θα κάνει έφεση μέσα σε 10 μέρες, θα πρέπει να προετοιμαστεί για τις επόμενες υποθέσεις του με το δικαστικό σύστημα. Ο Νικολά Σαρκοζί, του οποίου το ποινικό μητρώο ήταν καθαρό μέχρι τώρα, πρέπει να εμφανιστεί για άλλη μια φορά στις 17 Μαρτίου, στην υπόθεση του Bygmalion, για υποψία παράνομης χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. Παράλληλα, η υπόθεση σχετικά με την υποτιθέμενη χρηματοδότηση της Λιβύης για την προεκλογική εκστρατεία του 2007 βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό πολιτικά
Για τον πρώην πρόεδρο, ο οποίος, ακόμη κι αν αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή της Γαλλίας, δεν αποκλείεται ποτέ η ιδέα να επανέλθει αφού σχετικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχει υψηλή δημοτικότητα στους ψηφοφόρους της παραδοσιακής Δεξιάς. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που αγωνίζονται να βρουν τον υποψήφιο πρόεδρό τους για τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2022, δεν το έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα.
Πέρα από την προσωπικότητα του Σαρκοζύ, αυτή η καταδίκη είναι εξαιρετικά συμβολική, τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου για την ηθικοποίηση της γαλλικής πολιτικής ζωής. Εδώ και 10 χρόνια από την καταδίκη του Ζακ Σιράκ, πολλά κείμενα έχουν ενισχύσει την ιδέα ότι οι πολιτικοί ηγέτες δεν είναι υπεράνω των άλλων πολιτών, όσον αφορά τον σεβασμό του νόμου.