The Voice of America 31 Οκτωβρίου 2021 5:34 π.μ
Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (L πίσω), ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (L), ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (R πίσω) και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken (R) συμμετέχουν σε συνάντηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Συνεδριακό Κέντρο La Nuvola στη Ρώμη, Ιταλία.
ΡΩΜΗ —
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στη Ρώμη την Κυριακή, εν μέσω εντάσεων που σογοβράζουν και στρατηγικών διαφωνιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
«Ο Πρόεδρος κατέστησε ξεκάθαρη την επιθυμία του να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με την Τουρκία και να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης των διαφωνιών μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Ο αξιωματούχος είπε ότι τα θέματα της συζήτησης περιελάμβαναν το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Λιβύη, τον Νότιο Καύκασο, το κλίμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 των ΗΠΑ.
Σχετικά με το θέμα των τζετ, ο Μπάιντεν ήταν «πολύ σαφής στο ότι υπήρχε μια διαδικασία σε εξέλιξη που έπρεπε να περάσουμε», είπε ο αξιωματούχος.
Το 2019, επί διακυβέρνησης του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, το Πεντάγωνο έδιωξε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400. Τώρα η Άγκυρα θέλει να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 που κατασκευάζονται από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της.
Οι αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην πουλήσει F-16 στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Άγκυρα «συμπεριφέρθηκε σαν αντίπαλος».
«Αυτή η συνάντηση είναι σημαντική για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να στείλει ορισμένα μηνύματα στην Τουρκία σχετικά με το ποια είναι και ποια δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Rachel Ellehuus, αναπληρώτρια διευθύντρια του Προγράμματος Ευρώπης, Ρωσίας και Ευρασίας στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Σπουδών. Είπε ότι ο Μπάιντεν θα μεταφέρει τις προσδοκίες του για την Τουρκία ως εταίρο σε μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων ασφαλείας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τον ρόλο της στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τις επιδόσεις στο ΝΑΤΟ.
Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν επίσης ενταθεί σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως πρόεδρος, ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία ως πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο τότε υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία Μπάιντεν υποστήριξε μια νέα προσέγγιση των ΗΠΑ απέναντι στον «απόλυτο μονάρχη» Ερντογάν. Η Άγκυρα επέκρινε το σχόλιο ως «παρεμβατικό».
Από τότε, οι δύο ηγέτες έχουν υιοθετήσει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη διατήρηση μιας σχέσης. Ο Μπάιντεν επιθυμεί να αποφύγει ένα άλλο σημείο κλιμάκωσης στην περιοχή μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, ενώ ο Ερντογάν αντιμετωπίζει πολιτικές μάχες στο εσωτερικό.
«Η τουρκική οικονομία παραπαίει, αυτός [ο Ερντογάν] χάνει στην πραγματικότητα τη δημοτικότητά του», είπε ο Ellehuus. «Είτε θα το παραδεχτεί είτε όχι, νομίζω ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι έχει τουλάχιστον μια σχέση συνεργασίας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν».
Αυτή είναι η δεύτερη κατ’ ιδίαν συζήτηση μεταξύ των ηγετών υπό την προεδρία Μπάιντεν, μετά τη συνάντηση του Ιουνίου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ
Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας. Εξέφρασε την εκτίμηση για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν. Οι ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.