Ο Μπαράκ προειδοποιεί: Τελειώνει ο χρόνος στο Ισραήλ – Χάνουμε την κοινή γνώμη

- Advertisement -

Η ανάλυση πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ για τον πόλεμο με τη Χαμάς και την επόμενη ημέρα. «Απομένουν 2-3 εβδομάδες, μπορεί και λιγότερο».

Την ώρα που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Εχούντ Μπαράκ εκφράζει την έντονη ανησυχία του ότι το Ισραήλ έχει μόνο μερικές εβδομάδες για να εξαλείψει τη Χαμάς, καθώς η κοινή γνώμη -κυρίως στις ΗΠΑ- αλλάζει στάση και στρέφεται ενάντια στους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στο POLITICO, ο Εχούντ Μπαράκ σημείωσε ότι μία πολυεθνική αραβική δύναμη θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά τον πόλεμο, ώστε να βοηθήσει να ξεκινήσει η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς. Ακόμη και με αυτήν την αλλαγή της πολιτικής τάξης στη Γάζα, ωστόσο, ο Μπαράκ τόνισε ότι η επιστροφή στη διπλωματία με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους αποτελεί μια πολύ μακρινή προοπτική.

«Απομένουν 2-3 εβδομάδες, μπορεί και λιγότερο»

Ο Μπαράκ, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ μεταξύ 1999 και 2001, παρατήρησε ότι η ρητορική των αμερικανών αξιωματούχων είχε αλλάξει τις τελευταίες ημέρες καθώς αυξάνονται συνεχώς οι εκκλήσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας ότι η συμπάθεια που δημιουργήθηκε προς το Ισραήλ αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου -όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ στην 75χρονη ιστορία του εβραϊκού κράτους- τώρα μειώνεται.

«Βλέπετε ότι το παράθυρο κλείνει. Είναι ξεκάθαρο ότι οδεύουμε σε προστριβές με τους Αμερικανούς για την επίθεση. Η Αμερική δεν μπορεί να υπαγορεύσει στο Ισραήλ τι να κάνει. Αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε», είπε, αναφερόμενος στον ρόλο της Ουάσιγκτον ως κύριου εγγυητή της ασφάλειας του Ισραήλ. «Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις αμερικανικές απαιτήσεις μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, πιθανότατα λιγότερο», πρόσθεσε.

Την ώρα που ο ίδιος μιλούσε, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν στους δημοσιογράφους ότι η χερσαία εκστρατεία έφτανε σε μια νέα επικίνδυνη φάση με τα στρατεύματα να διεισδύουν βαθιά μέσα στην πόλη της Γάζας, περισσότερο από ό,τι σε προηγούμενες επιχειρήσεις το 2009 και το 2014. Ο Μπαράκ μίλησε με το POLITICO στο -γεμάτο με βιβλία- γραφείο του που βρίσκεται σε μια πολυκατοικία στο κέντρο του Τελ Αβίβ.

Στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες που καταγράφουν διάφορα στάδια της ιστορικής καριέρας του ως στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων και ως πολιτικός. Μία φωτογραφία απαθανατίστηκε τον Μάιο του 1972 όταν ηγήθηκε μιας επίλεκτης μονάδας κομάντο, στην οποία περιλαμβανόταν ο Νετανιάχου, για να σώσει επιβάτες από την πτήση 571 της Sabena, η οποία καταλήφθηκε από ένοπλους του «Μαύρου Σεπτέμβρη».

«Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε λίγο θα χάσουμε και τις κυβερνήσεις»

Ο Μπαράκ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ένας χρόνος για την εξόντωση της ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς -ο κύριος στόχος πολέμου που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο- αλλά σημείωσε ότι η δυτική υποστήριξη εξασθενεί λόγω του αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα και των φόβων για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Τα κράτη της Δύσης ανησυχούν επίσης για τους υπηκόους τους ανάμεσα στους 242 ομήρους που η Χαμάς κρατά αιχμάλωτους στη Γάζα, συνέχισε ο ίδιος. «Ακούστε τον τόνο της κοινής γνώμης – και πίσω από τις πόρτες είναι λίγο πιο σαφής. Χάνουμε την κοινή γνώμη στην Ευρώπη και σε μια ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Και μετά από άλλη μια εβδομάδα η τριβή με τους Αμερικανούς θα βγει στην επιφάνεια», είπε ο Μπαράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε την ανάγκη για μια «ανθρωπιστική κατάπαυση» του πυρός.

Και αυτήν την εβδομάδα στο τέταρτο ταξίδι του στο Ισραήλ και το τρίτο του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άσκησε πιέσεις λέγοντάς τους ότι πρέπει τώρα να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων στη Γάζα και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων.

Οι προσπάθειες του Μπλίνκεν μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί από τον Νετανιάχου, αλλά ο Μπαράκ δεν πίστευε ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα ήταν σε θέση να αποκρούσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Ευρωπαίους για πολύ περισσότερο.

Πολιτικός και στρατιωτικός βετεράνος: Ποιος είναι ο Εχούντ Μπαράκ

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Εχούντ Μπαράκ έχει άφθονη εμπειρία στην αντιμετώπιση των συμμάχων και των αντιπάλων του Ισραήλ.

Ως πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ στο Καμπ Ντέιβιντ, σε μια σύνοδο κορυφής το 2000 που φιλοξένησε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, όπου κόντεψαν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρώην υπουργός Άμυνας και αρχηγός του επιτελείου, ο Μπαράκ ήταν ένας επίλεκτος κομάντο και ένας από τους βασικούς σχεδιαστές της επιχείρησης «Thunderbolt», της διάσωσης από το Entebbe της Ουγκάντα, των επιβατών και του πληρώματος ενός αεροσκάφους της Air France που καταλήφθηκε από τρομοκράτες.

Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ είπε ότι το Ισραήλ δικαίως έθεσε τον πήχη ψηλά στον στόχο του πολέμου στη Γάζα. «Το σοκ της επίθεσης ήταν τεράστιο. Αυτό ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία μας, και ήταν αμέσως σαφές ότι έπρεπε να υπάρξει μια σκληρή απάντηση. Όχι για να εκδικηθούμε, αλλά για να βεβαιωθούμε ότι δεν μπορεί να συμβεί ξανά», είπε.

Και ακόμη κι αν η στρατιωτική εκστρατεία υπολείπεται του μέγιστου στόχου της για την πλήρη εξάλειψη της Χαμάς, θα έχει προκληθεί σοβαρή ζημιά στην παλαιστινιακή ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν, εξήγησε. Τότε θα είναι σημαντικό να περιοριστεί η Χαμάς από τυχόν αναζωπύρωσή της, συνέχισε.

Πώς μπορεί να αλλάξει το πολιτικό τοπίο στη Γάζα – Οι προσπάθειες στο παρελθόν

Για να αλλάξει το πολιτικό τοπίο, ο ίδιος θεωρεί ότι μια πολυεθνική αραβική δύναμη θα μπορούσε να καταλάβει τη Γάζα μετά την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία.

«Δεν είναι καθόλου αδιανόητο ότι, με την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα μπορούσε να συγκεντρωθεί μια πολυεθνική αραβική δύναμη, με ορισμένες συμβολικές μονάδες από μη αραβικές χώρες. Θα μπορούσαν να μείνουν εκεί για τρεις έως έξι μήνες για να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει σωστά», είπε.

Η παράδοση της Γάζας για μια περίοδο σε μια πολυεθνική αραβική δύναμη στην αστυνομία είχε συζητηθεί στο παρελθόν.

Το 2008-2009, όταν το Ισραήλ και η Χαμάς συγκρούστηκαν σε έναν πόλεμο τριών εβδομάδων, ο Μπαράκ, τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, συζήτησε με τον Αιγύπτιο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ την πιθανότητα να παρέμβουν η Αίγυπτος και άλλα αραβικά έθνη για να διαχειριστούν τη Λωρίδα της Γάζας. «Θυμάμαι τη χειρονομία του», λέει ο Μπαράκ. Έδειξε τα χέρια του και είπε: «Δεν θα ξαναβάλω ποτέ τα χέρια μου στη Γάζα».

Ο Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), ήταν εξίσου αρνητικός.

Ο Αμπάς είπε στον Μπαράκ ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στη Γάζα υποστηριζόμενος από ισραηλινές ξιφολόγχες. «Δεν μου άρεσε η απάντηση. Μπορείς όμως να καταλάβεις τη λογική του. Πριν από δεκαπέντε χρόνια, ήταν αδύνατο γιατί δεν υπήρχε κανείς που θα το έκανε, αλλά πολλά έχουν αλλάξει από τότε», λέει ο Μπαράκ.

Η Χαμάς πολέμησε το συνδεδεμένο με την PLO κόμμα Φάταχ για τον έλεγχο της Γάζας το 2007 σε μια σύγκρουση που ουσιαστικά χώρισε τις παλαιστινιακές πολιτικές δομές στα δύο, με τη Χαμάς να ελέγχει τη Γάζα και τη Φατάχ να κυριαρχεί στη Δυτική Όχθη.

Ο Μπαράκ σημείωσε ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν εμβαθύνει την αντιτρομοκρατική συνεργασία τους και το Ισραήλ έχει υπογράψει συμφωνίες «ομαλοποίησης» με το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια διαδικασία από την οποία πίστευε ότι τα αραβικά κράτη δεν θα ήθελαν να υποχωρήσουν.

«Οι Άραβες ηγέτες πρέπει επίσης να μπορούν να πουν στους δικούς τους λαούς ότι κάτι αλλάζει και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, όπου υπάρχει μια ειλικρινής προσπάθεια από όλες τις πλευρές για να κατευνάσει τη σύγκρουση. Αλλά πρέπει να ακούσουν ότι το Ισραήλ είναι ικανό να σκεφτεί με όρους αλλαγής της κατεύθυνσης που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια», προσθέτει.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει ή μπορεί να βιαστεί για αναζωπύρωση των διαπραγματεύσεων για μια λύση δύο κρατών, προειδοποίησε. Η επιστροφή στην εποχή που διαπραγματευόταν με τον Αραφάτ μπορεί να μην ήταν δυνατή, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Δεν νομίζω λοιπόν ότι κάτι τέτοιο ακριβώς μπορεί να επαναληφθεί. Αλλά όπως έλεγε ο Μαρκ Τουέιν, η ιστορία κάνει ομοιοκαταληξίες».

«Δεν θα γίνει γρήγορα και θα χρειαστεί χρόνος. Η εμπιστοσύνη από όλες τις πλευρές έχει χαθεί – η δυσπιστία έχει μόνο βαθύνει», συμπλήρωσε.

https://www.ieidiseis.gr/kosmos/221869/o-barak-proeidopoiei-teleionei-o-xronos-sto-israil-xanoume-tin-koini-gnomi

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
38,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα